موارد مصرف : درمان واریس های سطحی، فلبیت و هموروئید
دستور مصرف : روزی ۳ بار به طور موضعی به طور یکنواخت به موضع آسیب دیده مالیده شود. بعد از استعمال از بانداژ برای بستن محل آسیب دیده استفاده نگردد.
عوارض جانبی: به ندرت خارش و تحریکات جلدی در افراد حساس به این گیاه ممکن است دیده شود.
موارد عدم مصرف و نکات قابل توصیه: روی پوست آسیب دیده مصرف نشود. بعد از اتمام تاریخ مصرف از مصرف دارو خودداری شود. دور از دسترس اطفال نگهداری نمائید. در کودکان زیر ۱۲ سال استفاده نگردد. درب کرم بعد از مصرف بخوبی بسته شود. بعد از استعمال کرم ونوگل دست ها را کاملاً شستشو دهید.
مصرف در دوران بارداری و شیردهی: چون هنوز در این زمینه مطالعات کافی صورت نگرفته است، توصیه می شود در این موارد با احتیاط کامل مصرف گردد.
اجزای فرآورده : در هر گرم کرم ونوگل ۳۸ میلی گرم عصاره خشک گیاه شاه بلوط هندی (Aesculus
hippocastanum)موجود است که معادل ۸/۴ -۸/۶ میلی گرم Aescin است.
مواد موثره :
مهمترین ماده موثره شاه بلوط هندی ۶% -۳% کمپلکسی از ساپونین های تری پنی است که جمعاً بنام آئسین Aescin نامیده می شود. فلاونوئیدها (گلیکوزیدهای فلاونول )، کینون ها، استرول ها شامل استیگما سترول، الفا اسپیناسترول و بتاسیتوسترول اسیدهای چرب مانند لینولئیک پالمیتیک واستئاریک
آثار فارماکولوژی :
با مطالعات گوناگون روی حیوانات آزمایشگاهی معلوم شده است که ماده موثره عمده در گیاه شاه بلوط هندی مخلوط گلیکوزیدهای تری ترپنی (آئسین) است که دارای اثر سفت کننده عروقی است. شواهدی مبنی بر اثر بخشی عصاره شاه بلوط در کاهش فعالیت آنزیم های لیزوزومال بدست آمده است. فعالیت این آنزیم در شرایط پاتولوژیک مزمن وریدها افزایش می یابد به طوری که تجزیه گلیکوکالیس (موکوپلی ساکاریدها) در دیواره وریدها توسط این گیاه مهار می شود. حرکت پروتئین های با وزن مولکولی کم، آلکترولیت ها و آب به فضای بین سلولی از طریق کاهش نفوذ پذیری عروق مهار می شود با بکارگیری دارونما جهت مقایسه، درمطالعات فارماکولوژیک روی انسان کاهش قابل ملاحظه ای در پالایش های مویرگی به اثبات رسیده است . و بهبودی قابل ملاحظه ای در نشانه های نارسائی مزمن وریدها (سنگینی و فشار روی عروق پا، خارش، دردو ورم و حس خستگی در ساق پاها) مشاهده گردیده است.
در مطالعات دوسوکور راندم در عرض ۴ هفته روی ۴۰ بیمار با نارسائی وریدی اثر ضد التهاب و آثار مفیدی نظیر بر طرف شدن درد ساق پاها و پارامترهای فوق را با تجویز عصاره گیاه شاه بلوط به اثبات رسانیده اند. با توجه به اثرات فوق اثر بخشی ماده موثره شاه بلوط هندی در کمک به درمان هموروئید نیز به اثبات رسیده است. افزون بر این در مطالعه دوسوکور راندم دیگری روی۲۲ بیمار با نارسائی مزمن وریدی که تحت درمان با ۱۲۰۰ میلی گرم عصاره گیاه شاه بلوط هندی (استاندارد شده بر حسب ۱۰۰ میلی گرم آئسین) قرار گرفته اند، اثر ضد ورم از طریق کاهش در پالایش کاپیلری پدیدار شده است.
Reference