موارد مصرف:
- درمان التهاب حاد تنفسی همراه با سرفه
- درمان برونشیت حاد
- خلط آور
دستور مصرف: در صورت نداشتن دستور مصرف از سوی پزشک، به روش زیر مصرف گردد:
- نوزادان زیر ۱ سال و کودکان ۱ تا ۵ سال: ۳ بار در روز هر بار 2.5 میلی لیتر
- 6 تا 12 سال: 3 بار در روز هر بار 5 میلی لیتر
- افراد بالای 12 سال و بزرگسالان: 3 بار در روز هر بار 7.5-5 میلی لیتر
شرایط نگهداری : دارو را در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد و دور از رطوبت و اطفال نگهداری نمایید.
موارد هشدار و نکات قابل توجه:
- قبل از مصرف فرآورده را به خوبی تکان دهید.
- وجود کدورت و رسوبات نرمی که با هم زدن به آسانی پخش می شوند طبیعی است و هیچگونه اثر نامطلوبی بر روی کارایی فرآورده نخواهند داشت.
موارد منع مصرف:
- به دلیل وجود سوربیتول، در موارد عدم تحمل فروکتوز از مصرف فرآورده خودداری نمایید.
- در صورت داشتن هرگونه حساسیت به گیاه عشقه از مصرف فرآورده خودداری نمایید.
مصرف در دوران بارداری و شیردهی: تنها پس از مشورت با پزشک در دوران بارداری و شیردهی قابل مصرف می باشد.
عوارض جانبی: گاها امکان مشاهده اثرات ملین از فرآورده به دلیل داشتن سوربیتول وجود خواهد داشت.
تداخلات دارویی: هیچگونه تداخل دارویی خاصی در مصرف این فرآورده با دیگر دارو ها گزارش نشده است. لذا امکان استفاده هم زمان این فرآورده دارویی با دیگر داروها مانند آنتی بیوتیک ها وجود خواهد داشت.
اجزای تشکیل دهنده: شربت برونسبان حاوی عصاره خشک گیاه عشقه (پیچک) با نام علمی Hedera helix می باشد که بر اساس وجود 4.4 میلی گرم هدراکوزید C در ۵ میلی لیتر شربت استاندارد شده است.
آثار فارماکولوژی و مکانیسم اثر: درمان اصلی در برونشیت و پنومونی، استفاده از یک اکسپکتورانت، موکولیتیک و مصرف مواد غذایی مغذی و تقویت کننده سیستم ایمنی می باشد. همچنین آنتی بیوتیک در درمان پنومونی، بر خلاف برونشیت، مهم و لازم می باشد.
- استفاده از اکسپکتورانت های گیاهی (همچون فرآورده های حاصل از گیاه عشقه) در درمان برونشیت و پنومونی، سابقه ای طولانی دارد.
- ضد سرفه های گیاهی به خصوص فرآورده های حاصل از عشقه و یا آویشن، به دلیل پایین تر بودن میزان عوارض و اثرگذاری مناسب و مطلوب، مورد مصرف و استقبال گسترده ای در کشورهای اروپایی قرار گرفته اند. بعلاوه این فرآورده ها در مطالعات Postmarketing ، ایمنی بالا، پذیرش مناسب و اثر گذاری بسیار مطلوبی نشان داده اند.
- ساپونین های تری ترپنی موجود در برگ های گیاه عشقه، اثرات اکسپکتورانتی، موکولیتیکی، اسپاسمولیتیکی ، برونکودیلاتوری و آنتی باکتریال از خود نشان می دهند. از بین این ساپونین ها به ویژه دو ترکیب هدراکوزید C و آلفا هیدرین موجود در گیاه با اثر غیرمستقیم خود، برداشت داخل سلولی رسپتورهای B2 را مهار کرده و سبب می شوند که پاسخ این رسپتورها در سلول طولانی تر شود. به این ترتیب که سبب افزایش ترشح مواد سورفاکتانتی در راه های هوایی شده و به این ترتیب سبب ظهور اثرات موکولیتیکی و اکسپکتورانتی گیاه عشقه می شوند. به علاوه با اعمال این مهار، سیستم adenylate cyclase به طور پیوسته فعال باقی مانده و این گونه اتساع (relaxation) عضلات صاف، برونش ها ممکن شده و ادامه می یابد.
سیستم پاکسازی طبیعی برونش ها بسیار حساس است. چنانچه میکروب یا مواد آزار دهنده با تنفس با تنفس به برونش ها وارد شود، می تواند موجب التهاب موکوسی در برونش ها گردد. این التهاب برونشیت نامیده می شود و منجر به افزایش تشکیل موکوس در برونش ها می شود. اما مژه ها قادر نخواهند بود این مقادیر اضافی موکوس را به طور کامل از برونش ها بردارند. بنابراین سرفه و نفس های کوتاه ایجاد می شود. به علاوه چسبیدن موکوس در برونش ها بستری مناسب برای تولید مثل باکتری های مضر ایجاد می کند.
برونسبان، موکوس را آبکی می کند ، سرفه های تشنجی را کاهش می دهد و سرفه را آرام می کند. برونسبان دارویی مناسب برای بیماری های رایج برونشیت، نفس های کوتاه، سوزش گلو و سرفه های رنج آور و دردناک بوده و مجاری تنفسی را از موکوس پاک می نماید.
Reference