موارد مصرف : موثر در رفع فراموشی، بالابرنده قدرت تمرکز، تقویت حافظه (در بیماری آلزایمر) و بهبود اختلالات حرکتی در بیماری MS
دستور مصرف : روزی سه بار هر بار ۱ تا ۲ کپسول با کمی آب میل شود.
موارد منع مصرف : تا کنون موردی گزارش نشده است.
موارد احتیاط : به علت وجود ترکیبات ترپنوئیدی در روغن فرار کندر، می بایست همانند سایر فرآورده های حاوی روغن فرار (اسانس) از مصرف بیش از حد خوراکی این فرآورده اجتناب نمود.
عوارض جانبی : موارد نادری از سردرد و عوارض گوارشی خفیف گزارش شده است.
مصرف در دوران بارداری و شیردهی : در حین بارداری و شیردهی زیر نظر پزشک مصرف گردد.
اجزای فرآورده : هر کپسول ممورال حاوی ۳۶۰ میلی گرم الئوگم رزین کندر و ۳۶ میلی گرم گرانول پودر ریشه زنجبیل می باشد که بر مبنای ۴/۱۰-۴/۸ میلی گرم اسانس تام و ۱۷۲-۱۴۰ میلی گرم گم و موسیلاژ استاندارد شده است.
مواد موثره : اولئوگم رزین کندر: مهمترین مواد موثره کندر عبارتند از:
۶۰ %صمغ ، ۲۳ %– ۲۰ %موسیلاژ و ۹%-۵ % اسانس و از مهمترین مواد موثره موجود در اسانس کندر می توان به Thujon برابر ۶۳ % P-Cymen برابر ۱۴% وLinalol برابر۱/۵ % اشاره کرد. افزون براین کندر حاوی یک اسید آزاد بنام Boswelic acid می باشد، که از عوامل مهم خواص درمانی کندر اعلام شده است.
آثار فارماکولوژی : اسانس های موجود در کندر دارای اثر شل کنندگی بر روی عضلات صاف عروق بالاخص عروق مغزی بوده و موجب برطرف شدن اسپاسم و تنگی عروق و در نتیجه خون رسانی بهتر به بافت و سلول ها می گردد. از طرف دیگر مشتقات بوزولیک اسید موجود در کندر، بخصوص استیل ۱۱- کتو بوزولیک اسید، از لحاظ فارماکولوژی بسیار فعال بوده و به طور خاص باعث مهار سنتز لوکوترین آندوژن می گردد. بر خلاف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب، عصاره کندر فاقد خاصیت اسیدزائی در دستگاه گوارش می باشد. عصاره کندر بخصوص اسید بوزولیک یک پنتاسیلیک تری ترپنوئید و مشتقات استیله آن روی تولیـد آنـتی بادی ها و مصونـیت سلـولی هر دو اثـرمی نماید. اسید بوزولیک یک مهار کننده بسیار قوی لیپواکسیژناز می باشد. و از این طریق تولید لوکوترین را مهار می کند بخصوص LTB-۴که یک عامل کموتاکسیک فعال است. تجارب بالینی روی ۸۱ نفر بیمار مبتلا به روماتیسم همراه با گروه کنترل و پلاسبو و تحت درمان با عصاره کندر به طور قابل ملاحظه ای کاهش درد و التهاب را با یک دوره درمان سه ماهه نشان داد التهاب سینوویال همراه با ساییدگی مربوط به تولید لوکوترین B۴در مفصل است. عصاره کندر در موش صحرایی اثر ضد درد و آرام بخش نشان داده است. در انسان مبتلا به لوسمی، مشتق استیل ۱۱- کتوبوزولیک اسید سنتز RNA , DNA و پروتئین را در سلول های لوسمیک HL-۶۰ مهارمی سازد. هچنین این عصاره دارای خاصیت ضد آسم است که در مطالعات انسانی برروی ۴۰ بیمار مبتلا به آسم تحت درمان با ۳۰۰ میلی گرم عصاره کندر ۳ نوبت در روز به مدت ۶ هفته به اثبات رسیده است. اخیراً ثابت شده است که اختلالات ادراکی در حیوانات مسن به علت التهاب در مغز و تغییرات حاصله از آن است و معلوم شده است موش صحرایی مسن با اختلالات ادراکی در مقایسه با حیوانات جوان دارای نشت عروقی در شبکیه چشم است.و کم شدن اختلالات ادراکی به موازات کم شدن ضایعات شبکیه به علت تولید لوکوترین است. بدین ترتیب بنظر می رسد که مکانیسم اثر ضد الزایمر عصاره کندر و اثر مثبت آن در بالا بردن حافظه و کم کردن فراموشی به علت اثر ضدالتهاب آن در مغز می باشد . ثابت شده است که مصرف مسترمر داروهای ضد التهاب به عنوان بازدارنده از ابتلاء به بیماری آلزایمر است. عصاره کندر افزون بر این دارای خاصیت ضدکولیت بوده و می تواند کولیت های زخم دار را التیام بخشد. عصاره کندر دارای اثر ضد سرطان است و می توانند سنتز RNA , DNA و پروتئین را در سلول های لوسمیک در invitroمهار نماید.
کاربرد کندر افزون بر تاثیر مثبت آن در افزایش حافظه و رفع فراموشی، در درمان یک سری از بیماری های التهابی، ازجمله آرتریت روماتوئید، واکنش های آلرژی، آسم برونشیال مزمن، پسوریازیس و MSموثر می باشد.
Reference