موارد مصرف: بهینه سازی سلامت استخوان
روش مصرف: روزانه 1 تا 2 قرص همراه با یک لیوان آب مصرف شود.
شرایط نگهداری: در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد، دور از نور و رطوبت نگهداری شود.
هشدار مصرف:
- بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف نگردد.
- در زمان مصرف سوپراکل کا2 به مکمل کلسیم دیگری نیازی نیست.
- این فرآورده جهت پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری نمی باشد.
ویتامینK2
ويتامينK2 یا (Menatetrenone) دارای زنجيره های جانبی متشكل از تعداد متغيری ايزوپرنوئيـد غيراشباع می باشد. ايـن ويتـامين توسـط بـاكتری هـای روده ای سنتز شده و به وسيله شيلوميكرون ها به بافت های مختلف منتقل می شود. مقادير فراوانی از ويتـامينK2 در مغز و به خصوص در مناطق پرتراكم ميلينی هم چون پل مغزی و مغزميانی حضـور دارد و بـرای رشـد طبيعـی مغز نيز مورد نياز اسـت. نقشی که ویتامینK2 در بدن دارد هنوز کاملاً مشخص نشده است، اما تحقیقات نشان می دهد که کمبود این ویتامین می تواند عواقب گسترده ای برای سلامتی به همراه داشته باشد. یک مطالعه منتشر شده توسط موسسه بررسی ارتباط تغذیه با سرطان در اروپا (EPIC) نشان داد که افزایش دریافت ویتامین K2 خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا 35 درصد کاهش می دهد. نویسندگان اشاره نمودند که فواید ویتامین K2 نقش موثری در درمان سرطان پیشرفته پروستات دارد. مطالعه ای بر اساس داده های بیش از 11000 مرد شرکت کننده در گروه EPIC مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه از فواید بالقوه ویتامین K2 برای حفظ سلامتی استخوان، قلب و عروق، پوست، مغز و پروستات را تایید می نماید.
ویتامینK2 چه مزایایی دارد؟ متأسفانه، بسیاری از مردم از فواید ویتامین K2 برای سلامتی آگاه نیستند. ویتامین هایK تا همین اواخر هم در جامعه علمی و هم در عموم مردم مورد کم توجهی و عدم درک قرار گرفته اند.
ویتامینK2 می تواند در :
- حفظ سلامت قلب و عروق
- بهبود پوست
- تقویت استخوان ها
- کمک به پیشگیری از سرطان
- تقویت عملکرد مغز کمک نماید.
معمولاً اعتقاد بر این است که فواید ویتامین K به نقش آن در لخته شدن خون محدود می شود. با این حال شواهد جدید تأیید کرده اند که نقش ویتامینK2 در بدن فراتر از لخته شدن خون است. ویتامین K2 دارای عملکردهای زیادی است که با ویتامین K1 ارتباط ندارند به طوری که بسیاری از محققان اصرار دارند کهK1 و K2 به عنوان دو ویتامین کاملن متفاوت می باشند.
تفاوت بین ویتامین هایK1وK2
ويتامينk از ويتامين های محلول در چربی است، که به 2نوع طبيعی در مواد غذايی وجود دارد:
- ویتامین K1 یا فيلوکينون که اساساً در برگ سبز گياهان و برخی روغن های گياهی است
- ویتامین k2 يا مناکينون که در گوشت، تخم مرغ و لبنيات است.
یک مطالعه گسترده اپیدمیولوژیک از هلند این نکته را به خوبی نشان می دهد. محققان داده هایی را در مورد ویتامینK مورد استفاده افراد از سال 1990 تا 1993 جمع آوری کردند. آنها میزان بیماری قلبی را در افرادی که به علت آن فوت کرده بود و چگونگی ارتباط آن با مصرفK2 و کلسیفیکاسیون شریانی را اندازه گیری کردند. آنها دریافتند که کلسیفیکاسیون عروق بهترین پیش بینی کننده بیماری قلبی است. کسانی که ویتامین K2 مصرف کرده بودند:
- 52 درصد کمتر احتمال داشت که دچار کلسیفیکاسیون شدید عروق شوند.
- 41 درصد کمتر به بیماری قلبی مبتلا می شوند.
- 57 درصد احتمال مرگ در آن ها کاهش یافت.
در حالی که ویتامین K1 ترجیحاً توسط کبد برای فعال سازی پروتئین های لخته کننده خون مورد استفاده قرار می گیرد . ویتامین K2 بیشتر توسط سایر بافت ها استفاده می شود تا کلسیم را در مکان های مناسب مانند استخوان ها و دندان ها رسوب دهد و از رسوب آن در مکان هایی که متعلق به آن نیست مانند بافت های نرم جلوگیری کند.
مکانیسم ویتامین K2 در پیشگیری از بیماری های قلبی
فاکتورهای مختلفی در ارتباط با گرفتگی عروق کرونر وجود دارند مانند سن، جنس، سابقه خانوادگی، ابتلا به ديابت، فشار خون و ديگر عوامل شناخته شده اما پژوهش های جديد فاکتورهای خونی استئوکلسينو ويتامين K2 را نيز در اين بيماری مؤثردانسته اند. استئوکلسين (BMGP) پروتئینی غیر کلاژنی است که داراي 42-56 آمينو اسيد است. استئوکلسين توسط سلول های استئوکالست در استخوان سنتز می شود. اين پروتئين پس از سنتز دچار تغييرات پس از ترجمه شده و با کمک ويتامينk2به فرم فعال خود تبديل می شود. ویتامین K2 با مهار کلسیفیکاسیون شریان ها به سلامت قلب و عروق کمک کند زیرا پروتئین GLA ماتریکس را فعال کرده و از رسوب کلسیم در دیواره های رگ ها جلوگیری می کند. ويتـامينK2 دارای اثرات آنتی اكسيدانی چشمگيری نيـز می باشـد و اين ويتامين را به عنوان عاملی در برابر راديكال های آزاد و اسـترس اكسـيداتيو و در واقع بـه عنـوان يـک عامـل نوروپروتكتيو معرفی می كند.
کاهش التهاب: ویتامین K2 اثراتی بر مسیرهای بیوسنتز فاکتورهای پیش برنده التهابی نیز دارند و در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید میزان درد و التهاب مفاصل با مصرف این ویتامین به میزان چشمگیری کاهش می یابد.
عوارض کمبود ویتامین k2
در اثـر كمبـود ايـن ويتـامين مهم، خطر ابتلا به بيماري هايی هم چون:
- پوكی استخوان
- آترواســكلروزيس
- ســرطان پروســتات
- ســرطان كبــد
- ديابت
- پوسيدگی دندان ها
- بيماری های كليوی
- آلزايمر
- پاركينسون و غيـره افـزايش می يابد.
تداخلات دارویی
این ویتامین با داروهای زیر تداخل دارد:
- آسپرین
- استامینوفن
- ایبوپروفن
- دیکلوفناک
- لیپوفیکس
- وارفارین
- متفورمین
- پلاویکس
- کاپتوپریل
- آتنولول
فلز روی چیست؟ روی یک ماده معدنی است. این ماده "عنصر کمیاب ضروری" نامیده می شود زیرا مقدار بسیار کمی روی برای حفظ سلامتی انسان لازم است. از آنجا که بدن انسان روی اضافی ذخیره نمی کند، باید به عنوان بخشی از رژیم غذایی به طور منظم مصرف شود.
منابع غذایی روی: منابع غذایی معمول روی شامل:
- گوشت قرمز
- مرغ و ماهی است.
کمبود روی می تواند باعث :
- کوتاهی قد
- کاهش توانایی چشیدن غذا
- و عدم عملکرد صحیح بیضه و تخمدان
روی برای درمان و پیشگیری از کمبود روی برای مشکلاتی مانند :
- رشد کم
- اسهال حاد در کودکان
- ترمیم کند زخم
- و بیماری ویلسون
به صورت خوراکی مصرف می شود.
کاربردهای روی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود رشد در نوزادان و کودکان
- درمان سرماخوردگی و عفونت های مکرر گوش
- آنفلوانزا
- عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی
- پیشگیری و درمان عفونت های تنفسی تحتانی
- آنفلوانزای خوکی
- مالاریا
- و سایر بیماری های انگلی استفاده می شود.
- برخی از افراد از روی برای بیماری چشمی به نام تحلیل رفتن ماکولا، شب کوری و آب مروارید استفاده می کنند.
- همچنین برای درمان آسم نیز استفاده می شود.
- دیابت و آسیب عصبی همراه فشار خون بالا
این عنصر همچنین برای درمان اختلال وسواس فکری عملی، افسردگی، زوال عقل، خشکی دهان، اختلال نقص توجه - بیش فعالی (ADHD) ، کمبود چشایی (هیپوژئوزیا)، انسفالوپاتی کبدی، بیماری کبدی مربوط به الکل، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، بیماری التهابی روده، زخم های شانکر، زخم معده، زخم پا و زخم بستر استفاده می شود. برخی از مردان برای مشکلات باروری و بزرگ شدن پروستات و همچنین اختلال در نعوظ، روی را به صورت خوراکی مصرف می کنند. مصرف خوراکی روی برای درمان پوکی استخوان، آرتریت روماتوئید، آرتروز، پسوریازیس، زگیل و گرفتگی عضلات در افراد مبتلا به بیماری کبد مصرف می شود. این ماده همچنین برای بیماری سلول داسی شکل، خارش، ریزش مو، اگزما ، آکنه، یک بیماری خونی به نام تالاسمی، بیماری آلزایمر، سندرم داون، بیماری هانسن و فیبروز کیستیک استفاده می شود. این دارو همچنین از به صورت خوراکی برای پیشگیری از سرطان، از جمله سرطان مری ، سرطان روده بزرگ و رکتوم، سرطان معده، سرطان مغز، عود سرطان سر و گردن، عود سرطان بینی و گلو و لنفوم غیر هوچکین مصرف می شود. روی از طریق خوراکی برای جلوگیری از التهاب در مخاط دستگاه گوارش، عوارض مربوط به شیمی درمانی، کم خونی، عوارض مربوط به بارداری از جمله کمبود آهن ، کمبود ویتامین(A)، مسمومیت با آرسنیک، بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) استفاده می شود. برخی از ورزشکاران برای بهبود عملکرد و قدرت ورزشی از روی به صورت خواراکی استفاده می کنند. روی همچنین برای درمان بثورات پوشک، زگیل ، پیری پوست، لکه های قهوه ای صورت، عفونت های تبخال سیمپلکس، عفونت های انگلی و سرعت بخشیدن به ترمیم زخم روی پوست قرار می گیرد. روی برای افراد دارای مشکل در کنترل حرکات روده نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
از سیترات روی در خمیر دندان و دهانشویه برای جلوگیری از تشکیل پلاک دندان و التهاب لثه استفاده می شود. از روی در آدامس، آب نبات و آبکشی دهان برای درمان بوی بد دهان نیز استفاده می شود. یک داروی حاوی روی وجود دارد که می تواند برای درمان سرماخوردگی بینی اسپری شود. از سولفات روی در محلول های قطره چشم برای درمان تحریک چشم استفاده می شود. روی برای بهبود تغذیه در افراد بهبود یافته از سوختگی به داخل ورید تزریق می شود. توجه داشته باشید که بسیاری از محصولات روی حاوی فلز دیگری به نام کادمیوم نیز هستند. این به این دلیل است که روی و کادمیوم از نظر شیمیایی شبیه یکدیگر هستند و اغلب در طبیعت با هم وجود دارند. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای کادمیوم به مدت طولانی می تواند منجر به نارسایی کلیه شود.
کلسیم: کلسیم ماده معدنی است که به طور طبیعی در غذاها یافت می شود. کلسیم برای بسیاری از عملکردهای طبیعی بدن ، به ویژه تشکیل استخوان و نگهداری آن لازم است. سیترات کلسیم برای پیشگیری و درمان کمبود کلسیم استفاده می شود.
مهمترین اطلاعاتی که باید در مورد سیترات کلسیم (کلسیترات) بدانم چیست؟ افرادی که دچار مشکلات زیر می باشند قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایند.
- بیماری کلیوی
- سنگ کلیه
- سرطان
- اختلال غده پاراتیروئید
- یا مقادیر بالای کلسیم در خون
در صورت بارداری یا شیردهی قبل از استفاده از سیترات کلسیم با پزشک مشورت کنید. دوز مورد نیاز در این دوران ممکن است متفاوت باشد.