موارد مصرف : تقویت سیستم ایمنی بدن و کمک به رشد مو وناخن
دستور مصرف : روزانه یک عدد بهتر است بعد از صبحانه میل شود.
گلوکونات روی
روی یک عنصر کمیاب است که برای یک سیستم ایمنی سالم ضروری است. کمبود روی می تواند فرد را مستعد یماری کند. این عنصر مسئول انجام عملکردهای مهمی در بدن انسان است و به تحریک فعالیت حداقل 100 آنزیم مختلف کمک می نماید. فقط مقدار کمی روی برای استفاده از مزایای بیشمار آن لازم است. در حال حاضر ، مقدار توصیه شده رژیم غذایی (RDA) برای روی در ایالات متحده 8 میلی گرم (میلی گرم) در روز برای زنان و 11 میلی گرم در روز برای مردان است. این عنصر به طور طبیعی در بسیاری از غذاهای مختلف یافت می شود ، اما به عنوان یک مکمل غذایی نیز موجود است.
حقایقی در مورد روی
روی یکی از جنبه های مهم تغذیه محسوب می شود. کمبود روی می تواند در صورت عدم مصرف رژیم غذایی متعادل و یا مکمل ها رخ دهد. کمبود این عنصر در کودکان می تواند منجر به عقب افتادگی در رشد و افزایش خطر عفونت گردد. در دوران بارداری و شیردهی، زنان به مقدار روی بیشتری نیاز دارند.
فواید روی
از نظر عملكرد، روی دارای 3 نقش بيولوژيكی مهم است:
- نقش كاتاليتيكی: در زمينه نقش كاتاليتيكی، روی برای عملكرد بيش از 300 آنزيم مورد نياز بوده و خصوصا به صورت كاتاليزور و كوكاتاليزور مستقيم آنزيم ها فعالیت می کند.
- ساختمانی : در زمینه نقش ساختمانی، عنصر روی به دليل دارا بودن خصوصيات فيزيكی- شيميايی خاص در بسياری از پروتئين های دخيل در همانند سازی DNA و رونويسی معكوس، نقش ساختاری و عملكردی داشته و برای فعاليت تعدادی از متالوپروتئين ها ضروری است.
- تنظيمی: از دیدگاه نقش تنظیمی عنصر روی هم فعالیت آنزیمی داشته و هم به عنوان یک یون مهاری و یا تحریکی، پایداری پروتئين ها را تنطیم می نماید . همچنین در تنظیم مسیرهای انتقال پیام سلولی و انتقال های سیناپتیک عصبی در نورون های حاوی روی واقع در مغز قدامی دخالت دارد. با این نقش ها در کنترل بسياری از پروسه های سلولی مانند: سنتز DNA ، رشد نرمال، تكامل مغز، پاسخ های رفتاری، توليد مثل، ثبات غشاها، تشكيل استخوان، حفظ سلامت سیستم ایمنی و ترميم زخم ها دخالت دارد
روی و تقويت سیستم ایمنی بدن
روی همچنین در پيشگيری از تشكيل راديكال های آزاد و حفاظت ساختارهای بيولوژیک و نيز در بهبود عملكرد ايمنی موثر بوده و مهمتر اينكه با تاثیر بر هورمون تيمولين در عملكرد تيموس و بلوغ و تمايز سلول های T نقش مهمی بر عهده دارد. به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، كمبود روی منجر به افزايش ميزان پراكسيداسیون ليپيدها در غشاء ميكروزومی و ميتوكندری و شكنندگی اسموتيک غشاء گلبول های قرمز افزايش می شود. علاوه بر اين در صورت كمبود روی تجمع پلاکتی نيز مختل شده و بسیاری از مشکلات فیزیولوژیک مانند اختلالات سیستم عصبی، ایمنی، تناسلی و اختلالات پوستی مشاهده می گردد به صورتیکه رشد و بلوغ جنسی دچار اختلال شده، فرد دچار بی اشتهايی، آنمی كمبود آهن و تغيير در حس چشايی می گردد. بر طبق مجله نتایج ایمونولوژی اروپا، بدن انسان برای فعال کردن لنفوسیت هایT(سلول هایT) به روی نیاز دارد. سلول هایT از دو طریق به بدن کمک می کنند:
- کنترل و تنظیم پاسخ های ایمنی
- حمله به سلول های آلوده یا سرطانی
کمبود روی می تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را به شدت مختل کند. بر اساس مطالعه ای که در مجله تغذیه بالینی آمریکا منتشر شده است، افراد دچار کمبود روی، حساسیت بیشتری نسبت به انواع عوامل بیماری زا تجربه خواهند نمود.
روی و بهبود یادگیری و حافظه
تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که روی نقش مهمی در تنظیم نحوه برقراری ارتباط نورون ها با یکدیگر دارد و بر نحوه شکل گیری خاطرات و یادگیری تأثیر می گذارد.
روی و درمان سرماخوردگی
در مطالعه ای مشخص گردید که پاستیل روی مدت زمان سرماخوردگی را تا 40 درصد کوتاه می نماید. علاوه بر این، نتایج یک بررسی دیگر نتیجه گیری شد که مصرف روی (پاستیل یا شربت) در سبب کاهش طول مدت و شدت سرماخوردگی در افراد سالم، در صورتی که در طی 24 ساعت از شروع علائم مصرف شود، مفید است.
نقش روی در ترمیم زخم
روی در حفظ یکپارچگی و ساختار پوست نقش دارد. بیمارانی که زخم مزمن را تجربه می کنند، اغلب دچار کمبود متابولیسم روی و سطح روی پایین تر در سرم هستند. روی اغلب در کرم های پوستی برای درمان بثورات پوشک یا سایر تحریکات پوستی استفاده می شود. یک مطالعه که بر روی بهبود زخم تجزیه و تحلیل کردند، نتیجه گرفتند روی موضعی ممکن است با افزایش اپی تلیالیزاسیون مجدد، کاهش التهاب و رشد باکتری ها، بهبود زخم پا را تحریک نمود. وقتی روی، روی زخم ها زده می شود، نه تنها کمبود روی موضعی را اصلاح می کند بلکه به صورت دارویی نیز عمل می نماید. با این حال، تحقیقات به طور مداوم نشان داده است که استفاده از سولفات روی در بیماران مبتلا به زخم یا زخم مزمن در بهبود سرعت زخم بسیار موثر بوده است. روی و کاهش خطر بیماری مزمن وابسته به سن مطالعه ای توسط محققان دانشگاه ایالتی اورگان نشان داد که بهبود وضعیت روی از طریق رژیم غذایی و مکمل ها ممکن است خطر بیماری های التهابی را کاهش دهد. برای دهه ها شناخته شده است که روی نقش مهمی در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن دارند. کمبود روی با افزایش التهاب در بیماری مزمن و ایجاد فرآیندهای التهابی جدید در ارتباط است.
روی و جلوگیری از تخریب ماکولای وابسته به سن(AMD)
براساس مطالعه منتشر شده در Archives of Ophthalmology ، روی از آسیب سلولی در شبکیه چشم جلوگیری می کند، که در نتیجه به تاخیر در پیشرفت AMD و کاهش بینایی کمک می نماید.
روی و باروری
چندین مطالعه و آزمایش، وضعیت ضعیف روی را با کیفیت پایین اسپرم مرتبط دانسته اند. به عنوان مثال، یک مطالعه در هلند نشان داد که تعداد اسپرم افراد پس از مصرف سولفات روی و اسید فولیک بیشتر است. در یک مطالعه دیگر، محققان نتیجه گرفتند که مصرف پایین روی، ممکن است یک عامل خطر برای کاهش کیفیت اسپرم و ناباروری در مردان باشد.
سایر مزایای روی
روی همچنین ممکن است برای درمان موارد زیر موثر باشد:
- آکنه
- درمان اختلال بیش فعالی
- درمان پوکی استخوان
- پیشگیری و درمان ذات الریه
مقدار مصرف توصیه شده
مصرف کافی روی برای کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا حتی کمبود خفیف روی می تواند مانع رشد شود. خطر عفونت را افزایش می دهد و احتمال اسهال و بیماری های تنفسی را افزایش می دهد.
- میزان مصرف توصیه شده برای کودکان بین 1 تا 8 سال بین 3-5 میلی گرم است که با بزرگتر شدن کودک میزان مصرف افزایش می یابد.
- مردان 9-13 ساله به میزان 8 میلی گرم روی در روز نیاز دارند. پس از 14 سالگی، این نیاز به 11 میلی گرم در روز افزایش می یابد که برای همه مردان بزرگسال مورد نیاز است.
- برای زنان بالای 8 سال، این میزان در 8 میلی گرم در روز ثابت می ماند ، به جز در سنین 14-18 ، که توصیه به 9 میلی گرم در روز افزایش می یابد.
- زنان باردار و شیرده با توجه به سن، نیاز بیشتری به روی دارند و مقدار توصیه شده 11-13 میلی گرم در روز می باشد.
ویتامین C:
ویتامین سی یک ویتامین محلول در آب است. برخی از حیوانات می توانند ویتامین C را بسازند، اما افراد باید این ویتامین را از طریق غذا و منابع دیگر دریافت کنند. منابع خوب ویتامین C، میوه ها و سبزیجات تازه ، به ویژه مرکبات است. اکثر متخصصان توصیه می کنند ویتامین C را از رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات به جای مصرف مکمل استفاده کنند. آب پرتقال فشرده شده تازه یا کنسانتره تازه یخ زده منابع خوبی هستند. از نظر تاریخی ، از ویتامینC برای پیشگیری و درمان بیماری اسکوربوت استفاده می شود. این روزها بیشتر از ویتامین C برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی استفاده می شود.
مکانیسم عمل این ویتامین C
ویتامین سی برای رشد و عملکرد مناسب بسیاری از قسمت های بدن مورد نیاز است. همچنین در حفظ عملکرد سيستم ایمنی نقش مهمی دارد.