همه سلول های بدن در زمان تکثیر نیاز به اسید فولیک دارند، تامین اسید فولیک باعث رسیده شدن تخمک و سلامت جنین، مخصوصا سلول های عصبی جنین می شود. اینوفولیک ترکیب منحصر به فردی از میواینوزیتول و اسید فولیک است.
پودر خوراکی اینوفولیک حاوی میو اینوزیتول و اسید فولیک می باشد. جهت تامین منابع میواینوزیتول و فولیک اسید بدن، تقویت تخمدان و ارتقا کیفیت تخمک مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد مصرف اینوفولیک :
- تقویت تخمدان ( بهبود کیفیت تخمک و افزایش احتمال بارداری)
- تامین منابع میواینوزیتول و فولیک اسید بدن
دستور مصرف اینوفولیک : روزانه 2 عدد ساشه ( هر ساشه در یک لیوان آب حل شود.)
شرایط نگهداری : دور از دسترس کودکان در محل خشک و خنک نگهداری شود.
نکات قابل توجه :
- در زمان بارداری و شیردهی یا هرگونه دوره درمانی ، پیش از مصرف با پزشک مشورت کنید.
- دوز پیشنهاد شده را افزایش ندهید.
- به تاریخ انقضای محصول توجه کنید.
اجزای تشکیل دهنده :
اینوزیتول
فیتیک اسید یا میواینوزیتول هگزا فسفات، به طور وسیعی در گیاهان خصوصاً در غلات، حبوبات و دانه های روغنی به عنوان منبع اصلی فسفر وجود دارد. عموماً این ترکیبات در لایه خارجی دانه های غلات (آلرون) حضور دارند و در نتیجه محصولات غله ای که به صورت کامل آسیاب می شوند و حاوی آرد کامل هستند، غنی از فیتیک اسید می باشند. همچنین به طور طبیعی در طالبی، میوه مرکبات و بسیاری از غذاهای سرشار از فیبر (مانند لوبیا، برنج قهوه ای، ذرت، دانه کنجد و سبوس گندم) یافت می شود و برای درمان طیف گسترده ای از بیماری ها از جمله اختلالات متابولیکی و خلقی مورد استفاده قرار می گیرد.
اسید فیتیک بدلیل ساختار مولکولی اش قادر است با کاتیون های دو و سه ظرفیتی مانند آهن، کلسیم و روی کمپلکس های نامحلول تشکیل دهد و مانع جذب این عناصر در بدن گردد که باعث ایجاد بیماری هایی نظیر کم خونی می گردد. از طرفی مزایای تغذیه ای فیبرها در رژیم غذایی به طور گسترده در بسیاری از تحقیقات بیان شده است. بر این اساس مصرف غذاهای غنی از دانه های کامل و فیبر غلات به منظور کاهش خطر بیماری های کرونیک مانند دیابت، بیماری های قلبی- عروقی و سرطان های خاص توصیه شده است. اینوزیتول اغلب به عنوان ویتامین B8 شناخته می شود، اما در حقیقت یک ویتامین نیست. در واقع نوعی قند است که بر پاسخ انسولین و چندین هورمون مرتبط با خلق و خو تأثیر می گذارد. اینوزیتول همچنین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است که با اثرات مضر رادیکال های آزاد در مغز، سیستم گردش خون و سایر بافت های بدن مبارزه می نماید.
هگزا فسفات اینوزیتول (که اغلب به آن "IP6" گفته می شود) و میو-اینوزیتول رایج ترین مکمل های اینوزیتول هستند. اغلب غذاها به دلیل اکسیداسیون و تحت تأثیر اکسیژن کیفیت خود را از دست می دهند. اکسیژن اثر منفی بر کیفیت غذاهایی که حاوی مقادیر قابل توجهی چربی های غیراشباع و آهن هستند دارد. وجود اکسیژن در حد یک درصد منجر به واکنش اکسیداسیون در غذاهای چرب می گردد. اسید فیتیک یک آنتی اکسیدان طبی شناخته شده است و با مهار کردن محل اکسیداسیون سه ظرفیتی اختصاصی، حلقه احیا آهن را که مرحله ای اساسی و موردنیاز واکنش های اکسایشی است بلوکه می کند . اسید فیتیک به عنوان یک آنتی اکسیدان به روغن سویا گوشت، ماهی، غذاهای کنسرو شده دریایی، میوه وسبزی افزوده شده و از بیرنگ شدن و تولید رادیکال های آزاد جلوگیری می کند.
بررسی ها نشان می دهد فیتات ها فعالیت ضدسرطانی نیز از خود نشان می دهد. فعالیت ضد سرطانی میواینوزیتول هگزا فسفات از طریق کاهش تکثیر سلولی و افزایش در تمایز سلول های بد خیم صورت می گیرد و منجر به بازگشت سلول ها به فنوتیپ طبیعی شان می شود.
فواید اینوزیتول
اینوزیتول را برای طیف گسترده ای از بیماری ها، از جمله موارد زیر توصیه می شود:
- اضطراب
- افسردگی
- دیابت
- کلسترول بالا
- سندرم متابولیک
- اختلال هراس
- سندرم تخمدان پلی کیستیک(PCOS)
علاوه بر این، اعتقاد بر این است که اینوزیتول پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش می دهد و از ابتلا به برخی سرطان ها جلوگیری می کند. برخی افراد همچنین از اینوزیتول برای تقویت رشد مو یا غلبه بر بی خوابی استفاده می کنند.
پودر خوراکی اینوفولیک و دیابت
ميواينوزيتول ماده ای است كه در كليه ها از گلوكز ساخته می شود و مشخص شده است كه ميزان آن در سرم ديابتی ها 18 %كاهش می يابد. بررسی اثرات ميواينوزيتول در برخی عوارض ديابت نشان می دهد كه ميواينوزيتول خـوراكی ميـزان سـوربيتول و ميواينوزيتـول درون عـصب سياتيک را افـزايش داده و از سـوی ديگـر سـرعت انتقـال عصبی را در حيوانات ديابتی بهبود می بخـشد.
پودر خوراکی اینوفولیک و کاهش ابتلا به آب مروارید
بـه دليل خواص آنتی اكـسيدانی و جلـوگيری از گليكـه شـدن پروتئين های لنز چشمی انسان احتمال به تاخير افتادن آب مرواريد توسط اين ماده مطرح شده است.
پودر خوراکی اینوفولیک و اختلالات روحی و اضطرابی
اعتقاد بر این است که اینوزیتول با تحریک تولید هورمونهای ایجاد کننده (احساس خوب) سروتونین و دوپامین باعث بهبود افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات روانی می شود. این فرضیه تا حد زیادی توسط تحقیقات صورت گرفته، پشتیبانی می شود که میو اینوزیتول در خون یک نشانگر قابل اعتماد برای کاهش افسردگی بالینی است. این مزایا بیشتر در افراد مبتلا به اختلال هراس (PD) دیده می شود که افسردگی در آنها شایع است. علاوه بر اختلال هراس، اینوزیتول ممکن است در درمان اختلال وسواس-اجباری (OCD)، اختلال بیش فعالی (ADHD) و اختلال استرس پس از آسیب (PTSD) با توجه به تأثیر آن بر میزان سروتونین و دوپامین مفید باشد.
پودر خوراکی اینوفولیک و اختلالات متابولیک
شواهد نشان می دهد که اینوزیتول می تواند اختلالات متابولیکی را که در ایجاد فشار خون بالا، دیابت و سندرم متابولیک نقش دارند، کاهش دهد و یا درمان نماید.
پودر خوراکی اینوفولیک و سندرم تخمدان پلی کیستیک(PCOS)
براساس یک مطالعه که در آزمایش غدد درون ریز منتشر شده، مکمل میو اینوزیتول به مدیریت PCOS کمک می نماید. در این مطالعه، به 20 زن مبتلا به PCOS یا دارونما یا 6 گرم مکمل میو اینوزیتول یک بار در روز به مدت شش تا هشت هفته داده شد. نتایج نشان داد که این مکمل به درمان چندین ناهنجاری مرتبط با PCOS از جمله فشار خون بالا و بالا رفتن سطح چربی خون کمک نموده است.
سایر مزایا
- کاهش علائم پسوریازیس در افرادی که لیتیوم مصرف می کنند
- درمان اختلال دوقطبی
- افسردگی
- اسکیزوفرنی
- اختلالات خوردن
عوارض جانبی
اینوزیتول به طور کلی در بزرگسالان بی خطر تلقی می شود. عوارض جانبی آن خفیف بوده و ممکن است شامل حالت تهوع، درد معده، خستگی، سردرد و سرگیجه باشد. بیشتر عوارض جانبی با دوزهای بالاتر از 12 گرم در روز بروز می نماید. اثرات متابولیکی اینوزیتول ممکن است برای همه مناسب نباشد. حتی در مبتلایان به دیابت ، استفاده طولانی مدت یا استفاده بیش از حد از اینوزیتول ممکن است منجر به هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود. اگرچه برخی مطالعات وجود دارد که نشان می دهد اینوزیتول ممکن است در بیماری دو قطبی مفید باشد ، همچنین نگرانی در مورد آن وجود دارد که احتمالاً باعث ایجاد یک جنون یا هیپومنیک می شود. همچنین این نگرانی وجود دارد که دوز بالای هگزا فسفات اینوزیتول ممکن است توانایی بدن در جذب روی، کلسیم، آهن و سایر مواد معدنی ضروری را کاهش دهد و باعث کمبود تغذیه ای شود حتی اگر یک رژیم متعادل مصرف می نماید.
اسید فولیک:
ویتامین های گروه ب مجموعه ای از ویتامین ها با اعمال وابسته به هم هستند . اسید فولیک از ویتامین های محلول در آب و جزء گروه ویتامین هاي ب می باشد که در سنتزDNA نقش داشته و جهت رشد طبیعی بدن، تولیدمثل، شیردهی، تشکیل آنتی بادی ها و تقسیم سلولی جفت و جنین لازم است. اسید فولیک تولید شده، توسط بدن به فولات تبدیل می شود، به عنوان یک مکمل رژیم غذایی و در غنی سازی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا در طی فرآوری و ذخیره سازی از پایداری بیشتری برخوردار است.
فولات برای ساخت DNA و RNA و متابولیزه نمودن اسیدهای آمینه لازم برای تقسیم سلولی مورد نیاز است. از آنجا که انسان قادر به ساختن فولات نیست، ضروری است که نیاز خود را از طریق رژیم غذایی مناسب و یا استفاده از مکمل ها تامین نماید. اسید فولیک یکی از ویتامین هـای ضـروری و مهـم بـرای زنان واقع در سنین باروری است. تحقیقات نشان می دهـد مصرف اسیدفولیک در دوره قبل و حـین بـارداری بـا کـاهش احتمال وقوع اخیر یا عود نقایص لوله عصبی همراه است. یکـی از تـاثیرات متـابولیکی کمبود اسیدفولیک افزایش هموسیستین خون می باشـد کـه آن هم با افزایش احتمال سقط عادتی و عـوارض دوران بـارداری مثل دکولمان، پره اکلامپسـی مـرتبط اسـت و باعـث افـزایش خطر پیامدهای نامطلوب بارداری و کاهش وزن هنگام تولد و طول مدت حـاملگی مـی شـود.
مقدار مورد نیاز مصرف
میزان نیاز روزانه به اسید فولیک در افراد غیرحامله 50 تا 100 میکروگرم و در فرد حامله 300 تا 400 میکروگرم است.
علل کمبود اسید فولیک
اختلال در جذب اسید فولیکمی تواند به علت مصرف برخی از داروها نظیر:
- فنی توئین و سولفاسالازین
- بیماريهای گوارشی چون کرون از علل کمبود اسید فولیک هستند.