توضیحات : به کاهش تعداد گلبولهای قرمز در جریان خون، کم خونی یا آنمی گفته میشود. بسیاری از مردم به کمخونی تشخیص داده نشده مبتلا هستند و نشانههای بیماری مبهم است. اغلب افراد مبتلا به کم خونی از احساس سستی و یا خستگی همیشگی و یا هنگام فعالیت، احساس کسالت عمومی و گهگاهی ناتوانی تمرکز شکایت دارند. افراد مبتلا به شکلهای شدیدتر کم خونی بیشتر تنگی نفس خود را در هنگام فعالیت بدنی اعلام میکنند. شکل خیلی شدید کمخونی بدن را وامیدارد عارضه موجود را با افزایش برون ده قلب جبران کند که این خود موجب تپش قلب و تعریق میگردد و در پایان منجر به نارسایی قلبی میشود. دلایل انواع شایع کم خونی شامل: کم خونی ناشی از فقر آهن و کم خونی ناشی از کمبود ویتامینها و مواد معدنی است. با توجه به آمار رسمي، تقريبا 52% خانمهاي باردار در كشورهاي در حال توسعه با بيماري كمخوني ناشي از كمبود آهن در دوران بارداري مواجه هستند.
مزایای فروشل ( Ferrochel) موجود در ایزی آیرون:
- آهن فروشل به فرم فروس بیس گلیسینات است که روش تولید آن به ثبت (patent ) رسیده است.
- 4 برابر جذب بیشتر آهن نسبت به فروس سولفات
- حداقل عوارض گوارشی (تهوع و یبوست)
موارد مصرف : کمک به درمان کم خونی ناشی از:
- فقر آهن
- دوران قاعدگی
- اهدای منظم خون
- رژیمهای لاغری و گیاهخواری
دستور مصرف: بزرگسالان روزی 1 عدد ترجیحا همراه با غذا یا طبق دستور پزشک
شرایط نگهداری :
- دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
- در جای خشک و خنک ، دور از نور و رطوبت در دمای کمتر از ۲۵ درجه سانتی گراد نگهداری شود.
موارد هشدار و نکات قابل توجه :
- مصرف بیش از حد فرآوردههای حاوی آهن منجر به سمیت کشنده در کودکان زیر 6 سال میگردد.
- خانمهای باردار و شیرده، مصرف کنندگان هر گونه دارو و افراد دارای سطح بالای آهن، قبل از مصرف مکمل های رژیمی- غذایی با پزشک مشورت نمایند.
- در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی مانند یبوست، مصرف قطع و با پزشک مشورت شود.
- در موارد مصرف بیش از حد فرآورده با پزشک یا مرکز کنترل مسمومیت ها تماس بگیرید.
اجزای تشکیل دهنده :
آهن به فرم فروس بیس گلیسینات (28 میلیگرم): مصرف مکمل آهن ممکن است عوارضی مانند تهوع، درد معده، اسهال و یبوست داشته باشد که این عوارض در مورد فروشل حداقل است. بنابراین تحمل مکمل و احتمال تکمیل درمان بیشتر می باشد.
ویتامین سی (60 میلی گرم) : این ویتامین، به جذب آهن کمک نموده و برای کنترل پره اکلامپسی و فشار خون بالای ناشی از بارداری می تواند مفید باشد.
ویتامین ب12 (8 میلی گرم): در سنتز هموگلوبین نقش داشته و برای کمک به عملکرد آهن در بدن ضروری است.
چرا به آهن احتیاج دارید؟
بیش از یک سوم جمعیت جهان به سوء تغذیه زير مغذي ها مبتلا هستند. در ميان زير مغذي ها، آهن و كم خوني ناشي از فقر آهن اهمیت خاصي دارد و از مهمترین و شایعترین مشکلات تغذیه ای دنیا است. دلیل اصلی احتیاج ما به آهن به خاطر نقش آن در انتقال اکسیژن به سراسر بدن می باشد. آهن یکی از اجزای مهم هموگلوبین است، هموگلوبين پروتئين گويچه هاي سرخ خون است که اکسيژن را از ريه ها به تمام نقاط بدن حملميكند. رنگ قرمز خون نيز بخاطر وجود هموگلوبين مي باشد.
سـلولـهای قرمـز خون در مغز استخوان هايبزرگ )مثل استخوان لگن( توليد مي شـوند. مـغـز اسـتـخــوان بـــراي ســـــاخت هـمـوگـلـوبيـن وگـويچــه هاي قرمز به آهن، ويتامين B12 و اسـيـد فـولـيک نياز دارد.کمبود گلبولهای قرمز خون را کم خونی فقر آهن می نامند. بدون سلول های قرمز خون، بدن نمی تواند اکسیژن کافی دریافت نماید. اگر در بدن اکسیژن کافی دریافت نکند، دچار خستگی می شوید. این فرسودگی می تواند بر همه عملکردهای اساس بدن از مغز گرفته تا توانایی سیستم ایمنی در مقابله با عفونت ها تأثیر بگذارد. آهن برای حفظ سلامت سلول ها، پوست، مو و ناخن نیز ضروری است.
چگونه متوجه کمبود آهن شویم؟
افراد غالباً تا زمانی که علایم آن بروز نکند، متوجه کمبود آهن نمی شوند. علایم کمبود آهن عبارتند از:
- احساس خستگی بیش از حد
- عدم توانایی انجام حرکات ورزشی
- احساس تنگی نفس
- افزایش ضربان قلب
- داشتن دست و پاهای سرد
- هوس مواد عجیب و غریب مانند خاک یا خاک رس
- ناخن های شکننده و قاشقی مانند
- ریزش مو
- زخم در گوشه دهان
- کمبود شدید آهن می تواند باعث مشکل در بلع شود
تشخیص مراحل مختلف کمبود آهن با یک آزمایش ساده خون بسیار سریع و آسان صورت می گیرد. زنانی باردار و افرادی که دارای اختلال دستگاه گوارش مانند کرون، کولیت اولسراتیو یا بیماری سلیاک هستند باید مقدار آهن بدن خود را بطور مرتب چک نمایند.
آیا مصرف مکمل آهن می تواند عوارض جانبی ایجاد نماید؟
مکمل های آهن می توانند عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، مدفوع تیره یا یبوست را باعث شوند. در زنان باردار مشکل یبوست در صورت مصرف مکمل های آهن شدیدتر می شود. اضافه نمودن فیبر به رژیم غذایی می تواند به تسکین یبوست کمک نماید. توصیه می شود مصرف مکمل آهن را با دوز کم شروع نموده و سپس به تدریج افزایش دهید تا در به حداقل رساندن عوارض جانبی کمک نماید.
اسید فولیک:
فولات (ویتامین B9) در شکل گیری گلبول های قرمز و برای رشد و عملکرد سلول ها بسیار مهم است. این ماده مغذی در اوایل بارداری برای کاهش خطر نقایص مغزی و ستون فقرات در جنین بسیار مهم است. فولات عمدتا در سبزیجات برگ سبز تیره، لوبیا، نخود فرنگی و آجیل یافت می شود. میوه های سرشار از فولات شامل پرتقال، لیمو، موز، خربزه و توت فرنگی هستند. فرم مصنوعی فولات اسید فولیک است. یکی از ویتامین های اصلی در دوران بارداری می باشد و در بسیاری از غذاهای غنی شده مانند غلات و پاستا وجود دارد.
رژیم غذایی فاقد غذاهای سرشار از فولات یا اسیدفولیک می تواند منجر به کمبود فولات شود. کمبود فولات ممکن است در افرادی که بیماری مانند سلیاک دارند، دیده شود. شرایطی که مانع جذب مواد مغذی از روده کوچک می شود. مقدار توصیه شده روزانه فولات برای بزرگسالان 400 میکروگرم (میلی گرم) است. به خانم هایی که قصد بارداری دارند یا باردار هستند توصیه شود روزانه 400 تا 800 میكروگرم اسید فولیک مصرف كنند. تحقیقات در مورد استفاده از مکمل های فولات و اسید فولیک خوراکی برای شرایط خاص صورت گرفته ونتایج مثبتی گزارش شده است.
نقائص هنگام تولد: تحقیقات نشان داده است که مکمل های اسید فولیک می توانند از بروز نقص لوله عصبی هنگام تولد جلوگیری کنند. مصرف روزانه یک ویتامین قبل از تولد (به طور ایده آل از سه ماه قبل از شروع بارداری شروع می شود) زنان باردار می توانند اطمینان حاصل نمایند که به میزان کافی از این ویتامین در بدن دارند.
بیماری قلبی و عروق خونی و سکته مغزی: اسید فولیک با ویتامین های B6 و B12 برای کنترل مقادیر بالای هموسیستئین در خون نقش موثری دارد. افزایش هموسیستئین ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلب و عروق خونی را افزایش دهد.
سرطان: برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف فولات ممکن است خطر ابتلا به سرطان های مختلف را کاهش دهد.
افسردگی: تحقیقان نشان می دهد که اسید فولیک در درمان افسردگی مفید است.
کمبود اسید فولیک:
کمبود فولات تغذیه ای با مکمل های اسیدفولیک خوراکی درمان می شود. بهتر است اکثر افراد، از مواد غذایی حاوی فولات استفاده کنند. یک رژیم متعادل معمولاً تمام نیازها را تأمین می نماید. با این حال، مصرف مکمل های اسید فولیک برای خانم هایی که قصد بارداری دارند، باردار و یا در حال شیردهی هستند، توصیه می شود. مکمل های اسید فولیک همچنین می تواند به افرادی که رژیم های غذایی ضعیفی دارند یا مشکلاتی دارند که بدن توانایی جذب فولات را ندارد، کمک نماید.
عوارض جانبی:
اسید فولیک هنگامی که به صورت خوراکی با دوزهای مناسب استفاده می شود، بی خطر است. مصرف خوراکی اسید فولیک می تواند باعث: - طعم بد در دهان - حالت تهوع - از دست دادن اشتها - گیجی - تحریک پذیری - اختلال در الگوی خواب - افراد مبتلا به آلرژی ممکن است واکنش های آلرژیک به مکمل های اسید فولیک نشان دهند. علائم هشدار دهنده از واکنش آلرژیک عبارتند از: - بثورات پوستی - خارش - سرخی پوست - تنگی نفس
اسیدفولیک اضافه در بدن از طریق ادرار دفع می شود.
تداخلات دارویی:
ضد تشنج: مصرف اسید فولیک با fosphenytoin (Cerebyx) ، فنیتوئین (Dilantin ، Phenytek) یا پریمیدون (میسولین) ممکن است غلظت دارو را در خون کاهش دهد.
باربیتوراتها: مصرف اسید فولیک با دارویی که به صورت آرام بخش عمل می کنند، می تواند اثر دارو را کاهش دهد.
متوترکسات (Trexall): مصرف اسید فولیک با این دارو که برای درمان سرطان استفاده می شود، می تواند در اثربخشی آن اختلال ایجاد نماید.
پیریمامین (داراپریم): مصرف اسید فولیک با این داروی ضد مالاریایی، ممکن است اثرات دارو را کاهش دهد.