بهبود کم خونی های ناشی از سوء تغذیه و فقر آهن
موارد مصرف آیزن پلاس یوروویتال : بهبود کم خونی های ناشی از سوء تغذیه و فقر آهن
دستور مصرف ایزن پلاس یوروویتال : روزانه یک عدد قرص همراه غذا با مقدار کافی آب و یا طبق دستور پزشک مصرف شود.
شرایط نگهداری : دور از دسترس اطفال و در جای خشک و خنک نگهداری شود.
موارد هشدار و نکات قابل توجه :
- در دوران بارداری و شیردهی مطابق دستور پزشک و یا دکتر داروساز مصرف شود
- این فرآورده صرفا یک مکمل رژیمی غذایی بوده و جهت تشخیص ، درمان و یا پیشگیری از بیماری نمی باشد.
- از افزایش مقدار مصرف توصیه شده خودداری کنید.
اجزای تشکیل دهنده :
قرص آیزن پلاس حاوی آهن ، ویتامین C ، فولیک اسید ، ویتامین B6 و B12
آهن عنصر ضروری و مهم تشکیل دهنده پروتئین های شرکت کننده در انتقال اکسیژن و متابولیسم محسوب می شود. مرکز هموگلوبین گلبولهای قرمز از برخی پروتئین ها و آهن تشکیل شده است. در یک انسان سالم، حدود ۱۵ گرم هموگلوبین به ازاء هر ۱۰۰ سی سی خون وجود دارد. هر گرم هموگلوبین حاوی ۵/۳ میلی گرم آهن است . بدن یک انسان بالغ و سالم حاوی ۴ تا ۵ گرم آهن است. حدود ۶۰ الی ۷۰ درصد آهن بدن در هموگلوبین موجود بوده و ذخایر موجود در کبد، طحال و مغز استخوان بزرگترین منبع آهن بعد از هموگلوبین در بدن می باشند که حدود ۳۰ الی ۳۵ درصد از آهن بدن را شامل می شوند.آهن یکی از ریز مغذی های ضروری برای داشتن بدنی سالم و نیرومند است، به این دلیل که یکی از اجزاء تشکیل دهنده هموگلوبین خون می باشد. هموگلوبین مسؤول انتقال اکسیژن از ریه ها به تمامی سلولهای بدن، از طریق جریان خون است. به علاوه آهن در فرآیند متابولیسم انرژی شرکت دارد و همچنین نقش مهمی را در سیستم دفاعی بدن ایفا می نماید. خصوصاً در دوران بارداری و شیردهی، میزان نیاز بدن به آهن افزایش یافته و نیاز بیشتری به آن، احساس می گردد.
اطلاعات عمومی درباره آهن :
میزان کمتر آهن در ساختار میوگلوبین در عضلات بدن، همچنین در سرم خون و در تمامی سلولها به عنوان تشکیل دهنده برخی آنزیمها یافت می شود. در بدن انسان آهن به صورت ترکیب با سایر ترکیبات بدن وجود دارد. حدود ۲ الی ۱۰ درصد از آهن دریافتی در بدن از رژیم های غذایی متنوع با مقادیر آهن متفاوت بدست می آید.
در افرادیکه دچار کمبود آهن در بدن می باشند، میزان جذب آهن در آنها بیش از ۵۰ درصد افزایش می یابد. آهن در کبد، طحال و مخاط روده ذخیره می شود. آهن آزاد شده در نتیجه تجزیه گلبولهای قرمز دوباره جهت سنتز هموگلوبین مورد استفاده قرار می گیرند. از این رو آهن موجود در بدن ، به طور موثری استفاده شده و به دفعات تبدیل و مصرف می شود.
نقش آهن در سلامت انسان:
– انتقال اکسیژن: هم (Heme) یک ترکیب حاوی آهن می باشد که در تعدادی از مولکولهای مهم از نظر زیستی مانند هموگلوبین و پروتئینهای حاوی آهن که در حمل و ذخیره اکسیژن نقش دارند ، یافت می شود. هموگلوبین، پروتئینی است که در گلبولهای قرمز یافت می شود و حدود دوسوم آهن بدن را تشکیل می دهد. میوگلوبین در حمل و ذخیره کوتاه مدت اکسیژن در عضلات و کمک به تأمین اکسیژن مورد نیاز عضلات فعال بدن، نقش مهمی ایفا می نماید. در مواردی که اکسیژن به میزان کافی وجود ندارد (هیپوکسی:Hypoxia)، مثلاً در افرادی که در ارتفاعات بالا زندگی می کنند یا افرادی که مبتلا به بیماری ریوی مزمن می باشند، واکنش های فیزیولوژیک بدن افزایش یافته و منجر به افزایش تشکیل گلبولهای قرمز، تحریک رشد مویرگهای خونی و افزایش تولید آنزیم هایی که در متابولیسم غیر هوازی نقش دارند، می گردد. در تمامی مراحل ذکر شده، آهن دارای نقش حیاتی می باشد.
– تولید انرژی: سیتوکرومها (Cytochromes) ، ترکیبات حاوی هم می باشند که به علت نقش آنها در انتقال الکترون در میتوکندری در تولید انرژی سلولی و بقای آن ، نقش حیاتی دارند. آنزیمهای حاوی آهن بدون هم مانند NADH دهیدروژناز و سوکسینات دهیدروژناز نیز در متابولیسم مهم می باشند.
– سم زدایی: سیتوکروم ۴۵۰-P به خانواده ای از آنزیمها اطلاق می شود که در متابولیسم تعدادی از مولکولهای زیستی مهم و سم زدایی و متابولیسم داروها و آلاینده ها نقش دارند.این سیتوکروم نیز مانند دیگر سیتوکروم های این گروه حاوی آهن می باشد.
– عملکرد سیستم ایمنی: کاتالاز و پراکسیداز، آنزیمهای حاوی هم می باشند که سلولها را در برابر تجمع هیدروژن پراکسید (H2O2) محافظت می کنند. در بخشی از واکنش های سیستم ایمنی ، باکتریها توسط گلبولهای سفید بلعیده شده و گلبولهای سفید در معرض ROS (گونه های اکسیژن راکتیو) جهت از بین بردن باکتری ها قرار می گیرند. حذف ROS به کمک نوتروفیل ها توسط آنزیمهای الوپراکسیداز آهن دار کاتالیز می گردد.
– سنتز DNA: آنزیم مهم دیگر که وابسته به آهن ریبونوکلئوتیدردوکتاز می باشد که جهت سنتز DNA مورد نیاز است. بنابراین آهن از این نظردر انجام تعدادی از واکنشهای حیاتی بدن مانند رشد، تولید مثل، سلامتی و عملکرد ایمنی اهمیت فراوانی پیدا می کند.
– تکامل عصبی جفت: آنمی زودرس فقر آهن منجر به تکامل نا مناسب رفتاری و عصبی در کودکان می گردد. مطالعات انجام شده در کودکان نشان می دهد که این اثر برگشت ناپذیربوده و می تواند بسته به تغییرات شبکه های عصبی و ماهیت زیستی میلینه شدن و خونریزی قاعدگی ، شدید باشد. همچنین بارداریهای مکرر، شیردهی طولانی مدت و تعریق بیش از اندازه در تابستان، باعث کاهش میزان آهن در خون می گردد. حجم مایعات در بدن نیز کاهش می یابد. کمبود آهن در رژیم غذایی می تواند باعث ایجاد آنمی وابسته به رژیم غذایی، کاهش مقاومت بدن نسبت به بیماری، رنگ پریدگی چهره، کوتاه شدن تنفس و کاهش تمایل جنسی گردد. بیمار ممکن است از افسردگی ذهنی و تحریک پذیری نیز رنج ببرد.
منابع غذایی حاوی آهن : بهترین منابع غذایی حاوی آهن غذاهای حاوی گندم، سبزیجات و ماهی می باشند. گوشت تیره نیز مقادیر زیاد آهن در خود دارد.
چه افرادی نیاز بیشتری به مکمل های حاوی آهن دارند؟
به خاطر داشته باشید که: آهن در زندگی تمامی افراد به علت تأثیرات سودمندی که در بدن دارد، مورد نیاز می باشد.
– اطفال و کودکان
– خانم های باردار و در دوران شیردهی
– افرادیکه دچار سوء تغذیه می باشند
– افرادیکه دچار آنمی شدید می باشند
– افراد مسن (۶۵ سال و بیشتر)
– ورزشکاران
– بیمارانیکه دچار اختلالات کلیوی می باشند.
آیزن پلاس یوروویتال: طبق انجمن قلب آمریکا (AHA)، اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی به جلوگیری از بیماری های قلبی و سکته کمک می کنند. به طور خاص، امگا 3 می تواند به مدیریت موارد زیر کمک نماید:
- تنظیم سطح تری گلیسیرید
- تنظیم کلسترول
- درمان فشار خون بالا
مطالعه ای در سال 2013 نشان داد افرادی که بیش از 1 ماه از مکمل های روغن ماهی استفاده می کردند، در طی آزمایش های استرس زای ذهنی عملکرد قلبی عروقی بهتری داشتند. در سال 2012، محققان اشاره کردند که به نظر می رسد روغن ماهی به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد، به ایجاد ثبات در ضایعات آترواسکلروتیک کمک می نماید. انجمن قلب آمریکا (AHA)توصیه می کند حداقل هفته ای دو بار ماهی به ویژه ماهی روغنی مصرف کنید. آنها می گویند این امر ممکن است خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد. با این حال، در سال 2012، نتایج یک بررسی از 20 مطالعه که تقریباً 70،000 نفر در آن شرکت داشتند ، مدرک قانع کننده ای را در رابطه با مکمل های روغن ماهی در کاهش خطر حمله قلبی، سکته مغزی یا مرگ زودرس بدست آوردند.
از دست دادن بینایی و سلامت چشم
برخی شواهد نشان می دهد که دریافت کافی امگا 3 می تواند به محافظت از سلامت چشم کمک کند. به نظر می رسد در مطالعه ای در سال 2012، موش هایی که به مدت 6 ماه مکمل امگا 3 دریافت کرده اند عملکرد بهتر شبکیه و خطر کمتری در کاهش بینایی مربوط به سن نسبت به موش هایی دارند که این مکمل ها را دریافت نکرده اند. متخصصان بینایی اغلب توصیه می کنند استفاده از مکمل های امگا 3 برای حمایت از سلامت چشم استفاده شود. در سال 2019، دانشمندانی که داده های 4202 نفر را مورد بررسی قرار دادند، دریافتند افرادی که میوه و سبزیجات تازه و 2 وعده هفتگی ماهی مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که این کار را انجام نمی دهند، کمتر دچار انحطاط ماکولای وابسته به سن می شوند. برخی از افراد از مکمل های امگا 3 برای خشکی چشم استفاده می کنند. در سال 2018، با این حال، یک مطالعه طولانی مدت با مشارکت 349 نفر با خشکی چشم متوسط تا شدید بیان نمودند که مصرف مکمل ها بیشتر از مصرف دارونما برای این منظور مفید می باشد.
صرع: صرع یک بیماری عصبی است. برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف مکمل های امگا 3 می تواند به کاهش تعداد تشنجات در افراد کمک کند.
رشد سالم جنین: مصرف امگا 3 به تقویت رشد جنین به ویژه مغز و چشم کمک می کند. این یکی از دلایلی است که متخصصان مصرف ماهی روغنی را در دوران بارداری توصیه می کنند. با این حال، مهم است که از خوردن ماهی با مقادیر بالای جیوه ، مانند کوسه و شاه ماهی خال مخالی در این مدت خودداری کنید. در سال 2011، دانشمندان نتیجه گرفتند که مصرف امگا 3 در دوران بارداری ممکن است عملکرد حافظه را در کودکان در سنین مدرسه بهبود بخشد.
کپی اطلاعات از سایت دارویاب و داروخانه اینترنتی دکتر صنیعی ممنوع است.