موارد مصرف :تقویت، استحکام و سلامت استخوان ها و دندان ها کاهش ریسک ابتلا به پوکی استخوان کمک به جلوگیری از تخریب استخوان ها افزایش جذب کلسیم
روش مصرف :کودکان و بزرگسالان روزانه یک کپسول همراه غذا و آب کافی میل نمایند. (توصیه می شود مقدار مصرف در کودکان توسط پزشک تعیین گردد).
ویتامین D :ویتامین D ،یک پروهورمون استروئیدی است که سنتز آن در پوست تحت تأثیر اشعه ماورای بنفش و از 5- دهیدروکلسترول صورت می گیرد و نوع فعال آن 3و 52 دی هیدروکسی کوله کلسیفرول یا کلسی تریول، که مهمترین متابولیت این ویتامین در بدن می باشد، در متابولیسم مواد معدنی به ویژه کلسیم و فسفر و استحکام بافت استخوانی نقش اساسی ایفا می کند.ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است، به این معنی که اگر مکمل مصرف می کنید باید قرص را همراه با چربی سالم مصرف کنید.ویتامین D به عنوان "ویتامین آفتاب" شناخته می شود زیرا هنگام برخورد آفتاب به پوست، در بدن تولید می شود.بسیاری از افراد در ماه های سردتر سال هنگامی که روزهای سرد و تاریک مدت زمان خارج از منزل را محدود می کنند به مکمل ها این ویتامین روی می آورند.کاهش سطح ویتامین D فقط یک مسئله مربوط به فصل زمستان نیست. طی چند دهه گذشته، تعداد افراد با سطح کم ویتامینD افزایش یافته اند.طبق تعریف معنی کمبود ویتامین D از کمتر یا مساوی 12 نانوگرم در میلی لیتر تا کمتر یا مساوی 20 نانوگرم در میلی لیتر در متفاوت است.تحقیقات نشان می دهد 41.6 درصد آمریکایی ها با کمبود ویتامین D مواجهه هستند.افراد با رنگ پوست تیره و افراد چاق بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین D می باشند.محققان بیان نمودند، نوشیدن شیر کمتر (شیرهایی که از دهه 1930 با ویتامین D غنی شده است) و استفاده از ضد آفتاب از جمله دلایلی هستند که طی سال ها سبب کاهش مقدار ویتامین D در بین افراد شده ا ند.در واقع، انستیتوی ملی بهداشت خاطرنشان نمود که کمبود این ویتامین در مردان بیشتر دیده شده است، این امر می تواند احتمالاً به دلیل افزایش وزن، کاهش مصرف شیر و استفاده بیشتر از ضد آفتاب در فضای باز باشد.این ویتامین می تواند به روده در جذب کلسیم کمک کند، و در نهایت باعث تقویت استخوان های قوی و سالم می شود.ویتامین D همچنین در کاهش التهاب و تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن و رشد سلول مفید است.مصرف تعدای از مواد غذایی دارای ویتامین D کافی برای رسیدن به مصرف روزانه توصیه می شودهمچنین در برخی مناطق خاص تابش آفتاب نمی تواند تاممین کننده میزان این ویتامین باشد.مردان و زنانی که به تأمین ویتامین D از طریق رژیم غذایی متکی هستند، به طور متوسط از 288 واحد بین المللی در روز می توانند استفاده کنند.حتی با نوشیدن یک لیوان شیر فقط 100 واحد بین المللی در روز به شما می رسد ( تقریبا یک ششم مقداری است که بسیاری از بزرگسالان روزانه به آن نیاز دارند).اما وقتی مکمل ها مصرف شوند به هدف 600 واحد بین المللی در روز نزدیکتر می شوید.این نکته را در نظر بگیرید، زنان بین 51 تا 70 سال که به طور متوسط 156 واحد بین المللی فقط از طریق رژیم غذایی مصرف می کنند، با کمک مکمل ها می تواند به 404 واحد بین المللی برسند.مدت هاست که مکمل های ویتامین D به عنوان ویتامینی مهم برای سلامت استخوان مطرح می شوند.با توجه به بررسی گسترده بیش از 81 آزمایش بالینی که در اکتبر 2018 در مجله دیابت در آمریکا منتشر شده است، مکمل ویتامین D از شکستگی یا زمین خوردن جلوگیری می کند و تاثیری بر تراکم مواد معدنی استخوان دارد.همچنین در یک آزمایش بالینی تصادفی کنترل شده با بیش از 25000 شرکت کننده که در سال 2019 در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد، گزارش گردید مکمل ویتامین D ، خطر ابتلا به سرطان، حمله قلبی، سکته مغزی یا مرگ قلبی عروقی را کاهش می دهد. در این آزمایش محققان دریافتند که افراد مبتلا به سرطان 25٪ احتمال مرگ کمتری در صورت مصرف ویتامین D دارند.در همین حال، اکثر مطالعات ارتباط بین سطح پایین ویتامین D و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را نشان می دهند.یک آزمایش بالینی تصادفی و کنترل شده که در سال 2018 منتشر شد ، این نتیجه را تأیید نمود. در این آزمایش مصرف مکمل ویتامین D3 با دوز 4000 واحد بین المللی در روز در مقایسه با دارونما خطر ابتلا به دیابت را کاهش داد.باز هم با توجه به این تحقیقات ب فواید مکمل ویتامین D کاملاً قطعی نیست. در حقیقت، نویسندگان یک بررسی که در سال 2014 ، اظهار داشتند: نمی توان نتیجه گیری صحیح و جهانی درباره فواید آن انجام داد.بنابراین، قبل از اینکه از این مکمل استفاده کنید، با پزشک خود مشورت نماید.ویتامین D و کاهش ابتلا به سرطان پستان :برخی از شواهد موجود حاکی از ارتباط وضـعیت ویتـامین D و خطر سرطان پسـتان هسـتند.در مطالعاتی که به بررسی ارتباط دریافت ویتامین D و خطر سرطان پستان پرداخته اند، نتـایج متفـاوتی حاصـل شده است.نتایج یک متاآنالیز حاکی از یک رابطه معنـی دار معکـوس بین دریافت ویتامین D و خطر سرطان پستان مـی باشـد.در مطالعاتی خطر سرطان پستان در زنانی که بیشتر از 400 واحد در روز ویتامین D دریافت می کردند کمتر از آنهایی بوده است که دریافت مکمل نداشتند.برخی از مطالعات نیز حاکی از احتمال تفاوت ارتباط ویتامین D و خطر سرطان پستان در زیر گـروه هـاي سـنی یـا وضـعیت یائسـگی می باشند.نتایج حاصل از یک مطالعه نشان داد کـه خطـر سرطان پستان در شرکت کنندگانی کـه دریافـت ویتـامین D آنها بیشتر از 200 واحد در روز بود، به شکل معنی داري پایین تر از افرادي بود که دریافت کمتر از 80 واحد در روز داشتند و در آنالیزي که در آن طبقه بندي بر اساس وضعیت یائسـگی و نمایه توده بدن صورت گرفت، هم ویتامین D رژیمی و هم کل ویتامین D دریافتی با یک اثر محافظتی در زنـان غیـر یائسـه همراه بودند.در مطالعه اي کـه افـراد براسـاس وضـعیت یائسگی گروه بندي شده بودند، رابطه معنی دار بین ویتامین Dو خطر سرطان پستان فقط در زنـان غیریائسـه مشـاهده شـد.
مکانیسم عمل:ویتامین D اثرات ضد سرطانی خود را از طریق القاي تمایز و پرولیفراسیون سـلولی و بـا مهـار و تنظـیم رشـد و آپوپتـوز سلولی اعمال می کند . ایـن اثـرات ضـد سـرطانی بـه واسـطه متابولیت فعال آن یعنی 1 و 25 دي هیدروکسی کوله کلسـی گیرنـده هسته ای ویتامینD که تقریبا در همه بافت ها از جمله سلول های طبیعی و بدخیم پستان وجود دارد متصل می شود تا اثرات خود در تنظیم چرخه سلولی، آپوپتوز و تمایز را بر جای گذارد. اثـر ضد سـرطانی ویتـامین D تا حدي در ارتباط با هورمون هاي جنسی اسـت و غلظت ایـن هورمون ها نیز در گردش خون زنان غیر یائسـه بیشـتر است . ویتـامین D سبب سرکوب پرولیفراسیون القا شده توسط 17-بتااسترادیول و تنظیم کاهشی گیرنده هاي اسـتروژن می گردد . بـه عبـارت دیگر ویتامین D می تواند در مراحل مختلف بر مسـیر عملکرد استروژن تأثیرگذار باشد، به طوري که هم بر تعداد گیرنده هاي استروژن و هم بر توانایی این گیرنده ها در عمل به عنوان فعال کننده هاي رونویسی مؤثر می باشد.چرا برخی افراد ممکن است به مکمل ویتامین D نیاز داشته باشند؟چرا برخی از گروه ها بیشتر در معرض خطر پایین بودن سطح ویتامین D هستند؟ در بیشتر موارد، می توان آن را به رژیم غذایی یا سبک زندگی آنها ارتباط داد. به عنوان مثال گیاهخواران را در نظر بگیرید. سطح بسیار پایینی از ویتامین D دارند زیرا از غذاهای غنی از ویتامین D از جمله :- گوشت - ماهی - زرده تخم مرغ و محصولات لبنی که با ویتامین غنی شده اند مصرف نمی کنند.نتایج یک مطالعه که در سال 2016 منتشر شد، نشان داد که غلظت سرمی ویتامین D در بین شرکت کنندگانی که رژیم غذایی گیاه خواری را دنبال می کنند، در مقایسه با افرادی که گوشت و لبنیات می خورند 34 درصد کمتر است.اما روش هایی وجود دارد که می توان ویتامین D را به رژیم غذایی افراد گیاه خوار اضافه نمود. به عنوان مثال، طبق گفته انستیتوی ملی بهداشت، نوشیدنی های شیر گیاهی، مانند نوشیدنی هایی که از سویا، جو دوسر و بادام تهیه می شوند، غالباً با ویتامین D غنی می شوند .افراد چاق نیز ممکن است به مکمل نیاز داشته باشند. تحقیقات نشان داده است که دلایل احتمالی کمبود در این افراد شامل مصرف کمتر ویتامین D در رژیم غذایی در مردان چاق در مقایسه با زنان و مردان غیر چاق، احتمال کمتر قرار گرفتن افراد چاق در معرض آفتاب (فقط به دلیل جذب ضعیف تر) و کاهش میزان جذب ویتامین D در افرادی که عمل معده را انجام دادند. درمورد افراد مسن، طبق تحقیقات ، آنها بیشتر در معرض خطر هستند زیرا اکثر وقت خود را در خانه می گذرانند.
کمبود ویتامین D :در حال حاضر، یک میلیارد نفر در سراسر دنیا مبتلا به کمبود ویتامین D هستند و کمبود ویتامین D مشکل شایع و جدی سلامت در کشورهای توسعه یافته و همچنین کشورهای در حال توسعه در سراسر جهان است.کمبود شدید ویتامین D در کودکی:- موجب اختلال در معدنی شدن- تأخیر در رشد و تغییر شکل استخوان - و نهایتاً راشیتیسم می شود کمبود این ویتامین در بزرگسالی:منجر به استئوماالسی (نرمی استخوان)- ضعف عضلانی- افزایش خطر شکستگی پاتولوژیک و تشدید استئوپنی و استئو پورزمی گردد.بررسی های جدید نشان داده اند که کمبود درازمدت ویتامین D نه تنها موجب اختلالات متابولیک استخوان مانند استئومالاسی و استئوپورز می شود، بلکه ممکن است در ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن مانند:- بیماری دیابت وابسته به انسولین - لوپوس اریتماتوس -مولتیپل اسکلروزیس -و بدخیمی نقش داشته باشد.علائم رایج کمبود شامل:- احساس خستگی - احساس درد است، اگرچه اغلب هیچ علائمی وجود ندارد. بهترین راه برای مطمئن شدن این است که از پزشک خود کمک بگیرید، پزشک با استفاده از آزمایش خون به ارزیابی سطح ویتامین D شما می پردازد.آیا مصرف بیش اندازه ویتامینD یاعث ایجاد مسمومیت می شود؟وقتی صحبت از ویتامین D می شود، همیشه مقدار ویتامین D باید در نظر گرفته شود. از آنجا که یک ویتامین محلول در چربی است، در بدن ذخیره می شود و اگر مقدار زیادی مصرف شود، می تواند مضر باشد. محققان می گویند، مصرف بیش از حد ویتامین D می تواند باعث مسمومیت با ویتامین D گردد.اگر مطمئن هستید که یک رژیم غذایی مناسب دارید و نور آفتاب را به مقدار کافی جذب می کنید، مطمئن باشید که به مقدار 600 واحد بین المللی این ویتامین در روز بدست می آورید و دیگر لازم نیست نگران مصرف بیش از حد آن باشید. هنگامی که مکمل ها اضافه می شوند، باید دقت خاصی صورت گیرد (معمولاً دوزهای بالاتر از 10 هزار واحد بین المللی در روز)
علائم مسمومیت با ویتامین D شامل موارد زیر است:- از دست دادن اشتها- احساس خستگی - ضعف و گیجی-یبوست-تکرر ادرار-احساس تشنگیاگر هر یک از این علائم را تجربه کردید و نگران مسمومیت با ویتامین D هستید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.