موارد مصرف:
- پیشگیری از تصلب شرائین
- کاهش تری گلیسیرید و کلسترول
- کاهش قند خون
- افزایش HDL
دستور مصرف: ۳ بار در روز، هر بار۲-۱ قرص هنگام صرف غذا میل شود.
شرایط نگهداری: در جای خشک و خنک و دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
مقدار استاندارد شده: بر اساس وجود حداقل ۲۱/۲ میلیگرم اسید کلروژنیک در میانگین هر قرص
موارد منع مصرف:
- انسداد مسیر صفراوی
- وجود حساسیت نسبت به گیاهان خانواده کاسنی
- در صورت وجود سنگ کیسه صفرا فقط زیر نظر پزشک مورد استفاده قرار گیرد.
عوارض جانبی: مواردی از واکنش حساسیتی بعد از خوردن خوراکی گزارش نشده است با اینحال تماس با گیاه تازه میتواند موجب درماتیت تماسی گردد.
تداخلات دارویی: مورد خاصی ذکر نشده است.
استفاده در دوران بارداری و شیردهی: هیچ مدرکی دال بر سمیت در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد با اینحال مصرف بیش از حد آن ممنوع است.
نکات قابل توصیه:
- در صورت بروز واکنشهای حساسیتی، مصرف دارو متوقف و با پزشک مشورت شود.
- فرآورده دور از نور، در ظرف کاملا سربسته در دمای ۳۰-۱۵ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
- به تاریخ انقضاء مصرف فرآورده توجه نمائید.
کنگر فرنگی Cynara scolymus
اگرچه اغلب به عنوان یک سبزی در نظر گرفته می شود، اما بومی مدیترانه بوده و قرن هاست که به دلیل دارا بودن خواص دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. ساقه اين گياه در قسمت های مختلف ايران به عنوان يک ماده غذايی و همچنين به عنوان يک داروی سنتی استفاده می شود.
مزایای سلامتی آن شامل:
- کاهش قند خون
- بهبود هضم
- حفظ سلامت قلب
- سلامت کبد
عصاره کنگر فرنگی، که حاوی غلظت بالایی از مواد موثره موجود در گیاه است، به عنوان یک مکمل مورد استفاده قرار می گیرد.
ترکیبات گیاه:
برگ های كنگر فرنگی محتوی تركيبات فنولی، فلاوونوييدی و اسيدی می باشند.
- اسيدكافئيک
- استرهای اسيدكينک
- اسيد كافئيک
- كلروژنيک
- نئوكلروژنيک اسيد
- سينارين
- دی كافئيل كينيک اسيد تركيبات عمده گياه محسوب می شوند.
فواید کنگر فرنگی
سرشار از مواد مغذی
کنگر فرنگی مملو از مواد مغذی است. کنگر فرنگی حاوی مقادیر کم چربی و فیبر و از طرفی سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مانند ویتامینC، ویتامینK، فولات، فسفر و منیزیم است. همچنین یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدان محسوب می گردد.
کاهش مقدار کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL)
در رابطه با مكانيسم اثر كنگر فرنگی در جلوگيری و كاهش روند پراكسيداسيون، مطالعات نشان داده اند كه كنگر فرنگی گياهی غنی از تركيبـات آنتی اكسيدانی است. معمولاً تركيبات فنلی موجـود در بـرگ كنگرفرنگی شـامل اسـيد كافئيک، مونـوودی كافئيـل كينيک اسيدها وفلاونوييدها می باشـند. اثــر كلروژنيک اسيد و لوتئولين (فلاونوييـد موجـود در ايـن گيـــاه) در كاهش ليپيـــدها و بـــه دنبـــال آن كاهش لیپو پروتئین ها توسط محققین ثابت شده است. ايـن تركيبـات قادرنـد بـا دخالت غير مـستقيم در مـسير سنتز كلـسترول و همچنـين از طريق مهار آنزيم هيدروكسی متيل گلوتاريل كواردوكتـاز كبدی باعث كاهش سنتز كلسترول شوند.
بررسی هـای انجـام شـده نـشان می دهنـد كـه مكانيــسم عمــل كنگــر فرنگــي در كاهش ليپيدها و ليپوپروتئين ها از طريق دخالت در مسيـــر بيوسنتز كلسترول و همچنين اثر بر توليد و ترشح صـفرا در كبـد اعمال می شود. همچنین محققان بیان کردند که كـاهش ميـزان تری گليسريد را می توان به بهبود كنترل گليـسميک و كاهش گلوكز خون توسط عصاره نسبت داد كـه باعـث مـصرف گلـوكز بجـای چربی هـا بـرای توليـد انـرژی می گردد و استيل كوآنزيم A حاصل از اسيد پيرويک بجای اين كه وارد مراحل سنتزتـری گليـسريد گـردد، وارد چرخه كربس شده و سبب متابوليسم نهايی گلوكز می گردد. تركيبات موجود در برگ كنگرفرنگی مانند سينارين و لوتئولين ممكن است در كاهش سنتز و ميزان كلسترول خون نقش داشته باشند.
کاهش آترواسكلروز
تحقيقات نشان داده است كه کنگر فرنگی با خواصی چون كنترل ميزان اكسيداسيون، تنظيم چربی های خون و كاهش التهابات، قادر به مهار مرحله تشكيل و حتی پيشرفت اترواسكلروز از طريق مكانيزم های مختلف مثل كنترل تشكيل رگه های چربی (كه اولين مرحله در شروع آسيب های اترواسكلروژنز است) می باشد. امروزه بسياری از محققين نشان داده اند كه كنگر فرنگی با خواصی چون خواص آنتی اكسيدانی، كاهش كلسترول به وسيله مهار سنتز آن و ممانعت از اكسيداسيون LDL كلسترول دارای خاصيت ضداترواسكلروز بوده و گياه مناسبی برای تعديل و اصلاح رژيم غذايی است.
حفظ سلامت کبد
کنگر فرنگی سلامت کبد را بهبود می بخشد. عصاره برگ کنگر فرنگی کبد را از صدمه محافظت کرده و رشد بافت جدید را تحریک می نماید. همچنین باعث افزایش تولید صفرا می شود و این به خروج سموم مضر از کبد کمک می نماید. در یک مطالعه، تزریق عصاره کنگر فرنگی به موش های صحرایی دارای آسیب کبدی، باعث گردید سطح آنتی اکسیدان در بدن آنها بالاتر رود و آسیب کبدی کاهش یافت. در مطالعات انسانی همچنین اثرات مثبتی بر سلامت کبد نشان می دهد. در مطالعه ای بر روی بزرگسالان چاق مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی، مصرف عصاره کنگر فرنگی روزانه به مدت دو ماه منجر به کاهش التهاب کبد و چربی کمتر نسبت به عدم مصرف عصاره کنگر فرنگی شد.
حفظ سلامت دستگاه گوارش
سلامت دستگاه گوارش را بهبود می بخشد. اخيراً كميسيونE آلمان استفاده از برگ كنگر فرنگی را جهت بهبود مشكلات بد هضمی غذا تاييد كرده است. بد هضمی غذا می تواند به علت ترشح ناكافی صفرا ايجاد شود. مصرف برگ كنگر فرنگی منجر به تحريک توليد صفرا و در نتيجه بهبود مشكلات بد هضمی غذا می شود. شواهد قابل اطمينانی مبنی بر اينكه برگ اين گياه مستقيماً باعث بهبود بد هضمی غذا می شود وجود ندارد. کنگر فرنگی منبع خوبی از فیبر است، که می تواند با رشد باکتری های مفید در روده، به کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان های روده، رفع یبوست و اسهال، به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک نماید. کنگر فرنگی حاوی اینولین، نوعی فیبر است که به عنوان یک پروبیوتیک عمل می کند.
یک مطالعه در افراد مبتلا به سوء هاضمه مشخص کرد که مصرف عصاره برگ کنگر فرنگی روزانه به مدت شش هفته علائمی مانند نفخ شکم و احساس ناراحتی از بودن معده را در مقایسه با عدم مصرف عصاره برگ کنگر فرنگی کاهش می دهد. سینارین، یک ترکیب طبیعی که در کنگر فرنگی می باشد، و با تحریک تولید صفرا، تسریع در حرکت روده و بهبود هضم برخی از چربی ها باعث ایجاد این اثرات مثبت می شود.
تسکین علائم سندروم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر(IBS) شرایطی در دستگاه گوارش که باعث درد معده، گرفتگی، اسهال، نفخ، یبوست و نفخ شکم می گردد. در یک مطالعه در مبتلایان IBS، مصرف عصاره برگ کنگر فرنگی روزانه به مدت شش هفته به کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر کمک نماید. عصاره برگ کنگر فرنگی ممکن است با کاهش اسپاسم عضلات ، متعادل کردن باکتری های روده و کاهش التهاب به درمان علائم IBS کمک نماید. با این وجود تحقیقات بیشتری لازم است.
کاهش قند خون
عصاره برگ کنگر فرنگی به کاهش قند خون کمک می نماید. عصاره گیاه احتمالاً با آزادسازی انسولین از پانكراس با تأثیر بر سطح گلوکز سرم رتهای دیابتی و ایجاد ترکیب مؤثر در عصاره اتانلی گیاه، احتمالاً دارای اثر شبه انسولینی بوده و یا توسط مكانیسمی ناشناخته موجب کاهش گلوکز سرم می گردد. انسولین به عنوان یک هورمون آنابولیک، برداشت گلوکز توسط بافت چربی و عضله را تحریک، تبدیل گلوکز به گلیكوژن یا چربی را جهت ذخیره افزایش، تولید گلوکز توسط کبد را مختل، سنتز پروتئین را تحریک و از شكستن پروتئین جلوگیری مي کند . احتمالاً عصاره این گیاه از طریق افزایش ترشح انسولین از سلول های موجود در جزایر تنگرهانس پانكراس و یا از طریق افزایش آزادسازی انسولین از سلول های مذکور عمل می کند. یک مطالعه در افراد بزرگسال دارای اضافه وزن نشان داد که مصرف عصاره کنگر فرنگی روزانه به مدت دو ماه سطح قند خون ناشتا را در مقایسه با عدم مصرف مکمل کاهش می دهد. نتایج یک مطالعه دیگر نشان داد که مصرف کنگر فرنگی آب پز در وعده غذایی 30 دقیقه بعد از خوردن، قند خون و انسولین را کاهش می دهد. قابل توجه است که این تأثیر فقط در بزرگسالان سالم که سندرم متابولیک نداشتند، مشاهده شد.
ضد سرطان
مطالعات حیوانی نشان می دهد که عصاره کنگر فرنگی باعث اختلال در رشد سلول های سرطانی می شود. برخی از آنتی اکسیدان ها از جمله روتین، کوئرستین، سیلی مارین و اسید گالیک در کنگر فرنگی مسئول ایجاد این اثرات ضد سرطانی هستند. به عنوان مثال ، سیلیمارین برای جلوگیری و معالجه سرطان پوست در مطالعات حیوانی به اثبات رسیده است. آزمایشات آزمایشگاهی روی حیوانات نشان می دهد که عصاره کنگر فرنگی ممکن است با رشد سلولهای سرطانی مبارزه کند. با این حال ، هیچ مطالعات انسانی وجود ندارد ، بنابراین قبل از نتیجه گیری تحقیقات بیشتری لازم است.