موارد مصرف:
- یبوست
- کمک درمان چاقی
- هایپرکلسترولمی ملایم تا متوسط
- کمک به بهبود بیماری همورویید به دلیل سهولت اجابت مزاج و کاهش درد
دستور مصرف : پی – برن در فرمهای بدون طعم و طعم دار موجود است . از طعم نعنایی می توان در نوشیدنیهایی همانند دوغ ، از طعم وانیلی و موزی در شیر و از فرم بدون طعم آن در کلیه مایعات ( از جمله سوپها ) استفاده کرد .
در بزرگسالان ، یک ساشه از پی- برن ترجيحا نيم ساعت قبل از هر وعده غذائي اصلی و یا در هنگام گرسنگی ( برای رفع این احساس )، با یک لیوان نوشیدنی مورد نظر ، به شدت مخلوط و بلافاصله میل شود ( روزانه 1 تا 4 ساشه ).
توجه : در رژیم های لاغری باید میزان انرژی دریافتی از مایعات به کار گرفته شده ، مورد توجه قرار گیرد .
تداخلات دارویی : به دلیل احتمال تاخیر یا کاهش جذب برخی داروها ، توصیه می شود پی- برن با حداقل 2 ساعت فاصله زمانی با سایر داروها مصرف شود .
عوارض جانبی : در صورت مصرف مطابق با دوز درمانی ، به خوبی قابل تحمل و ایمن می باشد .
موارد منع مصرف : در بیماران مبتلا به انسداد روده و دردهای شکمی ناشناخته منع مصرف دارد.
در برخی افراد با معده حساس ممکن است، احساس نفخ و سنگینی مشاهده شود که طبیعی بوده و خود ازعوامل کاهش اشتها است. برای پیشگیری از نفخ و سنگینی آزار دهنده ( و کاهش وزن ) توصیه می شود پس از مصرف پی برن، حجم هر وعده غذا تا نصف کاهش یابد.
مصرف در بارداری و شیردهی : در دوران بارداری و شیردهی ، منع مصرف ندارد . این فرآورده به عنوان ملین در دوران بارداری توصیه می شود .
نکات قابل توجه :
- پی – برن جهت استفاده با مایعات فرموله شده است و نباید به صورت خشک یا مخلوط با غذاهای غیر آبکی مصرف شود. در دوره مصرف مکملهای فیبردار ، مایعات زیاد ( روزانه 8 -6 لیوان آب) توصیه می شود .
- از مصرف بلافاصله قبل از خواب ،خودداری شود.
- به منظور ایجاد تعادل در سوخت و ساز انرژی و جهت به دست آوردن نتایج مناسب در رژیم های لاغری، مصرف پی – برن همراه با پیاده روی و ورزش های سبک در برنامه روزانه توصیه می شود .
- به منظور جبران کمبود ویتامین ها و املاح ناشی از کمی مصرف مواد غذایی به علت کاهش اشتها، توصیه می شود از قرص ها و کپسول های مولتی ویتامین مینرال نیز استفاده گردد.
- برای جلوگیری از تداخل، داروهای خوراکی باید یک ساعت قبل و یا چهار ساعت بعد از مصرف پی-برن استفاده شوند.
شرایط نگهداری : در جای خشک و خنک نگهداری شود .
اثرات درمانی و فارماکولوژی : پی – برن ملين گياهي موثر و بي ضرر، سرشار از الياف خوراکي غير قابل جذب بوده و به دلیل وجود پسیلیوم دارای ترکیبات موسیلاژی است. نوشیدن مخلوط این فرآورده همراه با مایعات مطبوع بوده و عبور آن از مری به راحتی صورت می گیرد.
پی – برن با دارا بودن درصد بالاي فیبرهای خوراکي ، پس از جذب آب در معده ، متورم شده و بخشی از معده را پر می کند که این امر باعث کاهش احساس گرسنگي می شود. از طرف دیگر این افزایش حجم ، آنزیم های معدی را رقیق کرده و با جلوگیری از برهم کنش ماده غذایی با آنزیم ها موجب افزایش ماندگاری مواد و طولانی تر شدن احساس سیری شده و از طریق این دو مکانیسم به روشی کاملا طبیعی با کاهش مصرف مواد غذایی ميتواند در رژيم هاي لاغري همراه با ورزش هاي مناسب ، نتايج مطلوب ظاهر نمايد.
پی – برن به علت وجود پوسته پسیلیوم و پوسته گندم ، با جذب آب و افزایش حجم مدفوع ، موجب تحریک حرکات دودی روده شده و ضمن کاهش زمان عبور به علت افزایش حجم ، به عنوان ملین حجمی موثر و ایمن ، عمل دفع را تسهیل می کند بعلاوه ترکیباتی مانند اسیدهای صفراوی و سموم را جذب و خارج می نماید. این فرآورده نه تنها در درمان یبوست بلکه در رفع سایر بي نظمي هاي دستگاه هضم، مانند ديورتيکول روده بزرگ و سندروم روده تحريک پذير (IBS) مورد استفاده قرار مي گيرد.
پی- برن به دلیل وجود 25% پوسته پسیلیوم ، به عنوان مکمل رژیم غذایی، باعث کاهش کلسترول می گردد . بر اساس مطالعات کلینیکی انجام شده ، مصرف روزانه 10 گرم پسیلیوم ( معادل 4 ساشه پی – برن) همراه با رژیم غذایی کم چرب ، به مدت حداقل 8 هفته ، باعث کاهش کلسترول تام سرم تا 4% و کلسترول LDL تا 7% می گردد و این در حالی است که برروی غلظت کلسترول خوب (HDL) بی تاثیر است .
سبوس گندم موجود در پی برن دارای مواد معدنی و ويتامينهای مهمی مانند پتاسيم ، منيزيم ، روی ، فسفر ، ويتامينE ،ويتامين B1 ، ويتامينB2 ، نيکوتين آميد، پنتوتنيک اسيد ، بيوتين و فوليک اسيد ميباشد که مورد نیاز روزانه می باشد اما از آردهای مصرفی تقریبا حذف شده است.
مطالعات کلینیکی انجام شده ، نشان داده است که رژیم غذایی با فیبر بالا باعث تنظیم میزان قند خون و انسولین شده وعلاوه بر آنکه باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 می گردد، موجب بهبود سطوح چربی خون و نیز کاهش مقدار دریافت انسولین مبتلایان به دیابت نوع 1 نیز می شود که این مورد در خانم های باردار حائز اهمیت بیشتری است .
اجزاء تشکیل دهنده : پی – برن ،سبوس گندم به همراه پوسته خارجی دانه پسیلیوم به صورت پودر نرم و استریل شده است. این فرآورده به غیر از طعم دهنده در انواع طعم دار آن ، هیچ نوع افزودنی ندارد و جهت مصرف راحت تر با مایعات، فرموله شده است. پوسته گندم حاوی پروتئين، مواد معدني ، ويتامين ها و فیبرهای نامحلول شامل ترکيبي از پلي ساکاريدها مانند سلولز ، همي سلولز می باشد .پوسته پسیلیوم منبع غنی از فیبرهای طبیعی محلول ، مواد موسیلاژی و مقادیری از فیبرهای نامحلول است.
Reference