موارد مصرف :
پماد سوختگی برناگل به طور موثری در درمان عوارض زیر قابل استفاده می باشد:
۱- سوختگی درجه اول (آفتاب سوختگی و سوختگی های ناشی از مواد شیمیایی)
۲- سوختگی های درجه دوم و درجه سوم
دستور مصرف :
۱- سوختگی ها
الف) سوختگی های درجه اول (سوختگی های سطحی) پماد سوختگی برناگل باید درحد امکان سریعاً مورد استفاده قرار گیرد. یک لایه نازک (در حدود یک میلی متر) از پماد بر روی سطح سوختگی مالیده شود. توصیه می شود که زخم باز نگه داشته شود ولی در صورت نیاز می توان از پوشش سبک مانند گاز استریل استفاده کرد. ۴-۳ بار روزانه استفاده شود و در صورتی که سوختگی پانسمان شده باشد دو بار در روز استفاده گردد.
ب) سوختگی درجه دوم
مرحله اول – دور آبکی یا تاول : یک لایه نازک از پماد سوختگی برناگل بر روی سطح سوختگی مالیده شود و ۳تا ۴ بار در روز تجدید شود. قبل از استفاده مجدد باقی مانده پماد قبلی و قابلیت های و بافت های نکروزه آبکی با ملایمت تمیز شود. بهتر است که جراحت باز گذاشته شود ولی در صورت نیاز می توان از پوشش سبک مانند گاز استریل استفاده کرد و از یک لایه حدود ۳ میلیمتر از دارو، دوبار در روز استفاده شود.
مرحله دوم – دوره ترمیم : در این مرحله پماد سوختگی برناگل باید قبل استفاده شود اما با دفعات کمتر (۲ تا۳ بار در روز)
مرحله سوم – دوره نوسازی : پماد سوختگی برناگل باید همانند قبل از استفاده شود ولی تنها یک بار در روز
پ) سوختگی درجه سوم
پماد سوختگی برناگل همان طور که قبلا اشاره شد برای نرم شدن بافت های نکروزه استفاده می شود . یک لایه نازک برروی سطح سوختگی مالیده شود و ۳ تا ۴ بار در روز تجدید شود.
۲- محل دهنده پوست برای پیوند
یک لایه نازک پماد سوختگی برناگل بر روی سطح مالیده شود و۳ تا ۴ بار در روز در صورت باز بودن و ۲ بار در صورت بسته بودن تجدید شود.
۳- سایر زخم ها
یک گاز استریل باید با پماد سوختگی برناگل آغشته شده و بر روی زخم گذاشته شود و ۲بار درروز تعویض شود.
موارد عدم مصرف و نکات قابل توصیه :
پماد سوختگی برناگل ممکن است در زمان نگهداری از لحاظ فیزیکی تغییر یابد به ویژه در گرمای فصلی اما در این موارد هم خاصیت خود را حفظ خواهد نمود. در طی درمان با این دارو از مصرف سایر داروهای موضعی بر روی زخم یا سوختگی خودداری شود.
عوارض جانبی:
مواد متشکله پماد سوختگی برناگل از منشاء گیاهان خوراکی است و هیچ اثر جانبی بر این دارو تا بحال گزارش نشده است. (به جز در موارد بسیار نادر حساسیت به روغن کنجد)
مصرف در دوران بارداری و شیردهی : در این دوران مصرف بلامانع است.
اجزای فرآورده :
بتا سیتوسترول به میزان ۰/۲۵ درصد به عنوان ماده موثره اصلی در پایه پمادی غنی از روغن کنجد می باشد. افزون بر این ۱۸ آمینواسید، ۴ اسید چرب اصلی، ویتامین و پلی ساکاریدها نیز به آن اضافه شده است.
مواد موثره :
روغن کنجد شامل اسیدهای چرب اساسی اولئیک اسید، لینولئیک اسید، پالمتیک اسید و استئاریک اسید می باشد. استروئیدهای موجود در روغن کنجد شامل استرول ها، بتا سیتوسترول و کامپسترول است. افزون براین لینگنانها شامل: سزامین، سزامولین
آثار فارماکولوژی :
بتا سیتوسترول یک استرول گیاهی می باشد که در بسیاری از گیاهان یافت می شود. ساختمان شیمیایی آن بسیار شبیه به کلسترول می باشد. از خواص مهم آن توانائی در کاهش التهاب ترمیم زخم، خاصیت ضد ویروس و ضد قارچ قابل ذکر است.
پماد برناگل به علت دارا بودن بتا سیتوسترول با مکانیسم آنژیوژنزیز سبب بازسازی و ترمیم زخم می شود. این پماد خاصیت ضد التهابی قوی داشته و از طرفی با محافظت و عایق بندی کردن انتهای اعصاب آسیب دیده اثر ضد درد از خود ظاهر می سازد این دارو سبب نرم شدن بافت های نکروژه پوست می گردد و برای سلول های بستر زخم یک منبع غذائی غنی فراهم می کند. از طرفی محیطی نامناسب برای رشد قارچ ها و باکتری ها ایجاد می کند پماد برناگل گرچه جداسازی و محافظت بستر زخم از فاکتورهای محیطی را فراهم می کند اما هم زمان خشک شدن مایعات و تبادل گاز را نیز سبب می شود پماد برناگل سبب جذب باقیمانده حرارت در سوختگی حاد شده و بازسازی پوست بازیبائی قابل قبول را سبب می شود.
Reference