توضیحات :
۹۹% کلسیم در بدن ما در استخوان و دندان ها، و ۱% باقی مانده در خون وجود دارد. همین ۱٪ اعمال زیادی انجام میدهد. مثلاً انقباض ماهیچههای ما و بسیاری از فعالیت های عصبی بسته به وجود کلسیم است. بنابراین برخلاف باور عموم، نقش کلسیم در بدن به استحکام بافت استخوان محدود نمی شود و این ماده ی معدنی، برای فعالیت صحیح ماهیچه ها و دستگاه عصبی ضروری است. از این مطلب می توان دو نتیجه ی مهم گرفت:
اول اینکه با توجه به نقش حیاتی کلسیم در فعالیت های مغزی و عضلانی، نیاز است همیشه در خون به مقدار مناسب و کافی وجود داشته باشد. ثابت نگه داشتن غلظت کلسیم در دامنه ی بسیار باریک یکی از اعمال بسیار دقیق و پیچیده و مهم در فیزیولوژی بدن می باشد.
دوم اینکه بدن از بافت استخوانی به عنوان منبع ذخیره کلسیم استفاده می کند. به این معنی که در صورت عدم دریافت کافی کلسیم و ویتامین د از رژیم غذایی ، نرمال بودن سطح خونی کلسیم به قیمت تجزیه بافت استخوانی و آزاد شدن کلسیم استخوان به داخل خون تمام می شود، بنابراین در طولانی مدت به پوکی استخوان منجر خواهد شد. در واقع بدن با بر داشتن کلسیم از استخوان یا دندان، کمبود آن را در خون جبران می کند و اگر این روند ادامه پیدا کند فرد مبتلا به پوکی استخوان یا بیماری های مربوط می شود.
با بالا رفتن سن، توده استخوانی به تدریج مواد معدنیاش را از دست میدهد و به دنبال آن عوارضی از قبیل شکستگی انتهای استخوان ران ، روی هم جمع شدن ستون فقرات و … روی میدهد.
در مقاطع مختلف سنی مثل دوران رشد در کودکان، دوران بارداری و شیر دهی، دورن یاسئگی و در افزایش سن، بدن به کلسیم بیشتری نیاز دارد:
در دوران رشد کودکان، تامین کامل مواد معدنی مورد نیاز بافت استخوان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زیرا با تامین مواد معدنی، علاوه بر رشد استخوان، ذخایر کلسیم در این دوران تکمیل شده و ریسک ابتلا به پوکی استخوان در بزرگسالی کاهش می یابد.
در دوران بارداری و شیردهی، جنین کلسیم مورد نیاز خود را از بدن مادر تامین می کند و به همین دلیل در این دوران کلسیم اهمیت زیادی دارد.
در دوران یائسگی، با افت سطح هورمون استروژن خانم ها، استحکام بافت استخوان کاهش می یابد و طی سالیان اولیه ی ورود به دوران یائسگی، تراکم استخوان ۱-۲% به ازای هر سال کاهش می یابد.
شربت Osteocare فرمولی متعادل و یک منبع غنی از کلسیم ، منیزیم ، روی و ویتامین د3 می باشد که به حفظ استخوان ها و دندان های قوی و سالم و همچنین سلامت قلب ، ماهیچه ها و اعصاب کمک می کند.
موارد مصرف :
- کمک به تامین کلسیم ، روی ، منیزیم و ویتامین د3 مورد نیاز بدن در روز
- کمک به حفظ و استحکام استخوان ها در همه سنین
دستور مصرف : روزانه ( با فاصله 6 تا 8 ساعت ) دو عدد قرص ، ترجیحا با معده پر میل شود.
شرایط نگهداری : در دمای زیر ۲۵ درجه سانتی گراد و در جای خشک و خنک و دور از تابش مستقیم نور خورشید و دور از دسترس اطفال نگهداری شود.
موارد هشدار و نکات قابل توجه :
- برای جذب بهتر کلسیم ، حتما طبق دستور گفته شده ، مصرف شود.
- در دوران بارداری و شیردهی و یا چنانچه هر داروی دیگری مصرف می کنید با پزشک و یا داروساز مشورت نمایید.
- این فرآورده جهت پیشگیری – تشخیص و درمان بیماری نمی باشد.
اجزای تشکیل دهنده:
کلسیم : مهمترین و فراوان ترین ماده معدنی موجود در استخوان است. نقش کلسیم در سلامت و استحکام بافت استخوانی به خوبی شناخته شده است. همانطور که اشاره شد کمبود کلسیم، علاوه بر بالا بردن ریسک ابتلا به پوکی استخوان در سنین پیری، باعث اختلال در عملکرد عضلات و همچنین تضعیف کارکرد دستگاه عصبی می شود و علائمی مانند ضعف عمومی، اختلال تمرکز و … را دربر خواهد داشت. امروزه در مقالات متعددی به نقش مکمل های دارای کلسیم در بهبود بیماری های عصبی و عضلانی اشاره شده است. کلسیم برای ساخت و نگهداری استخوان ضروری است. تقریباً 99٪ کلسیم بدن در استخوان ها یافت می شود. کلسیم با مواد معدنی دیگر ترکیب شده و با ایجاد کریستال های سخت به استخوان ها قدرت می بخشد و سبب حفظ ساختار آنها می شود. مقدار کمی کلسیم از طریق خون جذب می شود. این کلسیم جذب شده برای عملکرد مناسب قلب، عضلات ، خون و اعصاب ضروری است.
کاربرد های کلسیم
- تنظیم یا کنترل کردن انقباض ماهیچه از جمله تنظیم ضربان قلب
- کلسیم نقش کلیدی در انعقاد طبیعی خون دارد
- آزاد کردن هورمون ها و آنزیم ها
- کمک به حرکت خون در رگ های خونی بدن
- کاهش بی خوابی
- انتقال پیام عصبی
- کلسیم بین مغز و بخش های مختلف بدن ارتباط برقرار می کند
استخوان ها مانند یک بانک کلسیم عمل می کنند، اگر کلسیم کافی از رژیم غذایی خود دریافت نکنید ، بدن کلسیم را از "استخوان" برای استفاده در سایر قسمت های بدن خارج می کند. اگر بدن با کمبود زیادی مواجه شود مقدار بیشتری از کلسیم رسوب شده در استخوان ها خارج می شود، در نتیجه تراکم استخوان (قدرت استخوان) به تدریج کاهش می یابد و ممکن است در معرض پوکی استخوان قرار بگیرید.
سایر کاربردهای کلسیم
کلسیم و لاغری
بر اساس مطالعات انجام شده مصرف کلسیم باعث مهار لیپوژنز ( تولید چربی) و تحریک لیپولیز ( تجزیه چربی) می شود. کلسیم با منشا لبنیات نسبت به مکمل های کلسیم موثرتر عمل می کند. گرچه این تحقیقات بیانگر اثر کلسیم در کاهش وزن اند اما باید بدانیم که این ماده معدنی به تنهایی معجزه نمی کند به عقیده متخصصان اثر کلسیم زمانی مشاهده می شود که فرد کالری دریافتی را کاهش دهد و ورزش انجام دهد.
کلسیم و سلامت پوست
سلامت پوست شامل کمک به نوسازی سلول و جلوگیری از چرب شدن پوست می باشد. همه ی ما می دانیم که کلسیم برای سلامت دندان و استخوان مهم است و نقشی در تنظیم سیستم عصبی دارد. اما نقش کلسیم در سلامت پوست چیست؟ کمبود کلسیم در پوست باعث:
- خشکی
- خارش
- چین و چروک زودرس
- تمایل به افزایش سرطان پوست می شود.
کسانی که از خشکی و خارش پوست در طول سرما و ماه های زمستان رنج می برند باید دریافت کلسیم را در این ماه ها افزایش دهند.
مزایای کلسیم بر پوست
- محافظت از بافت ها در برابر صدمات خشکی در هوای سرد
- جلوگیری از پیر شدن سریع پوست به واسطه تولید آنتی اکسیدان
- در صورت صدمه به بافت ها، کلسیم، صدمه به كلاژن و الاستین را به حداقل می رساند.
- از طریق تأثیر کلسیم بر سیستم اعصاب مرکزی در به حداقل رساندن استرس به بدن
- می تواند از پیری و چین و چروک زودرس در اثر استرس پیشگیری کند.
- برقرار کردن آرامش بر پوست
آیا همه کلسیم مصرفی را بدن جذب می کند؟
بدن تمام کلسیم مصرفی مارا جذب نمی کند. از دست دادن و دفع مقدار کمی کلسیم امری طبیعی است. با این حال برخی از عوامل می توانند منجر به سطح غیر طبیعی جذب کلسیم شوند. در این صورت باید با پزشک مشورت نماید .
فاکتورهای موثر در عدم جذب کلسیم
- سطح پایین ویتامین D
- مصرف کافئین و الکل زیاد
- رژیم های غذایی سرشار از فیتات (به عنوان مثال: برخی از غلات و حبوبات) یا اگزالات (مانند: اسفناج ، ریواس)
- برخی شرایط خاص پزشکی (به عنوان مثال: بیماری سلیاک، بیماری کلیه) و داروهای خاص (مانند: پردنیزون ، پردنیزولون)
عواملی که باعث کمبود کلسیم می شود:
- بی اشتهایی و بی نظمی در غذا خوردن
- مصرف بیش از حد منیزیم
- مصرف طولانی مدت داروهای ضد یبوست
- برخی داروها، شیمی درمانی و کورتیکواستروئیدها
- پرتودهی
- کمبود هورمون پاراتیروئید
- مصرف مقدار زیاد پروتئین یا سدیم ممکن است باعث دفع کلسیم شود
- برخی سرطان ها
- مصرف بیش از حد کافئین، جوش شیرین و الکل خطر کمبود کلسیم را افزایش می دهند.
- برخی جراحی ها مثل برداشتن قسمتی از معده
- نارسایی کلیوی
- کمبود ویتامین D
- کمبود فسفات
کمبود کلسیم و استفاده از مکمل
افراد کمبود کلسیم را معمولا با دریافت مکمل کلسیم جبران می کنند. مکمل های کلسیم برای جذب بهتر باید با غذا مصرف شوند تا اثرات فرعی یا جانبی آن را به حداقل ممکن برسانند. مکمل های کلسیم باید در کل روز با فاصله زمانی مصرف شوند در بسیاری از مکمل های کلسیم، ویتامین D افزوده شده است زیرا ویتامین D باعث سنتز پروتئین هایی در بدن می شود که جذب کلسیم را بیشتر می کند.
انواع مکمل های کلسیم
موسسه پوکی استخوان استرالیا به شما توصیه می نماید که کلسیم مورد نیاز خود را از رژیم غذایی خود تأمین کنید. در صورت عدم امکان از مکمل ها استفاده نماید. موسسه پوکی استخوان استرالیا دوزهای 500-600 میلی گرم در روز را توصیه می کند ، مصرف مکمل در این محدوده بی خطر و موثر در درمان و جلوگیری از پوکی استخوان هستند. رایج ترین مکمل ها کربنات کلسیم ، سیترات کلسیم یا هیدروکسی آپاتیت هستند. مکمل ها ممکن است به شکل قرص خوراکی ، قرص جوشان ، قرص جویدنی یا پودر باشند.
- کلسیم کربنات: حاوی 40% کلسیم است. این مکمل نوع متداول، در دسترس و ارزان است. این مکمل برای جذب بهتر به مقدار زیادی اسید معده نیاز دارد بنابراین باید بعد از وعده غذایی مصرف شود.
- کلسیم سیترات: حاوی 21 % کلسیم است. این مکمل اسیدی، بهتر است از سایر مکمل ها جذب شود. مزیت این مکمل این است که برای جذب به اسید معده نیاز ندارد و می توان آن را در هر موقع از روز حتی با شکم خالی مصرف کرد. چون مقدار کلسیم این مکمل کم است بنابراین بسته به نیاز فرد برای تأمین کلسیم زیاد باید تعداد قرص بیشتری مصرف کند.
- کلسیم گلوکونات: حاوی 9% کلسیم است.
- کلسیم الکتات: حاوی 19% کلسیم است.
نکات کاربردی در مورد مصرف مکمل های کلسیم
- مصرف مکمل کلسیم باید با تجویز پزشک یا متخصص تغذیه باشد.
- مصرف مکمل در بعضی افراد عوارض جانبی مثل یبوست و گاز معده را ایجاد می کند. اگر با مصرف مایعات و فیبر غذایی فراوان این مشکل حل نشد نوع مکمل خود را تغییر دهد.
- باید مقدار مکمل مصرفی را به تدریج افزایش دهید.
- اگر دارو مصرف می کنید با پزشک خود در مورد تداخل کلسیم با آن دارو مشورت کنید. به عنوان مثال مکمل کلسیم، جذب آنتی بیوتیک تتراسایکلین را کاهش می دهد و هم چنین با جذب آهن تداخل دارد. بنابراین مکمل کلسیم و آهن نباید همزمان مصرف شوند. فقط به طور استثنائی می توان مکمل آهن را با سیترات کلسیم یا ویتامینC مصرف کرد زیرا حالت اسیدی دارند. سایر داروهایی که با معده خالی مصرف می شوند نباید با مکمل کلسیم دریافت کرد.
عوارض جانبی مکمل های کلسیم
- اختالالت گوارشی مانند: نفخ، یبوست، گاز معده و ....
- کلسیم سیترات به دلیل محلول بودن عوارض کمتری نسبت به کلسیم کربنات دارد.
- دانشمندان مرکز پزشکی دانشگاه کریتون اوماها آمریکا پی بردند که مکمل های کلسیم خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهند. سایر محققان در نیوزلند پی بردند که مکمل های کلسیم ممکن است خطر حملات قلبی را افزایش دهند.
- مصرف مکمل کلسیم در برخی افراد ممکن است خطر سنگ کلیه را افزایش دهد.
منیزیم : یکی از ضروری ترین املاح و ریز مغذی هایی است که نقش مهمی در جذب Ca و حفظ سلامت استخوان ها و دندان ها دارد و در نهایت موجب استحکام آن ها می شود. نسبت منیزیم به کلسیم در بدن بسیار حیاتی است و کمبود منیزیم باعث کاهش جذب کلسیم می شود. مصرف کلسیم حتماً باید در تعادل با منیزیم مصرفی باشد. منیزیم همچنین نقش اساسی در سلامت سیستم عصبی و ماهیچه های قلب دارد.
روی : یک ماده معدنی است که تاثیر مهمی در کارکرد بدن دارد و برای کارکرد صحیح دستگاه ایمنی بدن بسیار ضروری میباشد و کمبود آن باعث بروز مشکلاتی از جمله خستگی ، ریزش مو، چین و چروکی پوستی ، مشکلات پروستات و ..... می شود.زینک یا روی در ساختن استخوان نقش دارد، بنابراین در مکملی که به استخوان سازی کمک می کند روی نیز باید وجود داشته باشد. این ماده معدنی برای ساخت یک پروتئین ماتریکس که کلسیم و سایر مواد معدنی جهت ساخت استخوان بر روی آن قرار می گیرد لازم است. زینک همچنین جهت تنظیم بسیاری از واکنش های شیمیایی بدن ضروری است.
ویتامین د : از جمله ویتامین های محلول در چربی است که در جذب کلسیم و فسفر بسیار موثر است و در نهایت باعث رشد استخوانی - استحکام استخوان ها و دندان ها - رشد سلول ها و سلامت استخوان در دوران پیری می شود.به دلیل تاثیر ویتامین د در تشکیل استخوان ها و دندان ها ، در دوران رشد به مقدار بیشتری نیاز است. برای مثال ، شیرخواران و کودکانی که در دوره رشد و نمو اسکلتی هستند یا افرادی که در دوران بلوغ به سر می برند برای حفظ روند طبیعی جایگزینی استخوان ها و حفظ تعادل کلسیم و فسفر، ویتامین د بیشتری پیشنهاد می شود. بخش مهمی از ویتامین د در بدن از طریق پوست و با دریافت نور آفتاب ساخته می شود و با توجه به عدم دریافت کافی نور آفتاب از طریق پوست، کمبود این ویتامین بسیار شایع می باشد و تامین آن از طریق مصرف مکمل Osteocare ضروری می باشد.
بدون فرآورده های لبنی – بدون لاکتوز – بدون الکل و چربی – بدون مخمر – بدون رنگ مصنوعی
