موارد مصرف: تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز روزانه
دستور مصرف: روزانه یک کپسول مصرف شود.
اجزای تشکیل دهنده:
آهن:
آهن ماده معدنی است که به طور طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارد، به بعضی از محصولات غذایی نیز اضافه شده و به عنوان یک مکمل رژیم غذایی، در دسترس است. آهن یکی از اجزای اساسی هموگلوبین، پروتئین گلبول قرمز است که اکسیژن را از ریهها به بافتها منتقل میکند. به عنوان یک جزء میوگلوبین، یکی دیگر از پروتئینهایی تأمین کننده اکسیژن نیز میباشد. آهن همچنین سلامت بافت همبند را تامین می نماید و برای رشد جسمی، رشد عصبی، عملکرد سلول و سنتز برخی هورمونها ضروری است. آهن دارای دو شکل اصلی است: هم و غیرهم. گیاهان و غذاهای غنی شده از آهن، فقط حاوی آهن غیره هم هستند. در حالی که گوشت، غذاهای دریایی و مرغ حاوی هم آهن و هم غیر آهن هستند. آهن هم، هنگامی که آهن با پروتئین پروپورفیرین IX ترکیب میشود، تشکیل میگردد، حدود 10 تا 15٪ از کل آهن دریافتی در جمعیت های غربی را شامل میشود. تنها 3 تا 4 گرم آهن در بزرگسالان به بخش هموگلوبین اختصاص یافته است. بخش عمدهای از آهن باقیمانده به شکل فریتین در کبد، طحال و مغز استخوان ذخیره میشود و یا در بافت عضله در میوگلوبین قرار دارد. ترانسفرین پروتئین اصلی خون است که به آهن متصل شده و آن را به تمامی بدن انتقال میدهد. انسان معمولاً فقط مقادیر کمی آهن را از طریق ادرار، مدفوع، دستگاه گوارش و پوست از دست میدهد. از دست دادن آهن در زنان بدلیل قاعدگیهای ماهانه بیشتر است. ارزیابی وضعیت بدن در مورد ذخیره آهن کاملاً به شاخصهای خونشناسی بستگی دارد. با این حال، این شاخصها به اندازه کافی حساس و خاص نیستند تا بتوانند طیف کاملی از وضعیت آهن را به طور مناسب توصیف کنند، و این میتواند تشخیص کمبود آهن را مشکل نماید. یک روش مقایسه مقدار مصرف آهن از طریق رژیم غذایی و مکمل هابا مقادیر توصیه شده می باشد.
ژل رویال:
ژل رویال چیست؟ ژلرويال ماده لزجي است كه توسط غدد هيپوفارينگال و تحتفكي زنبورهاي كارگر جوان ترشح می شود که به رشد و نمو زنبور ملکه کمک میکند. ژل رویال را نباید با گرده زنبور یا زهر زنبور اشتباه گرفت. ژل رويال بطور عمده از پروتئينها، قندها، چربيها(شامل استرولها و اسيدهاي چرب) و مقادير ناچيزي از نمكهاي معدني و ويتامينها تشكيل شده است. مشخص شده است كه اين مواد فعاليتهاي فارماكولوژيكي متفاوتي از قبيل خواص ضدتوموري، ضد ميكروبي، اتساع دهنده عروق، كاهش دهنده فشار خون و همچنين تحريك كننده رشد، و مقاومت در مقابل عفونتها، ضد هايپركلسترولمي، فعاليتهاي ضدالتهابي، درمان زخم پای دیابتی، زخم معده، پانکراس، بیماری کبد یا کلیه، آسم و اختلالات پوستی نشان ميدهد. ژل رویال در داروهای جایگزین به عنوان یک کمک موثر در درمان علائم یائسگی مورد استفاده قرار میگیرد.
پتاسیم:
بدن انسان برای انجام فرآیندهای اساسی بدن روزانه حداقل 100 میلی گرم پتاسیم نیاز دارد. مصرف مناسب پتاسیم، خطر ابتلا به مرگ و میر را 20 درصدکاهش میدهد. همچنین خطر سکته مغزی، و ابتلا به فشار خون بالا را کاهش میدهد، باعث تقویت عضله سازی و حفظ تراکم مواد معدنی استخوانها می شود و تشکیل سنگ کلیه را کاهش میدهد. کارکردهای اصلی پتاسیم در بدن شامل تنظیم تعادل مایعات و کنترل فعالیت الکتریکی قلب و سایر عضلات است.
نکاتی در مورد پتاسیم:
- بزرگسالان روزانه4.700 میلی گرم به پتاسیم نیاز دارند.
- پتاسیم در جلوگیری از ابتلا به فشار خون بالا، حفظ سلامت قلب و عروق ، افزایش قدرت استخوان و حفظ عضلات نقش دارد.
- برگ چغندر، لوبیای سفید و سویا از جمله غذاهای سرشار از پتاسیم هستند.
- کمبود پتاسیم میتواند منجر به خستگی، ضعف بدن و یبوست شود. همچنین می تواند نارسایی تنفسی و انسداد دردناک روده را افزایش دهد.
- افزایش سطح خونی یون پتاسیم در بدن سبب ایجاد هایپرکالمی می گردد.
- مواد غذایی غنی از پتاسیم نسبت به مکمل ها تاثیر بیشتری بر سلامتی بدن دارند.
فواید پتاسیم:
بهبود فشار خون و سلامت قلب و عروق : مصرف پتاسیم با فشار خون بالا و بیماری قلبی عروقی در ارتباط بوده است. حفظ مقدار کم سدیم برای کاهش فشار خون ضروری است ، اما اطمینان از دریافت مناسب پتاسیم ممکن است به همان اندازه مهم باشد. افزایش مصرف پتاسیم به همراه کاهش مصرف سدیم برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی بسیار مهم است.
نتایج یک مطالعه نشان داد، افرادی که روزانه 4،069 میلی گرم پتاسیم مصرف کردهاند ، در مقایسه با افرادی که روزانه حدود 1000 میلی گرم در روز مصرف می کردن ، 49 درصد خطر مرگ و میر ناشی ار بیماری های قلبی در آن ها کاهش یافته است.
نگهداری از استخوان و ماهیچه ها: غذاهای سرشار از پتاسیم برخلاف اسیدوز، حالت قلیایی در بدن را حفظ می کنند. اسیدوز توسط رژیم غذایی سرشار از غذاهای اسیدی مانند گوشت، لبنیات و غلات فرآوری شده در بدن افزایش می یابد. اسیدوز باعث دفع نیتروژن، از بین رفتن تراکم مواد معدنی استخوان و تحلیل رفتن عضلات می شود. رژیم غذایی سرشار از پتاسیم به حفظ توده بدنی در افراد مسن و همچنین در شرایطی که منجر به تحلیل رفتن ماهیچه ها می شود، مانند کتواسیدوز دیابتی کمک مینماید. با این حال، مصرف کافی پتاسیم می تواند به جلوگیری از این بیماری کمک کند.
عوارض کمبود پتاسیم:
کمبود پتاسیم می تواند طیف وسیعی از علائم و مشکلات سلامتی که به هیپوکالمی معروف است را ایجاد نماید. سطح طبیعی و مناسب پتاسیم بین 3.5 تا 5.0 میلی گرم در لیتر است. هیپوکالمی وقتی سطح پتاسیم زیر 3.5 میلی مول در لیتر قرار می گیرد تشخیص داده می شود. کمبود پتاسیم خفیف با علائم همراه نخواهد بود. سطح پتاسیم کمتر از 2.5 میلی مول با علائم شدیدترهمراه می باشد. علائم سطح پتاسیم پایین شامل موارد زیر است:
- ضعف و خستگی
- ضعف و درد عضلانی در بدن
- یبوست
سطح پتاسیم بسیار کم می تواند باعث :
- ضعف شدید عضلانی و فلج
- نارسایی تنفسی
- انسداد دردناک در روده
- احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی یا خارش شدید در دست، پاها یا بازوها
- اسپاسم عضلانی متناوب
کمبود پتاسیم با استفاده از آزمایش خون ساده قابل تشخیص است و با تغییراتی در رژیم از جمله استفاده از مکمل ها و رزیم غذایی مناسب درمان می شود.