موارد مصرف : خواب آور و آرامبخش اعصاب
دستور مصرف : روزی یک کپسول چند ساعت قبل از خواب با کمی آب میل شود، مقدار مصرف را می توان در صورت لزوم به حداکثر ۲ تا ۴ کپسول در روز افزایش داد.
موارد منع مصرف و احتیاط :مصرف این فرآورده تا حداکثر ۲ ساعت قبل از رانندگی توصیه نمی شود. اثر خواب آوری این فرآورده همراه با مصرف داروهای خواب آور تشدید می شود. مصرف این فرآورده در افراد حساس به داروهای گیاهی توصیه نمی شود. دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید بیماران احتمالا کبدی از مصرف این دارو خود داری نمایند.
عوارض جانبی : بروز عوارض گوارشی مختصر در بعضی افراد و ایجاد خواب آلودگی
مصرف در دوران بارداری و شیردهی : مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی شود.
اجزای فرآورده : در هر کپسول مجموعاً عصاره خشک ریشه والریان (سنبل الطیب) برگ و گل رازک، گل ساعتی، گل بابونه، گیاه اسکول کپ (قاشقک)، ریشه ختمی، برگ و گل زالزالک و ریشه قاصدک موجود است.
مواد موثره : مواد موثره موجود در گیاهان مورد استفاده در این فرآورده عبارتند از:
سنبل الطیب (والریان): والپوتریانها، بورنیل ایزووالرنات، اسید والرنیک و اسید کلروژنیک
گل ساعتی: فلاونوئیدها، هارمان، هارمول، ژینوکاردین و ایزوویتکسین.
گل قاصدک:سزکوئی ترپن، لاکتون ها، تری ترپن ها، وسترول ها، بتا سیتوسترول و اپیگین – ۷ – اوگلاکوزیدها
اسکول کپ(بشقابی- قاشقی):ایریدوئیدها، فلاونوئیدها و اسانس فرار
گیاه ختمی: پلی ساکاریدها، فلاونوئیدها، هیپولاتین ۸- گلیکوزید و اسیدهاس فنلیک
زالزالک: فلاونوئیدها، هایپروزیدوروتین، ویتکسین، اسید کلروژنیک اسید، کافئیک و فلاونوئیدها
بابونه: آلفا بیزابولول، بیزابولول اکسید A، فلاونوئیدها، اپی جنین، لوتئولین و کوئرستین
آثار فارماکولوژی : اختلالات خواب در بین مردم فراوان بوده و موجب ایجاد هزینه های اقتصادی قابل ملاحظه می گردد، که در نهایت می تواند منجر به مشکلات روانی و اجتماعی شده و احساس سالم بودن را کاهش دهد از نظر تعریف اختلال خواب هر اختلالی در میزان و کیفیت خواب، بی خوابی یا دیر به خواب رفتن و یا کوتاه شدن مدت طبیعی خواب، زود بیدار شدن، خواب غیر فرح بخش یا مجموعه این اختلالات گفته می شود. بی خوابی در خانم ها و افراد مسن شایع تر است. بسیاری از گیاهان تاریخچه طولانی مدت مصرف به عنوان آرام بخش و خواب آور دارند. والریان (سنبل الطیب) به عنوان مثال (توسط یونانی های قدیم ) بیشتر از ۲۰۰۰ سال قبل جهت اختلالات اعصاب و روان و بی خوابی شناخته شده است.
گیاه بابونه دارای آثار فارماکولوژیک متعددی است که اثر آرام بخشی آن به علت فلاوتوئیدهای آن ظاهر شده و به طور قابل ملاحظه ای اضطراب را برطرف می سازد. اپی ژنین و لوتئولین روی رسپتورهای بنزودیازپین در مغز متصل شده و اثر ضد اضطراب و آرام بخش ظاهـر می سـازد. بابونه در کل به عنـوان یک گیـاه ضـد اضـطـراب و ضد تشنج اثر می نماید. اثر آرام بخش آن می تواند مربوط به گلیموزیدهای لونئولین و اپی ژنین باشد. زالزالک که یک گیاه ضد نارسائی قلبی و کاهش دهنده فشار خون است، دارای خاصیت ضد اضطراب نیز می باشد. در یک مطالعه دوسوکور راندم همراه با گروه کنترل و دارونما اثر بخش عصاره گیاهی زالزالک در در درمان اختلالات ناشی از اضطراب بر روی ۲۶۴ نفر مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که این دارو در درمان اضطراب کاملاً موثر است. در مطالعات بالینی به اثبات رسیده است که عصاره گیاه رازک نیز دارای اثر آرام بخش و خواب آور بوده و اختلالات خواب را بر طرف می سازد. این عصاره همراه با عصاره والریان اثر بخشی بسیار موثرتری را در درمان اختلالات خواب ظاهر ساخته است. در یک مطالعه بالینی نشان داده شده است که رازک بی خوابی معتادان به الکل را بهبود می بخشد. آثار آرام کننده آن مربوط به لوپولن و همولون است که در اثر اکسیداسیون به مواد آرام بخش و خواب آور بسیار موثری تبدیل می شوند.
عصاره خشک ریشه قاصدک دارای آثار زیادی روی اختلالات دستگاه گوارش و مجاری صفراوی و کبد بوده و افزون براین به علت آثار آنتی اکسیدان قوی آثار آرام بخش و خواب آور سایر عصاره های گیاهی را در فرمولاسیون گل اسلیپ به شدت تقویت می نماید. تجارب آزمایشگاهی و بالینی اثر ضد اضطراب و آرام بخش عصاره گل ساعتی را به اثبات رسانده است.
فلومازنیل داروی آنتاگونیست بنزودیازپین ها مانع ظهور اثر عصاره گل ساعتی نگردید، که این امر نشانه متفاوت بودن مکانیسم اثـر آرام بخشی این عصـاره از مکانیسـم اثر بنـزودیازپیـن ها می باشد. اثر مشابهـی از بـکارگیری
بخش های مجزا شده از عصاره کامل گل، برگ و ساقه گل ساعتی بدست آمده است. عصاره خشک گیاه قاشقک (اسکول کپ) دارای فلاونوئیدهای متعددی بوده که همگی دارای اثر ضدالتهاب و آنتی اکسیدان هستند و ضمناً خاصیت خواب آور و آرامبخش را نیز دارا بوده و ضد تشنج نیز می باشد و در درمان بسیاری از اختلالات عصبی مفید واقع می شود. از نظر نحوه اثر، این گیاه موجب تشدید اثر در مغز می شود. متعاقب تجارب بالینی و آزمایشگاهی آثار آرام بخش و خواب آور ریزوم و ریشه والریان آشکار شده است که این آثار مربوط به والپوتریات ها عنوان شده و نحوه اثر آن مربوط به افزایش غلظت اسید گاما آمینوبوتریک در مغز است که این ماده یک واسطه شیمیایی مهار کننده در مغز می باشد. تجارب بالینی همراه با گروه کنترل اثر بخشی و بدون ضرر بودن عصاره والریان را به اثبات رسانیده اند باتوجه به تحقیقات مقایسه ای والریان با اگزازپام (بنزودیازپین) و اثر بخش بودن آن و اینکه بر خلاف بنزودیازپین ها، والریان ایجاد وابستگی نمی کند مورد توجه خاصی قرار گرفته و عصاره والریان همراه با سایر عصاره های گیاهی که در فرمولاسیون این دارو بکار گرفته موجب ایجاد یک اثر آرام بخش و خواب آور بسیار مطبوع می شود که از نظر بالینی در بیمارانی که دچار اختلالات خواب هستند قابل استفاده می باشد.
Reference