موارد مصرف :
- بازکننده صدا و رفع التهاب سینه و ریه
- رفع لارنژیت و التهاب حلق
دستور مصرف : یک ساشه را باز کرده محتوات آن را در یک استکان آب جوش ریخته و 3 دقیقه بعد میل شود.
توضیحات : درخت به با نام علمی (Cydonia oblonga) تنهـا گونـه گيـاهی جـنس Cydonia، گيـاهی متعلـق بـه خانواده Rosaceae می باشد. به طور وحشی در کوه های قفقاز تا شمال ایران رویش می کند. محل رویش درخت به در ایران بیشتر در نواحى شمال (مازندران و گیلان) و شمال غرب کشور (آذربایجان، لرستان و کرمانشاه) می باشد. بخش های مختلف درخت به در درمان بیماري های دستگاه قلبی- عروقی، تنفسی، گوارشی و ادراری به کار میرود.
ترکیبات تشکیل دهنده :
برگ این گیاه حاوی اسیدهای فلاونوئیدی و مواد آنتی اکسیدان فنلی است. همچنین حاوی مقادیر کمی گلوکوزید آمیگدالین است. در برگ های به در حدود ۱۱ درصد تانن یافت می شود و ضمناً دارای روتین فلاون است. ترکیب اصلی اسید آلی برگ به، اسید کوینیک و اسید سیتریک می باشد. در جوانه های به، گلوکوزید سیانوژنتیک یافت می شود. از پوست و سرشاخه های آن اسید سیانیدریک (HCN) گرفته می شود. قشر خارجی دانه به در حدود 20 درصد لعاب محلول در آب دارد . مواد لعابی و پکتین، لیپید، رزین و ویتامین C وجود دارد. در دانه به، آلكالوئيد، ساپونین و تانن وجود ندارد. حاوی مواد کانی مانند پتاسیم، فسفر و کلسیم می باشد.
کاربردهای دارویی :
موسيلاژی كه از سلول های اپيـدرمی پوشـش دانه اين گياه بـه بيـرون ترشـح می شـود كاربردهـای زيـادی در صنايع مختلـف از جملـه صـنايع غـذايی و صـنايع بهداشـتی دارد و از دوران باسـتان از آن برای بهبود گلو درد و بيماری های تنفسی استفاده می شـود. مطالعات اخیر نشان داده است که برگ به با داشتن ترکیبات فلاونوئیدی، آنتی اکسیدانی و فنولیک اسید دارای اثرات: آنتی همولیتیک، آنتی دیابتیک، کاهنده چربی خون، ضد آرترواسکلروزیس، ضد سرطان، آنتی اکسیدان، ضدالتهاب، ضد میکروب، ضد حساسیت، فعالیت های ضد زخم دارد.
خواض ضد التهابی و ضد حساسیت
تحقیقات انجام شده نشان می دهد که عصاره آبی میوه به، به صورت خوراکی در موش ها، مهارکننده آلرژی نوع I می باشد که این اثر را با سرکوب تولید IgE و مهار دگرانوالسیون با واسطه IgE انجام می دهد. در یک مطالعه دیگر بر روی انسان، ثابت شد که اسپری به، دارای اثر ضد حساسیتی در بیماران مبتلا به (آلرژی گرده علفی) GPA است و مکانیسم آن مهار آزاد سازی هیستامین از ماست سل ها می باشد. همچنین داده ها نشان می دهد که عصاره پلی فنلیک پوست به، یک اثر ضد التهابی قوی را ایجاد می کند که برای درمان بیماری های التهابی مفید است و رژیم غذایی غنی از به، می تواند به جلوگیری و درمان چنین بیماری هایی کمک کند.
خواص ضد فشارخونی و هیپولیپیدمیک
عصاره به، دارای فعالیت ضد فشارخونی در موش های مبتلا به فشارخون کلیوی است. بررسی اثرات عصاره به بر روی فشارخون و بیومارکرهای مرتبط با آن، نشان داد که این تأثیرات، وابسته به دوز است و در بیشترین دوز مشابه اثر کاپتوپریل بود و این ثابت می کند که اثر آن بر سیستم رنین- آنژیوتانسین، اثرات ضد فشار خونی آن را توجیه می کند . همچنین همه فلاونوئیدها برگ به، دارای فعالیت ضد فشارخونی در موش ها بودند و مکانیسم آن به عملکرد ضد التهابی آن مرتبط بود.
محافظت از کبد
عصاره برگ به دارای اثرات هیپولیپیدمیک و محافظتی کبد است که این خاصیت، مربوط به افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و متابولیسم لیپوپروتئین در کبد و مهار لیپوژنز می باشد. همه فلاونوئیدهای برگ و میوه به می توانند به طور مؤثر متابولیسم لیپیدها را تنظیم و رادیکال های آزاد را حذف کنند. این مکانیسم، اثر بالقوه به را در پیشگیری و درمان هیپرلیپیدمی تأیید می کند.
تقویت سیستم گوارش
بررسی ها بر روی اثربخشی عصاره به، در درمان رفلکس معدی دوره بارداری، نشان داد که تأثیر آن، مشابه تأثیر داروی رانیتیدین است .همچنین اثر محافظتی عصاره آبی و الکلی به، بر زخم معده به وسیله کاهش ترشح اسید معده و کاهش فعالیت پپسین و تقویت عوامل محافظت از مخاط معده، از جمله ظرفیت آنتی اکسیدانی آن انجام می شود. کاهش سطح شاخص التهاب و زخم در موش های دچار کولیت حاد اولسراتیو (نوعی از بیماری التهابی روده)، نیز با مصرف عصاره به، گزارش شده است.
خواص ضدمیکروبی
در بررسی فعالیت ضدمیکروبی عصاره به در برابر گونه های مختلف میکروارگانیسم ها، مشخص شد عصاره پوست آن، فعال ترین قسمت آن برای مهار رشد باکتری ها در حداقل غلظت است.
خواص آنتی اکسیدانی
نتایج نشان می دهد که بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی، برای بخش های خاصی از میوه به، به ویژه پالپ و پوست آن است که می تواند منبع آنتی اکسیدان طبیعی و قابل دسترس، جهت کاربرد بالقوه در زمینه تغذیه ای یا دارویی باشد و به عنوان عامل پیشگیری کننده یا درمانی در بیماری هایی که در آن رادیکال های آزاد دخیل هستند، بکار رود.
درمان اسکیزوفرنی
با توجه به مقادیر بالاي ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی موجود در برگ به اثر بهبود دهندگی علائم اسکیزوفرنی را می توان به خواص آنتی اکسیدانی موجود در عصاره برگ به مرتبط دانست. این ترکیبات از یک طرف با احیای رادیکال های آزاد موجب حذف این ترکیبات شده و از طرف دیگر با اتصال به غشای سلولی سیالیت غشای سلولی را کاهش داده و نفوذ رادیکال های آزاد به سلول را کاهش می دهد، در نتیجه باعث کاهش آسیب حاصل از رادیکال های آزاد می شود.