بلومکس ابورنز به چه منظوری تجویز می شود؟
بهبود سلامت سیستم تولید مثلی در آقایان، کمک به افزایش تعداد و بهبود کیفیت اسپرم ها و قدرت باروری
عملکرد سیستم تولید مثلی آقایان چگونه است؟
بدن مرد سلول های کوچکی به نام اسپرم می سازد که در طول رابطه جنسی و انزال به بدن زن می رسد. دستگاه تولید مثلی آقایان مسئول ساخت، ذخیره و حمل اسپرم ها است و هورمون ها مسئول کنترل و هماهنگی این پروسه هستند.
تولید اسپرم از بیضه ها شروع می شود، جایی که هورمون تستوسترون نیز در آن تولید می شود. به طور متوسط روزانه 100 میلیون اسپرم در بدن مردان جوان سالم تولید می شود، پس از تولید اسپرم باید در یک سیستم کانال طولانی حرکت کند، طی این مسیر اسپرم بالغ می شود و نهایتا در مرحله انزال از مجرای ادرار خارج می شود. پروسه تولید و بلوغ اسپرم 3 ماه یا کمتر طول می کشد و هر بیماری جدی می تواند تولید اسپرم را تا سه ماه تحت تاثیر قرار دهد.
یک اسپرم از سه قسمت سر، تنه و دم تشکیل شده است. برای لقاح موفقیت آمیز تخمک، اسپرم باید بتواند با حرکت ناحیه دم، خود را از مخاط دهانه رحم به رحم و لوله فالوپ برساند (فاکتور میزان حرکت اسپرم در ناباروری مطرح است)، علاوه بر این اسپرم باید شکل نرمالی داشته باشد تا بتواند به پوسته تخمک نفوذ کند و بسته ژنتیکی موجود در ناحیه سر را به تخمک برساند.
لذا چهار فاکتور اساسی در باروری آقایان مطرح است:
- تحریک طبیعی هورمونی از غده هیپوفیز برای شروع تولید اسپرم ها
- تولید طبیعی اسپرم در لوله های بیضه(شکل و تعداد اسپرم ها)
- مسیر عبور بدون مانع برای اسپرم
- انتقال طبیعی و موثر اسپرم(حرکت موثر اسپرم ها)
ناباروری در آقایان چیست؟
تقریبا 1 زوج از هر 7 زوج نابارور هستند، به این معنی که با وجود داشتن رابطه جنسی مکرر و محافظت نشده برای یک سال یا بیشتر، نتوانسته اند بچه دار شوند، در نیمی از این زوج ها ناباروری مردان دلیل اصلی ناباروری است یا حد اقل نقشی جزئی در ناباروری دارد. ناباروری مردان می تواند ناشی از تعداد اسپرم نا کافی و کم، عملکرد غیر طبیعی اسپرم ها، عدم تحرک کافی آن ها و یا مشکل انسدادی باشد که از خروج اسپرم جلوگیری می کند. برخی بیماری ها، جراحات، مشکلات مزمن سلامتی و شیوه های زندگی می توانند در ناباروری آقایان نقش داشته باشند.
علایم ناباروری آقایان چیست؟نشانه اصلی در ناباروری آقایان، ناتوانی در بچه دار شدن است ولی ممکن است هیچ علامت یا نشانه واضح دیگری وجود نداشته باشد. در برخی از موارد ناباروری، یک مشکل زمینه ای مانند اختلال ژنتیکی، عدم تعادل هورمونی، اتساع سیاهرگ های اطراف بیضه یا شرایطی که مسیر عبور اسپرم را مسدود می کند، سبب بروز یکسری علامت و نشانه می شوند، این علایم می توانند شامل :
- اختلال در عملکرد جنسی: مشکل در انزال، حج کم مایع منی، کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ
- درد، تورم و توده در بیضه ها
- عفونت مکرر تنفسی
- ناتوانی در بوییدن
- ژنیکوماستی یا رشد غیر طبیعی سینه ها
- کاهش موی صورت یا بدن یا سایر اختلالات هورمونی و کروموزومی
- تعداد اسپرم کمتر از حد طبیعی
این سیستم تنها زمانی به درستی کار می کند که ژن ها، سطح هورمون ها و شرایط محیطی مناسب باشد.
نا باروری در آقایان به چه دلایلی رخ می دهد؟ساختن اسپرم بالغ و سالم که بتواند حرکت کند به فاکتور های زیادی بستگی دارد و مشکلات مختلف می توانند از رشد سلول و تبدیل آن به اسپرم جلوگیری کنند یا مانع رسیدن اسپرم به تخمک شوند، حتی دمای کیسه بیضه ممکن است روی باروری تاثیر بگذارد. برخی از دلایل ناباروری در آقایان در زیر لیست شده اند:
- اختلالات اسپرم: شایع ترین مشکل در ناباروری آقایان مربوط به ساخت و رشد اسپرم است. ممکن است اسپرم به طور کامل رشد نکند، شکل نرمالی نداشته باشد، در مسیر درست حرکت نکند، تعداد آن بسیار کم باشد و یا اصلا ساخته نشود. مشکلات اسپرم می توانند مادرزادی باشند یا به خاطر سبک زندگی فرد تعداد آن ها کاهش یافته باشد. نوشیدن الکل و مصرف برخی از دارو ها می تواند تعداد اسپرم را کاهش دهد، بیماری های طولانی مدت مانند نارسایی کلیه، عفونت های دوران کودکی مانند اوریون، مشکلات کروموزومی یا هورمونی مانند سطح تستوسترون پایین از مواری هستند که می توانند علت کاهش تعداد اسپرم ها شوند.
آسیب به دستگاه تناسلی می تواند باعث کاهش تعداد یا عدم وجود اسپرم شود، از هر 10 مردی که دچار کمبود کامل اسپرم یا آزواسپرمی هستند، حدود 4 نفر دچار انسداد در مجاری انتقال اسپرم هستند که می تواند مادرزادی یا به دلیل مشکلاتی مانند عفونت رخ داده باشد.
- واریکوسل: به معنی وجود ورید های متورم در بیضه است که از هر 100 نرد در 16 نفر آن ها یافت می شود. واریکوسل در آقایان نابارور شایع تر هستند و میزان آن ها به 40% می رسد. واریکوسل با مسدود کردن زهکشی مناسب خون به رشد اسپرم آسیب می رسانند، ممکن است واریکوسل باعث برگشت خون از شکم به داخل کیسه بیضه شود، در این صورت دمای بیضه ها برای تولید اسپرم بیش از اندازه بالا است و این موضوع می تواند باعث کاهش تعداد اسپرم شود.
- انزال رتروگراد: زمانی است که مایع منی در بدن به عقب بر می گردد. در این شرایط اعصاب و عضله های مثانه در طول ارگاسم بسته نمی شوند و منی به جای خروج از آلت تناسلی وارد مثانه می شود. در انزال رتروگراد مانع منی ممکن است حاوی اسپرم طبیعی و سالم باشد اما چون از آلت تناسلی خارج نمی شود، نمی تواند به واژن و نهایتا به تخمک برسد.
انزال رتروگراد می تواند در اثر جراحی، مصرف برخی از دارو ها یا مشکلات سیستم عصبی ایجاد شود و از علایم آن ادرار کدر پس از انزال و انزال خشک می باشد.
- ناباروری ایمونولوژیک: شرایطی است که در آن بدن فرد آنتی بادی هایی می سازد که به اسپرم ها حمله می کند. آنتی بادی ها اغلب در اثر جراحی، جراحت یا عفونت ساخته می شوند و از حرکت و علکرد طبیعی اسپرم ها جلوگیری می کنند.چگونگی کاهش باروری توسط آنتی بادی ها هنوز به طور کامل مشخص نیست ولی معلوم است که می توانند حرکت اسپرم به سمت لوله فالوپ و تخمک را دشوار کنند. لازم به ذکر است که ناباروری ایمونولوژیک یک علت شایع در ناباروری مردان نیست.
- انسداد: گاهی اوقات لوله هایی که اسپرم از طریق آن ها حرکت می کند به دلایل مختلف مانند جراحی وازکتومی، تورم یا نقایص رشدی مسدود می شوند. انسداد می تواند در هر بخشی از دستگاه تناسلی رخ دهد و در این صورت، طی انزال، اسپرم از بدن خارج نمی شود.
- هورمون ها: هورمون های ساخته شده در غده هیپوفیز دستور ساخت اسپرم ها را به بیضه ها می دهند، سطح پایین این هورمون ها می تواند منجر به رشد ضعیف اسپرم ها شود.
- کروموزوم ها: اسپرم نیمی از DNA را به تخمک می رساند و هر گونه تغییر در تعداد و ساختار کروموزوم ها، مانند از دست دادن قطعاتی از کروموزوم Y می تواند بر باروری تاثیر بگذارد. (ناباروری ژنتیکی که ناشی از تغییر در ژن منتقل شده از طرف پدر می باشد.)
- دارو ها: برخی از دارو ها می توانند تولید، عملکرد و حرکت و تحویل اسپرم به تخمک را تحت تاثیر قرار دهند، این دار و ها اغلب برای مشکلات سلامتی زیر تجویزمی شوند:
o آرتروز
o افسردگی
o مشکلات گوارشی
o اضطراب و افسردگی
o عفونت ها
o فشار خون بالا
o سرطان
ناباروری در آقایان چگونه درمان می شود؟
درمان ناباروری آقایان به این موضوع بستگی دارد که چه عاملی منجر به ناباروری شده است. بسیاری از مشکلات می توانند توسط دارو یا جراحی درمان شوند و این به لقاح موفق طی رابطه جنسی نرمال کمک می کند. انواع درمان ناباروری به 3 کتگوری کلی زیر طبقه بندی می شوند:
- درمان غیر جراحی برای ناباروری آقایان
- درمان جراحی برای ناباروری آقایان
- درمان ناباروری آقایان ناشی از دلایل نا مشخص
بسیاری از مشکلات ناباروری آقایان بدون جراحی برطرف می شوند.
ترکیبات تشکیل دهنده بلومکس ابورنز چیست؟
پوست درخت کاج، ال سیستین، ال کارنیتین، ال آرژنین، زینک، سلنیوم، کوآنزیم کیوتن، بتاکاروتن، فولیک اسید و ویتامین های ب6، ب12، ث، د3، ایی
هر یک از ترکیبات تشکیل دهنده بلومکس ابورنز چگونه به درمان نا باروری در آقایان کمک می کند؟
پوست درخت کاجآنزیم سیکلواکسیژناز را مهار می کند و منجر به کاهش تولید پروستاگلاندین و واکنش التهابی می شود، از این رو می تواند به بهبود شکل و غلظت اسپرم ها کمک کند.
ال سیستین: تعدادی از مطالعات نشان داده اند که ان استیل سیستین می تواند منجر به افزایش تعداد اسپرم و بهبود تحرک آن ها شود. ال سیستین همچنین ساختار غیر طبیعی اسپرم و آسیب DNA اسپرم را بهبود بخشیده، سطح تستوسترون را نیز افزایش می دهد.
ال کارنیتین: آنالیز ها نشان می دهند که کارنیتین به طر قابل توجهی تحرک اسپرم ها و مورفولوژی یا شکل شناسی و ساختار آن ها را بهبود می بخشد، اما تاثیری بر غلظت اسپرم ها ندارد.
ال آرژنین: پیش ساز اسپرم است، آمینی که تولید اسپرم را افزایش می دهد. ال آرژنین برای تولید تمام سلول های جدید و نتیجتا برای رشد اسپرم مورد نیاز است و یک محرک برای تولید پروتئین می باشد که جهت کمک به تشکیل اسپرم ضروری است.
زینک: کیفیت اسپرم ها را با افزایش دانسیته اسپرم ها و تحرک آن ها افزایش می دهد و منجر به بهبود لقاح و نیتجه بارداری می شود. زینک دارای اثرات آنتی اکسیدانی است و می تواند به تثبیت غشا سلول ها کمک کند، از این رو به زنده ماندن اسپرم ها کمک می کند.
سلنیوم: برای عملکرد اسپرم ها ضروری است. سلنیوم به مورفولوژی یا ساختار اسپرم ها و همچنین تحرک آن ها کمک می کند. به این معنی که سلنیوم نه تنها به رشد سلول های اسپرم به اندازه و با شکل و ساختار خوب کمک می کند، بلکه به حرکت آن ها و رسیدن به تخمک نیز کمک می کند که از عوامل ضروری در بارداری طبیعی محسوب می شود.
کوآنزیم کیوتن: مصرف کوآنزیم کیوتن اضافه، منجر به افزایش سطح آن در پلاسمای منی شده و عملکرد اسپرم ها را تقویت می کند. کوآنزیم کیوتن می تواند به بهبود تحرک و مورفولوژی یا ساختار اسپرم، در بیماران مبتلا به OAT که با کاهش تعداد و تحرک اسپرم ها و شکل نا هنجار آن ها شناخته می شود، کمک کند.
بتاکاروتن: می تواند به حفظ یکپارچگی اسپرم ها کمک کند و منجر به افزایش تعداد اسپرم های سالم شود. کاروتن ها از تکه تکه شدن DNA اسپرم و پراکسیداسیون لیپیدی از طریق اثرات آنتی اکسیدانی کمک می کند.
فولیک اسید: مطالعات نشان می دهند خطر نا هنجاری اسپرم در آقایانی که سطح اسید فولیک بالاتری به واسطه مصرف غذا دارند، 20% کاهش یافته است. کاهش ناهنجاری های اسپرم ها می تواند به بهبود احتمال بارداری کمک کند.
ویتامین ب6: سطح ویتامین ب6 بر کیفیت مایع منی و سایر پارامتر های اسپرم تاثیر می گذارد. با توجه به اینکه ویتامین ب6 در سنتز تستوسترون نقش دارد، کمبود آن ممکن است عملکرد غدد جنسی را تغییر دهد.
ویتامین ب12: می تواند به بهبود کیفیت مایع منی از طریق افزایش عملکرد اندام های تناسلی، کاهش مقدار نیتریک اکسید تولید شده، کاهش آسیب های اکسیداتیو به اسپرم ها کمک کند.
ویتامین ث: یکی از فراوان ترین آنتی اکسیدان ها در مایع منی مردان بارور است و با محافظت از DNA اسپرم ها در برابر آسیب اکسیداتیو رادیکال های آزاد به حفظ سلامت اسپرم ها کمک می کند.
ویتامین ایی:می تواند از غشا سلولی اسپرم ها در برابر آسیب های اکسیداتیو کمک کند. علاوه بر این ویتامین ایی به بهبود تحرک اسپرم ها می شود. ویتامین ایی و ث در کنار هم به بهبود عملکرد اسپرم ها کمک می کنند.
ویتامین د3:به طور مستقیم روی اسپرم ها اثر می گذارد و با تعدیل هموستاز کلسیم داخل سلولی و فعال مردن مسیر های مولکولی مسئول تحرک، به هبود تحرک اسپرم ها کمک می کند.
مزایای استفاده از بلومکس ابورنز چیست؟
- کمک به بهبود باروری
- قابل استفاده در بیماران مبتلا هب سیلیاک
- فاقد شکر و ترکیبات مشتق شده از شیر
- تقویت سیستم ایمنی در کنار بهبود باروری آقایان
- کمک به رفع اختلالات نعوظ
نکات مربوط به استفاده از بلومکس ابورنز
برای دریافت نتیجه بهتر، توصیه می شود حد اقل به مدت 3 ماه از بلومکس استفاده شود.