توضیحات :
چشم یکی از اعضاء حسی مهم بدن انسان به شمار می رود و تحت تأثیر عوامل گوناگون مانند کارکردن با کامپیوتر، نگاه کردن به تلویزیون و رانندگی در شب، تحت استرس و فشار قرار می گیرد.
به علاوه عواملی همچون کمبود خواب، هوای خشک یا نیکوتین، موجب ایجاد آسیب در چشم می گردد. چشم به تعداد مشخصی از ویتامینها، ریز مغذی ها و مواد مؤثره گیاهی نیاز دارد. بدن انسان قادر به ساخت این مواد نمی باشد، بنابراین استفاده از این مواد در رژیم غذایی روزانه لازم و ضروری به نظر می رسد. کپسولهای چشم یوروویتال حاوی مواد حیاتی می باشند. ویتامینA یکی از اجزاء تشکیل دهنده رودوپسین می باشد و جهت دید چشم ضروری است. ویتامینC موجب حفظ قدرت دفاعی بدن گردیده و ویتامینE، سلولهای بدن را محافظت می کند. ریز مغذی روی یکی از اجزاء تشکیل دهنده بسیاری از آنزیم های بدن بوده و در واکنشهای متابولیکی بدن شرکت دارد. کاروتنوئید طبیعی لوتئین از طریق رژیم غذایی روزانه شامل غذاهای گیاهی و سبزیجات جذب می شود و در حفظ سلامت ماکولا و شبکیه نقش دارد.
موارد مصرف :
- تقویت سیستم بینایی
- کمک به پیشگیری از ضعف بینایی ناشی از افزایش سن
- بهبود عملکرد چشم
- حفظ رطوبت لازم چشم
دستور مصرف : روزانه یک عدد کپسول همراه غذا با مقدار کافی آب یا مطابق دستور پزشک مصرف شود.
شرایط نگهداری : دور از دسترس اطفال و در جای خشک و خنک نگهداری شود.
موارد هشدار و نکات قابل توجه :
- این فرآورده صرفا یک مکمل رژیمی غذایی بوده و جهت تشخیص ، درمان و پیشگیری از بیماری نمی باشد.
- در دوران بارداری و شیردهی ، مطابق دستور پزشک یا دکتر داروساز مصرف شود.
اجزای تشکیل دهنده :
لوتئین : یکی از ششصد کاروتنوئید طبیعی شناخته شده محسوب می شود. در سبزیجات با برگهای سبز مانند اسفناج و کلم یافت شده و به عنوان یک آنتی اکسیدان مطرح است . برای جذب نورآبی رنگ، توسط ارگانیسم های بدن مورد استفاده قرار می گیرد. لوتئین در گیاهان به صورت استر اسیدهای چرب با یک یا دو اسید چرب یافت می شود. لوتئین یک مولکول چربی دوست (لیپوفیل) بوده و به طور کلی در آب نامحلول می باشد. کاروتنوئیدهایی مانند لوتئین و زئگزانتین، مواد محلول در چربی محسوب می شوند و جهت جذب مناسب از لوله گوارشی نیاز به حضور مواد غذایی چرب است.
در نتیجه میزان جذب کاروتنوئید در بدن، در صورت مصرف غذاهایی که دارای میزان کم چربی می باشند و یا در شرایط پزشکی خاص که منجر به کاهش در جذب چربیها می گردد، مانند کمبود آنزیم لوزالمعده، بیماری کرون، بیماری سلیاک، سیستیک فیبروزیس، عمل جراحی (برداشتن قسمتی از معده یا به طور کامل)، عملکرد مثانه و کبد دچار اختلال می گردد.
میزان مورد نیاز بدن به لوتئین:
تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که مصرف ۱۰-۶ میلی گرم لوتئین از سبزیجات با برگ های سبز تیره و سایر منابع جهت ایجاد تأثیرات سودمند لوتئین در بدن مورد نیاز است.
نقش لوتئین در سلامت:
– سلامت چشم: لوتئین تأمین کننده مواد مغذی چشم می باشد. لوتئین از طریق کاهش خطر دژنراسیون ماکولائی موجب حفظ سلامت چشم ها می گردد. شواهد اپیدمیولوژیکی مبنی بر وجود ارتباط بین پایین بودن غلظت لوتئین و زئگزانتین از یک سو و خطر ایجاد و پیشرفت بیماری دژنراسیون ماکولائی وابسته به سن از سوی دیگر وجود دارد.
AMD (دژنراسیون ماکولائی وابسته به سن) زمانی اتفاق می افتد که قسمت مرکزی شبکیه چشم که ماکولا نامیده می شود به مرور زمان دچار آسیب گردد. ماکولا ناحیه کوچکی از شبکیه می باشد که مسئوول دید مرکزی و دقت بینایی است.
کاهش سلامت ماکولا می تواند منجر به ایجاد استرس اکسیداتیو در شبکیه گردد که در از دست دادن دید مرکزی تاثیر دارد.
با توجه به آمار مرکز بین المللی تحقیقات بر بیماری های چشمی،AMD خشک، معمولترین و خفیف ترین نوع AMD است که در ۸۵ تا ۹۰ درصد موارد دیده می شود. این نوع به مرور زمان گسترش یافته و اغلب باعث از دست دادن خفیف دید چشم می گردد. یک عامل تشخیص دهنده کلیدی بیماری AMD، جمع شدن رسوباتی به رنگ زرد قهوه ای، گرد، کوچک و چرب در قسمت مرکزی چشم می باشد که drusen نامیده می شود. Drusen در بافت اپی تلیوم رنگدانه شبکیه (RPE) تجمع یافته و موجب تحلیل و از بین رفتن ماکولا می گردد. شدت کاهش دید و یا از دست دادن آن وابسته به محل و میزان تحلیل رفتگی (باریک شدن ماکولا) توسط drusen می باشد.
نوع مرطوب AMD، حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد کل موارد AMD را شامل می شود، در این نوع شانس از دست دادن دید به صورت حاد، بیشتر می باشد. این نوع AMD مسئوول ایجاد ۹۰ درصد کاهش دید شدید در AMD است. نوع مرطوب AMD از طریق رشد رگهای خونی غیر طبیعی یا کروئیدال (CNV) در زیر قسمت مرکزی شبکیه ایجاد می شود. این رگهای غیر طبیعی باعث نفوذ پذیری مایع و خون در بافت و قسمت پشتی چشم شده و منجر به ایجاد بلیستر در شبکیه می گردد. این پیشرفت منجر به ایجاد زخم و آسیب به بافت چشم و از دست دادن دید مرکزی می گردد. نوع مرطوب AMD می تواند با سرعت منجر به آسیب ماکولا و همچنین باعث از دست دادن سریع دید مرکزی چشم گردد.
لوتئین و ترکیبات وابسته به آن مانند زئگرانتین، به میزان زیادی در قسمت ماکولا چشم تجمع یافته اند و باعث ایجاد رنگ زرد شناخته شده ای که به رنگدانه ماکولا مشهور است می گردند. رنگدانه ماکولا، ماکولا را از آسیب اکسیداتیو نوری در نور آبی رنگ محافظت می کند. در میان ۶۰۰ نوع کاروتنوئیدی که در طبیعت وجود دارند، تنها لوتئین و زیگزانتین به طور طبیعی در ماکولای چشم یافت می شود. این حقیقت به تنهایی، بیانگر آن است که لوتئین نقش حیاتی را در حفظ سلامت چشم ایفا می کند. آمار زیادی در دست است که تأثیر لوتئین را در کاهش خطر ایجاد AMD تأیید می نماید.
نتایج تعدادی از تحقیقات به دست آمده نشانگر وجود ارتباط میان دریافت لوتئین، سطح سرمی، دانسیته رنگدانه ماکولا و خطر ایجاد AMD در انسان می باشد. نتیجه مطالعه ای که بر بالغین ۸۴-۴۳ ساله انجام پذیرفته، نشان می دهد که مصرف لوتئین و زئگزانتین می تواند در کاهش شیوع کاتاراکت یا آب مروارید چشم مؤثر باشد.
لوتئین و زئگزانتین، تنها کاروتنوئیدهای موجود در لنزیا عدسی چشم می باشند. در یک بررسی مشابه، ارتباط بین دریافت کاروتنوئیدها (آلفاکاروتن، بتاکاروتن، لوتئین، لیکوپن، بتا کریپتو هگزانتین) و ویتامینA و ابتلا به کاتاراکت در ۳۶۳۴۴ انسان در سنین ۷۴-۴۵ سال که از سلامت کامل برخوردار بودند مورد بررسی قرار گرفت. محققان به این نتیجه رسیدند که افرادی که میزان بالاتری لوتئین و زئگزانتین مصرف کردند، حدود ۱۹ درصد، کمتر از افرادی که به میزان کمتری لوتئین مصرف کرده اند، درمعرض خطر ابتلا به بیماری کاتاراکت قرار دارند.
– سلامت پوست: پوست و چشم ها، تنها اعضایی از بدن به شمار می روند که در معرض مستقیم محیط خارجی می باشند. مطالعات نشان می دهند که مخلوطی از مواد غذایی که شامل لوتئین نیزمی باشد، دارای قابلیت ایجاد اثر آنتی اکسیدانی بر پوست بوده و از اثر تخریبی رادیکالهای آزاد ممانعت می نمایند. لوتئین آنتی اکسیدانی است که به نظر می رسد می تواند تأثیرات تخریبی و مضر رادیکالهای آزاد را در بسیاری از قسمتهای بدن کاهش دهد. رادیکالهای آزاد می توانند نقش مهمی را در تعداد زیادی از بیماریهای مزمن ایفا کنند. همچنین لوتئین، طول موجهای آبی رنگ و با انرژی بالا را در حدود ۹۰ درصد از محدوده نور مرئی فیلتر می کند.
به طور کلی نور آبی رنگ چه در داخل منزل و چه از طریق نور خورشید، باعث تحریک ایجاد استرس اکسیداتیو و آسیب ممکن ناشی از رادیکالهای آزاد در ارگانهای بدن انسان مانند پوست و چشم که در معرض نور قرار دارند، می گردد.
همانند چشم ها، لوتئینی که مورد مصرف قرار می گیرد، در پوست ذخیره می گردد. تحقیقات نشان می دهد که مصرف ۱۰ میلی گرم لوتئین از طریق غذا یا مکملهای غذایی نقش مهمی را در حفظ و نگهداری پوست سالم ایفا می نماید. همچنین طی یک تحقیق بالینی اخیر نشان داده شده است که مصرف ۱۰ میلی گرم لوتئین به صورت روزانه باعث افزایش آب رسانی به پوست، قابلیت ارتجاعی و افزایش چربی پوست می گردد. پوست وسیعترین اندام بدن انسان به شمار می رود. پوست و چشم ها، تنها اندامهایی از بدن می باشند که به طور مداوم در معرض عوامل محیطی قرار دارند.
پوست تحت تأثیر عوامل زیر قرار دارد:
– نور (خصوصاً طول موجهای مرئی و فرابنفش)
– عوامل آلوده کننده محیطی
تعدادی از واکنشهایی که اکسیژن فعال تولید می کند، می توانند منجر به آسیب سلولهای پوستی به وسیله رادیکالهای آزاد گردد. پوست دارای عملکردهای گوناگونی می باشد. پوست به عنوان یک سد حفاظتی اعضاء داخلی بدن محسوب می شود. پوست دمای بدن انسان را تنظیم می کند. نقش مهمی را در پاسخ ایمونولوژیکی بدن ایفا می نماید. بنابراین حفاظت از پوست، از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.
– سلامت قلبی عروقی: تحقیقات نشان می دهد که لوتئین نقش مهمی را در حفظ سلامت انسان ایفا می نماید. جهت حفظ سلامت دستگاه قلبی- عروقی، لوتئین موجود در خون می تواند به طور مؤثری بر ضخیم شدن دیواره آئورت که یکی از عوامل ایجاد کننده تصلب شرائین یا آترواسکلروزیس می باشد، تأثیر گذارد. حداقل یکی از مطالعات منتشر شده، نشان دهنده آن است که افزایش میزان لوتئین در سرم می تواند باعث کاهش ضخامت دیواره آئورت گردد.
سلامت زنان : با توجه به این مطلب که زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری AMD و کاتاراکت یا آب مروارید می باشند و نیاز آنها در دوران شیردهی، به لوتئین بیشتر می گردد، مصرف مکملهای غذایی حاوی لوتئین از اهمیت بیشتری در زنان برخوردار هستند.
– سایر فواید لوتئین به عنوان یک کاروتنوئید:
لوتئین یکی از اعضاء اصلی گروه کاروتنوئید ها به شمار می رود. کاروتنوئیدها دارای نقش زیادی در سلامت انسان می باشند. به عنوان مثال:
– سندرم نقص ایمنی اکتسابی
– دژنراسیون ماکولار وابسته به سن
– آنژین پکتوریس
– آسم
– کاتاراکت– سرطان گردن رحم
– دیس پلازیا گردن رحم
– عفونت کلامیدیایی
– بیماری قلبی
– سرطان لارنکس
– سرطان ریه
– ناباروری آقایان و خانمها
– استئو آرتریت
– حساسیت به نور
– پنومونی
– سرطان پروستات
– آرتریت روماتوئید
– سرطان پوست
– عفونت کاندیدیایی واژن
کمبود لوتئین :
لوتئین یکی از اعضاء خانواده کاروتنوئیدها می باشد. دریافت میزان ناکافی کاروتنوئیدها در طولانی مدت می تواند در ایجاد بیماری های مزمن از جمله بیماری قلبی و تعداد زیادی از سرطانها مؤثر باشد. یکی از مکانیسم های مهم در مورد بیماری وابسته به کاروتنوئید می تواند رادیکالهای آزاد باشد. تحقیقات نشان دهنده آن است که رژیم غذایی که دارای میزان پائین کاروتنوئید می باشد می تواند باعث افزایش آسیب پذیری بدن در برابر رادیکالهای آزاد گردد. به عنوان یک نتیجه بدست آمده در طولانی مدت، رژیم های غذایی شامل میزان پائین کاروتنوئید می تواند باعث افزایش آسیب بافتی ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد و افزایش خطر بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و سرطان گردند.
با توجه به مصرف میزان پائین میوه ها و سبزیجات، بسیاری از بزرگسالان و جوانان میزان کافی لوتئین و زئگزانتین را در رژیم غذای شان دریافت نمی کنند. در صورت کشیدن سیگار و یا نوشیدن الکل، میزان لوتئین خون کمتر از حد نرمال می گردد. طبق آمار، سیگاریها، الکلی هاو…، به میزان کمتر از غذاهای حاوی لوتئین و زئگزانتین استفاده می کنند. همچنین تحقیقات نشان می دهد که کشیدن سیگار باعث تخریب کاروتنوئیدها می گردد.
منابع غذایی حاوی لوتئین: هویج، پرتقال، سبزیجات و میوه جات زرد رنگ، منابع لوتئین به شمار می روند. سبزیجات دارای برگ سبز، مانند اسفناج، همچنین حاوی مقادیر زیادی از لوتئین می باشند. تمامی اینها قسمت مهمی از رژیم غذایی سالم به شمار می روند. لوتئین همچنین به صورت مکمل غذایی نیز در دسترس می باشد.
چه افرادی به میزان بیشتری لوتئین در رژیم غذای شان نیاز دارند؟
به یاد داشته باشید که:
لوتئین به علت تأثیرات سودمندی که در چشم ها دارد ،برای تمامی افراد درطول زندگی مورد نیاز می باشد
– کودکان و اطفال
– خانمها
– افرادیکه دچار ضعف بینایی می باشند
– افرادیکه مبتلا به کاتاراکت چشم هستند
– افراد مسن (۶۵ سال و بالاتر)
مس : حدود ۱۵۰-۷۵ میلی گرم مس در بدن انسان وجود دارد. در بدن نوزادان تازه به دنیا آمده میزان بالاتری مس نسبت به بزرگسالان وجود دارد.
کبد، مغز، کلیه ها، قلب و مو دارای غلظت بیشتری از مس می باشند. میزان متوسط مس سرمی در زنان بزرگسال بیشتر از آقایان می باشد.
میزان سرمی مس نیز به طور مشخصی در خانمها طی دوران بارداری و زمانیکه از ضد بارداریهای خوراکی استفاده می کنند افزایش می یابد. در بدن انسان، مس یکی از اجزاء سازنده تعدادی از آنزیمها می باشد و به صورت ترکیب با تعدادی از پروتئینها در خون یافت می شود.
سرولوپلاسمین، یک آنزیم پلاسمایی حاوی مس، باعث افزایش سرعت اکسیداسیون آهن به یون آهن می گردد، بنابراین باعث کاهش انتقال آهن توسط ترانسفرین (پروتئینی که باعث انتقال آهن در خون می شود) می گردد. در نتیجه آهن به بافتهای بدن جهت سنتز ترکیبات حاوی آهن، خصوصا، هموگلوبین منتقل می شود.
مس به طور قابل توجهی در قسمت دئودونوم روده جذب می شود. حدوداً ۳۲ درصد مس موجود در رژیم غذایی جذب می گردد. مس اضافی در صفرا ترشح می شود. مس در قرار گرفتن آهن در ساختار هموگلوبین کمک می کند. مس باعث تحریک رشد گلبول های قرمز در بدن می شود. همچنین مس قسمت اصلی تعدادی از آنزیمهای گوارشی به شمار می رود. مس باعث مورد استفاده قرار گرفتن اسید آمینه تیروزین و افزایش کارآیی آن به عنوان فاکتور تولید رنگدانه برای مو و پوست می گردد. همچنین مس جهت کارآیی ویتامینC در بدن مؤثر است.
کمبود مس می تواند باعث ایجاد ضعف در بدن، اختلالات گوارشی، اختلال در تنفس گردد. تاکنون گزارشی از آنمی وابسته به فقر مس در بزرگسالان گزارش نشده است. تمامی ترکیبات دارویی دارای آهن، حاوی ریز مغذی مس می باشد. کمبود مس در اطفال، خصوصاً در آنهایی که به طور نارس متولد شده اند، دیده شده است، همیشه کمبود مس در کودکان به صورت اسهال مزمن نمایان می گردد و بعد از گذشت زمان به آنمی تبدیل می شود که پاسخی نسبت به درمان با آهن نمی دهد.
روی : میزان نیاز بدن به عنصر روی کم می باشد، ولی تأثیر آن در رشد و حفظ سلامتی بدن حتی در دوران قبل از تولد قابل توجه است،.
بدن یک انسان طبیعی با وزن ۷۰ کیلوگرم دارای ۳/۲-۴/۱ گرم روی می باشد. روی در میزان کم در تمامی بافتها وجود دارد. میزان روی استخوانها، دندان و لوزالمعده کمی بیشتر از سایر بافتهای بدن می باشد.خون انسان به میزان ۷/۰ میلی گرم در ۱۰۰ سی سی، روی دارد، ولی سرم خون یا پلاسما حاوی ۱/۰ میلی گرم روی در ۱۰۰ سی سی می باشد.
روی یک عنصر سفید – آبی رنگ و فلزی بوده و در بدن اغلب، به صورت ترکیب با سایر اجزا تشکیل دهنده بدن انسان دیده می شود.حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد روی موجود در غذا، از طریق روده کوچک در بدن انسان جذب می شود. میزان جذب روی در بدن به وسیله فیبرها، کلسیم، مس، فیتات و فسفات به دفعات کاهش می یابد. بر خلاف آن اسیدهای آمینه و پپتیدها، باعث افزایش میزان جذب روی در بدن می گردند. حدود ۹۹ درصد کل روی بدن در سلولها وجود داشته و مابقی آن در پلاسما و مایع خارج سلولی یافت می شود. دفع روی اکثرا از طریق ترشحات لوزالمعده و روده انجام می گیرد. روی جهت حفظ سلامت پوست، مو، بهبود ترمیم زخمها و بارداریهای موفق مورد نیاز می باشد. روی نقش حیاتی در حفاظت از بدن در برابر بیماریها و عفونت ایفا می نماید.
همچنین روی جهت انتقال ویتامین A به شبکیه مورد نیاز می باشد.ازگذشته تا کنون ثابت شده است که رشد و بلوغ جنسی بدن در کنارعوامل دیگر وابسته به روی می باشد. روی باعث تسریع بهبود زخم های مزمن ودیگر زخمها می گردد. بیمارانی که دارای میزان کم روی در پلاسما می باشند، هفته ها تحت درمان با کورتیکواستروئیدها قرار می گیرند. به نظر می رسد که مصرف روی در درمان آکنه در بیماران نیز تأثیر داشته باشد.ثابت شده است که روی در درمان ادم نیز نقش دارد. مصرف مکملهای غذایی حاوی روی در بسیاری از افراد با مشکلات پوستی، سودمند واقع شده است. مصرف روی در مواردی چون بزرگ شدن غده پروستات می تواند کمک کننده باشد. روزانه حدود ۳۰ میلی گرم روی جهت درمان این اختلالات بایستی مورد استفاده قرار گیرد. گزارش شده است کمبود روی در رژیم غذایی باعث ایجاد آنمی، تأخیر در رشدو تأخیر در بلوغ جنسی می گردد. وجود لکه های سفید بر روی ناخنها، نشانگر عدم جذب مناسب روی موجود در رژیم غذایی می باشد. مصرف مولتی ویتامین حاوی روی می تواند در این مورد کمک کننده باشد.
ویتامین A : حدود ۸۰ درصد ویتامینA در بدن انسان جذب می گردد.این ویتامین همراه چربی از سیستم لنفاوی عبورکرده و وارد خون می گردد. جذب ویتامینA، زمانیکه، به همراه چربی مصرف شود، افزایش می یابد. میزان جذب ویتامینA در مردان سریعتر از زنان می باشد و در مواردی چون اسهال، یرقان و اختلالات شکمی کم می باشد. یک شخص سالم می تواند حدود ۲/۹۷ میکروگرم ویتامینA را در هر گرم از کبد ذخیره کند.
بنابراین کبدی با وزن ۱۵۰۰ گرم می تواند ۰۰۰/۱۵۰ میکروگرم ویتامینA ذخیره نماید. مهمترین عملکرد تعریف شده برای ویتامینA، اثر آن در بینایی می باشد. ویتامینA، تحریکات مورد نیاز جهت ایجاد بینایی در شبکیه را ایجاد می کند. به علاوه ویتامین A جهت رشد، تکثیرو حفظ سرزندگی مورد نیاز است.مقاومت بدن در برابر عفونتهای تنفسی و سایر عفونتها را افزایش داده و موجب حفظ سلامت غشاها و غشاهای مخاطی بدن، خصوصاً غشاهای مخاطی موجود در چشم ها، ششها، معده و روده ها می گردد. ویتامینA موجب پیشگیری از بیماریهای چشمی، کمک به ترشح شیره های گوارشی و هضم پروتئین می گردد. همچنین این ویتامین در پیشگیری و از بین بردن عفونتهای پوستی، حفظ سلامت مو، دندان و لثه ها دارای نقش حیاتی می باشد. ویتامینA موجب افزایش نفوذ پذیری رگهای خونی و در نتیجه بهتر شدن اکسیژن رسانی بافتی می گردد. همچنین باعث پیشگیری از پیری زودرس، ناتوانی ذهنی ایجاد شده در اثر افزایش سن و افزایش امید به زندگی و احساس جوانی می گردد. کمبود شدید ویتامینA ممکن است باعث ایجاد التهاب در چشم ها، کاهش قدرت بینایی و شب کوری گردد.افزایش حساسیت بدن در برابر ابتلا به عفونتها، خصوصاً مجاری تنفسی در غالب سرماخوردگیهای عمومی و مکرراز دیگر علائم کمبود این ویتامین می باشد. کمبود ویتامین A می تواند موجب کاهش اشتها و انرژی، اختلال در سلامت لثه ها و دندان، اختلالات پوستی مانند آکنه، جوش، چین و چروک زودرس گردد. در صورت ناکافی بودن میزان ویتامینA در بدن، غشاهای مخاطی بینی، گلو و دهان، لوله های تنفسی، ششها، مجاری گوارشی، کلیه ها و واژن به طور وسیعی تحت تأثیر قرار می گیرند.
غشاهای مخاطی کل بدن، توانایی خود را در ترشح میزان کافی موکوس که برای حفظ آنها از التهاب می باشد، از دستمی دهند. سایر علائم کمبود شامل تأخیر در رشد کودکان، خشکی مو، شوره سر، از دست دادن زیاد مو، ترک ناخنهاو از دست دادن حس چشایی و بویایی می باشد.
ویتامین B3 : ویتامینB3 یا نیاسین، یکی از ویتامینهای مهم گروه B محسوب می شود. از سال ۱۸۶۷، ویتامین B3 به نام اسید نیکوتینیک شناخته شده است.
ویتامینB3 یا نیاسین برای گردش مناسب خون و عملکرد صحیح دستگاه عصبی مورد نیاز است. این ویتامین موجب حفظ عملکرد طبیعی دستگاه گوارشی شده و متابولیسم طبیعی پروتئینها و کربوهیدراتها نیازمند وجود میزان مناسب این ویتامین می باشد. ویتامینB3 جهت حفظ و نگهداری پوست سالم مورد نیازاست. نیاسین موجب گشاد شدن رگهای خونی شده وهمچنین برای سنتز هورمونهای جنسی، خصوصاً استروژن، پروژسترون و تستوسترون، همچنین کورتیزون، تیروکسین و انسولین مورد نیاز می باشد. کمبود خفیف ویتامینB3 یا نیاسین موجب ایجاد برفک زبان در دهان، التهاب پذیری، تحریک اعصاب، زخم های پوستی، اسهال، اختلال در خواب، سردردهای مزمن، اختلالات گوارشی و کم خونی می گردد.
کمبود حاد ویتامینB3 موجب ایجاد ضعف در اعصاب، اختلالات ذهنی، افسردگی، کندی ذهن وعدم تشخیص موقعیت می گردد.
ویتامین C : ویتامین C یک نوع ویتامین محلول در آب محسوب می شود که جهت رشد و تکامل نرمال بدن مورد نیاز است. ویتامین C جهت رشد و ترمیم بافتها در تمامی قسمتهای بدن لازم است. این ویتامین برای تشکیل کلاژن، پروتئین ضروری برای ساخته شدن پوست، بافت آسیب دیده، تاندونها، لیگامنتها، و رگهای خونی، مورد نیاز است، همچنین جهت ترمیم زخم ها، ترمیم و حفظ غضروف، استخوانها و دندانها ضرورت دارد.
ویتامین C یکی از آنتی اکسیدانها محسوب می شود. ویتامینE و بتاکاروتن، دو نوع دیگر از آنتی اکسیدانهای معروف می باشند. آنتی اکسیدانها، مواد مغذی می باشند که باعث پیشگیری از صدمه رادیکالهای آزاد می گردند. رادیکالهای آزاد، ترکیبات واسطه ای می باشند که به هنگام تبدیل غذا به انرژی در بدن به وجود می آیند.ایجاد این ترکیبات واسط،با گذشت زمان مسئوول روند پیری وبروز برخی بیماریها مانند سرطان، بیماری قلبی و منشأ التهاب مانند آرتریت می باشد.همچنین آنتی اکسیدانها در کمک به کاهش آسیب ایجاد شده در بدن توسط مواد شیمیایی سمی و آلوده کننده ها مانند دود سیگار نقش دارند.
ویتامین E : ویتامین E متشکل ازهشت آنتی اکسیدان است که مهمترین آنها، آلفاتوکوفرول می باشد و تنها شکلی از ویتامین E است که بطور فعال در بدن انسان ساخته می شود. ویتامین E در همه بافت های بدن ذخیره گشته و این ذخایر بافتی می تواند در مقابل کمبود این ویتامین، مقاومت نشان دهد.این ویتامین جهت انجام عملکردطبیعی تولید مثلی، باروری و افزایش قدرت جنسی مردانه بسیار موثر است. ویتامین E مانع تخریب اسیدهای چرب اشباع نشده، هورمون های جنسی و ویتامین های محلول در چربی توسط اکسیژن گشته و موجب گشاد شدن مویرگ ها شده و جریان خون به بافت عضلانی را افزایش می دهد. لخته های خون را حل کرده و مانع از تشکیل آنها می شود. ولی در انعقاد طبیعی خون بی تأثیر است. موجب افزایش ادرار نیز می گردد.
ویتامین E در رطوبت، نرمی و لطافت پوست نیز موثر است و خاصیت محافظت کنندگی در برابر نور آفتاب دارد. کمبود ویتامین E منجر به تغییرات تخریبی در مویرگ های خونی و نهایتاً بیماری های قلبی و کبدی می گردد. کمبود این ویتامین در مغز نیز بسیار تأثیر گذاشته و قدرت جنسی را تا حد زیادی کاهش می دهد. کمبود دراز مدت ویتامین E موجب بروز اختلالات تولید مثلی، سقط جنین، ناباروری و اختلالات عضلانی نیز می گردد.
Reference1
Reference2