جینکورا اهورا به دلیل وجود جینکوبیلوبا قدرت حافظه را افزایش می دهد و مانع از بروز آلزایمر می شود. عملکرد سلول های مغز را بهبود می بخشد و در کاهش سرگیجه و وزوز گوش موثر است.
موارد مصرف جینکورا :
- درمان سرگیجه و وزوز گوش
- افزایش عملکرد مغز و افزایش حافظه
دستور مصرف جینکورا : حداکثر3 قرص در روز
توضیحات: قرص جینکورا از عصاره خشک جینکوبیلوبا تهیه شده است. عصاره گیاه جینکوبیلوبا برای تقویت حافظه - بهبود عملکرد مغز و درمان سرگیجه و وزوز گوش کاربرد دارد
جینکوبیلوبا :
گياه Ginkgo biloba از گياهان بومی چين، تنها باقی مانده زنده راسته Ginkgoales بوده و قدمت آن به عصر دايناسورها (دوره مزوزوئيک) مي رسد و به همين دليل، ديرين شناسان از اين گياه به عنوان فسيل زنده ياد كرده اند . محصولات دارويی بر اساس عصاره جينكو از جمله متداول ترين فرآورده های گياهی جهان هستند. جینکو بیلوبا یک مکمل محبوب و یکی از پرفروش ترین داروهای گیاهی است. عصاره جینکو بیلوبا از برگهای سبز خشک گیاه جمع شده و بصورت عصاره مایع، کپسول و قرص در دسترس است.
کاربردهای دارویی
- درمان اختلالات خونی
- تقویت حافظه
- تقویت عملکرد قلب و عروق
- بهبود سلامت چشم
- تقویت قوای جنسی
- آنتی اکسیدان قوی
- ضد سرطان
- تسکین عفونت مثانه
- ضد افسردگی
درمان سرطان
جینکوبیلوبا حاوی مقادیر بالایی از فلاوونوئیدها، ترپنوئیدها و ترکیبات آنتی اکسیدان هایی است که از آسیب سلول های اکسیداتیو در برابر رادیکال های آزاد مضر محافظت می نماید. به این ترتیب اعتقاد بر این است که آنتی اکسیدان های موجود در آن به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می کنند.
حفظ سلامت قلب
عصاره گياه توانايى تغيير انتقال پيام هاى عصبى و محافظت از اعصاب را دارد. برخي مطالعات اثر جينكوبيلوبا را در مهار انسداد و فعاليت بيش از حد راههاى هوايى، بهبود انقباض عضلات قلبى و جريان خون عروق، نشان داده اند. در بيمارى هاى عروق محيطى مانند انسداد عروق، مصرف جينكوبيلوبا باعث بهبود بيماران شده است.
کاهش افسردگی
مکمل دارويی جينكو از طريق تأثير مستقيم يا غيرمستقيم (تنظيم جريان خون) در محافظت از سيستم عصبی نقش داشته و تحقيقات انجام شده، تأثير مثبت آن را در اختلالاتی همچون آلزايمر و دمانس و بهبود حافظه نشان داده اند. يكی از روش هايی كه جينكو در کاهش افسردگی عمل می كند، ذخيره انرژی از طريق افزايش بيوسنتز پروتئين و اسيد نوكلئیک است و باعث كمگ به افزايش سطح گلوكز وATP(Triphosphate Adenosin) می شود كه منجر به توليد انرژی بيشتر مخصوصاً طی دوره های استرس فيزيكی يا روانی می گردد. همچنين درباره تأثير احتمالی جينكو بر استرس می توان گفت كه استرس، توانايی شناختی را مختل می كند و جينكو جريان خون نورون های مغزی را افزايش داده و توانايی سازگاری با استرس را تقويت می كند و سبب پيشبرد مهارتهای سازگاری و تقويت عملكرد روانی می شود در نتيجه می توان گفت كه با توجه به اين مكانيسم ها، اين احتمال وجود دارد كه جينكو در مقابل اثرات مخرب استرس، تأثير محافظتی بر افراد داشته باشد. در مطالعه ای که در مجله تحقیقات روانپزشکی منتشر شد، نشان داد که افراد مبتلا به اختلال اضطراب که جینکو مصرف می کردند، نسبت به افرادی که دارونما مصرف می کردند، اضطراب کمتری را تجربه نمودند. نتایج مطالعه ای نــشان داد کــه مکانیـسم اثـرات جینکوبیلوبـا بـر اسـترس و افـسردگی از طریق تأثیر برکاتکولامین های مغزی و سطح سـروتونین و کورتیکوسـترون پلاسـما مـی باشـد. از طرفـی بـه نظـر مـی رسـد ترپنوئیـدهای موجـود در ایـن گیـاه نقـش ضـد افسردگی داشته، خواص ضد افسردگی این گیاه مربوط به این مواد می باشد. این اثرات، براساس تأثیر ترپنوئیدهای گیاه بر سیستم اعصاب مرکزی اعمال می شود. محققان در مطالعـه دو ماده فلاونوئیـدی quercetin و rutin موجـود در گیـاه جینکوبیلوبا در موش به این نتیجـه رسـید کـه اثـرات ضـد افسردگی این دو ماده در ارتباط با مهار مونوآمینواکسیداز بوده یا حداقل جزئی از مکانیـسم ضـد افـسردگی ایـن دو ماده با این مـورد مـرتبط مـی باشـد . این محققین در مطالعـه ی خـود پیشنهاد کردند که از این دو ماده به شکل بـالینی در درمـان بیماران افـسرده اسـتفاده گـردد.
بهبود حافظه و رفتار اجتماعی بهتر
از جملـه گیاهـان دارویـی کـه عصاره آن در چند سال اخیر به عنوان یکـی از داروهـای مــؤثر بــر حافظــه در ســطح جهــانی شــهرت یافتــه، گیاه جینکوبیلوبا می باشد که عـصاره آن در چند کشور اروپایی و ایران به صورت مکمل به فروش می رسد. مکمل جینکو تولید فرآورده های ناشی از تخریب و اکسیداسیون LDL را کاهش می دهد و در انواع نوروپاتی مانع از آسیب اکسیداتیو میتوکندری هـا شـده از مـرگ سلولی جلوگیری می کند و به همین دلیل می تواند اثرات مفیدی بر بیماری های دژنراتیو عصبی داشته باشد. جینکو یک عصاره مالتی فانکشنال است و می تواند روی کم خونی مغز تاثیرات مطلوب بگذارد. محققان معتقدند که جینکو عملکرد شناختی را بهبود می بخشد زیرا باعث گردش خون خوب در مغز می شود و از مغز و سایر قسمت ها در برابر آسیب عصبی محافظت می کند. همچنین جینکوبیلوبا موجب مهـار اتصال لیگاند با رسپتورهای بنزودیازپینی محیطی می شود، این موضوع نشانگر تأثیر جینکوبیلوبا بر کنتـرل اسـترس و تقویت حافظه می باشد.
بهبود بینایی
نتایج یک مطالعه در بهبود بینایی افراد مبتلا به گلوکوم نشان داد که مصرف 120 میلی گرم در روز از جینکو در طی 8 هفته علائم بهبود را نشان داد. برخی مطالعات همچنین نشان داده اند که جینکوبیلوبا ممکن است به افراد مبتلا به دژنراسیون ماکولا کمک کند تا بینایی خود را برای مدت طولانی تری حفظ نمایند.
بهبود عملکرد جنسی در دوران یائسگی
زنانی که در دوران بعد از یائسگی به روابط جنسی خود کمتـر اهمیت داده و فعالیت جنسی کمتري دارنـد، نسـبت بـه دیگـر زنان علاوه بر اینکه دچار خشکی و آتروفی واژن و متعاقب آن نزدیکی جنسی دردناک می شوند، از نظر خلقی نیز کناره گیـر تر می باشند. اخیرا استفاده از گیاهان دارویی در میان زنان یائسه، به منظور رفع علائـم یائسـگی مورد استقبال قرار گرفته است. از جمله ترکیبات گیاهی کـه دارای فعالیت استروژنی بوده و به ویژه در زنـان یائسـه جهـت بهبــود علائــم یائســگی اســتفاده مــی گــردد، مــی تــوان فیتواستروژن ها را نـام بـرد کـه در برخـی از مـوارد بـه جـای درمان های جایگزینی هورمونی به کار می روند. در دهه ی اخیر استفاده از فیتواستروژن ها محبوبیت زیادی را در میـان زنان یائسه، به ویژه زنان آسیایی به بدست آورده اسـت و رژیم غذایی حاوی فیتواستروژن ها در ایـن زنـان شـدت بـروز علایم یائسگی را در آنها کاهش می دهد . عصـارة جینکـوبیلوبا به عنـوان یـک فیتواسـتروژن جریـان خـون را تسـهیل نموده و بر روی سیستم های نیتریک اکسید و بافت نرم تـاثیر دارد که این فرایندها در پاسخ جنسـی خـانم هـا ضـروری می باشند، لذا مـصرف خـوراكی كپسول جينكوبيلوبا موجب بهبود رضايت جنسی در زنـان يائسه می گردد.
در مطالعه ای که در سال 2015 انجام شد، مصرف روزانـه 240-120 میلی گرم جینکوبیلوبا باعث بهبود عملکرد جنسـی زنان یائسه مورد مطالعه گردید. طي يک كارآزمايی بالينی محققان نشان دادند كه استفاده از مكمـل آرژيـن ماكس كه حاوی عصاره جينكوبيلوبا، جينـسينگ، داميانـا، ال- آرژينين، مولتی ويتامين ها و مواد معدنی می باشد، بعد از 4 هفته رضـايت جنـسی، ميـل جنـسی، خـشكی واژن، دفعات فعاليت جنسی، ارگاسم و حساسيت كليتـوريس را بهبود بخشيد.
مقدار و فرم مصرف
جینکو به صورت کپسول، قرص، عصاره مایع و برگ خشک (به صورت چای) موجود است.
- در مطالعات، دوز توصیه شده برای بزرگسالان روزانه بین 120 تا 240 میلی گرم می باشد.
- مصرف آن به مدت 4 تا 6 هفته می تواند علائم بهبودی را نشان دهد.
موارد منع مصرف
افراد زیر نباید از جینکوبیلوبا استفاده نمایند:
- کودکان
- زنان باردار یا شیرده
- مبتلایان به صرع
- افرادی که رقیق کننده خون مصرف می کنند
عوارض جانبی
عوارض جانبی احتمالی جینکوبیلوبا عبارتند از:
- حالت تهوع
- اسهال
- سرگیجه
- سردرد
- معده درد
- بی قراری
- استفراغ
تداخلات دارویی:
- مانند هر دارویی، برای جلوگیری از تداخل با سایر داروها، باید قبل از مصرف با پزشک مشورت نماید.
- حتی ایبوپروفن همراه با جینکو بیلوبا می تواند خطر خونریزی داخلی را افزایش دهد.
- بیماران مبتلا به اختلالات گردش خون یا افرادی که از داروهای ضد انعقاد خون مانند آسپرین استفاده می کنند، پس از مصرف جینکو در معرض خطر اثرات نامطلوب قرار دارند.
- کسانی که از مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) به عنوان ضد افسردگی استفاده می کنند، نباید از جینکو استفاده کنند زیرا باعث مهار مونوآمین اکسیداز می شود و باعث کاهش اثربخشی داروها می شود.
- برگ های جینکو دارای آلکیل فنل های زنجیره بلند هستند که بسیار حساسیت زا هستند. افرادی که به پیچک و سایر گیاهان دارای آلکیل فنول حساسیت دارند باید از مصرف جینکو خودداری کنند.