موارد مصرف :
- پیشگیری از: سرطان کبد ، سیروز کبدی و کبد چرب ، آسیبهای کبدی ناشی از مصرف دارو، الکل و سموم
- کاهش آسیبهای کبدی ناشی از هپاتیت مزمن
دستور مصرف : روزی 2 بار هر بار 1 عدد همراه با غذا یا طبق دستور پزشک
شرایط نگهداری :
- در جای خشک و خنک دور از نور و رطوبت در دمای کمتر از ۲۵ درجه سانتی گراد نگهداری شود.
- دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
موارد هشدار و نکات قابل توجه :
- در صورت تداوم یا بدتر شدن علایم با پزشک مشورت شود.
- در صورت وجود بیماری کبدی و نیز مصرف هرگونه دارو، قبل از مصرف با پزشک مشورت شود.
موارد منع مصرف:
- زنان باردار: هیچ گونه اطلاعاتی در مورد ایمنی آن در زنان باردار وجود ندارد ، بنابراین معمولاً توصیه می شود از مصرف این مکمل خودداری کنند.
- افرادی که به گیاه حساسیت دارند: خار مریم ممکن است باعث ایجاد یک واکنش آلرژیک در افرادی که به گیاهان خانواده کاسنی حساسیت دارند، شود.
- افراد مبتلا به دیابت: اثرات کاهش دهنده قند خون خار مریم ممکن است افراد مبتلا به دیابت را در معرض خطر کاهش شدید قند خون قرار دهد.
- کسانی که شرایط خاصی دارند: خار مریم می تواند اثرات استروژنی داشته باشد، که ممکن است در افراد حساس به تغییرات هورمونی از جمله برخی از انواع سرطان پستان، آن را تشدید نماید.
توضیحات :
کبد، پالایشگاهی مدرن در بدن انسان: کبد یا جگر بزرگترین غده بدن با وزن ۱۵۰۰ گرم می باشد که در قسمت ربع فوقاني سمت راست شكم و پشت دندههاي تحتاني واقع شده است. اکثر فعالیت های متابولیک، ذخیره مواد معدنی و ویتامینها، تبدیل آمونیاک به اوره و مهمتر از همه، عمل به عنوان یک صافی برای خون توسط این غده انجام می شود. علاوه بر این، مجرایی جهت خروج صفرا (وجود نمکهای صفراوی جهت هضم و جذب چربیها و ویتامینهای محلول در آنها ضروری میباشد) در آن وجود دارند تا صفرا از طریق آنها خارج شوند. با فعالیت ۲۰ درصد از کبد ادامه زندگی امکان پذیر خواهد بود اما در صورتی که این غده از ادامه فعالیت باز ایستد، فقدان آن حداکثر در عرض ۲۴ ساعت منجر به مرگ میشود .
وظایف کبد :
- به دام انداختن سموم و تصفیه آنها یا تبدیل کردنشان به مواد بی ضررتر مثل تبدیل آمونیاک به اوره
- متابولیسم اکثر داروها
- ساختن پروتئینهای مختلف از جمله آلبومین، پروترومبین، فیبرینوژن، لیپو پروتئینها و هپارین.
- ساخت صفرا: وجود نمکهای صفراوی جهت هضم و جذب چربی ها و ویتامین های محلول در آنها ضروری میباشد.
- محل ذخیره گلوكز (قند) خون: كبد گلوكز را تبدیل به گلیكوژن كرده و در خود ذخیره میكند. در صورت نیاز، مجددا گلیكوژن را تبدیل به گلوكز كرده و به جریان خون وارد میسازد.
- محل ذخیره چربیها، ویتامینها به ویژه ویتامینهای A,D,E,K,B12 .
- محل ذخیره املاح معدنی (آهن، فولات، مس)، تری گلیسرید ها و سایر مواد مغذی.
- كبد وظیفه تصفیه آلاینده های هوا، آفت كش ها، دود سیگار، مواد شیمایی، الكل، مواد مخدر و تمام داروهای مصرفی ما را به عهده دارد.
کبد چرب : وجود چربی در کبد طبیعی است، اما اگر این میزان از چربی بیش از 5 تا 10 درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است. .علت اصلی بروز کبد چرب ناشناخته است، ولی تعدادی از اختلالات بالینی به عنوان علل زمینهای شناخته شدهاند.
علل زمینه ساز :
- چاقی : هفتاد درصد بیماران مبتلا به کبد چرب چاق هستند.
- دیابت
- هیپرکلسترولمی (بالا بودن چربی های خون)
- عوامل مختلفی که باعث تغییر متابولیسم در بدن میشوند نظیر: کاهش ناگهانی وزن، سوء تغذیه، تغذیه وریدی و گرسنگی طولانی مدت
- مصرف الکل
مکانيسم اثر: سيلی مارين فعاليت آنزيم RNA پلي مراز را در هسته سلولي افزايش داده موجب تحريک سنتز پروتئينهاي ريبوزومال ميشود و قدرت نوسازي سلولي کبد را افزايش ميدهد. به عنوان يک آنتي اکسيدان عمل نموده و راديکالهاي آزاد سمي را از بين ميبرد. تشکيل لوکو ترينها را مهار ميسازد و در نتیجه باعث مهار واکنشهای التهابی میگردد. سيلي مارين در درمان هپاتيت حاد و مزمن ويروسي هر دو مؤثر است. سيلي مارين و سيلي بين کبد را در مقابل استرسهاي اکسيداتيو محافظت نموده و فرآيندهاي التهابي را که توسط راديکالهاي آزاد و سيتوکينهاي ثانويه تحريک ميشوند مهار مينمايند. آثار محافظتي سيلي مارين و سيلي بين در نسوج مختلف کاربرد باليني اين مواد را همراه با داروهاي ضد سرطان براي کاهش آثار سمي آنها در بيماران سرطاني پيشنهاد مينمايد.
اجزای تشکیل دهنده:
خار مریم:
خار مریم (Milk Thistle): گیاهی است که در تمام مناطق شمالی، غرب و جنوب ايران ميرويد. میوه خار مریم حاوی مادهای به نام سیلی مارین است. این ماده ترکیبی از فلاونوئیدهاست که از عصاره الکلی میوههای خشک شده استخراج میشود. چهار ماده شاخص موجود در این عصاره شامل سیلی بین (Silybin) ، ایزو سیلی بین (Isosilybin) ، سیلی کریستین (Silycristin) و سیلی دیانین (Silydianin) هستند. مجموعه اين فلاونوليگنانها را سيلی مارين می نامند.
درمان ناراحتیهای کبد، کیسه صفرا، طحال، کولیک ناشی از سنگهای صفراوی و زردی از دیگر کاربردهای آن است. گیاه خارمریم از تیره کاسنی با نام علمی Silybummarianum و با نام ماریتیغال در فارسی شناخته می شود. اثرات فارماکولوژیکی متعددی از جمله اثرات آنتی اکسیدانی، ضد سرطان و محافظت سلول های کبد در برابر بسیاری از سموم کبدی به این گیاه نسبت داده شده است. میوه خارمریم حاوی ماده ای به سیلی ماریناست. سیلی مارین فیتوزوم های موجود در بذر گیاه خارمریم شامل سه ایزومر اصلی به نام های سیلی بین، سیلی دیانین و سیلی کریستین می باشند. عصاره گیاه خارمریم دارای اثرات دارویی بر روی باکتری هاست که بر اساس نوع باکتری متفاوت است.
فواید خارمریم برای سلامتی بدن
1- محافظت از کبد
خار خار اغلب به دلیل اثرات محافظتی از کبد شناخته می شود. این گیاه به طور مرتب به عنوان یک درمان مکمل توسط افرادی که از مشکلات کبدی که به دلیل شرایطی مانند بیماری کبد الکلی، بیماری کبد چرب غیر الکلی، هپاتیت و حتی سرطان کبد رنج می برند، مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه دارویی حاوی فلاونوئیدهای متعدد است که کبد را در برابر انواع مسمومیت ها از جمله قارچ آمانیتا، الکل، استامینوفن و مواد شیمیایی گالاکتوزآمین و تتراگلریدکربن محافظت می نماید.
یکی از مهمترین اثر محافظت کبدی سیلی مارین در مهار مسمومیت شدید توسط قارچ های سمی Amantiaphalloides می باشد. آمانیتین و فالودین دو پپتید موجود در قارچ سمی از قوی ترین نابود کننده های سلول های کبدی می باشد. سیلی مارین اثر محافظ کبدی 100 درصد در برابر این مواد سمی از خود نشان می دهد. مطالعات حاکی از بهبود عملکرد کبد در مبتلایان به بیماریهای کبدی در صورت مصرف مکمل خار مریم می باشدکه این امر می تواند به دلیل کاهش التهاب کبد و آسیب های کبدی باشد. اگرچه تحقیقات بیشتری در مورد نحوه عملکرد آن مورد نیاز است، اما تصور می شود كه خار مریم باعث کاهش آسیب به كبد در اثر رادیكالهای آزاد می شود، كه در هنگام متابولیسم كبد در بدن تشکیل می شوند. اثر محافظت کبدی سیلی مارین در تحقیقات انشانی و حیوانی متعددی گزارش شده است. آسیب کبدی توسط مواردی مانند تتراکلرید کربن، گالاکتوزآمین و الکل ایجاد می شود، سیلی مارین کبد را در برابر این مواد محافظت می کند.
2- جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
خار خار به مدت بیش از دو هزار سال است که به عنوان داروی سنتی برای درمان مشکلات عصبی مانند آلزایمر و بیماری پارکینسون مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل نیاز مغز به مقدار قابل توجه انرژی و اکسیژن، این بافت مستعد آسیب های اکسیداتیو بوده و افزایش استرس اکسیداتیو مغز در سنین بالا، زمینه ساز ابتلا به بیماری آلزایمر می باشد. خارمریم با خاصیت آنتی اکسیدانی خود، باعث افزایش کند شدن روند پیشرفت بیماری آلزایمر می شود. نتایج مطالعات نشان داده شده است که سیلی مارین از آسیب اکسیداتیو به سلولهای مغزی جلوگیری می کند، که این امر می تواند به جلوگیری از زوال مغز کمک نماید. این محققان همچنین مشاهده کرده اند که خار مریم با کاهش تعداد پلاک های آمیلوئید موجود در مغز حیوانات مبتلا به آلزایمر از ابتلا به این بیماری جلوگیری می نماید. پلاک های آمیلوئید، خوشه های چسبنده ای از پروتئین های آمیلوئید هستند که با افزایش سن می توانند بین سلولهای عصبی ایجاد شوند. تعداد بسیار زیادی از این پلاک ها در افارد مبتلا به آلزایمر مشاهده می شود.
3- حفظ سلامت استخوان ها
پوکی استخوان بیماری است که در اثر از دست دادن توده استخوانی ایجاد می شود. معمولاً طی چند سال به آرامی پیشرفت می کند و باعث ایجاد استخوان های ضعیف و شکننده می شود که به راحتی حتی در اثر یک سقوط جزئی می شکنند. آزمایشات مختلف نشان داده شده است كه خار مریم در تحریک كانی سازی استخوان ها موثر بوده و به طور بالقوه می تواند از توده استخوانی در برابر تحلیل شدن محافظت نماید. در نتیجه، محققان پیشنهاد می كنند كه خار مریم یك روش درمانی مفید برای جلوگیری یا به تأخیر افتادن پوکی استخوان در زنان یائسه می باشد.
4- پیشگری از ابتلا به سرطان
اثرات آنتی اکسیدانی سیلیمارین اثرات ضد سرطانی دارد، که می تواند برای افرادی که تحت درمان سرطان قرار می گیرند مفید باشد. برخی از مطالعات حیوانی نشان داده اند كه خار مریم می تواند برای كاهش عوارض جانبی درمان سرطان نیز مفید باشد. همچنین ممکن است باعث شود بهبود روند شیمی درمانی گردد. آنتی اکسیدان های موجود در خار مریم از سه طریق در پیشگیری و درمان سرطان موثر هستند: نابودی رادیکال های آزاد، تقویت سیستم ایمنی بدن جهت نابودی سلول های سرطانی، پیشگیری از چسبندگی سلول های سرطانی به دیگر سلول ها و پیشگیری از تکثیر آنها
5- افزایش شیر مادر
خارمریم تولید شیر را در مادران شیرده افزایش می دهد. تصور می شود که مکانیسم آن بدلیل تولید بیشتر هورمون تولید کننده پرولاکتین می باشد که در نتیجه سبب ترشح بیشتر شیر می گردد. نتایج یک مطالعه کنترل شده نشان داده است که مادرانی که به مدت 63 روز 420 میلی گرم سیلیمارین مصرف می کنند، 64 درصد شیر بیشتری نسبت به افرادی که دارونما مصرف می کردند، تولید نموده اند.
6- درمان آکنه
آکنه یک بیماری التهابی مزمن پوست است. با اینکه خطرناک نیست، اما می تواند باعث ایجاد زخم شود. استرس اکسیداتیو در بدن در بروز آکنه نقش داشته باشد . خارمریم به دلیل داشتن اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، یک مکمل مفید برای مبتلایان به آکنه می باشد.همچنین با پایین آوردن املاح صفراوی در خون، عوارض پوستی از جمله خارش، کهیر و انواع حساسیت ها و نیز اگزما و پسوریازیس را مرتفع مینماید.
7- درمان پسوریازیس
در بيماريهاي کبدي معمولاً انسداد در مجاري صفراوي باعث تجمع و رسوب چربی و ترشحات صفراوي شده، و باعث ترشح آن ها به داخل خون مي شوند و علايم خودشان را به صورت لکههای کبدی ، زردی پوست ،خارش پوست و لکه هاي قهوهاي نشان میدهند. در این شرایط کبد نمیتواند رادیکالهای آزاد را از خون جذب و در نتیجه احتمال تولید این عوارض پوستی افزایش مییابد. از جمله راهکارهای کاهش این رادیکالهای آزاد در بدن ، مصرف داروهای غنی از آنتی اکسیدان است. از جمله این گیاهان می توان به خارمریم اشاره نمود.
8- کاهش قند خون
مهار کننده های آنزیم های آلفا آمیلاز و آلفا گلوکزید از تبدیل پلی ساکاریدهای غذا به منوساکاریدها یا همان قند ساده پیشگیری می کنند. مهار این دو آنزیم از جذب قندهای ساده از دستگاه گوارش و در نتیجه پیشگیری از افزایش گلوکز خون بعد از غذا موثر است. خار مریم اثر مهاری بر هر دو آنزیم آلفا آنیلاز و آلفا گلوکزیداز دارد. علاوه بر این ، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خار خار نیز برای کاهش خطر بروز عوارض دیابتی مانند بیماری کلیوی مفید است.