موارد مصرف : این محصول به همراه رژیم غذایی سالم و ورزش، به کاهش وزن و چربی بدن کمک می کند.
دستور مصرف : روزانه 1 تا 2 قرص ، یک ساعت قبل از هر وعده غذا به همراه یک لیوان آب میل شود.
در هنگام استفاده از این فرآورده حفظ یک رژیم غذایی کم چرب ضروری است.
موارد منع مصرف : در صورت وجود آلرژی یا حساسیت بیش از حد به هریک از اجزای عصاره گارسینیا کامبوجیا از مصرف آن خودداری نمایید.
عوارض جانبی : مصرف خوراکی عصاره گارسینیا کامبوجیا عوارض قابل توجهی ندارد ، اما ممکن است باعث عوارض خفیفی از قبیل سردرد ، سرگیجه ، خشکی دهان و مشکلات گوارشی مثل تهوع و اسهال شود.
موارد هشدار و احتیاط : این محصول فقط در افراد بالای 18 سال قابل استفاده می باشد.
اطلاعات کافی و قابل اعتماد برای ایمنی مصرف بیش از 12 هفته این فرآورده وجود ندارد ، بنابراین از مصرف بیش از سه ماه آن خودداری نمایید.
مصرف در بارداری و شیردهی : اطلاعات معتبر و کافی در دسترس نمی باشد، از مصرف در دوران بارداری و شیردهی خودداری نمایید.
اجزا و مواد موثر : قرص گارسینیا کامبوجیا بی اس کی فرآورده ای طبیعی است که از 500 میلی گرم پودر عصاره گارسینیا کامبوجیا استاندارد شده حاوی بیش از 50 % هیدروکسی سیتریک اسید (HCA) تهیه شده است.
تداخلات دارویی : هیچ تداخل قابل توجهی با بیماری ها - غذا - گیاهان - مکمل ها و تست های آزمایشگاهی شناخته نشده است.
- دارو های دیابت و انسولین : در افرادی که داروی ضد دیابت خوراکی و یا انسولین مصرف می کنند ، گارسینیا کامبوجیا ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد.
- آهن : گارسینیا کامبوجیا حاوی آهن است و ممکن است در بیمارانی که دارو های حاوی آهن برای آنمی استفاده می کنند باعث عوارض جانبی شود.
شرایط نگهداری : درب بطری محتوی محصول را کاملا بسته ، در دمای زیر 25 درجه سانتی گراد ، در جای خشک و دور از حرارت و نور نگهداری شود.
دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
اثرات درمانی و فارماکولوژیک :
عصاره گارسینیا کامبوجیا از نوعی میوه استوایی استخراج شده است که سرشار از هیدروکسی سیتریک اسید(HCA) می باشد. این ترکیب مانع از تبدیل انرژی مازاد بدن به چربی می گردد و در کاهش وززن بدن نقش دارد.
گارسینیا کامبوجیا بی اس کی فرآورده ای ایمن و طبیعی است که به همراه رژیم غذایی سالم و ورزش به کاهش وزن و چربی بدن کمک می کند. این فرآورده به دلیل عوارض جانبی ناچیز و تاثیر بالا امروزه بسیار مورد توجه قرارا گرفته است.
گارسینیا کامبوجیا (Garcinia cambogia)
گارسینیا کامبوجیا با نام علمی Garcinia cambogia میوه ای شبیه کدو تنبل و رنگ آن سبز تا زرد کم رنگ و اندازه پرتقال، هفت پر و دارای مغز دو رنگ است که در پوست خود هیدروکسید سیتریک اسید دارد و شدیداً ترش مزه است. این گونه بومی مناطق گرمسیری گارسینیا بومی کشور اندونزی است. مکمل های Garcinia cambogia از عصاره های پوست میوه ساخته می شوند. پوست میوه حاوی مقادیر زیادی اسید هیدروکسی سیتریک (HCA) ، ماده موثری است که مشخص شده دارای برخی از خواص موثر در کاهش وزن است. کامبوجیا یک نوشیدنی سنتی تخمیر شده است که سابقه چندین هزار ساله در شرق دارد و در عین حال، امروزه نیز بسیار محبوب است. کامبوجیا یک نوشیدنی فرا سودمند، طراوت بخش است که با کلونی های کشت مادر که در محلولی از چای سیاه و شکر سفید کشت داده شده اند آغاز می شود، بعد از یک هفته تخمیر، یک مایع روشن، کهربایی، کمی گازدار با طعمی شبیه آب سیب و تعداد زیادی اسیدهای آلی و قارچ دختر تولید می شود. مخمرها ساکارز را به گلوکز و فروکتوز هیدرولیز کرده و اتانول تولید می کند، باکتریهای استیک اسید فروکتوز را به استیک اسید تبدیل می کنند. از آنجا که میکروارگانیزم های موجود در کامبوجیا جز میکروب های مفید هستند مقاومت بالایی در شرایط اسیدی دارند می تواند در دستگاه گوارش جایگزین میکروارگانیزم های مضر شود به خاطر همین محصول با خواص پروبیوتیکی و فرا سودمند به حساب می آیند.
سوبسترای مورد استفاده برای کامبوجیا چای که دارای منبع نیتروژن و ساکارز به عنوان منبع کربن که کشت قارچ کامبوجیا را فراهم می کنند. محصول نهایی حاصل از فرایند یک نوشیدنی اندکی شیرین و اسیدی می باشد. آشکار شدن خواص درمانی کامبوجیا موجب افزایش مصرف و علاقه به آن شده است. کامبوجیا سرشار از آنتی اکسیدان هایی نظیر ویتامین های E و C، بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدهاست. این چای مانند چای سیاه محتوی پلیفنول ها و سایر ترکیبات دارای قدرت آنتی اکسیدان ها است، اما چای کامبوجیا تخمیر شده به مراتب از چای سیاه معمولی مفیدتر است. متخصصان دریافته اند که میزان فعالیت آنتی اکسیدان های موجود در کامبوجیا صد برابر بیشتر از ویتامین C و 25 برابر بیشتر از ویتامین E است. بنابراین نوشیدن آن به درمان بیماری های مزمن ناشی از استرس اکسیداتیو کمک می کند. کامبوجیا محتوی اسیدهای آمینه مختلف مانند:
- آلکالوئیدهای متیل زانتین (کافئین، تئوفیلین و تئوبرومین)
- اسید اسکوربیک
- ویتامین های گروه B (شامل اسید فولیک B9) است.
کاربردهای درمانی:
- درمان اختلالات گوارشی
- جلوگیری از ابتلا و پیشرفت سرطان
- رفع استرس
- خستگی و تسکین درد
- درمان بی خوابی
- تقویت مو، ناخن و پوست
- به تعویق انداختن پیری
- افزایش توانایی جنسی
- کاهش فشار خون
- کاهش کلسترول و اتصای شراین
- درمان دیابت
- سردرد
- بواسیر
- برونشیت و آسم
- کاهش عفونت در جراحات و سوختگی های پوستی
- تقویت سیستم ایمنی بدن و تحریک تولید اینترفرن
- کاهش میل به الکل
- بهبود بینایی
مهم ترین اثر این مکمل نقش آن در کاهش وزن است.
کاهش وزن
مکمل های Garcinia cambogia از عصاره پوست میوه ساخته می شوند. آنها حاوی مقادیر زیادی HCA هستند که با مزایای کاهش وزن ارتباط دارد. بنابراین می تواند باعث لاغری شود. بسیاری از مطالعات با کیفیت بالا بر روی انسان ، اثرات کاهش وزن گارسینیا کامبوجیا را مورد بررسی قرار دادند. به طور متوسط، نتایج نشان داده شده است که گارسینیا کامبوجیا باعث کاهش وزن حدود 1 تا 5 کیلوگرم در ، طی یک دوره 2 تا 12 هفته ای در مقایسه با دارونما می گردد. شواهد مختلفی نشان می دهد که مکمل های گارسینیا کامبوجیا می توانند در برخی افراد کاهش وزن متوسط ایجاد نمایند.
چگونه به کاهش وزن کمک می کند؟ تصور می شود گارسینیا کامبوجیا در کاهش وزن دارای دو مکانیسم می باشد:
- ممکن است اشتها را کاهش دهد
مطالعات نشان می دهد نمونه هایی که مکمل گارسینیا کامبوجیا به آنها داده شده است کمتر غذا می خورند. به همین ترتیب، برخی مطالعات انسانی نشان داده است که garcinia cambogia اشتها را کاهش می دهد و احساس سیری در افراد ایجاد می کند. مکانیسم آن کاملاً مشخص نیست، اما مطالعات بر روی موش ها نشان می دهد که ماده فعال موجود در گارسینیا کامبوجیا می تواند باعث افزایش سروتونین در مغز شود. از آنجا که سروتونین یک داروی مهار کننده اشتها شناخته شده است، سطح بالاتر سروتونین در خون می تواند اشتها را کاهش دهد .
- ممکن است تولید چربی را مسدود کرده و چربی شکم را کاهش دهد
از مهم ترین فواید گارسینیا کامبوجیا تاثیر آن بر چربی خون و تولید اسیدهای چرب جدید می باشد. مطالعات انسانی و حیوانی نشان می دهد که ممکن است سطح بالایی از چربی در خون را کاهش دهد و استرس اکسیداتیو را در بدن نیز کاهش دهد . نتایج یک مطالعه همچنین نشان می دهد که ممکن است نقش مهمی به ویژه در کاهش تجمع چربی شکم در افراد دارای اضافه وزن موثر باشد. در یک مطالعه، افراد نسبتاً چاق که روزانه 2800 میلی گرم گارسینیا کامبوجیا را به مدت هشت هفته مصرف کردند چندین عامل خطر زای بیماری در آنها بهبود یافت:
کاهش سطح کلسترول کل به مقدار : 6.3٪
کاهش سطح کلسترول LDL "بد" به مقدار 12.3٪
افزایش سطح کلسترول HDL "خوب" به مقدار 10.7٪
کاهش تری گلیسیرید خون به مقدار 8.6٪
دفع بیشتر متابولیت های چربی 125-258٪ از طریق دفع ادرار
دلیل اصلی این اثرات ممکن است این باشد که گارسینیا کامبوجیا آنزیمی به نام سیترات لیاز را که نقش مهمی در تولید چربی دارد مهار می کند. تصور می شود که گارسینیا کامبوجیا با مهار سیترات لیاز، تولید چربی را در بدن کند یا مسدود می نماید. این ممکن است چربی خون را کاهش دهد و خطر افزایش وزن را کاهش می دهد. Garcinia cambogia ممکن است اشتها را سرکوب نماید. همچنین مانع تولید چربی های جدید در بدن می شود و نشان داده شده است که سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون را در افراد دارای اضافه وزن کاهش می دهد.
کاهش استرس اکسیداتیو
در مطالعات محققان اثرات مفید چای کامبوجیا بر استرس اکسیداتیو ناشی از استات سرب مورد بررسی قرار گرفته و نتایج این مطالعات نشان می دهد تیمار موش های صحرایی با چای کامبوجیا باعث کاهش MDA سرم و کاهش تکه تکه شدن DNA و همچنین افزایش سطح گلوتاتیون سرم و افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز می شود. در مطالعه ای اثرات هایپوکلسترلمیک و اثرات آنتی اکسیدانی چای کامبوجیا در موش های سوری تغذیه شده با رژیم پر کلسترول بررسی شده و نتایج نشان می دهد چای کامبوجیا توانست سطح مالون دی آلدهید سرم را کاهش و ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم و سطح فعالیت آنزیم گلوتاتیون پرکسیداز را افزایش دهد.
کنترل آترواسکلروز
آترواسکلروز به عنوان شایعترین و مهمترین ریسک فاکتور بیماری های قلبی و عروقی شناخته می شود. سطوح بالای کلسترول و تری گلیسیرید سرم و همچنین انتقال LDL اکسید شده از اندوتلیوم به دیواره عروق نقش اساسی در بروز آترواسکلروز دارند. بنابراین انتظار می رود که ترکیبات آنتی اکسیدان با مهار اکسیداسیون لیپو پروتئین کم چگالی از آترواسکلروز ممانعت به عمل آورند. محققان گزارش نمودند چای کامبوجیا سبب تقویت ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم و کاهش میزان پراکسیداسیون لیپیدها می گردد. در مطالعه ای در سال 2011 بر روی موش های هایپرکلسترولمی توسط چای کامبوجیا، کاهش معنی دار پارامترهای استرس اکسیداتیو مشاهده گردید. اثرات مهاری چای کامبوجیا بر استرس اکسیداتیو ناشی از هایپرکلسترولمی به حضور ترکیبات زیست فعال نظیر پلی فنل ها و ترکیباتی دهنده مانند (Theaflavins) پلی فنول های آنتی اکسیدانی هستند که از تغلیظ فالون 3ol- در برگ چای در طول اکسیداسیون آنزیمی از چای سیاه تشکیل می شود . به طور کلی چای کامبوجیا قادر است با بهبود سیستم دفاع آنتی اکسیدانی و ممانعت از اکسیداسیون لیپیدها از پیشرفت آترواسکلروز ممانعت بعمل آورد.
سم زدایی از بدن
اسيد گلوكورونيک كه يكی از تركيـبـات مـهـم کامبوجیا است به دليل خاصيت سم زدايی اش از اهميت بسياری برخوردار است . اين اسيد در واقـع acid glucuronic-UDP بوده كه فرم فعال اسيـد گلوكورونيک است، با مواد سمی تركيب شده و آن ها را در آب محلول ساخته و قدرت جداسازی آن ها را از بدن داراست . اسيد گلوكورونيک دارای سه عملكرد عـمـده در بدن است:
الف) سم زدايی از بدن از طريق تركيب شدن و حذف آن ها
ب) انتقال هورمون و ساير مواد مهم از طريق تركيب شدن با آنها و آزاد كردن آن هـا در محـل مورد نظر
ج) تركيب واسطه در توليد ويتامين ث
اسيد گلوكورونيک در واقع با سموم موجود در بدن تركيب شده آن ها را به تركيبات قابل حـل در آب تبديل كرده و سپس حذف می كنـد. ايـن واكـنـش توسط آنزيم Glucuronyltransferas-UDP كـه در همه ارگان های بدن از جمله قلب، كليه، غده فوق كليوی و تيموس وجود دارد، تسريع می شود.
کاهش افسردگی
سيستم نورآدرنرژيک و سروتونرژيک در مغز نقـش مهمی در تعديل احساسات، رفتار، يادگيری و تفكر دارند. انتقال دهنده های اين سيستم شامل نوروترنسميترهای مونـوآمين هماننـد سرتونين (HT-5) ،نوروآدرنــالين (NA) و دوپامين (DA) نقش مهمی در ميانجی گری رفتارهای افسـردگی دارنـد. استرس اكسيداتيو از عوامل دخيل در پاتوژنز بيماری افسردگی می باشد. در طی استرس اكسيداتيو توليد راديكال های آزاد بيش از توان سيستم دفاع آنتی اكسيدانی بدن شامل اجزای آنزيمی (مانند كاتالاز) و غيرآنزيمی (مانند ويتامين C و ويتامين E) می شود كـه بـرای خنثی كردن آنها می باشـد در نتيجـه راديكال های آزاد با حمله بـه اجـزای مختلـف سـلول شامل اسيدهای نوكلوئيک، پروتئين ها، آنزيم ها و همچنـين ليپيـدهای غشای سلولی سبب آسيب و مرگ سـلول هـا می شـوند. ايـن راديكال های آزاد توسط آنتی اكسـيدان هـا كـه بـه وفـور در گياهـان موجـود هسـتند خنثی می شـوند. مطالعات نشان داده كه استفاده از تركيبات آنتی اكسيدانی همانند ان استيل سيستئين سبب كاهش علائم افسردگی در افراد مبتلا می شود. به علاوه داروهای ضد افسردگی قادرند برخی از نشانگرهای استرس اكسيداتيو را كاهش داده و سبب افزايش برخی آنتی اكسيدان های درونی شوند. گياهان دارويی با خاصيت آنتی اكسيدانی نيز قادرند از طريق كاهش پارامترهای استرس اكسيداتيو علائم مربوط به افسردگی را كاهش دهند. مطالعات نشان می دهد كامبوجیا سرشار از آنتی اكسيدان هايی نظير ويتامين های E و C، بتاكاروتن و ساير كاروتنوئيدهاسـت. اين چای مانند چای سياه، محتوی پلی فنول ها و ساير تركيبـات دارای قدرت آنتی اكسيدانی است، اما از آنجا كه چای كامبوجیا تخمير شده است به مراتب از چای سياه معمولی بسيار مفیدتر است. متخصصان دريافته اند كه ميزان فعاليت آنتی اكسيدان هـای موجود در كامبوجیا صد برابر بيشـتر از ويتـامين C و 25 برابـر بيشـتر از ويتـامينE اسـت. بنـابراين نوشـيدن آن بـه درمـان افسردگی ناشی از استرس اكسـيداتيو كمـک می كنـد. در مطالعه ای مشاهده شد كه مصرف چای كامبوجیا استرس اكسيداتيو القا شده توسط آلوكسان را به طور معنی داری كاهش می دهد در حالی كه چای سياه تخمير نشده دارای چنين اثری نمی باشد.گزارش شده كه ميزان تركيبات فنولی و فلاونوئيدی و همچنين خاصيت آنتی اكسيدانی چای كامبوجیا به مراتب بيشتر از چای سياه می باشد. اثر چای كامبوجیا بر استرس اكسيداتيو القا شده توسط تری كلرواتيلن نيز در رت ها مورد ارزيابی قرار گرفته است. تری كلرواتيلن سبب افزايش مالون دی آلدهيد و نيتريک اكسايد در كليه و ادرار رت ها شد. ميزان راديكالهای آزاد خون و گاما گلوتاميل ترانسفراز و لاكتات دهيدروژناز نيز در سرم موشهای دريافت كننده تری كلرواتيلن افزايش يافت ولی سطوح گلوتاتيون كاهش يافت كه نشان دهنده ايجاد استرس اكسيداتيو در رت ها بود. استفاده از چای كامبوجیا به طور معنی داری علايم ناشی از استرس اكسيداتيو را كه توسط تريكلرواتيلن ايجاد شده بود كاهش داد.
بهبود هضم
علاوه بر این، garcinia cambogia می تواند سیستم هضم را تقویت کند. مطالعات حیوانات نشان می دهد که به محافظت در برابر زخم معده و کاهش آسیب به لایه داخلی دستگاه گوارش کمک می می نماید.
عوارض جانبی:
بیشتر مطالعات نتیجه گرفته اند که گارسینیا کامبوجیا در دوزهای توصیه شده برای افراد سالم یا حداکثر 2.800 میلی گرم HCA در روز بی خطر است. متداول ترین عوارض جانبی آن عبارتند از:
- علائم گوارشی
- سردرد
- بثورات پوستی
با این حال، برخی مطالعات عوارض جانبی جدی تری را نشان داده اند. مطالعات حیوانی نشان می دهد که مصرف گارسینیا کامبوجیا بسیار بالاتر از حداکثر دوز توصیه شده می تواند باعث آتروفی بیضه یا کوچک شدن بیضه شود. مطالعات روی موش ها نشان می دهد که ممکن است بر تولید اسپرم نیز تأثیر بگذارد. علاوه بر این ، چندین مطالعه موردی نشان می دهد که مکمل های garcinia cambogia ممکن است باعث آسیب کبدی یا حتی نارسایی کبدی در افراد خاص شود. اگر بیماری دارید یا دارویی مصرف می کنید، قبل از مصرف این مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
مقدار دوز مصرفی توصیه شده:
دوزهای توصیه شده می توانند در مارک های مختلف متفاوت باشند. به طور کلی ، مصرف 500 میلی گرم سه بار در روز ، 30-60 دقیقه قبل از غذا توصیه می شود. همیشه بهتر است از دستورالعمل های دوز مصرف شده بر روی برچسب پیروی کنید.