موارد مصرف : متابولیسم بدن را بهبود بخشیده و مکمل بسیار مناسبی در رژیم های کاهش وزن می باشد.
دستور مصرف : روزانه 2 قرص ، نیم ساعت قبل از غذا به همراه یک لیوان آب میل شود.
موارد هشدار و احتیاط :
- مصرف بیش از اندازه این فرآورده ، می تواند باعث بی خوابی ، بی قراری و افزایش ضربان قلب ، تهوع و استفراغ شود.
- مصرف این فرآورده ، در مقادیر توصیه شده ایمن است و باید از مصرف بیش از حد مجاز خودداری شود.
- مصرف این فرآورده به علت دارا بودن کافئین با داروهای قلبی-عروقی و اعصاب و روان توصیه نمی شود.
- در دوران بارداری و افراد زیر 18 سال مصرف نشود. ( قبل از مصرف در دوران شیردهی با پزشک مشورت شود.)
شرایط نگهداری : در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد و دور از رطوبت و در بسته بندی اصلی نگهداری شود. دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
قهوه سبز چیست؟
قهوه نام کلی است که به میوه و دانه گیاهان جنس قهوه Cafffo و نیز به فرآورده های بدست آمده از آنها اطلاق می گردد. دانه قهوه از بوته گرمسیری بنام کافتو بدست می آید و متعلق به خانواده Rubiaceac (روناسیان) است. به خاطر داشته باشید که یک لیوان از این نوشیدنی سبز روشن، مانند طعم قهوه بو داده ای که شما به آن عادت دارید نخواهد بود، زیرا طعم بسیار ملایم تری دارد. طعم آن بیشتر شبیه چای گیاهی است تا قهوه.
علاوه بر این، مشخصات شیمیایی آن نسبت به قهوه بو داده کاملاً متفاوت است، گرچه از یک خانواده هستند. زیرا در قهوه سبز به وفور حاوی اسیدهای کلروژنیک ( ترکیباتی با اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی که ممکن است بسیاری از فواید سلامتی را به همراه داشته باشد) برخوردار است. در حالی که محصولات قهوه بو داده حاوی مقادیر کمی اسید کلروژنیک هستند که بیشتر آن در طی فرآیند بو دادن از بین می رود. درخت قهوه در نواحی گرمسیری و در هوای گرم و مرطوب رشد می کند.
ترکیبات تشکیل دهنده:
قهوه سبز که شکل بوداده نشده قهوه می باشد، متشکل از:
- پلی ساکارید
- مونوساکارید
- چربی
- استرول
- اسید چرب
- اسید فنولیک
- پروتئین
- اسید آمینه آزاد
- ویتامین
- و مواد معدنی است.
همچنین قهوه سبز به دلیل بو داده نشدن، دارای مقادیر بسیار بالایی از پلی فنول نسبت به قهوه بو داده می باشد که اصلی ترین این پلی فنول ها اسید کلروژنیک است.
خواص قهوه سبز:
خواص بیولوژیک بسیاری برای اسید کلروژنیک بر شمرده شده که از آن جمله می توان به خواص کاهنده :
- فشار خون
- قند خون
- چربی های خون
- بهبود شاخص توده بدنی
- ضد سرطانی آن اشاره نمود.
عصاره قهوه سبز حاوی غلظت بالایی از اسيدهای کلروژنيک است که برای اثرات سلامتی و تاثیر بر متابوليسم چربی و قند شناخته شده است. همچنين علاوه بر کاهش جذب چربی در روده، باعث افزايش متابوليسم چربی در کبد می شود. کلروژنیک اسید موجود در قهوه سبز یک پلی فنل در مواد غذایی گیاهی و قهوه می باشد و دارای خاصیت ضد التهابی می باشد.
خواص آنتی اکسیدانی:
امروزه یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدان های طبیعی، ترکیبات فنولی گیاهان می باشد. آنتی اکسیدان های پلی فنولی یک گروه ویژه از متابولیت های ثانویه را تشکیل می دهند که نقش مهمی در حفاظت بافت ها در مقابل اثرات اکسید کنندگی رادیکال آزاد اکسیژن و سایر گونه های فعال ایفا می کنند.
کنترل قند خون:
محققان بیان نمودند که احتمالا اسید کلروژنیک می تواند در افزایش جذب گلوکز توسط هر دو سلول های حساس به انسولین و سلول های مقاوم به انسولین مؤثر باشد و از این رو انتظار می رود که درنتیجه مصرف قهوه سبز، هموستاز گلوکز بهبود یابد. قهوه سبز با مهار آنزيم کبدی گلوکز 6-فسفاتاز نقش مهمی در تنظيم هموستاز قند خون از طريق سرعت بخشيدن به حذف يک گروه فسفات بازی می کند که به طور مؤثر انتشار گلوکز کبدی به جريان خون را قادر می سازد. اسيد کلروژنيک موجود در قهوه سبز باعث مهار انتقال دهنده های گلوکز شده و در نتيجه منجر به کاهش گلوکز خروجی از کبد می شوند. علاوه بر اين اسيد کلروژنيک جهت تغيير در ترشح هورمون های گوارشی اينکرتين و جذب گلوکز در روده شناخته شده است.
کاهش توده بدنی:
مصرف مکمل قهوه سبز باعث کاهش سطح شاخص توده بدنی می شود. اسید کلروژنیک موجود در قهوه سبز می تواند با افزایش متابولیسم چربی ها، بر بهبود ترکیب بدن اثر گذارد. بنابراین می توان انتظار داشت که مصرف قهوه سبز به عنوان منبعی غنی از اسید کلروژنیک موجب بهبود ترکیب بدن و هموستاز شود. عصاره دانه قهوه سبز تری گليسيريد کبدی را کاهش مي دهد و از تجمع چربی احشايی جلوگيری می کند.
مکانیسم عمل:
اسید کلروژنیک موجود در قهوه سبز موجب مهار تجمع تری گلیسرید کبد و پانکراس و تحریک متابولیسم تری گلیسرید می شود و همچنین در تنظیم لیپازها، سطوح آدیپوکاین های پلاسما و توزیع چربی بدن مؤثر است. میزان سنتز اسیدهای چرب و کلسترول را کاهش و در افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب و بیان گیرنده های فعال شده با تکثیر کننده های پراکسیزوم که با اتصال به اسیدهای چرب در تنظیم تعادل انرژی نقش دارند، دخالت دارد. در مجموع اسید کلروژنیک موجود در قهوه سبز با کاهش تولید و افزایش متابولیسم اسیدهای چرب، موجب بهبود ترکیب بدن می شود. قهوه به عنوان نوشیدنی محبوب دو سوم جمعیت جهان، حاوی مقادیر بالایی از پلی فنول هاست. مطالعات جدید نشان می دهند که پلی فنول ها، به عنوان متایولیسم ثانویه گیاهان، با اثرات آنتی اکسیدانی خود، با کاهش سطح رادیکال های آزاد عضله به عنوان یکی از عوامل مداخله گر در آتروفی عضلانی، بر کاهش تخریب پروتئین ها و در نتیجه تاخیر در آتروفی عضلانی دخالت دارند. اثرات پلی فنول ها بر تاخیر تخریب پروتئین ها را می توان ناشی از تغییر در سطح هورمون ها دانست. بنابراین چنین به نظر می رسد که به دلیل شباهت ساختاری این ترکیبات با استروئیدها، می توانند با مهار آنزیم های درگیر در سنتز هورمون های استروئیدی، تولید کورتیزول را کاهش دهند.
کاهش افسردگی:
كلروژنيک اسيد موجود در قهوه موجب كاهش ميزان واسطه های التهابی، مهار تحريک پذيری سلول ها و همچنين كاهش ميزان راديكال های آزاد شده و نقش مهمی را در حفاظت از سيستم اعصاب مركزی ايفا می نمايد. محققان بیان می کنند مصرف قهوه بدون كافئين دارای مقادير بالای كلروژنيک اسيد در زنان سالمند سالم در كاهش درد و خستگی روانی و افزايش هوشياری افراد موثر است. به علاوه، مشاهده شده است كه مصرف 20 ميلی گرم كلروژنيک اسيد به مدت 30 دقيقه قبل از ارزيابی اضطراب در موش ها باعث كاهش اضطراب در موش ها می گردد.
مکانیسم عمل:
اسيد كلروژنيک از طريق مكانيسم های متعددی می تواند بر اضطراب و افسردگی افراد تاثير بگذارد. نخست آنكـه كلروژنيک اسيد اثراتی مشابه با داروی ضد اضطراب بنزوديازپامين داشته و با عملكرد آگونيست گيرنده هـای بنزوديـازپين و افـزايش عمل گيرنده گابا باعث ورود يون كلر و هايپرپلاريزاسيون سلول و درنتيجه مهار تحريک پذيری سلول شده و از ايـن مسـير خـواص ضد اضطراب خود را اعمال كند. دومين مكانيسم اثـر اسـيد كلروژنيک بر اضطراب را می توان ناشی از خواص آنتی اكسـيدانی آن دانست. مغز به دليل مصرف بالای اكسيژن، ميزان بالای اسيدهای چرب غيراشباع، محدوديت ظرفيت آنتی اكسيدانی و غلظت بـالای كاتاليز فلز آهن، تا حد زيادی در معرض راديكال های آزاد اسـت. راديكال های آزاد كه به عنوان گونه های فعال اكسيژن شناخته می شوند، می توانند به ميتوكندری سلول های عصبی آسيب زده، ميزان انرژی توليدی سلول ها را كاهش داده و موجب اختلال در عملكرد و مرگ سلول ها شوند كه اين موضوع با افزايش شـيوع اضطراب ارتباط دارد. اسيد كلروژنيک موجود در قهوه سبز می تواند با مهار مرگ خود به خودی هسته سلول های عصبی، مهار قطعه قطعـه شدن DNA و كاهش توليـد راديكـال هـای آزاد، اثـرات آنتی اكسيدانی خود را اعمال كند. همچنين، اسيد كلروژنيک با افـزايش بيان دو ژن گليكوزيــداز و گلوتــاتيون ردوكتــاز 1 در مغــز، در حفاظت از سلول های عصبی در مقابـل اسـترس اكسـيداتيو و در نتيجـه بهبـود اضـطراب نقـش دارد. سـومين مكانيسـم اثـر كلروژنيک اسيد كه بر بهبود افسردگی موثر است را می تـوان بـه خواص ضدالتهابی آن نسبت داد. در بيماران مبـتلا بـه افسـردگی افزايش ميزان واسطه هـای پـيش التهـابی مشـاهده می شـود.
کاهش ابتلا به سرطان:
دلیل وجود ترکیبات آنتی اکسیدان مثل پلی فنول ها در قهوه، این نوشیدنی باعث پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها می شود. مکانیسم کاهش خطر سرطان به ویژه سرطان رحم به واسطه مصرف قهوه هنوز ناشناخته می باشد ولی محققان یک سری مکانیسم های احتمالی را در نظر گرفته اند. قهوه دارای ترکیبات مختلفی از جمله: کافئین، فنولیک اسید و آنتی اکسیدان ها می باشد. دو عامل خطر بزرگ سرطان رحم مقاومت به انسولین و سطوح بالای استروژن آزاد می باشد که به دنبال چاقی و اضافه وزن می آیند. قهوه با ترکیبات مختلف خود باعث بهبود وضعیت این هورمون ها می شود و در نهایت منجر به کاهش اضافه وزن و خطر سرطان رحم می شود.
عوارض جانبی:
قهوه سبز تا حد زیادی بی خطر است اما ممکن است چندین خطر بالقوه داشته باشد. دقیقاً مانند قهوه بو داده، دانه های قهوه سبز به طور طبیعی حاوی کافئین هستند. اگرچه مصرف متوسط کافئین برای اکثر افراد سالم بی خطر است، اما مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به علائم منفی مانند:
- اضطراب
- اختلالات خواب
- افزایش فشار خون شود.
یک فنجان قهوه سیاه یا سبز ، بسته به نوع و روش دم کردن ، تقریباً 100 میلی گرم کافئین دارد. از آنجا که ممکن است مقدار کمی کافئین در طی فرآیند بو دادن از بین برود، ممکن است قهوه سبز حاوی کافئین کمتری نسبت به قهوه بو داده باشد ممکن است بر سلامت استخوان تأثیر بگذارد. یک مطالعه 2 ماهه بر روی حیوانات نشان داد که موش هایی که روزانه عصاره قهوه سبز مصرف نمودند، کاهش قابل توجهی کلسیم در بافت استخوانی آنها مشاهده گردید. این نتایج نشان می دهد که مصرف طولانی مدت مکمل های قهوه سبز ممکن است به سلامت استخوان آسیب برساند. مصرف بیش از حد کافئین در قهوه سبز می تواند علائم منفی ایجاد کند. علاوه بر این، تحقیقات اولیه در حیوانات نشان می دهد که ممکن است به سلامت استخوان آسیب برساند ، اگرچه مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.