سافت ژل امگا ۳ زهراوی مکمل ایده آلی برای بیماران قلبی است. کاهش دهنده تری گلیسیرید و باعث رقیق شدن خون می شود. عملکرد سلول های مغزی را بهبود می بخشد. چندین بار تصفیه شده و جیوه آن حذف شده است.
توضیحات امگا 3 بدون جیوه زهراوی: در مصرف روغن ماهی دقت کنید که حتما فاقد جیوه باشد. چون ماهی های آزاد در دریاها با فلزات سنگین روبرو می شوند و این فلزات سنگین در کبد ذخیره می شود و تا پایان عمر ماهی در کبد باقی می ماند. یکی از مهمترین فلزات سنگین جیوه است که برای انسان بسیار خطرناک است. جدا سازی جیوه از روغن کبد ماهی نیاز به فرایند تصفیه پیشرفته ای دارد که همه کارخانجات داروسازی چنین امکاناتی را ندارند.
روغن ماهی زهراوی اجازه لیبل فاقد جیوه را از وزارت بهداشت اخذ نموده است و به معنی خالص سازی کامل این روغن از جیوه می باشد.
اسید چرب امگا ۳
اسید چرب امگا ۳ خانواده ای از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که اولین پیوند دوگانه آنها بین سومین و چهارمین کربن در زنجیره کربنی قرار گرفته است. اسیدهای چرب امگا ۳ برای تنظیم فعالیت بدن انسان ضروری هستند.
انواع اسیدهای چرب امگا ۳
انواع اسیدهای چرب امگا ۳ شامل:
- آلفا-لینولنیک اسید (ALA)
- ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA)
- دوکوزاهگزائنوئیک اسید (DHA)
منابع غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳
منابع غذایی آلفا-لینولنیک شامل :
- منابع گیاهی مثل بزرک، گردو، دانه کتان و ....
- منابع EPA و DHA شامل منابع دریایی مثل انواع ماهیان چرب و روغن های ماهی می باشد.
بدن انسان توانایی سنتز اسیدهای چرب امگا ۳ از مولکول های دیگر وجود ندارد، ولی می تواند اسیدهای چرب بلند زنجیر EPA و DHA را از ALA زنجیره کوتاه بسازد. اما این فرآیند، کافی نیست و ضروری است تا نیاز بدن به اسیدهای چرب امگا ۳ از طریق مصرف مواد غذایی تامین شود.
روش های تامین امگا ۳
روش های تامین امگا ۳ شامل مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ مثل ماهی های چرب، دریافت از طریق مکمل های غذایی-دارویی و مصرف مواد غذایی غنی شده با امگا ۳ می باشد.
کاربردهای دارویی
- حفظ سلامت سیستم قلبی عروقی
- درمان کمکی در هیپرتری گلیسریدمی
- تکامل سیستم عصبی در جنین و نوزادان
- موثر در بیماری های التهابی (بهبود علائم لوپوس، آرتریت روماتوئید و اندومتریوز و ...)
- بهبود علائم آسم
- موثر در بیماری رینود، اگزما و پسوریازیس
- موثر در تقویت حافظه و جلوگیری از زوال عقل
- موثر در درمان افسردگی و سایر اختلالات نورولوژیک
- بهبود بالینی کولیت اولسراتیو
مبارزه با افسردگی
افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی در جهان است. علائم آن شامل غم و اندوه، بی حالی و کاهش امید و علاقه به زندگی است. مصرف مقدار بهینه امگا ۳ می تواند با حفظ عملکرد صحیح غشاء سلول های عصبی در سراسر بدن و هم چنین حفظ عملکرد صحیح سیستم خلق و خوی افراد مانند داروهای سه حلقه ای ضد افسردگی در کاهش علائم افسردگی و بهبود عملکرد بیماران مؤثر واقع شود. بنابراین مصرف یک رژیم غذایی غنی از چربی های امگا۳ می تواند در کاهش افسردگی مؤثر باشد.
پژوهش های داخلی و خارجی نشان داده اند بیش از ۵۰ درصد علائم بیماری افسردگی پس از مصرف مقدار مناسبی از امگا۳ در رژیم غذایی گروه های سنی متفاوت، کاهش می یابد. بنابراین، حضور امگا ۳ در رژیم های غذایی افراد مبتلا به اختلال افسردگی به عنوان روشی مفید و به دور از عوارض جانبی ضروری است.
درمان افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زايمان يک مشکل مهم بهداشـتی عمومی است که برخی از زنان آن را تجربه می نمايند. علايم عمده آن شامل خلـق پـايين ، احسـاس غمگينـی و عـدم لـذت بـردن از زندگی، از دست دادن اشتها، اضطراب و اختلال در خـواب بـوده و مادران از ناتوانی در مراقبت از نوزاد و اشكال در برقراری ارتباط بـا او، احساس گناه، کاهش اعتماد به نفس و اشكال در تمركز شكايت دارنـد. ايـن اخـتلال می توانـد بــا مشـکلات جســمی ماننــد بی اشتهايی، درد اندام ها، کمر درد، درد مفاصل و مشکلات گوارشی و سر درد همراه باشد که در نتيجـه باعـث کـاهش تـوان مـادر در مراقبت از کودک گردد.
مکانیسم اثر
مکانیسم اصـلی اثـر امگا۳ بر سيستم عصبي از طريق تاثير بر فسفو ليپيدهای ديـواره سلول های عصبی و عملکـرد صـحيح و ترشـح مناسـب نـوروترنس ميترها می باشد. دومين تاثير آن از طريق کاهش سيتوکين ها است. سيتوکين ها دسترسی به پيش ساز نوروترنس ميترها و متابوليسـم آنها و عملکرد هيپو تالاموس، هيپوفيز و سيستم عصبی را کاهش می دهند. سـومين عملکـرد آن کـه توسـط کـاهش سـيتوکين هـا می باشد کمک به افزايش پلي پپتيد BDNF است کـه در رشـد و بقای سلولهای عصبی در طول دوره رشـد و تکامـل بسـيار مـوثر است که افزايش اين پلی پپتيد ارتباط مستقيم با کاهش علايم افسردگی دارد.
درمان اضطراب
اضطراب، یک اختلال شایع، با نگرانی و عصبی بودن مداوم مشخص می شود. جالب است که، مطالعات نشان می دهند افرادی که امگا 3 مصرف می کنند، افسردگی در آنها بسیار کاهش می یابد. علاوه بر این ، هنگامی که افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب از مکمل های امگا 3 استفاده می کنند، علائم آنها بهبود می یابد. در بین سه نوع اسیدهای چرب امگا 3 (ALA ، EPA و DHA.) به نظر می رسد، EPA در مبارزه با افسردگی بیشترین نقش مثبت را ایفا می نماید.
کاهش خطر بیماری های قلبی و عروق
مصـرف اسـیدهای چـرب امگـا-3 خطـرات قلبـی- عروقـی را کـاهش می دهد. این اسیدهای چرب، غلظت تری گلیسرید پلاسـما و فشارخون را کاهش داده و از ترومبوز پیشگیری می کنند. نقش امگا 3 در بهبود سلامت قلب
- تری گلیسیریدها: امگا 3 می تواند باعث کاهش قابل توجهی در تری گلیسیریدها شود.
- فشار خون: امگا 3 می تواند سطح فشار خون را در افرادی که فشار خون بالا دارند کاهش دهد .
- کلسترول HDL (خوب): امگا 3 می تواند سطح کلسترول HDL (خوب) را افزایش دهد.
- جلوگیری از تشکیل لخته خون
DHA و EPA كه اجزای اسيدهای چرب امگا-3 مي باشند، در نهايت به پروستاسيكلين تبديل شده، از ايجاد لخته در عروق جلوگيری نموده و باعث انبساط عروق می شود.
کاهش التهاب
پروستاگلاندين ها به عنوان پيش ساز ساير بيوماركرهای التهابی از جمله اينترلوكين ها می باشند و با كاهش آنها ساير بيوماركرهای التهابی همچون ايكوزانوئيد اسيد، لكوترين، و ترومبوكسان كه موجب التهاب درد تب و تورم در بدن می شوند نيز كاهش می يابند. بر اساس تحقيقات انجام شده يكی از مكمل های غذايی كه خاصيت ضد التهابی و ضد اكسايشی دارد، امگا3 می باشد.
درمان زخم پای دیابتی
یکی از عوامل اصلی دخیل در پیدایش زخم پای دیابتی، نارسایی در بهبود زخم است. یکی از رژیم های مورد استفاده در درمان زخم ، چربی می باشد. چربی ها نه تنها در تشکیل آتروژنز نقش دارند ، بلکه در بیماری های دیگر از قبیل التهاب ، متاستاز تومور یا بهبود طبیعی زخم نیز نقش دارند . چربی ها به صورت خوب و بد وجود دارند. چربی ها به صورت خوب و بد وجود دارند. اسیدهای چرب که به طور مصنوعی به صورت ترانس اسیدهای چرب تولید می شوند ، بد هستند. حتی اسیدهای چرب اشباعی نیز باید حداقل مصرف شوند، در عوض چربی ها یا روغن های خوب دارای اسیدهای چرب ضروری می باشند.
اسیدهای چرب ضروری به دو دسته اسیدهای چرب غیراشباعی امگا 3 و اسیدهای چرب غیراشباعی امگا 6 تقسیم می شوند. این اسیدهای چرب، نمی توانند به وسیله انسان سنتز شوند و بنابراین باید توسط رژیم غذایی به دست آیند و اگر از طریق رژیم غذایی تأمین نشوند سلامتی افراد به خطر می افتد. اسیدهای چرب امگا، عمل التیام بخش خود را بر روی زخم دیابتی از طریق رفع گرفتاری عصبی (نوروپاتی) و در نتیجه افزایش سرعت هدایت عصبی در پوست انجام می دهند.
جلوگیری از زخم معده
روغن ماهی احتمالاً از طریق گشاد کردن عروق و افزایش خونرسانی و اکسیژن رسانی به محل زخم یا از طریق کاهش تولید لوکوترین ها و یا از طریق افزایش محتوای موکوسی سدّ مخاطی و افزایش تولید NO ،از پیدایش زخم معده جلوگیری نموده و بهبودی زخم را تسریع می کند.
کاهش خطر ابتلا به بیماری های عصبی- روانی
يکي از مواد مغذی كه نقش آن در بهبود عملکرد مغز در پژوهش های متعددی نشان داده شده است، اسيدهای چرب امگا 3 و 9 می باشند. تحقيقات نشان داده اند كه اين اسيدهای چرب می توانند خطر بيماريهای عصبی - روانی را كاهش دهند. اسيدهای چرب موجود در فسفوليپيدهای غشاء از مهمترين اجزای غشای سلول های عصبی هستند كه باعث تسهيل عملکرد و سيال بودن غشا می شوند.
اوتیسم
مطالعات اخير، سطح پايين امگا 3 را در خون كودكان اوتيستيک نسبت به كودكان بهنجار نشان داده اند كه اين امر ممکن است به علت دريافت ناكافی اسيدهای چرب امگا 3 باشد. محققان پيشنهاد می كنند كه اسيدهای چرب امگا 3 می توانند به عنوان يک درمان موثر و قابل تحمل در رفتارهای بيش فعالی شامل عدم تبعيت و حواس پرتی در كودكان اوتيستيک مورد استفاده قرار گيرند.
پژوهشگران پيشنهاد می كنند كه اسيدهای چرب امگا 3 می توانند درمان موثری در رفتارهای تهاجمی و رفتارهای آنی بدون تفکر در كودكان اوتيستيک باشند. مکانيسم اين عمل کاملاً مشخص نيست، ولی ممکن است با تنظيم نوروترانسميترهای سروتونرژيک ودوپامينرژيک مرتبط باشد.
کاهش اختلالات خواب در کودکان
مطالعات متعدد، اختلال خواب را در كودكان نشان داده اند. يافته های بيوشيميایی نشان داده است كمبود اسيدهای چرب ضروری می تواند منجر به اختلال خواب در گروهی از كودكان شود. از مولکول های اصلی تأثير گذارنده روی مکانيزم خواب در مغز می توان به تريپتوفان، سروتونين، پروستاگلندين، اينترلوكين و پپتيد القا كننده خواب دلتا، اشاره نمود كه نقش تحريکی بر روي مركز خواب در مغزدارند. و نوراپينفرين، پروستاگلندين (از آزادسازی سروتونين جلوگيری می كند) نقش ممانعتی در مکانيسم خواب دارند. پروستاگلندين D2 مؤثرترين تشديد کننده خواب در بين پروستاگلندين ها است و سطح آن هنگام خواب بالاتر است. بدون تأمين مقادير كافي امگا 3 و امگا 6 برای مغز، توليد پروستاگلندين كاهش خواهد يافت. همچنين نسبت امگا6 به امگا 3 در مغز بسيار مهم می باشد، زيرا اين دو گروه اسيد چرب اثرات متفاوت و متناقضی بر روی مکانيسم خواب دارند. بنابراين يکی از مهمترين عامل ها در تنظيم خواب، نسبت اين دو اسيد چرب است.
کاهش علایم دیسمنوره اولیه
مصـرف اسیدهای چرب امگا، باعـــث تولیـــد پروستاسیکلین می گردد و شدت دیسمنوره را می کاهد. به نظـر می رسد که اثر مهم استفاده از مکمل غـذایی اسـیدهای چـرب امگـــا 3 ناشـــی از ســـاخته شـــدن پروســـتاگلاندین هـــا و لکوترین های ضعیف تراست.
کنترل دیابت
اسـيدهای چـرب امگـا 3، حفظ سلامت غشاء سلول را تضمين مي كنـد. حـال آنكـه غشاء سلول حاوی تعداد زيـادی از گيرنـده هـای انـسولين است و اين گيرنده ها پاسخ دهنده انسولين در سيستم بدن هستند كه با فعـال سـازی ژن هـای ليپوليتيـک (ژنهـاي چربـی سـوزی) و يـا غيرفعـال سـازی ژن هـای ليپوژنيـک(ژنهای ذخيـره كننـده چربی) كـاهش ذخـائر چربی در سلول های چربی را باعث می شود. از اين رو بـه نظـر می رسد كه اسيدهای چرب امگا 3 علاوه بر كاهش شماری از ليپــوپروتئين هــای بــا چگــالی بــسيار كــم و تری گليـسيريدها از طريـق افـزايش بتـا اكـسيداسيون، بـا كمک به ساختار غشاء سـلولی باعـث كمـک بـه عملكـرد انسولين می گردد.
نتایج مطالعه ای در زنان يائسه مبتلا به ديابت نوع ۲، نشان داد که مصرف دو گرم اسيد چرب امگا ۳ خالص شده به مدت ۱۰ هفته اثر مطلوبی بر وضعيت ليپوپروتئين های سرم دارد و اگرچه اثر نامطلوبی بر گلوکز سرم و مقاومت به انسولين ندارد، ميزان انسولين سرم را نیز افزايش می دهد.
حفظ سلامت چشم
دوکوزاهگزائنوئیک اسید (DHA)، ، یک عنصر ساختاری مهم شبکیه چشم است. در صورتی که DHA را به اندازه کافی دریافت نکنید، ممکن است مشکلات بینایی برای شما بوجود آید. مصرف مقدار کافی امگا 3 با کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا، که یکی از دلایل مهم آسیب دیدگی و نابینایی چشم در جهان است، در ارتباط می باشد .
تقویت سیستم ایمنی
با توجه به اينكه افزايش بي رويه استرس اكسيداتيو و التهاب موجب توسعه و پيشرفت بيماری های مزمن مي شود، ممكن است استفاده از مکمل های امگا 3، برای به حداقل رساندن استرس اكسيداتيو مفيد باشد. اسيدهای چرب از دو طريق اثر راديكال های آزاد را در بدن تعديل می كنند:
- اول اينكه اسيدهای چرب امگا 3 ممكن است سطح كاتالاز را در پراكسيزوم ها و سيتوپلاسم افزايش دهند. بنابراين، موجب بهبود دفاع در برابر راديكالهای آزاد شوند.
- دوم اينكه اسيدهای چرب امگا3 جايگزين اسيدهای چربی می شوند كه مورد حمله راديكالهای اكسيژن قرار گرفته اند.
همچنين، نشان داده شده است مصرف امگا3 موجب كاهش ايزوپروستان F2 به عنوان يک بيوماركر استرس اكسيداتيو می شود.
مبارزه با بیماری های خود ایمنی
امگا 3 می تواند با بیماری های خود ایمنی مبارزه کند. در بیماری های خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن سلولهای سالم را با سلول های خارجی اشتباه گرفته و به آنها حمله می نماید. دیابت نوع 1 یک نمونه بارز بیماری خود ایمنی است، که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول های تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله می نماید. امگا 3 می تواند با برخی از این بیماری ها مقابله نماید و این نقش آن در دوران اولیه زندگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعات نشان می دهد که دریافت مقدار کافی امگا 3 در سال اول زندگی با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های خود ایمنی، از جمله دیابت نوع 1، اسکلروز متعدد،بیماری کرون و پسوریازیس همراه است .
جلوگیری از ابتلا به سرطان
سرطان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان است و اسیدهای چرب امگا 3 خطر ابتلا به برخی سرطانها را کاهش می دهد. جالب است كه، مطالعات نشان می دهند افرادی كه بیشترین مقدار امگا 3 را مصرف می كنند، 55% خطر ابتلا به سرطان روده در آنها کاهش می یابد. علاوه بر این، مصرف امگا 3 با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان و سرطان سینه در زنان در ارتباط است.
کاهش آسم در کودکان
آسم یک بیماری مزمن ریه است و علائمی مانند سرفه ، تنگی نفس و خس خس سینه را به همراه دارد. حملات شدید آسم می تواند بسیار خطرناک باشد و در اثر التهاب و تورم در مجاری هوایی ریه ها ایجاد می شوند. مطالعات متعددی نشان می دهد که مصرف امگا 3 با خطر کمتر ابتلا به آسم در کودکان و بزرگسالان در ارتباط است.
بهبود سلامت استخوان
امگا 3 سلامت استخوان ها را بهبود می بخشد. پوکی استخوان و آرتروز دو اختلال شایع هستند که بر روی سیستم اسکلتی تأثیر می گذارند. مطالعات نشان می دهد که امگا 3 می تواند میزان کلسیم موجود در استخوان های را بهبود بخشد ، که می تواند منجر به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان شود .