موارد مصرف :
- درمان دمانس، آلزایمر، فراموشی ناشی از افزایش سن
- کاهش علائم بیماریهای قلبی
- درمان نارسایی مغزی ناشی از کاهش جریان خون مغز
- آنتی اکسیدان قوی
دستور مصرف : روزانه 3 بار، هر بار 1 عدد همراه با غذا یا طبق دستور پزشک
شرایط نگهداری :
- در جای خشک و خنک دور از نور و رطوبت در دمای کمتر از ۲۵ درجه سانتی گراد نگهداری شود.
- دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
موارد هشدار و نکات قابل توجه : در صورت مصرف داروهای موثر بر دیابت، کنترل فشار خون یا صرع، قبل از مصرف با پزشک هماهنگ شود.
موارد منع مصرف: بارداری، شیردهی، مصرف داروهای موثر بر انعقاد خون مانند رقیق کنندههای خون، جایگزینهای فاکتور لخته شدن خون، آسپرین، ایبوپروفن، روغن ماهی و ویتامین E.
عوارض جانبی:
در اکثر بزرگسالان، عوارض جانبی مصرف جینکو نسبتاً کم است، اما در مواردی جینکو می تواند آسیب جدی به همراه داشته باشد. بنابراین قبل از مصرف با پزشک مشورت نماید. اگر به گیاهانی که حاوی آلکیل فنول هستند یا به داروهای خاص حساسیت دارید، نباید از جینکو استفاده کنید. عوارض جانبی احتمالی شامل موارد زیر است: حالت تهوع، اسهال، سرگیجه، سردرد، دل درد، راش و واکنش های آلرژیک
تداخلات دارویی:
- رقیق کننده خون (وارفارین ، آسپرین)
- ضد افسردگی ها
توضیحات : در ایران حدود 7 درصد جمعیت را سالمندان تشکیل میدهند یعنی حدود 5 میلیون سالمند در جامعه ما وجود دارند که این آمار رو به افزایش است. پیری یا سالمندی با یکسری تغییرات تدریجی در همه دستگاههای بدن همراه است. ضعف عضلات و کاهش قدرت انعطاف مفاصل، تغییرات در سیستم قلبی-عروقی و ریهها و کاهش توان تحمل فعالیتها، کاهش تراکم استخوانها، کندی حرکات، تضعیف سیستم ایمنی و همچنین بسیاری از تغییرات دیگر. نتیجه همه این تغییرات کاهش نیروی حیاتی و قدرت تطابق افراد سالمند است که منجر به یکسری مشکلات و محدودیتها برای آنها میشود. بعلاوه، دوره سالمندی ممکن است با یکسری بیماریها همراه باشد. مهمترین این بیماریها، بیماریهای قلبی- عروقی، دردهای مفاصلی و پوکی استخوان، برخی از سرطانها هستند و اختلالات روانشناختی از جمله دمانس و آلزایمر هستند.
آلزایمر چیست ؟
آلزایمر رایجترین شکل زوال عقل است. این بیماری علاجناپذیر غالباً در افراد بالای۶۵ سال بروز مییابد، پنج درصد جمعیت ۶۵ ساله و بالاتر به بیماری آلزایمر متوسط تا شدید مبتلا هستند و این در حالیست که ۱۰ تا ۱۵ درصد سالمندان در همین گروه سنی از بیماری آلزایمر خفیف رنج میبرند. علائم این بیماری با از دست دادن قدرت حفظ اطلاعات بخصوص حافظه موقت در دوران پیری آغاز شده و بهتدریج با از دست دادن قدرت تشخیص زمان، افسردگی، از دست دادن قدرت تکلم، گوشهگیری و سرانجام مرگ به پایان میرسد.
علل:
- مادهی مهمی در مغز وجود دارد به نام استيل كولين. اين ماده نقش پيام رسان بين دو سلول عصبي را بازی می كند و پس از چند صدم ثانيه توسط آنزيمی به نام كولين استراز تجزيه ميیشود. در بيماری آلزايمر ماده استيل كولين در مغز كم شده و ارسال پيام بين دو سلول عصبی مغز مختل می شود.
- یکی دیگر از عوامل مهم زمینه ساز سن است.
- عامل دیگر ارث است. 40 درصد از مبتلایان به آلزایمر به دلیل دخالت عوامل ارثی ، به این بیماری مبتلا گشتهاند.
- رژیم غذایی سرشار از کالری و چربی نیز احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را در افرادی که از لحاظ ژنتیکی مستعد هستند افزایش میدهد.
- دیابت، عدم تحرک، داشتن وزن اضافی، افزایش فشار خون و کلسترول در بروز و پیشرفت این بیماری نقش دارند.
- عواملی از قبیل ضربهها یا آسیبهایی که به جمجمه وارد میشود
جینکوبیلوبا: جینکو (درخت معبد) قدیمی ترین گونه درختی جهان است. خواص دارویی جینکو به دلیل دو دسته از ترکیبات شامل ترپنوییدها و فلاوونوییدها میباشد. فلاوونوییدها آنتی اکسیدانهای گیاهی هستند که اعصاب، عضلات و رگها را از آسیبهای احتمالی محافظت میکنند. ترپنوییدها با متسع کردن رگهای خونی وکاهش چسبندگی پلاکتها موجب تسهیل جریان خون میگردند. مواد bilobetin و ginkgetin موثره موجود در این گیاه سبب مهار تجمع پلاکتها میگردد و در نتیجه باعث پایین آمدن ریسک ایجاد لختههای خون در عروق میشود.. این خواص بافت مغز را در مقابل آسیبهای هیپوکسی (نرسیدن اکسیژن به بافت) محافظت نموده و متابولیسم مغز را به میزان زیادی بهبود میبخشد. که این امر نشان دهندهی اثر و دخالت این گیاه در بیماری آلزایمر است.
جینکوبیلوبا با نام علمی ( ginkgobiloba) درختی بومی چین است که به دلیل کاربردهای مختلف آن، هزاران سال است که در طب سنتی چین مورد استفاده قرار می گیرد و نوعی فسیل زنده به شمار میآید. در طب سنتی چین اغلب برگ و دانه آن مورد استفاده قرار می گیرد، تحقیقات جدید در پزشکی نوین به عصاره جینکو که از برگ های آن استخراج می گردد متمرکز شده است. زیرا برگ های آن دارای موادی نظیر اسیدهای آلی، فلاون ها، فلاونوئیدها، ژونگ ژنتول، ایزوژنگ ژوتول، بیلو بتول، جینکولیدهایA و B و C دارد. مواد موثره آن شامل ژینکولید (گلیکوزید)، آنتوسیانین، لاکتون، سیتوسترول و ویتامینA می باشد. مکمل های جینکو بیشتر بر عملکرد مغز و بهبود گردش خون متمرکز شده اند.
14 مزیت جینکو
1- حاوی آنتی اکسیدان های بسیار قوی
جینکو سرشار از مواد آنتی اکسیدانی می باشد.حاوی مقادیر زیادی فلاونوئیدها و ترپنوئیدها است، این مواد ترکیباتی هستند که به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی قوی شناخته می شوند.آنتی اکسیدان ها با اثرات مخرب رادیکال های آزاد مبارزه یا آنها را خنثی می کنند. رادیکال های بدلیل عملکردهای متابولیکی طبیعی مانند تبدیل مواد غذایی به انرژی یا سم زدایی در بدن تولید می شوند. با این وجود، آنها همچنین می توانند به بافت های سالم آسیب برسانند و در تسریع پیری و پیشرفت بیماری نقش داشته باشند.
2- مبارزه با التهاب
به مبارزه با التهاب کمک می کند. التهاب بخشی از واکنش طبیعی بدن در برابر آسیب یا ورود یک ماده خارجی است. در پاسخ التهابی، اجزای مختلف سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با مهاجم خارجی و بهبود ناحیه آسیب دیده فعالیت می کنند. برخی از بیماریهای مزمن حتی در صورت عدم وجود بیماری یا آسیب، پاسخ التهابی ایجاد می کنند. با گذشت زمان، التهاب بیش از حد می تواند باعث آسیب دائمی به بافت های بدن و DNA شود. نتایج تحقیقات نشان می دهد که عصاره جینکو نشانگرهای التهاب در سلولهای انسانی و حیوانی را در انواع بیماریها کاهش می دهد. برخی از بیماری های خاص که عصاره جینکو باعث کاهش التهاب در آنها می شود عبارتند از:
- آرتروز
- بیماری روده تحریک پذیر (IBD)
- سرطان
- بیماریهای قلبی
- سکته قلبی و مغزی
3- بهبود گردش خون و سلامت قلب
در طب سنتی چینی، از دانه های جینکو برای باز تسریع انتقال انرژی به به قسمت های مختلف بدن از جمله کلیه ها، کبد، مغز و ریه ها استفاده می شد. دلیل بسیاری از فواید مفید جینکو برای بدن، به توانایی آن در افزایش جریان خون به قسمتهای مختلف بدن است. در یک مطالعه در افراد مبتلا به بیماری قلبی که مکمل جینکو مصرف می کردند، نشان دهنده افزایش جریان خون به قسمتهای مختلف بدن بود. در یک مطالعه مشابه دیگر، همین تأثیر را در بزرگسالان مسن که تحت درمان با عصاره جینکو قرار گرفتند مشاهده شد. به طور کلی برای درک کامل تأثیر جینکو بر گردش خون و سلامت قلب و مغز، تحقیقات بیشتری لازم است.
4- کاهش علائم آلزایمر
جینکو توسط محققین به دفعات به دلیل توانایی آن در کاهش اضطراب، استرس و سایر علائم مرتبط با بیماری آلزایمر و کاهش شناختی مرتبط با پیری مورد ارزیابی قرار گرفته است. با بررسی 21 مطالعه، مشخص شد که در صورت استفاده از داروهای معمولی، عصاره جینکو ممکن است قابلیت های عملکردی را در افراد با آلزایمر خفیف افزایش دهد. نتایج یک مطالعه چهار ساله کاهش قابل توجهی در طیف علائم مرتبط با زوال عقل هنگام استفاده از جینکو به مدت 22 تا 22 هفتهرا نشان داد. این نتایج مثبت می تواند به دلیل نقش مثبت و موثر جینکو در بهبود جریان خون به مغز باشد.
5- کاهش استرس و اضطراب
برخی تحقیقات نشان می دهد که مکمل جینکو علائم اضطراب را کاهش می دهد. این فعالیت ممکن است به دلیل خواص آنتی اکسیدانی آن باشد. در یک مطالعه ، 170 نفر مبتلا به اضطراب عمومی با 240 میلی گرم یا 480 میلی گرم جینکو یا دارونما تحت درمان قرار گرفتند. گروه تحت درمان با بالاترین دوز جینکو کاهش 45٪ علائم اضطراب را نسبت به گروه دارونمانشان دادند.
در یک مطالعه دیگر محققان گزارش کردند که اســترس موجــب افـزایش سـطح گلوکورتیکوئیـدها و بـه دنبـال آن اخـتلال حافظه، افـزایش اضـطراب و کـاهش ایمنـی و اخـتلال در سیـستم گـوارش و قلـب و عـروق مـی شـود. جینکوبیلوبـا (عصاره برگ گیاه)، باعـث بهبـود خلـق مـیشـود و گیـاه دارای اثرات ضدافسردگی می باشد. این محققان به این نتیجه رسیدند که مکانیـسم اثـرات جینکوبیلوبـا بـراسـترس و افـسردگی از طریق تأثیر برکاتکولامین های مغزی و سطح سـروتونین و کورتیکوسـترون پلاسـما مـی باشـد.
6- ضد افسردگی
بـه نظـر مـی رسـد ترپنوئیـدهای موجـود در ایـن گیـاه نقـش ضـد افسردگی داشته، خواص ضدافسردگی این گیاه مربوط به این مواد می باشد. این اثرات، براساس تأثیرترپنوئیدهای گیاه بر سیستم اعصاب مرکزی اعمال می شود. همچنین جینکوبیلوبا موجب مهـار اتصال لیگاند با رسپتورهای بنزودیازپینی محیطی می شود، این موضوع نشانگرتأثیر جینکوبیلوبا بر کنتـرل اسـترس و تقویت حافظه می باشد. به طور کلی ترکیبـات مختلـف موجـود در عصاره برگ جیبکوبیلوبا از جمله فلاونوئیـدها احتمـالاً بـا مکانیــــسم هــــای مختلــــف از جملــــه تغییــــر ســــطح نروترانسمیترهای مانند نوراپی نفرین، دوپامین، سـروتونین و اسـتیل کـولین اثـرات ضدافـسردگی و بهبـود وضـعیت شناختی خود را اعمـال مـی نمایـد.
با این وجود ، افسردگی شرایط پیچیده ای است که ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. برای درک بهتر رابطه بین جینکو و چگونگی تأثیر آن بر افسردگی در انسان، تحقیقات بیشتری لازم است.
7- بهبود عملکرد مغز
نتایج برخی مطالعات نشان می دهد که جینکو عملکرد مغز را در افراد سالم تقویت می نماید.
8- تقویت بینایی
تحقیقات بسیار اندکی چگونگی ارتباط جینکو با بینایی و سلامت چشم را بررسی کرده اند. با این حال، نتایج اولیه امیدوار کننده است. یک بررسی نشان داد که مبتلایان به گلوکوم که از مکمل جینکو استفاده کرده اند، افزایش جریان خون به چشم، در آنها بیشتر بوده است. یک بررسی دیگر از اثر عصاره جینکو بر پیشرفت دژنراسیون ماکولا وابسته به سن را مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج اثر مثبت را گزارش نمودند. به نظر می رسد بسیاری از این نتایج مثبت با افزایش جریان خون به چشم در ارتباط باشد. البته تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا جینکو می تواند باعث افزایش ظرفیت بینایی یا کند شدن پیشرفت بیماری های دژنراتیو چشم شود یا خیر؟
9- درمان سردرد و میگرن
در طب سنتی چینی، جینکو یک درمان بسیار رایج برای سردرد و میگرن است. اگر سردرد یا میگرن در اثر استرس بیش از حد ایجاد شود، جینکو با اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی خود می تواند مفید باشد. علاوه بر این، اگر سردرد به کاهش جریان خون یا عروق خونی مربوط باشد، جینکو با گشاد نمودن رگ های خونی علائم بیماری را بهبود می بخشد.
10- بهبود علائم آسم
برخی تحقیقات نشان می دهد که جینکو علائم آسم و سایر بیماریهای التهابی تنفسی مانندCOPDرا بهبود می بخشد. این توانایی آن به ترکیبات ضد التهابی در جینكو نسبت داده می شود كه ممكن است باعث كاهش التهاب راه های هوایی و افزایش ظرفیت ریه ها گردد. نتایج یک مطالعه بر روی 75 نفر، نشان داد استفاده از عصاره جینکو در کنار داروی درمانی گلوکوکورتیکوئیدوئید در کاهش علایم مربوط به آسم بسیار موثر بوده است. همچنین میزان ترکیبات التهابی در بزاق بیمارانی که جینکو دریافت کرده بودند به طور قابل توجهی پایین تر از افرادی بود که به تنهایی داروی سنتی مصرف می کردند.
یک مطالعه دیگر در بر روی 100 نفر، استفاده از مخلوطی از گیاهان چینی که شامل جینکو برای درمان علائمCOPDبود را مورد ارزیابی قرار داد. افرادی که از فرمول گیاهی استفاده کرده بودند، در مقایسه با گروه کنترل، کاهش قابل توجهی در سرفه و برونشیت را در پیگیری سه ماهه گزارش دادند. در حالی که این نتایج دلگرم کننده است، تحقیقات بیشتری در مورد این خاصیت درمانی جینکو مورد نیاز می باشد.
11- کاهش علائمسندرم قبل از قاعدگی(PMS)
تحقیقات اولیه نشان می دهد که جینکو ممکن است به علائم جسمی و روانی سندرم قبل از قاعدگی (PMS) کمک کند.
12- افزایش فعالیت جنسی زنان یائسه
بسیاري از زنان در دوران یائسگی دستخوش تغییراتی می شوند که بخشی از این تغییـرات در اثـر کـاهش جریـان خـون کـه ثانویه به کاهش استروژن می باشد، ایجاد می شود. عصـاره جینکـوبیلوبا به عنـوان یـک فیتواسـترو ژن جریـان خـون را تسـهیل نموده و بر روي سیستم هاي نیتریک اکسید و بافت نرم تـاثیر دارد که این فرایندها در پاسخ جنسـی خـانم هـا ضـروري مـی باشند، لذا ممکن است این مکمل گیاهی، بر عملکـرد جنسـی خانم ها موثر باشد.
در مطالعه ای در سال 2004 به منظور تعیین فعالیـت اسـتروژنی جینکوبیلوبـا انجام شد، متوجه شدند که ترکیبـات اصـلی جینکـو فعالیـت هـاي ضعیف استروژنی داشـته و مـی تـوان از آن بـه عنـوان درمـان جایگزینی هورمونی استفاده نمود. مطالعه ای بر روی 63 زن و مرد با دامنـه سـنی کمتـر از 65 سـال با مصرف روزانه 120-240میلی گرم عصاره جینکوبیلوبا انجـام گرفت، نتایج نشان داد کـه در زنـان قبل از سن یائسگی ایـن مکمـل تـاثیر مثبتـی بـر روي میـل جنسی، رضایت جنسـی، تعـداد دفعـات میـل جنسـی و تعـداد دفعات فعالیت جنسی دارد. همچنـین در زنـان حـول و حـوش یائسگی نیز دفعات نزدیکی جنسـی، رضـایت جنسـی افـزایش یافته و خشکی واژن کاهش یافت.
13- درمان بيماري اسکيزوفرني مزمن
یکی از علل این بیماری، سیستم دفاعی آنتی اکسـیدانی ضعیف می باشد. در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی آنتی اکسـیدان هـاي غیرآنزیماتیـک کاهش و پراکسیدهاي لیپیدي و نیتریک اکسیدها افزایش مـی یابنـد. از جملـه داروهـاي گیـاهی پرمصـرف جهت درمان اسکيزوفرني مزمن ، گیـاه جینکوبیلوبـا مـی باشـد. ایـن گیـاه داراي خـواص آنتی اکسیدانی بوده و در بهبود عملکرد و گردش خون مغزي مـؤثر است. محققان گزارش کردند که آنتی اکسیدانها نقش تعدیل کنندهاي در پیشگیري از آسیب هاي سلولهاي مغزي بهویژه در افراد مسن ایفا می کنند. در این بین گیـاه جینکوبیلوبا با دارا بودن خواص آنتی اکسیدان باعث افزایش گردش خون در سطح میکروواسکولار می شود.
14- درمان وزوز گوش
عصاره هاي جینکو، به طور بالینی براي درمان اختلالات گوش داخلی مانند: ازدست دادن شنوایی، سرگیجه و وزوز گوش مورد استفاده قرار می گیرد. در کشورهاي اروپایی، از این گیاه به طور گسترده براي درمان وزوز گوش استفاده می شود.