موارد مصرف:
- کمک به عملکرد طبیعی عضلات بدن و کاهش گرفتگیهای عضلانی
- کاهنده علائم سندروم پیش از قاعدگی
- حفظ سلامت سیستم اعصاب محیطی
- حفظ سلامت و استحکام استخوانها
- حفظ تعادل الکترولیتهای بدن
روش مصرف: روزانه یک الی دو قرص را در یک لیوان آب انداخته و پس از حل شدن کامل در آب میل فرمایید.بهترین زمان مصرف مکمل های کلسیم یک ساعت بعد از غذا همراه با یک لیوان پر از آب می باشد.
شرایط نگهداری:دور از نور و رطوبت، درون تیوپ و در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد نگهداری شود.
منيزيم: منيزيم، چهـرمين كاتيون فـراوان در بـدن و دومـين كاتيون مهم درون سلولی اسـت و بـرای بـسياری از واكنش های آنزيمی مورد نياز است. نقش مهم منيزيم در بدن در ارتباط با ATP است و در همه سلولها بـه صـورت MgATP وجود دارد. منيزيم كوفاكتور بيش از 300 آنزيم بوده و در فرآيندهای مهم سلولی همچون توليد انرژی و رونويسی DNA دخالت داشته و بر عملكرد بسياری از ارگان های بدن مثل:
- عروق خون
- عضلات
- پانكراس
- سيستم عصبي
- كليه
- سنتز پروتئین
- و استخوان ها تأثير می گذارد.
منیزیم همچنین در انتقال فعال یون های کلسیم و پتاسیم از طریق غشای سلولی نقش دارد، فرایندی که برای هدایت تکانه های عصبی ، انقباض عضلات و ریتم طبیعی قلب مهم است. منیزیم در فرآیندهایی مثل متابولیـسم سـلولی، ذخیـره انـرژی ، فعال شدن پمپ های غشایی نقش دارد. منیـزیم بـه عنـوان پیـامبر ثانویـه در وقـایع سیگنالینگ انـسولین و هـم چنـین در تولیـد و ترشـح انسولین نقش مهمی را ایفا می کنـد و عـلاوه بـر ایـن دارای نقش ضد فشار خون و ضد التهـابی شـناخته شده نیز می باشد. منیزیم موجب مهار آنزیم نیکوتین آمیدآدنین نیکوتید فسفات اکسیداز می شود. به طوری که افزایش ایـن آنـزیم باعـث افـزایش تولیـد رادیکـال هـای آزاد می شود. در نتیجه منیزیم می تواند بـه طـور مـستقیم تولید رادیکال های آزاد را مهـار کـرده و یـا موجـب جاروب کردن رادیکال های آزاد شود. بدن بزرگسالان تقریباً حاوی 25 گرم منیزیم است که 50 تا 60 درصد در استخوان ها و بقیه در بافت های نرم وجود دارد. کمتر از 1٪ کل منیزیم در سرم خون است و این میزان تحت کنترل کامل قرار می گیرد. غلظت های طبیعی منیزیم سرم بین 0.75 و 0.95 میلی مول است.
کمبود منیزیم
منیزیم در بسیاری از غذاها وجود دارد، بنابراین در افراد سالم کمبود منیزیم به تنهایی نادر است. تعیین کننده اصلی تعادل منیزیم خود غلظت منیزیم است که به طور مستقیم تحت تاثیر دفع کلیوی قرار دارد. کاهش منیزیم باعث تحریک بازجذب توبولی منیزیم و افزایش آن باعث مهار بازجذب توبولی منیزیم می شود.هیپومنیزمی به عنوان سطح منیزیم سرمی کمتر از 75/0 میلی مول در لیتر تعریف می شود. هموستاز منیزیم تا حد زیادی توسط کلیه کنترل می شود، که به طور معمول هر روز حدود 120 میلی گرم منیزیم از طریق ادرار دفع می کند. همانطور که در بالا اشاره گردید، وقتی وضعیت منیزیم پایین باشد دفع ادرار کاهش می یابد.ارزیابی وضعیت منیزیم کار دشواری است زیرا بیشتر منیزیم در داخل سلول ها یا در استخوان است. متداول ترین و آسان ترین روش برای ارزیابی وضعیت منیزیم اندازه گیری غلظت منیزیم سرم است، حتی اگر سطح سرم ارتباط کمی با سطح کل منیزیم بدن یا غلظت موجود در بافت های خاص داشته باشد. روش های دیگر برای ارزیابی وضعیت منیزیم شامل اندازه گیری غلظت منیزیم در گلبول های قرمز، بزاق و ادرار است. برای ارزیابی جامع وضعیت منیزیم، ممکن است هم آزمایشات آزمایشگاهی و هم ارزیابی بالینی لازم باشد.
فلز روی
در بين عناصر كمياب موجود در بدن، روی از نظر فراوانی پس از آهن قرار دارد . اين عنصر در تمامی بافت ها و مايعات بدن درغلظت نسبتا بالایی يافت می شود. مقدار متوسط روي در بدن افراد بالغ 4/1 تا 3/2 گرم است. 85 %روی بدن در ماهيچه ها و استخوان ها، 11 %آن در پوست و مابقی در كبد و ساير بافت های بدن انباشته شده است.روی یک عنصر کمیاب است که برای داشتن سیستم ایمنی سالم ضروری است. کمبود روی می تواند فرد را مستعد بیماری کند. روی مسئول تعدادی از عملکردها در بدن انسان است و به تحریک فعالیت حداقل 100 آنزیم مختلف کمک می کند.
از نظر عملكرد، روی دارای 3 نقش بيولوژيكی مهم است:
- نقش كاتاليتيكی
- ساختمانی
- و تنظيمی.
در زمينه نقش كاتاليتيكی، روی برای عملكرد بيش از 300 آنزيم مورد نياز بوده و خصوصا به صورت كاتاليزور و كوكاتاليزور مستقيم آنزيم ها فعالیت می کند و به این وسیله در کنترل بسياری از پروسه های سلولی مثل:
- سنتز DNA
- رشد نرمال
- تكامل مغز
- پاسخ های رفتاری
- توليد مثل
- ثبات غشاها
- تشكيل استخوان
- و ترميم زخم ها دخالت دارد.
از جنبه نقش ساختمانی، عنصر روی به دليل دارا بودن خصوصيات فيزيكی-شيميايی خاص در بسياری از پروتئين های دخيل در همانند سازی DNA و رونويسی معكوس، نقش ساختاری و عملكردی داشته و برای فعاليت تعدادی از متالوپروتئين ها ضروری است. روی به طرق مختلفی شامل شركت در ساختار كروماتين و غشاهای بیولوژیک، همانندسازی DNA ، ترجمه RNA از طريق فعاليت فاكتورهای ترجمه و پليمرازهای DNA و RNA و نيز شركت در ترميم DNA و مرگ برنامه ريزی شده سلول، در بيان ژن و ثبات ژنتيكی نقش دارد. روی همچنین در پيشگيری از تشكيل راديكال های آزاد و حفاظت ساختارهای بيولوژیک و نيز در بهبود عملكرد ايمنی موثر بوده و مهمتر اينكه با تاثیر بر هورمون تيمولين در عملكرد تيموس و بلوغ و تمايز سلول هایT نقش مهمی بر عهده دارد. بدلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، كمبود روي منجر به افزايش ميزان پراكسيداسیون ليپيدها در غشاء ميكروزومی و ميتوكندری و شكنندگی اسموتيک غشاء گلبول های قرمز افزايش می شود.
علاوه بر اين در صورت كمبود روی تجمع پلاکتی نيز مختل شده و بسیاری از مشکلات فیزیولوژیک مانند:
- اختلالات سیستم عصبی
- اختلال سیستم ایمنی
- اختلال در سیستم تناسلی
- و اختلالات پوستی مشاهده مي گردد.
به صورتی که رشد و بلوغ جنسی دچار اختلال شده، فرد دچار بی اشتهايی، آنمی كمبود آهن و تغيير در حس چشايی می گردد.
کلسیم:کلسیم ماده معدنی است که برای زندگی لازم است.
نقش کلسیم در بدن
- ساختن استخوان ها
- حفظ سلامت استخوان
- لخته شدن خون
- انقباض عضلات
- تنظیم ضربان قلب
حدود 99٪ کلسیم موجود در بدن در استخوان ها و دندان های ما وجود دارد.