کتالوگ چیست؟جدید ترین مکمل قابل استفاده درنارسایی مزمن کلیوی
عملکرد کلیه ها چگونه است؟
یکی از وظایف مهم کلیه ها پاکسازی خون است. خون علاوه بر تامین اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز بافت ها، مایعات، مواد شیمیایی و مواد زائد را جذب می کند و به سمت کلیه ها می برد، کلیه ها از میلیون ها واحد عملکردی تهیه شده اند که مواد شیمیایی زائد را از خون جدا می کنند و نهایتا از طریق ادرار آن ها را دفع می کنند. در صورتی که این واحد های عملکرد کلیه به دلایل گوناگون که ذکر خواهیم کرد تخریب شوند، کلیه ها نمی توانند وظیفه خود را به درستی انجام دهند و در صورتی که این شرایط درمان نشده باقی بماند، یک مشکل جدی و تهدیدی برای زندگی محسوب می شود.
نارسایی کلیوی چیست؟
نارسایی مزمن کلیه، یک بیماری طولانی مدت است که به مرور زمان ایجاد می شود و در آن کلیه ها وظیفه خود را به درستی انجام نمی دهند و نمی توانند خون را آن طور که باید فیلتر کنند، لذا مواد زائد و مایعات اضافی در خون باقی می ماند و می تواند مشکلات دیگری نیز ایجاد کند. در مراحل اولیه بیماری ممکن است نشانه ها و علایم کم باشند و ممکن است تا زمانی که بیماری پیشرفته شود، فرد از وجود آن اطلاع نداشته باشد.
علایم نارسایی مزمن کلیوی
آسیب به کلیه می تواند به صورت ناگهانی اتفاق بیوفتد ولی اگر آسیب به کلیه ها به کندی پیشرفت کند، علایم بیماری نیز به مرور زمان ایجاد می شوند، اولین اتفاق بعد از از دست دادن کلیه ها، تجمع مایعات و مواد زائد بدن و میکلات الکترولیتی است. با شدت گرفتن بیماری مشکلات و علایمی مانند حالت تهوع، استفراغ، کاهش اشتها، ضعف و خستگی، اختلالات ادراری (کم تر یا بیشتر از معمول)، گرفتگی عضلات پا، مشکلات خواب، تورم پا و مچ پا، کاهش سرعت عملکرد ذهنی، خشکی پوست، خارش، تنگس نفس ( در صورت تجمع مایعات در ریه ها)، فشار خون بالا، درد قفسه سینه ( در صورت تجمع مایع در اطراف دیواره قلب)
با توجه به اینکه کلیه ها می توانند عملکرد کاهش یافته را جبران کنند، ممکن است این علایم تا زمانی که آسیب جبران ناپذیری رخ نداده باشد، بروز نکنند.
در نظر داشته باشید که تشخیص به موقع می تواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند، یا سرعت پیشرفت بیماری را کاهش دهد، لذا اگر شرایطی دارید که ریسک بیماری کلیوی را افزایش می دهد، بهتر است فشار خون و عملکرد کلیه ها از طریق آزمایش های خون و ادرار بررسی شوند.
درمان نارسایی مزمن کلیه
هدف از درمان نارسایی مزمن کلیه، بهبود کیفیت زندگی بیماران است و بر اساس کاهش سرعت پیشرفت بیماری می باشد که غالبا با کنترل علت بروز نارسایی انجام می شود. به صورت کلی هیچ درمانی برای نارسایی کلیوی وجود ندارد ولی می توان با کنترل علل بروز بیماری و کنترل علایم به جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کرد.
با توجه به اینکه نارسایی کلیوی بیماری در چه سطحی است، چند درمان اصلی برای فرد وجود دارد:
1) تغییر سبک زندگی
2) دارو: برای کنترل مشکلات مرتبط با نارسایی کلیوی مثل فشار خون یا کلسترول بالا که کتالوگ در این دسته قرار می گیرد.
3) دیالیز: برای جبران عملکرد کلیه که در مرحله 5 بیماری می تواند ضروری باشد.
4) پیوند کلیه: که در مرحله 5 بیماری می تواند ضروری باشد.
چه فاکتور هایی می تواند باعث بروز نارسایی مزمن کلیوی شود؟
شناسایی علل نارسایی می تواند بر نوع درمان تاثیر بگذارد. در زیر لیست بیماری ها و شرایطی که باعث بروز نارسایی مزمن کلیه می شوند قرار دارند:
- دیابت نوع 1 و 2
- فشار خون بالا
- گلومرولونفریت: التهاب واحد های فیلتر کننده کلیه
- نفریت بینابینی: التهاب لوله های کلیه و بافت های اطراف آن
- کلیه پلی کیستیک
- بیماری های ارثی کلیه
- انسداد طولانی مدت مجاری ادرار ناشی از سنگ کلیه، سرطان یا بزرگ شدن غده پروستات
- رفلاکس مجاری ادرار: که موجب برگشت ادرار به کلیه ها می شود
- پایلونفریت: عفونت مکرر کلیه ها
عواملی که احتمال ابتلا به نارسایی مزمن کلیه را افزایش می دهند:
- دیابت
- فشار خون بالا
- بیماری قلبی عروقی
- سیگار
- چاقی
- نژاد سیاه پوست
- سابقه خانوادگی بیماری کلیوی
- ساختار غیر طبیعی کلیه ها
- افزایش سن
- مصرف داروهایی که به کلیه ها آسیب می زنند.
چه شرایطی به دنبال نارسایی کلیوی برای فرد به وجود می آید؟
نارسایی مزمن کلیه می تواند تقریبا همه قسمت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد، این عوارض بالقوه در زیر لیست شده اند:
- احتباس مایعات: که منجر به تورم بازو ها، تورم پاها، فشار خون بالا، تجمع مایع در ریه ها یا ادم ریوی شود.
- هایپرکالمی: یا افزایش ناگهانی سطح پتاسیم در خون که می تواند عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار دهد.
- کم خونی
- بیماری قلبی
- استخوان های ضعیف و افزایش خطر شکستگی استخوان ها
- کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ، کاهی باروری
- آسیب به سیستم اعصاب مرکزی: که موجب مشکل در تمرکز، تشنج یا تغییرات شخصیتی
- کاهش پاسخ ایمنی: که منجر به آسیب پذیری در برابر عفونت می شود
- پریکاردیت: التهاب غشایی که اطراف قلب را پوشانده است
- مشکلاتی که در طی بارداری برای مادر و جنین پیش می آید
- آسیب غیر قابل برگشت کلیه ها که در نهایت برای بقا نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه هست.
ترکیبات کتالوگ
کلسیم، ال تیروزین، ال هیستیدین، ال تریپتوفان، ال ترئونین، ال لیزین، متیونین، والین، فنیل آلانین، لوسین و ایزولوسین
هر یک از ترکیبات کتالوگ چطور به بهبود شرایط بیمار کمک می کند؟
ترکیبات مختلفی از کتوآنالوگ ها و آمینو اسید های ضروری برای بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه آزمایش شده اند که اکثر آن ها حاوی 4 کتو آنالوگ از آمینو اسید های ضروری ایزولوسین، لوسین، فنیل آلانین و والین، 1 هیدروکسی اسید از آمینو اسید ضروری متیونین و 4 آمینو اسید ضروری تریپتوفان، ترئونین، هیستیدین و تیروزین هستند. با توجه به اینکه کلیه ا در اثر تخریب، پروتئین دفع می کنند، لازم است بیماران مکمل های حاوی اسید های آمینه ضروری را دریافت کنند تا بدن آن ها قادر به ساخت پروتئین های حیاتی برای ایجاد بافت ها، اندام ها، ماهیچه ها و انتقال دهنده های عصبی باشد. اسید های آمینه ضروری همچنین در بهینه سازی عملکرد کبد نقش دارند. طبق مطالعات یک رژیم غذایی با پروتئین کم با کتوآنالوگ ها و اسید های آمینه ضروری می تواند به شکل قابل ملاحظه ای بر سنتز پروتئین و اختلالات متابولیک بیماران نارسایی مزمن کلیه تاثیر بگذارد و کاهش عملکرد کلیه را متوقف یا کند کند.
کتوآنالوگ ها با محدود کردن میزان نیتروژنی که وارد بدن می شود، سموم نیتروژنی و اوره را کاهش می دهند و به کاهش بار کلیه منجر می شوند و می توانند به تعادل اسید و باز و رفع اسیدوز متابولیک و نیز تعادل کلسیم و فسفر کمک کنند.
مطالعات نشان داده اند که نرخ پیشروی نارسایی کلیوی در بیمارانی که مکمل های کتوآنالوگ استفاده کرده اند نسبت به بیمارانی که تنها از رژِم غذایی کم پروتئین استفاده کرده اند، کمتر بوده است.
کلیه ها دفع کلسیم را به طور دقیق تنظیم می کنند و بیش از 95% کلسیم فیلتر شده در لوله های کلیوی بازجذب می شوند، با تخریب کلیه ها میزان کلسیم در خون کاهش می یابد. همچنین در بیماری نارسایی مزمن کلیه، کلیه ها ویتامین د فعال کمتری می سازند و بدون ویتامین د کلسیم کمتری از مواد غذایی جذب می شود، این نیز به کاهش سطح کلسیم خون منجر می شود. لذا استفاده از مکملی که حاوی کلسیم باشد برای بیماران کلیوی ضروری است تا هم از تحلیل رفتن استخوان های آنها و احتمال شکستگی استخوان ها بکاهد و هم به تامین کلسیم مورد نیاز برای عملکرد اعصاب، عضلات و قلب کمک کند.
مزایای مصرف کتالوگ
- بهبود اسیدوز متابولیک
- کاهش پروتئینوریا
- کاهش پیشرفت نارسایی کلیه
- بهبود متابولیسم کلسیم
- به تعویق افتادن دیالیز
- جلوگیری از سوء تغذیه
- بهبود کیفیت زندگی بیمار
- جلوگیری از آسیب بیشتر به اعصاب مرکزی
- رفع ضعف و تامین انرژی
نکات مربوط به مصرف کتالوگ
با توجه به وجود فنیل آلانین در مکمل کتالوگ، استفاده از آن در بیماران مبتلا به فنیل کتونوریا ممنوع است.