آهن : یک ماده معدنی ضروری است که بدن انسان برای بسیاری از عملکردها به آن نیاز دارد، از آنجایی که بدن به طور طبیعی قادر به تولید آهن نمی باشد، آهن مورد نیاز بدن از طریق مصرف مواد غذایی غنی از آهن و مکمل های غذایی تامین می گردد. سازمان بهداشت جهانی، کمبود آهن را اولین و مهمترین اختلال تغذیه ای در جهان نامیده است.کمبود آهن در دوران بارداری باعث افزایش احتمال زایمان زودرس و یا تولد نوزاد با وزن کم می شود و در صورتی که فقر آهن شدید باشد، ذخائر آهن نوزاد هنگام تولد پائین خواهد بود و در دوران کودکی در معرض خطر کم خونی و عوارض ناشی از آن قرار خواهد گرفت.
ید : این ماده معدنی مهم جهت حفظ سلامت ضروری است. نیاز روزانه افراد معمولی با نمک ید دار تامین می شود اما این مقدار نمک ید دار برای زنان باردار کافی نیست و حدود ۲ برابر این میزان در بارداری و شیردهی لازم است.
کمبود ید در سنین مختلف پیامدهای گوناگونی دارد از جمله کمبود ید در دوران بارداری سبب سقط جنین، زایمان زودرس، تولد نوزاد مرده، اختلال در رشد مغزی جنین، تولد نوزاد با عقب ماندگی ذهنی و جسمی میشود.
فولیک اسید : این ویتامین یکی از ترکیبات اصلی و ضروری در روند تقسیم سلولی، رشد و تکامل طبیعی سلول های بدن، تشکیل گلبول های قرمز و سفید خون به شمار می رود. این ویتامین در دوران بارداری نقش مهمی در تشکیل لوله عصبی جنین ایفا می کند.
کمبود فولیک اسید یکی از شایعترین کمبودهای ویتامینی است که در دوران بارداری باعث نقص در تشکیل لوله عصبی جنین می شود به همین دلیل مصرف فولیک اسید در دوران بارداری ضروری است و از آنجایی که تشکیل لوله عصبی جنین در ابتدای ۳ ماهه اول بارداری صورت می گیرد، توصیه می شود حدود ۳ ماه قبل از بارداری مصرف فولیک اسید شروع شود.
ویتامین C : یک ویتامین ضروری جهت تقویت سیستم ایمنی است و از آنجایی که بدن انسان قادر به تولید و یا ذخیره ویتامین C نمی باشد، این ویتامین باید صرفاً از منابع خارجی تامین گردد. ویتامین C باعث افزایش جذب آهن می شود. ویتامین C موجود در قرص آیزن + ید + فولیک اسید موجب افزایش جذب آهن دریافتی می گردد.
ویتامین های گروه B : این ویتامین ها جهت سنتز طبیعی گلبول های سفید و قرمز، تامین انرژی و حفظ سلامت سیستم عصبی نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند.
Reference1
Reference2