موارد مصرف :
- تقویت معده
- درمان سوء هاضمه
- ضد تهوع دوران بارداری
دستور مصرف :
تقویت معده:
بزرگسالان: ۲ – ۱ قاشق غذاخوری قبل از هر وعده غذا
اطفال بالای ۵ سال: ۲-۱ قاشق مرباخوری قبل از هر وعده غذا
درمان سوء هاضمه:
بزرگسالان: ۲ – ۱ قاشق غذاخوری پس از هر وعده غذا
اطفال بالای ۵ سال: ۲-۱ قاشق مرباخوری پس از هر وعده غذا
تهوع بارداری: ۲ – ۱ قاشق غذاخوری قبل از هر وعده غذا
اجزای فرآورده :
میوه “به” (Cydonia oblonga)
زنجبیل (Zingiberofficinale)
سرکه (Vinegar)
عسل (Honey)
عوارض جانبی: عارضه جانبی خاصی گزارش نشده است.
موارد عدم مصرف و نکات قابل توصیه:
۱- در موارد خونریزیهای فعال معده و روده نباید مصرف شود.
۲- در افراد صفراوی مزاج یا با معده گرم و خشک بهتر است مصرف نشود.
مصرف در دوران بارداری و شیردهی: منع مصرف ندارد.
شرایط نگهداری:
- همانند سایر داروها،شربت جالینوس باریج را از دید و دسترس اطفال دور نگهدارید.
- فرآورده در ظرف دربسته، دور از نور و در دمای ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
استاندارد شده : بر اساس ۲۶ – ۲۲ میلیگرم فنولیک تام (بر حسب گالیک اسید) در هر ۵ میلیلیتر شربت
آثار فارماکولوژی و مکانیسم اثر : عصاره میوه “به” موجود در فرآورده با اثر قبض موجود در آن باعث تقویت معده و ممانعت از ریزش مواد غیر طبیعی به آن میشود.همچنین مصرف به پس از غذا به رفع سوء هاضمه و اصلاح وضعیت گوارشی کمک میکند.
اثر ضدتهوع این فرآورده از یک سو به خاطر دارا بودن عصاره میوه “به”و از سوی دیگر به دلیل در بر داشتن زنجبیل است که این اثر در کاهش تهوع دوران بارداری نیز به اثبات رسیده است:
در یک مطالعه کنترلدار تصادفی که در ۲ گروه ۴۵ نفری زنان باردار (سن بارداری ۱۴ – ۶ هفته) انجام شد و یک گروه شربت میوه” به”، سه بار در روز قبل از غذا و گروه دیگر قرص ۲۰ میلیگرم ویتامین ب۶، سه بار در روز قبل از غذا به مدت ۷ روز مصرف کردند نشان داد شربت میوه “به” سبب بهبود معنیدار شدت و مدت تهوع و همچنین بهبود معنیدار وضعیت خواب، اشتها و حال عمومی میگردد.
در یک مطالعه کنترلدار تصادفی دیگرکه بر روی ۱۳۸ نفر از زنان باردار در ۱۶ هفته اول بارداری انجام شد؛ یک گروه روزانه mg 500 زنجبیل و گروه دیگر روزانه mg 10 ویتامین B۶ دریافت کردند. نتایج نشان داد در هر دو گروه مورد مطالعه تهوع و استفراغ بهبود یافته و هیچ گونه اثرات مضری در ارتباط با مصرف زنجبیل در مادر و نوزاد گزارش نشد.(۶) مطالعه مشابه دیگری بر روی ۲۹۱ زن باردار نیز نتایج مشابهی دربرداشت.
نتایج مطالعه بالینی کنترلدار و تصادفی دیگری که بر روی ۱۲۰ نفر از زنان بارداربا علائم تهوع و استفراغ بارداری (Morning sickness) در ۲۰ هفته اول بارداریانجام شد نشان داد تهوع و استفراغ بیماران پس از دریافت عصاره زنجبیل معادل ۱۵۰۰ میلیگرم پودر زنجبیل به مدت ۴ روز، به طور مشخصی بهبود یافت.بررسیهای بعد از زایمان نیز نشان داد وزن بدو تولد، سن باروری و امتیاز APGAR نوزادان در محدوده طبیعی بوده و میزان بروز اختلالات ژنتیکی در فرزندان مادران دریافت کننده زنجبیل مشابه نوزادان متولد شده در گروه کنترل بود.
نتایج مطالعه کنترلدار تصادفی بر روی ۷۰ زن باردار که mg 1000 پودر زنجبیل در روز دریافت میکردند نشان داد تهوع و استفراغ مادران به طور مشخصی بهبود پیدا کرده و هیچ گونه اثر مضری در ارتباط با مصرف زنجبیل بر بارداری و نتیجه آن گزارش نشد. دو مطالعه دیگر که طی آنها زنان باردار mg 1000 پودر زنجبیل در روز دریافت کرده بودند نیز نتایج مشابهی به همراه داشت.
Reference