شربت رد كلد دایا برای تعدیل سيستم ايمني و افزایش مقاومت بدن در مقابل
سرماخوردگی، انفلوانزا و بیماری های ویروسی
رد کولد، عصاره فرموله شده عناب و شيرين بیان؛
دستور مصرف شربت رد کولد دایا: در بزرگسالان کاملا سالم که مواجهه پرخطر با بیماران و ویروس ندارند روزی سه بار هر بار یک قاشق غذاخوری تا یک ماه و حداکثر یک و نیم ماه، در کسانی که با عوامل خطرساز مواجه هستند مانند کسانی که در خانه بیمار دارند یا کادر پزشکی هستند یا با مراجعان زیاد یا پرخطر مواجه هستند، به همین مدت اما هر بار دو قاشق غذاخوری؛ در کودکان به همین شیوه اما بجای قاشق غذاخوری، قاشق مرباخوری
شربت ردکلد اکسیری ست از دامان طبیعت که از عصاره ی دو گیاه بسیار پر خاصیت عناب و شیرین بیان تهیه شده است. ریشه ی شیرین بیان که در زمره ی قدیمی ترین گیاهان دارویی قرار می گیرد از گیاهی با نام علمی Glycyrrhiza glabraبدست می آید. عناب نیز میوه ای با خاصیت درمانی فوق العاده با نام علمی Ziziphus jujuba می باشد که سرشار از ترکیباتی همچون انواع فلاوینوئیدهای ضروری، پلی ساکاریدها ، ویتامین C و تری ترپنیک اسید می باشد. عناب و شیرین بیان هر کدام به نوبه ی خود بر اساس مطالعات گسترده ی سلولی، حیوانی و انسانی اثرات شایان توجهی را در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها همچون انواع عفونت های ویروسی و باکتریایی از خود نشان داده اند. در ادامه به تعدادی از خواص این دو گیاه درمانی که در شربت ردکلد موجود هستند خواهیم پرداخت.
اثرات ضد آنفولانزا:
شیرین بیان حاوی ترکیب با نام Glycyrrhizin است که بر اساس مستندات علمی فراوان از خود اثرات ضدویروسی مناسبی نشان می دهد. این ترکیب از بیان و تکثیر ژن های ویروسی همچون DNA و RNA ممانعت کرده و بدین ترتیب مانع آلودگی سلول های سالم می شوند. چنین ترکیبی همچنین از اتصال ویروس به سلول ویزبان جلوگیری می کند(1-10). همچنین بر اسا کارآزمایی های مختلف نشان داده شده است که عصاره ی ریشه ی شیرین بیان بخوبی می تواند سبب بهبود علایم سرماخوردگی و آنفولانزا مانند سرفه، تب و گلو درد گشته و حس بهبودی را در بیماران به وجود آورد(11-13). از سوی دیگر عناب نیز دارای ترکیبی موسوم به Betulinic acid می باشد. این مولکول تریترپنی دارای خاصیت ضد ویروسی بوده و سبب کاهش سطح فاکتور IFN-γ می گردد. کاهش سطح این فاکتور توانایی بدن را برای مقابله با ویروس را افزایش می دهد(27-30).
اثرات ضد میکروبی:
بر اساس شواهد علمی قوی ثابت شده است که بتولینیک اسید موجود در میوه ی عناب از رشد باکتری هایی همچون Escherichia coli و Staphylococcus aureus و قارچ هایی همچون Aspergillus fumigatus و Candida albicansدر بدن انسانجلوگیری می کند. همچنین برخی پلی ساکارید های موجود در عناب همچون ZSP3c و ZSP4b از خود خاصیت ضدباکتریایی نشان می دهند(31-37).
اثرات ضد اکسیدانی و ضد التهابی:
ریشه ی شیرین بیان دارای ترکیبات ویژه ای همچون G. inflata و ALicochalcone می باشد. این ترکیبات از پراکسیداسیون لیپید ها و تولید رادیکال های آزاد مخرب ممانعت به عمل می آورند. گلابریدین موجود در ریشه ی شیرین بیان از فعالیت آنزیم اکسید کننده ی NADPH جلوگیری کرده و در نتیجه از میزان تنش اکسیداتیو، گلوتاتیون سلولی و متابولیسم گلوکرونیک اسید بخصوص در ریه ها می کاهد(14-23) . عناب نیز دارای پلی ساکاریدهای طبیعی ضداکسیداسیون می باشد که از تولید و عمل رادیکال های آزاد ممانعت کرده و آنها را خنثی می کند. در اثر چنین اثراتی التهابات کاسته می شوند. ویتامین C و نیز تری ترپن های عناب همچنین از فعالیت رادیکال های فعال اکسیژن (ROS) می کاهد(41-49).
اثرات تعدیل کنندگی سیستم ایمنی:
پلی ساکاریدهای موجود در ریشه ی گیاه شیرین بیان به دلیل فعال سازی سلول های CD4+ وCD8+ سبب ارتقای عملکرد سیستم ایمنی می گردند. چنین پلی ساکاریدهایی همچنین سبب تولید و ترشح انواعی از سایتوکین ها و افزایش سطوح IL 2، IL 6 و IL 7 شده و از میزان TNFα می کاهند(23-26). عناب نیز سبب تعدیل و تنظیم فعالیت سلول های T شده و از این طریق بر سیستم ایمنی اثر مثبت می گذارد(50-53).
اثرات ضدآلرژی:
عناب دارای خاصیت ضد حساست و ضد آنافیلاکتیک می باشد که این اثرات را می توان به افزایش پایداری سلول های ماست سل نسبت داد. همچنین عصاره ی عناب از فعالیت استیل کولین و هیستامین ممانعت کرده و از این طریق از انقباضات مجاری تنفسی و بروز علائم آلرژی جلوگیری می کند(38-41).
سایر اثرات درمانی ردکلد:
اثرات ضد سرطانی، اثرات ضد هلیکوباکترپیلوری معده، اثرات حفاظت کبدی، اثرات ضبه استروئیدی، اثرات حفاشت از سیستم گوارشی، تعدیل قندخون، اثرات حفاظت از سیستم عروقی، حفاظت از مغز
References:
1. Computer-guided approach to access the anti-influenza activity of licorice constituents. doi: 10.1021/np400817j.
2. Adjuvant activity of multimolecular complexes based on Glycyrrhiza glabra saponins, lipids, and influenza virus glycoproteins. doi: 10.1007/s00705-019-04273-2.
3. Antiviral effects of Glycyrrhiza species. Phytotherapy Research: doi: 10.1002/ptr.2295.
4. New insights into the anti-influenza activity of licorice constituents. doi: 10.1055/s-0033-1352073 .
5. The Potential Effect of Glycyrrhiza Glabra on Early Step of Influenza Virus Replication.http://journal.isv.org.ir/article-1-392-en.html.
6. Synthesis and structure-activity relationship studies of water-soluble β-cyclodextrin-glycyrrhetinic acid conjugates as potential anti-influenza virus agents. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.01.074.
7. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. doi: 10.1016/j.apsb.2015.05.005.
8. Anti Influenza Nutritional Supplements. 2011, Google Patents.
9. Medicinal herbs and plant extracts for influenza: bioactivity, mechanism of anti-influenza effects, and modulation of immune responses, doi: 10.1016/B978-0-444-59530-0.00011-3.
10. Herbal medicine and pattern identification for treating COVID-19: a rapid review of guidelines. doi: 10.1016/j.imr.2020.100407.
11. Pharmacoeconomic evaluations and comparison of licorice (Glycyrrhiza glabra L.) with triaminic DM based therapies for common cold in the city of Karachi: Retrospective burden of Illness, Cost and budget impact analysis.
12. An evaluation of the efficacy of licorice gargle for attenuating postoperative sore throat: a prospective, randomized, single-blind study. doi: 10.1213/ane.0b013e3181a6ad47
13. Effect of preoperative licorice lozenges on incidence of postextubation cough and sore throat in smokers undergoing general anesthesia and endotracheal intubation.
14. Inhibitory effects of flavonoids extracted from licorice on lipopolysaccharide-induced acute pulmonary inflammation in mice. doi: 10.1016/j.intimp.2008.11.004
15. Effects of Aerobic Training and Licorice Extract Consumption on Inflammation and Antioxidant states in Overweight Women Anti-inflammatory effects of training and Licorice extract. doi: 10.1016/j.obmed.2020.100271.
16. In-vitro Anti-inflammatory activity of Liquorice (Glycyrrhiza glabra) using Aqueous Extract. doi: 10.26452/ijrps.v11i1.1872 .
17. Effects of space flight on the chemical constituents and anti-inflammatory activity of licorice (glycyrrhiza uralensis fisch).
18. The inhibitory effect of glabridin from licorice extracts on melanogenesis and inflammation. doi: 10.1111/j.1600-0749.1998.tb00494.x.
19. Anti-inflammatory activities of licorice extract and its active compounds, glycyrrhizic acid, liquiritin and liquiritigenin, in BV2 cells and mice liver. doi: 10.3390/molecules200713041
20. Anti-inflammatory/Anti-oxidative stress activities and differential regulation of Nrf2-mediated genes by non-polar fractions of tea Chrysanthemum zawadskii and licorice Glycyrrhiza uralensis. doi:10.1208/s12248-010-9239-4.
21. Free radical-scavenging, antioxidant and immunostimulating effects of a licorice infusion (Glycyrrhiza glabra L.). doi: 10.1016/j.foodchem.2010.02.060.
22. Complementary medicine: a review of immunomodulatory effects of Chinese herbal medicines. doi: 10.1093/ajcn/66.6.1303.
23. The effect of glycyrrhizin on maturation and T cell stimulating activity of dendritic cells. doi: 10.1016/j.cellimm.2012.11.013.
24. Evaluation of immunomodulatory activity of Glycyrhiza glabra L roots in combination with zing. doi: 10.1016/S2221-1691(12)60122-1.
25. Immunomodulatory Effects by Hydroalcoholic Liquorice Root Extracts. http://repository.zums.ac.ir/id/eprint/3652.
26. The immunomodulatory activities of licorice polysaccharides (Glycyrrhiza uralensis Fisch.) in CT 26 tumor-bearing mice. doi:10.1186/s12906-017-2030-7.
27. Anti-influenza activity of betulinic acid from Zizyphus jujuba on influenza A/PR/8 virus. doi:10.4062/biomolther.2015.019.
28. In vitro antiviral activity of aqueous extracts from Korean medicinal plants against influenza virus type A.
29. Development of anti‐influenza agents from natural products. doi: 10.1002/med.21707.
30. Morin Hydrate Inhibits Influenza Virus entry into Host Cells and Has Anti-inflammatory Effect in Influenza-infected Mice. doi:10.4110/in.2020.20.e32.
31. Phyto-Pharmacology of Ziziphus jujuba Mill-A plant review. doi:.
32. Facile phyto-mediated synthesis of silver nanoparticles using chinese winter jujube (Ziziphus jujuba Mill. cv. Dongzao) extract and their antibacterial/catalytic properties.doi:10.1049/iet-nbt.2016.0242.
33. Synthesis of gold nanoparticles using leaf extract of Ziziphus zizyphus and their antimicrobial activity. doi: 10.3390/nano8030174.
34. Quantification of total phenols, flavonoides and tannins from Ziziphus jujuba (mill.) and Ziziphus lotus (l.)(Desf). Leaf extracts and their effects on antioxidant and antibacterial activities. doi: 10.21448/ijsm.275886.
35. Brine shrimp toxicity of various polarities leaves and fruits crude fractions of Ziziphus jujuba native to Oman and their antimicrobial potency. doi: 10.1016/j.scp.2017.03.003.
36. Phytochemical screening and antimicrobial activity of EthOH/water Ziziphus jujuba seeds extracts doi: 10.4172/2161-1009.1000352.
37. Chemical composition and antimicrobial activity of Ziziphus jujuba seeds extract.
38. Evaluation of anti-allergic and anti-anaphylactic activity of ethanolic extract of Zizyphus jujuba fruits in rodents.
39. Anti-allergic activity of glycyrrhizic acid on IgE-mediated allergic reaction by regulation of allergy-related immune cells. doi: 10.1590/S0102-695X2013000500014.
40. Characterization of cAMP as an anti-allergic functional factor in Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill.). doi: 10.1016/j.jff.2019.06.016.
41. Antiasthmatic potential of Zizyphus jujuba Mill and Jujuboside B.–Possible role in the treatment of asthma. doi: 10.1016/j.resp.2018.12.001.
42. Extraction, purification, characterization and antioxidant activities of polysaccharides from Zizyphus jujuba cv. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.07.059.
43. Antioxidant and cholinesterase inhibitory activity of a new peptide from Ziziphus jujuba fruits. doi: 10.1177/1533317513500839.
44. Possible attenuation of nitric oxide expression in anti-inflammatory effect of Ziziphus jujuba in rat. doi: 10.1007/s11418-011-0531-0.
45. Anti-inflammatory and cytotoxic activities of constituents isolated from the fruits of Ziziphus jujuba var. doi: 10.1016/j.fitote.2019.104261.
46. Anti‐inflammatory Effect of Hydrolyzed Jujube Ethanolic Extract. doi: 10.1096/fasebj.2020.34.s1.07063.
47. Physico-chemical properties and antioxidant capacity of different jujube (Ziziphus jujuba Mill.) cultivars grown in loess plateau of China. doi: 10.1016/j.scienta.2011.06.005.
48. Antioxidant activity and total phenolic contents in peel and pulp of Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill) fruits. doi: 10.1111/j.1745-4514.2009.00241.x.
49. Distribution of free amino acids, flavonoids, total phenolics, and antioxidative activities of jujube (Ziziphus jujuba) fruits and seeds harvested from plants grown in Korea. doi: 10.1021/jf200371r.
50. Dietary supplementation with polysaccharides from Ziziphus Jujuba cv. Pozao intervenes in immune response via regulating peripheral immunity and intestinal barrier function in cyclophosphamide-induced mice. doi: 10.1039/D0FO00008F.
51. Immunomodulatory effect of a formula developed from American ginseng and Chinese jujube extracts in mice. doi:10.1631/jzus.B1500170.
52. Immunomodulatory acidic polysaccharides from Zizyphus jujuba cv. Huizao: Insights into their chemical characteristics and modes of action. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.03.052.
53. Immunomodulating and antioxidant effects of polysaccharide conjugates from the fruits of Ziziphus Jujube on Chronic Fatigue Syndrome rats. doi: 10.1016/j.carbpol.2014.12.082.