قرص زیر زبانی واناتونین به دلیل وجود ملاتونین باعث تنظیم خواب می شود. مناسب برای مسافرت های هوایی، شاغلین شیفت های شبانه و افراد مسن. بر خلاف داروهای شیمیایی وابستگی ایجاد نمی کند.
موارد مصرف واناتونین نورم لایف :
- کمک به تنظیم ساعات خواب در اثر مسافرت های هوایی
- کمک به درمان بی خوابی در افراد مسن و افراد دارای کارهای شیفتی
- افزایش طول مدت خواب
دستور مصرف واناتونین نورم لایف : 1-2 قرص در شبانه روز می باشد که جهت ماکزیمم اثر باید زیر زبان حل شود. بهترین زمان مصرف 2 – 3 ساعت قبل از خواب می باشد.
ملاتونین:
ملاتونین، که اغلب به عنوان هورمون خواب شناخته می شود ، یک قسمت مرکزی از چرخه خواب و بیداری بدن است. تولید آن با تاریکی شب افزایش می یابد، باعث تقویت خواب سالم و کمک به جهت گیری ریتم شبانه روزی ما می شود. بدن به طور طبیعی ملاتونین تولید می کند، اما محققان و مردم علاقه زیادی به استفاده از منابع غیر طبیعی آن مانند کپسول دارند و از آن به عنوان راهی برای رفع مشکلات خواب یاد می کنند. در ایالات متحده، ملاتونین (جزء اصلی تشکیل دهنده واناتونین نورم لایف) به عنوان یک مکمل غذایی فروخته می شود و در یک نظرسنجی در سال 2012 توسط موسسه ملی بهداشت نشان داد که این مکمل یکی از مکمل های رایج در میان بزرگسالان می باشد. مطالعات نشان داده است که ملاتونین می تواند خواب را در موارد خاص بهبود بخشد، اما برای همه افراد مناسب نیست. بنابراین بسیار مهم است که از مزایا و مضرات احتمالی ملاتونین آگاه باشید و آنها را به دقت بررسی کنید. افرادی که مایل به استفاده از مکمل ملاتونین هستند نیز باید از مسائل مربوط به دوز و کیفیت مکمل ها آگاه باشند.
ملاتونین چیست؟
ملاتونین یک هورمون طبیعی است که توسط غده پینه آل در مغز تولید می شود و سپس در جریان خون آزاد می شود. ملاتونین به راحتی از سد خونی- مغـزی عبور کرده و دارای عوارض جانبی اندکی می باشـد. مطالعات انجام شـده نشان می دهد که سطح ایــن هورمــون در بیماری هــای تخریــب کننـده سیسـتم ایمنـی ماننـد آلزایمـر، پارکینسـون، بیماری هــای التهابــی سیســتم عصبــی مرکــزی، آســیب های ایســکمیک، میگـرن، بی خوابی، صرع و ... متفـاوت اسـت. ملاتونین در پاسـخ بـه نـور کـه از مسـیر رتینوهیپوتالامیـک انتقـال یافتـه از سـلول های پارانشـیمال غـده پینـه آل ترشـح می شــود. دریافــت نــور بیشــتر در هســته سوپراکیاســماتیک جایـی کـه سـاعت بیولوژیـک بـدن می باشـد، انجـام می گیـرد. ایـن رونـد باعـث هماهنگـی بیـن سـاعت بیولوژیـک بــدن بــا چرخــه تاریکی و روشنایی می شـود. تاریکی باعث می شود که غده پینه آل تولید ملاتونین را شروع کند در حالی که نور باعث توقف تولید می شود. در نتیجه، ملاتونین به تنظیم ریتم شبانه روزی و همزمان سازی چرخه خواب و بیداری ما با شب و روز کمک می کند. با این کار، انتقال به خواب را تسهیل نموده و استراحت با کیفیت تر را تقویت می نماید. ملاتونین به عنـوان هورمون تاريكی، يكی از اجزای مهم سيسـتم تنظيـم ساعت بیولوژیـک بـدن محسـوب می شـود و عملکردهـای مهـم دیگـری همچـون :
- تنظیـم سیسـتم ایمنـی
- ریتـم شـبانه روزی بـدن
- رفتارهـای جنسـی و خلـق و خـو را بــر عهــده دارد و ممکن اسـت اقدامات ضد سرطانی نیز داشته باشد . ملاتونین یک آنتی اکســیدان قــوی بوده و از آپوپتوز سـلولی حمایـت می کنـد از ایـن رو اثـر آن در بســیاری از بیماری هــای تخریــب کننــده سیســتم ایمنــی بـه اثبـات رسـیده اسـت. ملاتونین ایجاد شده در بدن به عنوان ملاتونین درون زا شناخته می شود، اما این هورمون همچنین می تواند در خارج از بدن نیز تولید شود. ملاتونین واناتونین نورم لایف که در خارج از بدن تولید می شود، به طور معمول به صورت سنتزی در آزمایشگاه ساخته می شود و به عنوان یک مکمل غذایی (مانند واناتونین نورم لایف)، اغلب به صورت قرص، کپسول، جویدنی یا شربت به فروش می رسد.
ارتباط ملاتونین با روند فیزیولوژیک افزایش سن
بررسی ها نشان داده ميتوکندری نقش اصلی در توليد راديکال های آزاد دارد. كاهـش ملاتونین بــا افزايش سن و کاهش قــدرت سيسـتم ايمنی همراه اسـت. در مطالعه ای کـه روی موش هـا انجـام شـد، بررسـی ها نشـان داد کـه تعـداد گیرنده هــای ملاتونین با افزایش سن، کاهــش می یابد.
تأثیــر ملاتونین در بیماری هــای تخریــب کننــده سیســتم عصبــی
صرع
استفاده از دوز پایین ملاتونین همراه با فنوباربیتال منجـر به بهبود علایم بیماری صـرع می گـردد. ملاتونین موجود در واناتونین نورم لایف موجـب کاهش شــدت و مدت تشنج و بهبــود ردیابی الکتروانســفالوگرافی(EEG) می گردد.
آلزایمر
در بيماران مبتلا بــه آلزايمــر، ســطح ســرمی ملاتونین و ترشــح روزانــه در مايــع مغــزی نخاعی و خــون کاهــش می يابـد. در بيمـاران تجويـز مكمـل ملاتونین (جزء اصلی تشکیل دهنده واناتونین نورم لایف) سـبب کاهـش حــواس پرتی و بهبـود حافظه می گردد.
افسردگی
مطالعات نشــان داده است کــه ســطح ملاتونین در شــب به ويــژه در ســاعت های اوليه صبــح در زنــان مبتلا بــه افســردگی شــدید بعــد از زايمان، در مقايسه بــا افــراد ســالم پايين تــر اســت. در افســردگی های شــديد ميــزان اثــر اســتراديول يــا پروژســترون روی گيرنده هــای ملاتونین، کاهــش می يابــد. از ایــن رو بــا افزايــش هورمون هــای جنسـی در دوران بـارداری، ترشـح ملاتونین در زنـان بـاردار سـالم، افزايـش می يابـد ولـی در مبتلایان بـه افسـردگی های شــديد، ايــن افزايــش صــورت نمی گيــرد. اثــرات عملکــرد ســروتونين روی ترشــح شــبانه ملاتونین نشان می دهد که، کاهش تريپتوفـان و بـه دنبـال آن سروتونين سـبب کاهـش ترشـح ملاتونین می گـردد. کاهـش ملاتونین بـا اختلالات رفتـاری همــراه اسـت. کاهــش ملاتونین کــه منجــر بــه بـروز نوعی افسـردگی می گـردد کـه بـه آن افسـردگی کمبـود ملاتونین می گوینـد.
اثر ملاتونین بر دستگاه گوارش:
ملاتونین از مجاری صفراوی، سلول های موکوسی درون ریز دستگاه گوارش و پانکراس نیز تولید می گردد. غلظت این ماده در دستگاه گوارش 100-10 برابر میزان پلاسمایی و 400 برابر میزان موجود در غده ی پینه آل است. ملاتونین آزاد شده از دستگاه گوارش باعث حفاظت از این ارگان می شود که به احتمال زیاد به علت افزایش جریان خون به بافت های روده، کاهش حرکات روده و کمک به جذب بیشتر مواد و همچنین اثر آنتی اکسیدانی آن، می باشد. متخصصین استفاده از ملاتونین موجود در واناتونین نورم لایف را برای رفع اختالالت گوارشی و پیشگیری از ایجاد زخم های گوارشی توصیه می نمایند.
ملاتونین و تقویت سیستم ایمنی
در زمان آزاد شدن برخی سایتوکین های مهار کننده سیستم ایمنی در اثر استرس، گیرنده های ملاتونین فعال می شوند، که خود باعث پیشگیری از بیماری های مهلک می گردد. به علاوه، ملاتونین سبب افزایش mRNA آنزیم های ضروری بدن می گردد.
تاثیر ملاتونین بر اشعه ماورابنفش
سیستم تولید کننده ی ملاتونین در پوست، از راه حفظ عملکرد عمل اندام، با اثرات استرس زای محیطی، مانند اشعه ی فرابنفش مقابله می نماید.
آیا مکمل های ملاتونین می توانند خواب را بهبود بخشند؟
کاملاً ثابت شده است که ملاتونین تولید شده توسط بدن نقش اساسی در داشتن خواب با کیفیت دارد، بنابراین طبیعی است که مکمل های ملاتونین (واناتونین نورم لایف) نیز می توانند برای رفع مشکلات خواب استفاده گردند. تحقیقات تاکنون نشان داده است که مکمل های ملاتونین در موقعیت های خاص هم برای بزرگسالان و هم کودکان مفید باشند.
ملاتونین در بزرگسالان
در بزرگسالان، تحقیقات نشان داده است که بارزترین مزایای استفاده از ملاتونین برای افرادی است که مشکلات خواب آن ها مربوط به اختلال فاز تاخیر در خواب بیداری (DSWPD) و جت لگ است. DSWPD نوعی اختلال ریتم شبانه روزی است که در آن برنامه خواب فرد دیرتر تغییر می کند. افرادی که این مشکل را دارند "جغد شبانه" نام دارند. مطالعات نشان داده است که دوزهای پایین ملاتونین قبل از خواب می تواند به افراد مبتلا به DSWPD کمک کند تا چرخه خواب خود را به جلو تنظیم کنند. جت لگ زمانی اتفاق می افتد که فرد به سرعت از طریق مناطق مختلف زمانی مانند پرواز در بین قاره ای حرکت کند، در این حالت ساعت داخلی بدن آنها با چرخه محلی شبانه روز نامناسب می شود. شواهد حاصل از تحقیقات نشان می دهد که مکمل های ملاتونین (واناتونین نورم لایف) به طور بالقوه به تنظیم مجدد چرخه خواب و بیداری و بهبود خواب در افراد مبتلا به جت لگ کمک می کند. برای بیشتر بزرگسالان، ملاتونین عوارض جانبی قابل توجهی ندارد، بنابراین حتی اگر فواید آن به طور واضح مشخص نباشد، برخی از افراد دارای مشکلات خواب، تمایل دارند آن را امتحان کنند.
ملاتونین در کودکان
ملاتونین ممکن است در کودکانی که مشکلات خواب دارند نیز مفید باشد، اما متخصصان به طور کلی موافقند که تحقیقات بیشتری برای درک استفاده بهینه از آن در کودکان و نوجوانان نیاز است. چندین مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که ملاتونین ممکن است به کودکانی که مشکل خواب دارند کمک کند سریع تر بخوابند. همچنین ممکن است کل زمان خواب آنها را بهبود بخشد. آکادمی اطفال آمریکا (AAP) اظهار داشت که ملاتونین به عنوان ابزاری کوتاه مدت برای کمک به کودکان در تنظیم یک برنامه خواب سالم و ایجاد عادت های خوب خواب مفید است. شواهد حاصل از مطالعات كوچک نشان داده است كه ملاتونین به ویژه در كودكان با شرایط خاص از جمله صرع و برخی از اختلالات رشد عصبی مانند اختلال طیف اوتیسم (ASD) مفید است. تقریباً تمام بررسی های موجود در علوم موجود اذعان دارند که برای روشن شدن موضوعات کلیدی در مورد استفاده از ملاتونین در کودکان از جمله دوز بهینه و مدت زمان مصرف و همچنین خطرات عوارض جانبی طولانی مدت، تحقیقات بیشتری لازم خواهد بود. به دلیل عدم اطمینان در مورد استفاده از ملاتونین توسط کودکان، آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه می کند که والدین قبل از استفاده از مکمل های ملاتونین(واناتونین نورم لایف)، با پزشک کودک خود مشورت نمایند.
سایر فعالیت های مناسب برای بهبود خواب
افرادی که مشکلات خواب دارند می توانند از اقدامات لازم برای ایجاد عادت های خواب سالم بهره مند شوند. حتی اگر ملاتونین موجب تسکین شود، بهبود روال خواب و محیط زندگی آنها ( که در مجموع به عنوان بهداشت خواب شناخته می شود ) می تواند باعث بهبود کیفیت خواب با دوام شود.
سوخت و ساز ملاتونین
ملاتونین در جریان خون به آلبومین متصل می شود و در کبد با سرعت متابولیزه می گردد و از طریق ادرار دفع می گردد. ادرار شبانه دارای بیشترین میزان و ادرار ساعات عصر دارای کمترین میزان متابولیت های ملاتونین می باشد.
عوارض جانبی ملاتونین چیست؟
استفاده کوتاه مدت از ملاتونین عوارض جانبی نسبتاً کمی دارد و توسط اکثر افرادی که آن را مصرف می کنند به خوبی تحمل می شود. معمولاً عوارض جانبی شامل:
- خواب آلودگی در روز
- سردرد
- سرگیجه است، اما این موارد تنها در تعداد کمی از افرادی که ملاتونین مصرف می کنند، تجربه می شوند. در کودکان، عوارض جانبی گزارش شده در مورد استفاده کوتاه مدت مانند بزرگسالان است. برخی از کودکان هنگام استفاده از ملاتونین ممکن است دچار تحریک یا افزایش خطر شب ادراری شوند. هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان، صحبت با پزشک قبل از مصرف ملاتونین می تواند از بروز واکنش های آلرژیک احتمالی یا تداخلات منفی و مضر با سایر داروها جلوگیری کند. افرادی که از داروهای ضد صرع و رقیق کننده خون استفاده می کنند ، باید از پزشک خود در مورد تداخلات دارویی بالقوه سوال نمایند. تجویز ملاتونین در افراد مبتلا به اختالالت سیستم ایمنی، نظیر حساسیت، بیماری های خودایمنی، بیماری های روانی با شدت بالا و همچنین افرادی که از داروهایی استروییدی استفاده می کنند منع مصرف خواهد داشت. اطلاعات بسیار کمی در مورد اثرات طولانی مدت مکمل های ملاتونین در کودکان یا بزرگسالان وجود دارد. این نگرانی وجود دارد که استفاده مداوم از ملاتونین می تواند بر شروع بلوغ در کودکان تأثیر بگذارد، اما تحقیقات کافی در دسترس نمی باشد.
کپی اطلاعات از سایت دارویاب و داروخانه اینترنتی دکتر صنیعی ممنوع است.