نوتری کل تشکیل شده از کلسیم و ویتامین د است. از پوکی استخوان در سنین بالا جلوگیری می کند و در جوانان باعث استحکام توده استخوان و دندان ها می شود.
موارد مصرف نوتری کل :
- حفظ سلامت استخوان و استحکام استخوانها و دندانها
- پیشگیری از پوکی استخوان
- عملکرد صحیح سیستمهای قلبی- عروقی و عصبی
- کاهش اضطراب، بیقراری و حالات عصبی
- حفظ تعادل سطح کلسیم وفسفر خون
- پیشگیری و کمک به درمان راشیتیسم (نرمی استخوان)
- جذب بهتر کلسیم
دستور مصرف نوتری کل: بزرگسالان روزی 2 بار، هر بار 1 عدد با رعایت چند ساعت فاصله از سایر داروها یا طبق دستور پزشک
شرایط نگهداری :
- در جای خشک و خنک دور از نور و رطوبت در دمای کمتر از 25 درجه سانتی گراد نگهداری شود.
- دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
موارد هشدار و نکات قابل توجه :
- خانمهای باردار و شیرده و مصرف کنندگان هر گونه دارو قبل از مصرف با پزشک مشورت نمایند.
- در صورت هرگونه آسیب دیدگی درپوش ایمنی استفاده نشود.
- مکمل های رژیمی غذایی جایگزین دارو در تشخیص ، پیشگیری و یا درمان بیماری ها نمی باشند.
توضیحات نوتری کل : پوکی استخوان یک اختلال اسکلتی است که بیشتر در دوران کهنسالی بروز میکند و ویژگی بارز آن کاهش توده استخوانی و به تبع آن کاهش استحکام استخوان بوده و فرد را در معرض خطر شکستگی قرار میدهد. بیشترین میزان شکستگی در مهرهها، سپس در لگن و بعد در سایر استخوانها رخ میدهد. از مهم ترین عوامل غیر قابل کنترل در افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان میتوان به افزایش سن (در مردان و زنان)، جنسیت مونث، کمبود استروژن پس از یائسگی که باعث کاهش حجم مواد معدنی در استخوان میشود، اشاره کرد. البته در مردان کاهش سطح تستوسترون منجر به پوکی استخوان میشود. در حالی که پوکی استخوان در همه نژادهای بشری رخ میدهد اروپاییها و آسیاییها در ابتلا به پوکی استخوان مستعدترند. عواملی نظیر: بالا رفتن سن (با بالا رفتن سن، تخریب بافت استخوانی بیش از ساخت آن میشود)، دوران یائسگی زنان (در این دوران استروژن بسیار در بدن زنان کم میشود و کمبود استروژن باعث کاهش حجم مواد معدنی در استخوان میشود)، کاهش سطح تستوسترون در مردان، کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، پروتئین و ویتامین دی، کمبود مواد معدنی در رژیم غذایی، مصرف الکل و استعمال دخانیات، کم تحرکی (باعث عدم فعالیت سلولهای استخوان ساز شده و استخوان خواری را افزایش میدهد)، کمبود وزن بیش از حد (به دلیل کاهش میزان پروتئین کل بدن)، برخی از بیماریها (مثل پرکاری تیروئید و دیابت) و مصرف برخی داروها (مثل کورتن و لووتیروکسین) باعث پوکی استخوان میگردند.
آیا كمبود كلسیم یک مشكل جدی است؟
بررسیها نشان میدهد کمبود کلسیم و ویتامین D در زنان کشور نسبت به مردان بیشتر است. بر اساس گزارشی از دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، طبق بررسیهای كه به وسیله این دفتر در خصوص کمبود ریزمغذیها در نواحی مختلف کشور انجام پذیرفته مشخص شده است که ساکنین شهرهایی مانند تهران که سطح بالای آلودگی هوا مانع از رسیدن نور مناسب خورشید به سطح بدن میشود، از کمبود کلسیم و ویتامین D بیشتری رنج میبرند.
اجزای تشکیل دهنده نوتری کل :
ویتامین D: جهت حفظ تعادل سطح کلسیم وفسفر خون ضروری بوده و باعث جذب بهتر کلسیم میگردد. همچنین برای پیشگیری و کمک به درمان نرمی استخوان مفید می باشد. برای اکثر افراد قرار گرفتن در معرض آفتاب روشی آسان و قابل اعتماد جهت دریافت ویتامینD می باشد. قرار گرفتن دست، صورت، بازوها و پاها در معرض آفتاب 2-3 بار در هفته به مدت 15 دقیقه، جهت تامین ویتامین D مورد نیاز بدن کافی است.
مدت زمان لازم قرار گرفتن در معرض آفتاب جهت دریافت ویتامین D
مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور با توجه به سن، نوع پوست، فصل، زمان روز و غیره متفاوت است. 6 روز قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید بدون استفاده از ضد آفتاب می تواند نیاز 49 روز بدن به ویتامین Dرا بدون قرار گرفتن در معرض نور خورشید تامین نماید. در بین افراد کمبود ویتامین D بسیار رایج است. افرادی که به اندازه کافی در معرض آفتاب قرار نمی گیرند، به خصوص افرادی که در کانادا و نیمه شمالی آمریکا زندگی می کنند، در معرض خطر کمبود این ویتامین هستند. با این حال، حتی افرادی که در آب و هوای آفتابی زندگی می کنند نیز ممکن است در معرض خطر باشند و این امر احتمالاً به این دلیل است که افراد بیشتر در خانه می مانند، در هنگام بیرون خود را می پوشانند و یا از کرم های ضد آفتاب برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست استفاده می کنند. افراد مسن نیز در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند. آنها احتمالاً کمتر در مقابل نور آفتاب می گیرند، به عبارتی گیرنده هایی که نور خورشید را به ویتامین D تبدیل می کنند در پوست آنها کمتر دیده می شود. همچنین ممکن است ویتامین D مناسب را از طریق رژیم غذایی خود دریافت نکنند و یا ممکن است در جذب ویتامین D مشکل داشته باشند حتی اگر آن مقادیر زیادی از آن را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنند.
در حقیقت، برخی دانشمندان نشان می دهند که خطر کمبود ویتامین D در افراد بالای 65 سال بسیار زیاد است. در حدود 40٪ از افراد مسن که در آب و هوای آفتابی مانند فلوریدا جنوبی زندگی می کنند ممکن است مقادیر به بهینه سازی و تبدیل ویتامین D در بدن خود نباشند. استفاده از مکمل های ویتامین د (نوتری کل) برای افراد مسن، افرادی که در عرض های جغرافیایی شمالی زندگی می کنند و افرادی با پوست تیره، ضروری می باشد.
کلسیم:
جهت حفظ سلامت و استحکام استخوانها و دندانها و در جهت پیشگیری از پوکی استخوان ضروری میباشد. این ماده معدنی برای عملکرد صحیح سیستمهای قلبی- عروقی و عصبی لازم است و برای کاهش اضطراب، بیقراری و حالات عصبی مفید است. کلسیم، فراوان ترین ماده معدنی بدن است که در بعضی از مواد غذایی یافت می شود و به برخی دیگر اضافه می شود، به عنوان یک مکمل (نوتری کل) رژیم غذایی موجود است . در برخی داروها (مانند آنتی اسیدها) نیز موجود می باشد. کلسیم برای انقباض عروق و گشاد نمودن عروق، عملکرد عضلات، انتقال عصب، سیگنالینگ داخل سلولی و ترشح هورمون مورد نیاز است، اگرچه برای انجام کلیه این عملکردهای مهم متابولیکی، کمتر از 1 درصد کل کلسیم بدن مورد نیاز است. بدن از بافت استخوان به عنوان مخزن و منبع كلسیم برای حفظ غلظت مداوم كلسیم در خون، ماهیچه ها و مایعات بین سلول استفاده می نماید.
99 درصد کلسیم بدن در استخوان ها و دندان ها ذخیره می شود و از ساختار و عملکرد آنها حفاظت می نماید. استخوان ها دائماٌ در حال بازسازی، با جذب و رسوب کلسیم هستند. تعادل بین جذب کلسیم در استخوان و رسوب آن، با افزایش سن تغییر می نماید. در کودکان و نوجوانان در دوران رشد، تشکیل استخوان از میزان جذب آن بیشتر است، در حالی که در اوایل و اواسط بزرگسالی روند نسبتاً مساوی در پیش است. در بزرگسالان سالخورده، به ویژه در زنان یائسه، شکستگی استخوان از آن تشکیل بیشتر است و در نتیجه باعث افزایش خطر پوکی استخوان می گردد.
کمبود کلسیم
مصرف ناکافی کلسیم از طریق رژیم غذایی و یا استفاده از مکمل های غذایی در کوتاه مدت علائم آشکاری ایجاد نمی نماید. گردش خون کلسیم را تنظیم می کند. هیپوکلسمی در درجه اول ناشی از مشکلات پزشکی یا روش های درمانی از جمله نارسایی کلیوی، برداشتن معده و استفاده از برخی از داروهای خاص (مانند دیورتیک ها) است. علائم هیپوکلسمی شامل بی حسی و سوزن شدن در انگشتان، گرفتگی عضلات، تشنج، بی حالی، کاهش اشتها و ضربان غیر طبیعی قلب است. در صورت عدم درمان، کمبود کلسیم منجر به مرگ می شود.
در طولانی مدت، مصرف ناکافی کلسیم باعث پوکی استخوان می شود که در صورت عدم درمان می تواند منجر به شکستگی استخوان می شود. خطر شکستگی استخوان به ویژه در افراد مسن افزایش می یابد. کمبود کلسیم همچنین می تواند باعث ایجاد راشیتیسم می شود، اگرچه این بیماری بیشتر با کمبود ویتامین D همراه است.
کلسیم و سلامت
تحقیقات زیادی در مورد مزایای احتمالی کلسیم( جزء اصلی تشکیل دهنده نوتری کل) در ارتقاء سلامت و پیشگیری و درمان بیماری ها صورت گرفته است. در این بخش به بررسی فواید کلسیم برای سسلامت بدن می پردازیم: سلامت استخوان و پوکی استخوان، بیماری قلب و عروقی، تنظیم فشار خون و فشار خون بالا، سرطان روده بزرگ، پروستات، سنگ کلیه و تنظیم وزن.
سلامت استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان
در دوره های رشد در دوران كودكی و بزرگسالی، استخوان ها از نظر اندازه و توده افزایش می یابند و در حدود 30 سالگی به حداكثر توده استخوانی می رسند. هرچه زمان رسیدن به اوج توده استخوانی بیشتر و طولانی تر باشد، با افزایش سن، خطر شکستگی استخوان به تأخیر می افتد. بنابراین همه افراد باید در طول دوران کودکی، بزرگسالی و اوایل بزرگسالی مقدار کافی کلسیم و ویتامین D مصرف کنند. پوکی استخوان، اختلالی است که با استخوان متخلخل و شکننده مشخص می شود، بیش از 10 میلیون از بزرگسال آمریکایی که 80٪ از آنها زن هستند به عنوان یک مشکل جدی برای سلامت عمومی آنها مطرح می باشد. پوکی استخوان بیشتر با شکستگی های لگن، مهره ها، مچ دست، دنده ها و استخوان های دیگر همراه است . تخمین زده می شود هر ساله 1.5 میلیون شکستگی در ایالات متحده به دلیل پوکی استخوان رخ می دهد.
هنگامی که میزان کلسیم کم باشد یا جذب کلسیم ضعیف باشد، باعث می شود که بدن از کلسیم ذخیره شده خود برای حفظ عملکردهای طبیعی بیولوژیکی استفاده کند. شکستگی استخوان به عنوان بخشی از روند طبیعی پیری اتفاق می افتد، به ویژه در زنان یائسه که به دلیل کاهش مقدار استروژن در بدن آنها رخ می دهد. عوامل بسیاری خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد، از جمله جنسیت (زن بودن)، نازک بودن استخوان ها، عدم تحرک یا سن بالا، سیگار کشیدن، نوشیدن مقادیر زیاد الکل و سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان.
آزمایش های مختلف چگالی مواد معدنی استخوان (BMD) را مورد بررسی قرار می دهد. BMD یک فرد را با BMD مطلوب (یک بزرگسال 30 ساله سالم) مقایسه می کنند. نمره T از -1.0 یا بالاتر نشانگر تراکم استخوان طبیعی است، 1.0 تا 2.5 نشان دهنده توده استخوانی کم (شروع پوکی استخوان) و پایین تر از 2.5 نشان دهنده پوکی استخوان است. اگرچه پوکی استخوان در افراد تحت تاثیر نژادها، قومیت ها و یا هر دو قرار می گیرد، اما زنان در معرض بیشترین خطر قرار دارند زیرا اسکلت های آنها از مردان و کوچکتر بوده و تسریع در از بین رفتن استخوان در آنها به دلیل یائسگی بیشتر است. در طول چرخه زندگی، ورزش منظم و مصرف کافی کلسیم و ویتامین D برای رشد و نگهداری استخوانهای سالم بسیار مهم است. ایده ای برای افزودن دوزهای کوچکتر از این مواد مغذی برای این منظور وجود نداشت. سازمان بهداشت جهانی بیان کرد که استفاده از کلسیم کافی در طول زندگی، به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی مناسب، خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد و کلسیم کافی و ویتامین D به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، همراه با فعالیت بدنی، خطر ابتلا به پوکی استخوان را در بزرگسالی کاهش می دهد.
سرطان روده بزرگ
داده های حاصل از مطالعات مشاهده ای و تجربی در مورد نقش احتمالی کلسیم در پیشگیری از سرطان روده بزرگ، اگرچه تا حدودی متناقض است، اما حاکی از اثر محافظتی است. مطالعات متعددی نشان داده اند که دریافت مقادیر زیاد کلسیم از طریق رژیم غذایی (منابع لبنی کم چرب) و یا مکمل ها (نوتری کل) با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ همراه است. در دو آزمایش اپیدمیولوژیک که بر روی، زن و مرد که روزانه 700-800 میلی گرم کلسیم مصرف می کردند، نتایج نشان داد خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در آنها 40 تا 50 درصد نسبت به افرادی که این مقدار کلسیم مصرف نکردند، کمتر بود. در طرح بهداشت زنان، یک کارآزمایی بالینی شامل 36282 زن یائسه، با دریافت روزانه 1000 میلی گرم کلسیم و 400 واحد بین المللی ویتامین D3 به مدت 7 سال، اختلاف معنی داری در خطر ابتلا به سرطان روده تهاجمی در مقایسه با دارونما نشان دادند. با توجه به مدت زمان طولانی احتمال ابتلا و بررسی توسعه سرطان روده بزرگ، مطالعات طولانی مدت بیشتری لازم است تا بطور کامل درک شود که آیا کلسیم بر کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ تأثیر می گذارد یا خیر.
سرطان پروستات
چندین مطالعه اپیدمیولوژیک ارتباط بین مصرف زیاد کلسیم، غذاهای لبنی یا هر دو و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات را نشان داده اند. نویسندگان متاآنالیز مطالعات آینده نگر نتیجه گرفتند که مصرف زیاد لبنیات و کلسیم ممکن است اندکی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. تفسیر شواهد موجود به دلیل دشواری در جدا کردن تأثیر محصولات لبنی از کلسیم پیچیده است. اما به طور کلی، نتایج حاصل از مطالعات مشاهده ای نشان می دهد که کلسیم> 1500 میلی گرم در روز یا> 2،000 میلی گرم در روز ممکن است با افزایش خطر سرطان پروستات (خصوصاً سرطان پیشرفته و متاستاتیک) در مقایسه با مقادیر کمتر کلسیم (1000-100 میلی گرم در روز) همراه باشد. برای روشن شدن تأثیر کلسیم و یا لبنیات بر خطر ابتلا به سرطان پروستات و روشن شدن مکانیسم های بالقوه بیولوژیکی، تحقیقات بیشتری لازم است.
بیماری قلب و عروقی
کلسیم برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی (CVD) از طریق کاهش جذب لیپیدها از طریق روده، افزایش دفع چربی ها، کاهش سطح کلسترول خون و افزایش هضم کلسیم مفید می باشد. با این حال، نتایج حاصل از مطالعات در مورد اثرات کلسیم بر خطر ابتلا به CVD مغایر است، و اینکه آیا کلسیم موجود در رژیم غذایی دارای تأثیرات متفاوتی بر روی سیستم قلبی عروقی نسبت به مکمل های کلسیم باشد، مشخص نیست. در مطالعات بهداشتی زنان آیووا ، مصرف بیشتر کلسیم از طریق رژیم غذایی و یا مکمل ها با کاهش مرگ و میر ایسکمیک قلبی در زنان یائسه همراه بود.
مطالعات متعددی نگرانی هایی را مبنی بر اینکه کلسیم حاصل از مکمل ها از جمله نوتری کل، می تواند خطر ابتلا به CVD از جمله انفارکتوس میوکارد و بیماری عروق کرونر قلب را افزایش دهد،وجود دارد. به عنوان مثال، شیائو و همکاران گزارش کردند، مردانی که بیش از 1000 میلی گرم کلسیم مکمل در روز مصرف کرده اند، در مقایسه با مردانی که کلسیم اضافی مصرف نکرده اند، خطر مرگ در اثر ابتلا بهCVD در آنها 20٪ بیشتر بود، اما دریافت کلسیم اضافی در خانم ها با مرگ و میر ناشی از بیماری CVD ارتباطی ندارد. برخی از دانشمندان در این ارتباط بیان کردند که دریافت کلسیم بیش از حد با استفاده از مکمل ها ممکن است کنترل هومیوستاتیک سطح کلسیم سرم را متوقف و هیپرکلسمی موقت ایجاد نماید. هایپرکلسمی با افزایش انعقاد خون، کلسیفیکاسیون عروق و سختی شریانی همراه است، که همه این موارد خطر ابتلا به CVD را افزایش می دهد.
فشار خون و فشار خون بالا
بعضي شواهد اپيدميولوژيک نشان مي دهند كه فشار خون بالا با متابوليسم غير طبيعي كلسيم در ارتباط استكه منجر به حركت كلسيم از استخوانها مي شود. به صورت طبیعی با افزايش سن حجم مواد معدني استخوان ها كاهش و فشار خون افزايش مي يابد. چندین کارآزمایی بالینی رابطه بین افزایش میزان کلسیم و فشار خون پایین و خطر فشار خون را مورد بررسی قرار دادند. در مطالعات بهداشتی زنان، دریافت کلسیم با خطر فشار خون بالا در زنان میانسال و مسن ارتباط داشت. با این حال، مطالعات دیگر هیچ ارتباطی بین مصرف کلسیم و بروز فشار خون بالا را نشان نداد. تأثیر کلسیم بر فشار خون ممکن است به جمعیت مورد مطالعه بستگی داشته باشد. در افراد مبتلا به فشار خون بالا، به نظر می رسد مکمل کلسیم فشار خون سیستولیک را به میزان 2 تا 4 میلی متر جیوه کاهش می دهد، در حالی که در افراد دارای فشار خون بالا ، به نظر می رسد کلسیم تأثیر معنی داری بر فشار خون سیستولیک یا دیاستولیک ندارد.
سایر مطالعات مشاهده ای و تجربی نشان می دهد که افراد دارای رژیم گیاهی با مواد معدنی (مانند کلسیم ، منیزیم و پتاسیم) و فیبر و چربی کم، فشار خون کمتری دارند. برای مقایسه تأثیر سه الگوی مختلف رژیم غذایی بر فشار خون مطالعه ای انجام شد، الگوهای مختلف رژیم غذایی از این قرار بودند: یک رژیم غذایی "معمولی" آمریکایی، یکی میوه و سبزیجات و رژیم غذایی سوم حاوی میوه ها، سبزیجات و لبنیات کم چرب بود. نتایج نشان داد، رژیم حاوی لبنیات منجر به بیشترین کاهش فشار خون شد .
پره اکلامپسی
پرهاكلامپسی يا مسموميت حاملگی يكی از علل اصلی مرگ و مير مادران است و ميزان بروز آن در زنان باردار حدود 5 درصد است.پره اكلامپسي نوعي سندرم مختص حاملگي است كه در اثر اسپاسم عروقي و فعال شدن اندوتليوم عروق، خونرساني اعضاء كاهش مي يابد و عبارت است از فشار خون همراه با پروتئينوري كه بعد از هفته 20 حاملگي ايجاد شده باشد. مطالعات مختلفي نشان داده اند كه در بيماران مسموميت حاملگي كلسيم سرم كاهش مي يابد. مطالعات نشان می دهد كه مصرف كلسیم در دوران بارداری خطر ابتلا به پره اكلامپسی را كاهش می دهد. كمبود كلسيم به عنوان علت مسموميت حاملگی توسط تعدادی از محققان مطرح گرديده و به نظر می رسد كه مكمل های غذايی حاوي كلسيم از جمله نوتری کل ، خطر بروز مسموميت حاملگي را كاهش می دهد. به عنوان مثال، در یک کارآزمایی بالینی تصادفی در بین 524 زن سالم در هند با میانگین دریافت کلسیم پایه 314 میلی گرم در روز، که از هفته 12 تا 25 بارداری شروع و تا زمان زایمان ادامه یافت، نتایج نشان داد خطر ابتلا به پره اکلامپسی در آنها کاهش یافت. و همچنین تولد زودرس نوزاد، در مقایسه با دارونما کمتر بود. محققان با انجام آزمایشی به این نتیجه رسیدند که مصرف روزانه 1000 میلی گرم یا بیشتر مکمل کلسیم در دوران بارداری ، خطر ابتلا به پره اکلامپسی را تا 55 درصد کاهش می دهد.
سازمان بهداشت جهانی برای کاهش خطر ابتلا به پره اکلامپسی، مکمل های کلسیم از جمله نوتری کل را در دوران بارداری برای خانم هایی که مصرف کلسیم کمتری مصرف می کنند، توصیه می نماید. به عنوان مثال ، کالج دانشکده زنان و زایمان آمریکا (ACOG) اظهار داشت که استفاده از مکمل روزانه کلسیم (1500-2000 میلی گرم کلسیم) شدت پره اکلامپسی را در مقایسه با خانم های بارداری که مصرف کلسیم کمتر از 600 میلی گرم در روز داشتند، کاهش داد.
سنگ کلیه
سنگ کلیه در مجاری ادراری بیشتر از اگزالات کلسیم تشکیل شده است. برخی مطالعات حاکی از ارتباط مثبت بین مصرف مکمل کلسیم و خطر ابتلا به سنگ کلیه است. در یک مطالعه زنان یائسه که به مدت 7 سال 1000 میلی گرم کلسیم مکمل و 400 IU ویتامین D در روز مصرف می کردند نتایج نشان داد نسبت به افرادی که دارونما مصرف می نمودند، 17% کمتر خطر ابتلا به سنگ کلیه را نشان دادند.
تنظیم وزن
مطالعات اخیر نشان می دهد که متابولیسم کلسیم موجود در نوتری کل، ممکن است موجب تغییر تعادل انرژی شده و نقشی در کاهش وزن داشته باشند.
مکانیسم اثر: رژیم های کم کلسیم موجب افزایش 25، 1 دی هیدروکسی ویتامینD و در نتیجه افزایش ورود کلسیم به درون آدیپوسیت ها و در نهایت باعث افزایش لیپوژنز، کاهش لیپولیز و افزایش ذخیره تری گلسیرید در بافت چربی می شوند. مطالعات متعددی ارتباط افزایش مصرف کلسیم را به کاهش وزن بدن یا افزایش وزن کمتری در طی زمان مرتبط دانستند. دو مکانیسم برای این امر بیان شده است:
اول اینکه، مصرف زیاد کلسیم ممکن است با کاهش تولید هورمون پاراتیروئید و شکل فعال ویتامین D ، غلظت کلسیم در سلول های چربی را کاهش دهد.
ثانیا، کلسیم موجود در مواد غذایی یا مکمل ها از جمله نوتری کل ممکن است به مقادیر کمتری از چربی موجود در دستگاه گوارش متصل و مانع از جذب آن شوند.
کپی اطلاعات از سایت دارویاب و داروخانه اینترنتی دکتر صنیعی ممنوع است.