توضیحات: قرص گلوبیفر پس از 35 سال تحقیق و تلاش مستمر پروفسور Lars ehn از کشور سوئد بر روی خون و فرآورده های مرتبط با آهن هم (Heme Iron) تحت دقیقترین شرایط علمی و بهداشتی تولید می گردد. پروفسور Lars ehn دارای رتبه برجسته علمی و دانشگاهی در زمینه هماتولوژی و انکولوژی می باشد.
موارد مصرف:
در درمان کاهش ذخایر آهن و میزان هموگولوبین پایین و نیز به عنوان پیشگیری از کاهش آهن ذخیره ای بدن. وجه تمایز گلوبیفر با دیگر فرآورده های آهن موجود در بازار:
فاقد مخمر، لاکتوز و گلوتن بوده، بنابراین در بیماران دیابتی منع مصرف ندارد. افرادیکه به هر علتی دچار اختلال جذب گوارش میباشند ( به عنوان مثال بیماری سلیاک، اسپرو کانسرهای GI)، بیماران کلیوی، قلبی، افرادیکه به علل مختلف فرآورده های آهن موجود در بازار را تحمل نمی کنند، براحتی قابل مصرف است.
قابل مصرف برای خانمها در سنین رشد، حاملگی، شیر دادن و کهولت بر خلاف فرآورده های آهن موجود در بازار، مصرف گلوبیفر بطور همزمان با شیر، قهوه، چای و هر نوشیدنی دیگر معنی ندارد.
در ورزشکاران حرفه ای، بدلیل فعالیت سنگین بدنی، تخریب RBC به شکل فزاینده ای افزایش می یابد. کارایی گلوبیفر در افزایش سطح هموگلوبین ورزشکاران، بهبود کارایی سیستم تنفس و قدرت عضلانی نشان داده شده است.
ضمناً کمیته دوپینگ بینالمللی استفاده از آن را برای ورزشکاران در رقابتهای رسمی، مجاز شمرده است.
خصوصیات:
مقادیر پایین آهن موجب افزایش جذب کادیوم می گردد. این امر موجب بروز استئوپروز در سالهای آتی عمر می گردد.
آهن هم موجود در قرص گلوبیفر، از ماده اولیه بینظیر پودر هموگلوبین تغذیه شده بدست می آید. طی یک فرآیند مرطوب ویژه، سولفات آهن به مولکول های هم (Heme) موجود در هموگلوبین حیوانی همولیز شده پیوند می شود.
به دلیل آنکه مکانیزم جذب آهن هم (Heme Iron) از آهن غیر ارگانیک، متفاوت است، لذا آهن هم (Heme Iron) بطور قابل ملاحظه ای جذب بالاتری نسبت به آهن غیر هم (غیر ارگانیک) دارد و بنابراین کارایی گلوبیفر بطور چشمگیری افزایش می یابد.
میزان جذب در مورد فرآورده های آهن غیر ارگانیک (تمامی انواع دیگر آهن در دسترس)، بسته به شرایط مختلف بین 2 الی 6 درصد است. در حالیکه جذب آهن ارگانیک نوع هم (Heme Iron) که در قرص گلوبیفر وجود دارد تا 20 درصد می باشد.
در استفاده از آهن هم (Heme Iron) با دوز پایین به عنوان مکمل، عوارض مشاهده نشده است ( حال آنکه در گروه پلاسبو حدود 10 درصد می باشد). همچنین در طی بیش از 25 سال استفاده گسترده در کشورهای اروپایی هیچ عارضه شدیدی گزارش نشده است.
چنانچه دوز کلی روزانه گلوبیفر 150 میلی گرم باشد، هیچگونه اختلالی در جذب روی (Zinc) ایجاد نمی شود.
دستور مصرف:
دوز پایه یک قرص در روز است. میتوان بدون نگرانی از عوارض منفی، این دوز را دو برابر نمود. یک عدد قرص حاوی 18 میلی گرم Fe++ و 400 میکروگرم اسید فولیک است.
چرا قرص گلوبیفر؟
- مکمل آهن میتواند به جلوگیری از کم خونی و فقر آهن کمک کند.
- کمبود آهن باعث ایجاد خستگی شده و تمامی سیستم بدن از عملکرد مغز گرفته تا سیستم دفاعی بدن را تحت الشعاع خود قرار میدهد.
- ساختاری طبیعی و فاقد هرگونه عوارض جانبی نظیر خستگی، ریزش مو و درد معده دارد.
- عمل جذب، طبیعی و سریع می باشد.
- عمل جذب توسط مواد غذایی، نوشیدنی و اسید معده را تحت تأثیر قرار نمیدهد.
- تحمل پذیری خوب اجازه مصرف روزانه 2 قرص (forte) را میدهد.
- پوشش سراسر آهن از بروز یبوست که یک عارضه جانبی شایع برای سایر محصولات آهن می باشد، جلوگیری میکند.
- جذب بالا و تحمل پذیری منجر به کاهش طول دوره درمان می شود.
- در برخی موارد، این قرص ها میتوانند جایگزین تزریق شوند که به شما اجازه درمان در خانه را می دهد.
- راندمان بالا منجر به بهبود سریع در سطح آهن و هموگلوبین می شود.
- موجود بصورت دوز بالا جهت درمان اصلاحی و دوز پایین جهت پیشگیری.
- گلوبیفر (آهن هم) مصرف آهن سنتی را 40 درصد افزایش میدهد.
- بدلیل عدم وجود عوارض جانبی، هیچ مانعی برای درمان موفق وجود ندارد.
آهن:
آهن یک عنصر اصلی برای تولید خون است. حدود 70 درصد آهن بدن در گلبول های قرمز خون به نام هموگلوبین و در سلول های عضلانی به نام میوگلوبین یافت می شود. گلبول های قرمز خون حاوی مولکول پیچیده ای به نام هموگلوبین می باشند که هموگلوبین مهمترین و فراوان ترین پروتئین موجود در گلبول های قرمز بوده و نقش اساسی را در حمل و نقل اکسیژن، دی اکسید کربن و پروتون دارد. هموگلوبین پروتئینی تترامری است که از دو زیر واحد آلفا و دو زیر واحد بتا تشکیل می شود. این پروتئین در بدن وظیفه حمل اکسیژناز ریه به بافت ها را برعهده دارد. این پروتئین دارای دو کنفورمر طبیعی می باشد یکی فرم اکسی هموگلوبین می باشد که سرشار از اکسیژن بوده و پس از اکسیژن گیری خون در ریه فرم غالب هموگلوبین را تشکیل می دهد که در این فرم به ازاء هر زیر واحد از تترامریک مولکول اکسیژن به هموگلوبین متصل می باشد. فرم دوم فرم داکسی هموگلوبین است که در آن هموگلوبین اکسیژن های خود را از دست می دهد. این گونه از هموگلوبین را بیشتر در خون سیاهرگی می بینیم. حدود 6 درصد آهن بدن جزء ترکیبات برخی از پروتئین ها است، که برای:
- تنفس و سوخت و ساز انرژی
- برخی آنزیم های دخیل در سنتز کلاژن
- و برخی از انتقال دهنده های عصبی ضروری هستند.
آهن همچنین برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز مورد نیاز است. حدود 25 درصد آهن موجود در بدن که به صورت فریتین ذخیره می شود، در سلول ها وجود داشته و در خون گردش می یابد. به طور متوسط یک مرد بالغ حدود 1000 میلی گرم آهن ذخیره شده دارد (برای حدود سه سال کافی است)، در حالی که زنان به طور متوسط فقط 300 میلی گرم آهن ذخیره دارند (برای حدود شش ماه کافی است). وقتی مصرف آهن به طور مزمن کم باشد، ذخایر به تدریج کاهش یافته و در نهایت باعث کاهش سطح هموگلوبین می شوند. وقتی ذخایر آهن کم شوند، به این شرایط کاهش آهن می گویند. کاهش بیشتر گلبول قرمز کمبود آهن نامیده شود . كم خونی فقر آهن و كمبود ذخایر آهن در بدن در ایران شایع می باشد. در كم خونی فقر آهن، غلظت هموگلوبین كاهش می یابد. از دست دادن خون شایع ترین علت کمبود آهن است. در زنان در دوران قاعدگی، از دست دادن خون در دستگاه ادراری اغلب نیاز به آهن را افزایش می دهد. داروهای ضد بارداری خوراکی باعث کاهش از دست دادن خون در دوران قاعدگی می شوند. خونریزی از سایر قسمت های بدن نیاز به آهن را افزایش می دهد. در اهدا کنندگان خون، هر اهدا باعث از بین رفتن 200 تا 250 میلی گرم آهن می شود. در طی دوره های رشد در دوره نوزادی، کودکی و نوجوانی، نیاز به آهن بیشتر است . از دست دادن آهن در اثر رشد جنین در دوران بارداری و خونریزی حین زایمان به طور متوسط 740 میلی گرم است. شیردهی تقریباً 0.5 تا 1 میلی گرم در روز نیاز به آهن را افزایش می دهد.
مقدار نیاز روزانه به آهن
آهن در بدن ساخته نمی شود و باید از طریق رژیم غذایی تامین گردد. حداقل نیاز روزانه آهن در بزرگسالان 1.8 میلی گرم است. فقط حدود 10 تا 30 درصد آهن مصرفی توسط بدن جذب و استفاده می شود. با مصرف مکمل های آهن می توان نیاز روزانه به آهن را تأمین نمود. سولفات آهن خوراکی یک بار در روز 325 میلی گرم آهن مورد نیاز بدن را تامین می نماید. توصیه می شود غذاهای سرشار از ویتامین C نیز استفاده گردد، زیرا ویتامین C به بدن در جذب آهن کمک می نماید. قبل از مصرف مکمل های آهن با پزشک خود مشورت نماید.
اسید فولیک:
اسيد فوليک يكی از ويتامين های گروه B است.
کم خونی در اثر کمبود اسید فولیک چیست؟
کمبود فولات (ویتامین B9) در خون باعث کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک می شود. اسيد فوليک با نام شيميايی پترويل مونو گلوتاميک اسيد ماده ای شيميايی محلول در آب است كه در بدن انسان توليد نمی شود. فولات در بدن برای ساختن گلبول های قرمز جدید لازم است. بدن برای رساندن اکسیژن به اندام ها به گلبول های قرمز نیاز دارد. کمبود گلبول قرمز باعث ایجاد بیماری به نام کم خونی می شود که می تواند احساس ضعف و خستگی ایجاد کند. همچنین فولات یک کوآنزیم لازم برای عملکرد نرمال دستگاه معده و روده ای و حفظ عملکرد دستگاه عصبی است. به علاوه فولات مراحل متابولیک درگیر در سنتز پورین و پیریمیدین را تسهیل کرده در سیکل متیونین-هوموسیستئین و در متابولیسم آمینو اسیدهای گلایسین، سرین و هیستیدین نقش دارد. به دلیل نقش فولات در این مراحل متابولیک، کمبود فولات می تواند در ایجاد نقایص جنینی نقش داشته باشد. مصرف پیش از بارداری مکمل های فولیک اسید توسط زنان در پیشگیری از نقایص لوله عصبی در جنین موثر است. در شرايط:
- حاملگی
- شيردهی
- عفونت
- و خونسازی بيش از حد، نياز به اين ويتامين افزايش می يابد.
اسید فولیک در گلبول هاي قرمز خون تجمع بيشتری دارد. اهميت اسيد فوليک در چرخه توليد گلبول های قرمز است. اين ماده پس از تبديل به تتراهيدروفوليک اسيد به عنوان كوآنزيم در واكنش های سنتر اسيدهای نوكلئيک عمل می كند. اگر در دوران بارداری کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک داشته باشید، کودک ممکن است در معرض خطر ابتلا به نقص های جدی مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا شود. این بیماری باعث بد شکل شدن ستون فقرات کودک می شود.
كمبود اسيد فوليک در شير خواران سبب:
- بی اشتهايی
-اختلال رشد
- افزايش استعداد به عفونت
- اختلالات گوارشی
- در کودکان بزرگتر و بالغين سبب آنمی مگالوبلاستیک می شود.
در سال های اول زندگی که غذاهای غنی از آهن به مقدار کمی مصرف می شود تأمین این مقدار آهن در رژیم غذایی مشکل است بنابراین علاوه بر رژیم غذایی، از حدود 6 ماهگی باید به شیرخوار آهن مکمل داده شود. اگر دچار کمبود اسید فولیک هستید، مصرف مکمل برای افزایش سطح اسید فولیک می تواند خطر ابتلا به کم خونی را کاهش دهد. متخصصان دانشکده پزشکی هاروارد می گویند دریافت اسیدفولیک کافی می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و بیماری قلبی را کاهش دهد. نياز روزانه به اسید فولیک در حالت عادی و افراد بالغ 60 میکروگرم در روز است. بدن شما هنگام تعریق و دفع ادرار ویتامین B9 (اسید فولیک) را از دست می دهد. بدن نمی تواند آن را ذخیره کند، بنابراین شما روزانه به این ویتامین نیاز دارید.
علائم و نشانه های کمبود:
علائم کمبود اسید فولیک شامل موارد زیر است:
- خستگی
- زخم های دهان
- خاکستری شدن موها
- زبان متورم
- رشد ضعیف
با کم خونی، ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنید:
- خستگی
- سرگیجه
- احساس سرما
- تحریک پذیری
- سردرد
- تنفس دشوار
- پوست رنگ پریده
- اسهال
- کاهش وزن
- از دست دادن اشتها
- مشکل در تمرکز
چه افرادی در معرض کم خونی کمبود اسید فولیک قرار دارند؟
عواملی که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند عبارتند از:
- خوردن غذاهای بیش از حد پخته شده
- مصرف رژیم غذایی کم ویتامین
- نوشیدن زیاد الکل (الکل در جذب فولات تداخل ایجاد می کند)
- بیماری های خاص (مانند بیماری سلول داسی شکل)
- برخی داروها
- بارداری
چه عواملی باعث کم خونی فقر اسید فولیک می شود؟
سوء تغذیه شایع ترین علت کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک است. مصرف رژیم غذایی کم ویتامین یا پختن بیش از حد مواد غذایی می تواند به سوء تغذیه منجر شود. خونریزی شدید نیز می تواند منجر به کم خونی شود. غذاهای غنی از اسید فولیک شامل :
- مرکبات
- سبزیجات سبز برگ
و غلات غنی شده است.
برخی از افراد در جذب اسید فولیک از غذا مشکل دارند. سایر دلایل کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک شامل موارد زیر است:
بارداری
بارداری به چند دلیل باعث کمبود اسید فولیک می شود. بدن در دوران بارداری کندتر اسید فولیک را جذب می کند و جنین با رشد بیشتر نیاز به اسید فولیک در بدن را افزایش می دهد. همچنین تهوع صبحگاهی که منجر به استفراغ می شود می تواند باعث از بین رفتن بیشتر اسید فولیک شود.
سوء جذب
سوء جذب هنگامی اتفاق می افتد که بدن نتواند به درستی ویتامین یا ماده معدنی را جذب نماید. بیماری هایی مانند:
- سلیاک
- داروها، از جمله داروهای کنترل تشنج، می توانند جذب اسید فولیک در بدن را مختل نماید.
چگونه کم خونی در اثر کمبود اسیدفولیک تشخیص داده می شود؟
سطح فریتین سرم نشانه ای براي تخمین بیوشیمیایی ذخایر آهن بدن است مقدار فریتین سرم درحد 10-20 میلی گرم نشانه کاهش ذخایر آهن است و اگر کمتر از 10 میلی گرم باشد ارزش تشخیصی برای کم خونی فقر آهن دارد. در کم خونی شدید فقر آهن مقدار آهن سرم کمتر از 30 میلی گرم بوده ظرفیت سرمی اتصال آهن افزایش یافته در نتیجه اشباع ترانسفـرین ســرم به کمتر از 15 درصد می رسد. سایر بیماری های خونی می توانند علائمی مشابه کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک ایجاد کنند. برای تشخیص باید به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک آزمایش کامل خون (CBC) را برای تعیین کم خونی ناشی از کمبود اسیدفولیک انجام می دهد. این آزمایش نشان می دهد که آیا تعداد گلبول های قرمز خون شما کم است یا خیر؟ پزشک همچنین ممکن است آزمایش خون برای بررسی سطح اسید فولیک را نیز انجام دهد. این آزمایش سطح فولات گلبول قرمز خون را مورد بررسی قرار می دهد. در صورت استفاده از دارو حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از داروها می توانند در کمبود اسید فولیک نقش داشته باشند.
کم خونی با کمبود اسیدفولیک چگونه درمان می شود؟
هدف از درمان افزایش سطح اسید فولیک بدن است. ساده ترین راه این است که قرص های اسید فولیک روزانه مصرف کنید، تا زمانی که کمبود رفع شود. با این حال، اگر سطح اسید فولیک خیلی کم باشد، ممکن است نیاز به دریافت اسید فولیک از طریق وریدی نیز داشته باشید. در کنار مصرف مکمل ها، باید غذاهای سرشار از اسید فولیک مصرف نماید، مانند:
- لوبیا چیتی
- اسفناج
- پرتقال
غذاهای تازه به مقدار کافی بخورید و از غذاهای فرآوری شده یا سرخ شده خودداری کنید.