موارد مصرف : درمان واریس های سطحی، فلبیت و هموروئید
دستور مصرف : بزرگسالان: ۱عدد قرص صبح، ۱ عدد قرص شب ترجیحاً همراه با غذا مصرف شود.
عوارض جانبی: در موارد نادر ممکن است موجب خارش، تهوع و مشکلات گوارشی شود.
موارد منع مصرف و نکات قابل توصیه:
- این دارو در بیماران کبدی و کلیوی منع مصرف دارد.
- در افراد زیر ۱۸ سال نباید مصرف شود.
تداخل های داروئی: از مصرف همزمان با داروهای وارفارین، سالیسیلات ها و دیگر داروهای انتی کوآگولانت (ضد انعقاد) اجتناب شود.
مصرف در دوران بارداری و شیردهی: مصرف در این دوران توصیه نمی شود.
اجزای فرآورده : در هر قرص روکش دار مقدار ۳۰۰ میلی گرم عصاره خشک شاه بلوط هندی (Aesculus hippocastanum) موجود می باشد.
مواد موثره : مهمترین ماده موثره شاه بلوط هندی ترکیبی از تری ترپن های گلیکوزیدی به نام آئسین (Aescin)می باشد. سایر مواد عبارتند از فلاونوئیدها (روتین، کرستین و ایزوکریستین)، هیدروکسی کومارینها شامل آسکولین، فراکسین و اسکوپولین
آثار فارماکولوژی :
واریس یا گشاد شدن سیاهرگ ها، شایعترین بیماری عروقی انسان است که حدود ۲۰-۱۰ درصد جمعیت را مبتلا می کند. علت زمینه ای، افزایش فشار سیاهرگی است که ناشی از ایستادن های طولانی، بارداری، ضربه و یا بیماری کبدی می باشد. به علت نارسایی دریچه های موجود در جدار سیاهرگ ها بازگشت خون وریدی از عروق به سمت قلب دچار نارسایی شده و پر خونی وریدها را سبب می شود. امروزه از دانه های گیاه شاه بلوط هندی به طور گسترده به عنوان درمان حمایتی در حفظ عملکرد وغشاء دیواره وریدها و بهبود جریان خون در نارسایی مزمن وریدی استفاده می شود. مطالعات علمی اثر سودمند استفاده از عصاره دانه های این گیاه را در درمان علائم نارسائی مزمن وریدی مثل احساس سنگینی و دردهای پاها، التهاب و ورم پا، التهاب عضلات صاف متعاقب جراحی و صدمات رگ به رگ شدن، کوفتگی و درد اثبات کرده اند.
آئسین موجود در عصاره شاه بلوط هندی با آزاد کردن پروستاگلاندین F۲a تونیسیته وریدها را افزایش داده، نفوذپذیری عروق را نسبت به پروتئین های با وزن مولکولی پایین، الکترولیت ها و آب به درون فضاهای بین بافتی کاهش می دهد و آدم همراه با التهاب را بهبود می بخشد این عصاره آنزیمهای لیزوزمی را مهار نموده و باعث کاهش تخریب غشاء و دیواره وریدهای می شود. در یک مطالعه دوسوکور راندم در عرض ۴ هفته بر روی ۴۰ بیمار که به علت نارسایی مزمن وریدی دچار ورم پاها بودند. اثر ضد التهاب و بر طرف شدن درد ساق پاها با تجویز عصاره شاه بلوط هندی به اثبات رسیده است.
در مطالعه ای بر روی ۲۴۰ بیمار، در طی دو هفته، مصرف ۵۰ میلی گرم دو بار در روز از عصاره شاه بلوط هندی در مقایسه با پلاسبو و مکانیسم های فشاری مانند بانداژ و یا جوراب واریس، نتایج درمانی بهتری حاصل گردید.
Reference