موارد مصرف:
- کمک به تنظیم عادات ماهیانه و کاهش مشکلات دوران یائسگی
- کمک به طراوت پوست و افزایش سلامت عمومی
روش مصرف: به عنوان یک مکمل غذایی روزانه 2 تا 3 سافت ژل همراه با غذا و یا تحت نظر پزشک مصرف گردد.
شرایط نگهداری: درجای خشک و خنک و دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
هشدار مصرف: زنان باردار، شیرده و بیماران شیزوفرنی و یا صرعی با مشورت پزشک یا داروساز مصرف نمایند.
روغن گل مغربی (Oenothera biennis)
روغن گل مغربی از دانه گل مغربی با نام علمی Oenothera biennis، گیاهی است زینتی، دو ساله، پوشیده از تار و کرک و به ارتفاع نیم تا یک و نیم متر که دارای برگ هایی زرد، متناوب، با کناره های دندانه دار و موجدار است. گل های آن درشت و قیفی شکل، به رنگ زرد روشن، غالبا معطر و شامل 4 گلبرگ بزرگ و 8 پرچم می باشند. چون گل های درشت و زیبای آن در هنگام غروب آفتاب باز می شوند به آن گل مغربی می گویند. دانه های گل مغربی محتوی دو اسيدچرب ضروری (70 %لينولئيکاسید و 8 الی 14% گاما لینولئیک اسید) است. همانطور که اشاره گردید این روغن حاوی گاما لینولئیک اسید (GLA)، یک اسید چرب امگا 6 است که خاصیت ضد التهابی و ضد درد (تسکین دهنده درد) دارد. پزشکان طب سنتی معتقدند که روغن گل مغربی می تواند به درمان بسیاری از بیماری ها از جمله:
- آکنه
- نوروپاتی دیابتی
- اگزما
- پوکی استخوان
- پسوریازیس
- سندرم قبل از قاعدگی (PMS)
- و آرتریت روماتوئید کمک نماید.
روغن گل مغربی صرفا یک روغن اساسی نیست که فقط برای آروماتراپی استفاده شود بلکه می توان از آن به صورت خوراکی استفاده نمود.
کاربردهای دارویی: روغن گل مغربی از دهه 1930 به عنوان یک درمان موثر برای انواع بیماری ها از جمله اگزما و درد پستان مورد استفاده قرار می گرفت. بسیاری از این مزایا به دلیل حضور اسید گاما لینولنیک (GLA)، یک اسید چرب موجود در دانه های سویا، گردو، دانه ها و روغن های گیاهی (مانند روغن کلزا ، کلزا و روغن بذر کتان) نسبت داده می شود.
روغن گل مغربی و قاعدگی: مدت هاست که روغن گل مغربی را زنان برای درمان گرگرفتگی در دوران یائسگی استفاده می کنند. گرگرفتگی حالتی است که به دلیل کاهش سطح هورمون استرادیول ایجاد می شود. مطالعه ای در سال 2013 نشان داد که مصرف روزانه 500 میلی گرمی روغن گل مغربی باعث تسکین گرگرفتگی پس از شش هفته گردید. اگرچه شدت گرگرفتگی در مقایسه با زنانی که دارونما مصرف می کردند، بهبود یافت، اما مدت زمان و فراوانی آن ها بهبود نیافت. از روغن گل مغربی نیز بعضاً برای تسكین گرفتگی قاعدگی و PMS استفاده می شود .
روغن گل مغربی و سندرم قاعدگی
سندرم قبل از قاعدگی يكی از شايع ترين پديده های دردناک دوران باروری در زنان محسوب می شود. علائم بيماری به صورت تغييرات رفتاری ، خلقی و جسمی بروز می كند. شايع ترين علائم جسمی شامل كرامپ های شكمی، احساس كسالت وخستگی ، نفخ شـكم ، درد و حـساسيت سينه ها، آكنه، كمردرد و سـردرد، علائـم خلقـی شـاملافسردگی، بی قراری، گريه، تحريک پذيری، پرخاشگری، تنش و تزلزل عاطفی و علائم رفتاری شامل تغييـر عـادات غذايی ، كاهش تمركز، كاهش انگيزه و فراموشی، تغييرات خواب و كاهش علاقه به فعاليت های روزمره می باشد. امروزه بسياری از زنان تمايل دارند كه علائم بيمـاری خود را با استفاده از طب مكمل و طبيعی درمان نمايند. شواهد بسياری وجود دارد كه نشان می دهـد روغـن گـل مغربی دردرمان سندرم قبل از قاعدگی موثراست. گاما لینولئیک اسید موجود در گل مغربی سنتز پروستاگاندينE1 را تسهيل می نمايـد. بـه نظـر می رسد زنان مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی، دچار كمبود پروستاگاندينE1 ، در سيستم عصبی و اندام های ديگر بدن مانند بافت پستان باشند. نتایج مطالعه ای نشان داد كه ميزان گامالينولئيک اسيد در زنان مبتلا به سندرم قبـل از قاعدگی، نسبت به گروه پلاسبو به طور معنی داری كمتـر است. به طوری كـه دريافـت سـبزيجات حاوی گامالينولئيک اسيد ، علائم بيماری را به طور معنی دار كاهش یافت.
روغن گل مغربی و کاهش افسردگی: اختلال افسردگی یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین سندرم های روانپزشکی است. اخیرا، توجـه زیادی به داروهای گیاهی برای کنترل افسردگی شده است. از میان گیاهان دارویی می توان به گل مغربی اشاره نمود. روغن گل مغربی حاوی مقادیر زیـادی از اسیدهای چرب ضروری شامل اسید لینولئیک و اسید گامالینولئیک است. محققان گزارش نمودند که این اسیدهای چرب نقش موثری در کاهش بروز افسردگی دارد.
روغن گل مغربی و اگزما: در دهه 1980، دیوید هوروبین، کارآفرین کانادایی، به عنوان یک درمان موثر برای اگزما، روغن گل مغربی را معرفی کردند. طبق بررسی انجام شده در سال 2013 از دانشکده پزشکی دانشگاه مینه سوتا، روغن گل مغربی در درمان اگزمای آتوپیک موثرتر از دارونما در هر هفت آزمایش مورد بررسی بود. مقادیر بسیار بالای لینولئیک اسید و یا مقادیر متوسط گاما لینولئیک اسید موجود در روغن گل مغربی نقش موثری در تنظیم سطوح اسیدهای چرب ضروری خون دارد. با شناسایی قدرت آنزیم دلتا 6 غیر اشباع کننده در تبدیل لینولئیک اسید به گامالینولنیک اسید، تحولی بزرگ در درمان بیماری های پوستی آتوپیک ایجاد می گردد.
روماتیسم مفصلی: آرتریت روماتوئید نوعی آرتریت خودایمنی است که در درجه اول مفاصل را درگیر می نماید. برخی از مطالعات حاکی از آن است که GLA می تواند درد را کاهش داده و عملکرد افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید خفیف تا متوسط را بهبود بخشد. با بررسی مقاله ای در سال 2011 در استرالیا، نتیجه گیری شد که GLA موجود در گل مغربی، دانه گل گاوزبان یا روغن دانه گیاه توت سیاه موجب تسکین متوسط درد و ناتوانی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید می شود. امیدوار کننده ترین نتایج در افرادی مشاهده شد که همزمان از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی نیز استفاده می کنند و باعث بهبودی سفتی مفصل در صبح می شوند.
پوکی استخوان
افزایش مصرف چربی اشباع نشده با کاهش خطر پوکی استخوان (از بین رفتن مواد معدنی استخوان) به ویژه در زنان یائسه مرتبط است. روغن گل مغربی تقریباً كاملاً از چربی اشباع نشده تشكیل شده است و به اعتقاد بسیاری از افراد، نقش موثری در کاهش پوکی استخوان در زنان مبتلا به پوكی استخوان دارد. یک مطالعه 18 ماهه در آفریقای جنوبی گزارش نمودند که استفاده ترکیبی از روغن گل مغربی، روغن ماهی و مکمل های کلسیم باعث کاهش پوکی استخوان در زنان مسن تر (متوسط سن 79 سال) در مقایسه با یک گروه کنترل از زنان با سن مشابه گردید. طبق این تحقیق، در خانم هایی که روغن مغربی، روغن ماهی و کلسیم دریافت کردند، افزایش تراکم استخوان ران1.3 درصد نسبت به گروه دارونما بیشتر بود.
نوروپاتی دیابتی
در سال 1993 ، روغن گل مغربی اولین بار به عنوان درمان احتمالی نوروپاتی دیابتی پیشنهاد شد. در بیماران دیابتی، فعالیت آنزیم دلتا6 تبدیل کننده لینولئیک اسید به گامالینولنیک مختل می گردد. شواهد حاکی از آن است که جذب بالای لینولئیک ممکن است در درمان برخی از مشکلات مرتبط با تصلب شرایین در بیماران دیابتی باشد. برخی از مطالعات حاکی از آن است هستند، که لتفوسیت های مبتلایان به MS، پاسخ میتوژنیک کمتری نسبت به افراد گروه شاهد دارد و استفاده از روغن گل مغربی در طی 85 روز پاسخ میتوژنیک را بهبود می بخشد. یک مطالعه 12 ماهه در هند، با حضور 80 نفر مبتلا به نوروپاتی دیابتی شدید، نتیجه گرفتند که یک دوز روزانه 500 تا 1000 میلی گرم روغن گل مغربی همراه با 400 میلی گرم ویتامینEباعث تسکین درد در 88 درصد از شرکت کنندگان گردید.
روغن گل مغربی و سیستم قلبی و عروقی: سطوح پایین لینولئیک اسید و دی هومو گامالینولنیک ممکن است زمینه را جهت رفع این مشکلات، لینولئیک نیازمند تبدیل به دیگر اسیدهای چرب غیر اشباع، هم چون گامالینولنیک می باشد.این تبدیل بوسیله آنزیم دلتا 6 صورت می گردد. روغن گل مغربی شامل هر دو اسید چرب لینولئیک و گاما لینولنیک می باشد و محققان گزارش نمودند که روغن گل مغربی باعث کاهش سطوح کلسترول خون به جهت داشتن گاما لینولنیک می گردد.
عوارض جانبی احتمالی: مانند اکثر مکمل ها، تحقیقات زیادی در زمینه ارزیابی ایمنی طولانی مدت روغن گل مغربی انجام نشده است. در برخی موارد، روغن گل مغربی ممکن است عوارض جانبی مانند:
- ناراحتی معده
- سردرد
- حالت تهوع
- و اسهال ایجاد می نماید.
بسیاری از عوارض آن درجه کمی دارد و با قطع درمان به خودی خود برطرف می شوند. در صورت داشتن شرایط پزشکی خاص، روغن گل مغربی باید با احتیاط مصرف شود.
از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- روغن گل مغربی ممکن است خطر خونریزی را در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی یا کسانی که از داروهای ضد انعقاد خون استفاده می کنند (رقیق کننده های خون) افزایش می دهد.
- اگر جراحی پیش رو دارید ، باید از دو هفته قبل مصرف روغن گل مغربی را متوقف کنید تا از خونریزی بیش از حد جلوگیری نماید.
- زنان باردار نباید استفاده کنند.
تداخلات دارویی: روغن گل مغربی می تواند با تعداد قابل توجهی از داروها تداخل داشته باشد، یا اثر دارو را كاهش دهد و یا باعث ایجاد عوارض جانبی شود.
این داروها شامل:
- داروهای ضد لخته
- داروهای ضد انعقادی مانند کومادین (وارفارین)، هپارین، لوونوکس (انوکساپارین) و پلاویکس (کلوپیدوگرل)
- داروهای ضد روان پریشی مانند کمپازین (پروکلرپرازین)، ملاریل (تیوریدازین)، پرماتیل (فلوفنازین)، استلازین (تری فلووپرازین) و تورازین (کلرپرومازین)
- داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID)مانند آسپیرین، ادویل (ایبوپروفن)، آلو (ناپروکسن) و ولتارن (دیکلوفناک)
در صورت استفاده از روغن گل مغربی یا هرگونه مكمل دیگر برای جلوگیری از تداخلات دارویی و عوارض جانبی قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نماید.