پرودایجست پویا ترکیبی از پروبیوتیک ها و موثر بر هضم غذا و کمک به درمان روده تحریک پذیر است. سلامت دستگاه گوارش، مقابله با هلیکوباکتر، تحریک و تقویت ایمنی بدن.
موارد مصرف پرودایجست پویا : تنظیم تعادل فلور میکروبی سیستم گوارش، افزایش مقاومت به بیماری های روده ای
دستور مصرف پرودایجست پویا : روزانه یک کپسول و یا طبق دستور پزشک مصرف شود.
توضیحات : پروبيوتيكها، ميكروارگانيسم های زنده و مشخصی هستند كه درصورت مصرف در انسان يـا حيـوان، بـا اثـر بـر روی فلورميكروبی بدن باعث اعمال اثرات مفيـد بـر سـلامتی ميزبان می شوند. اكثر پروبيوتيـک هـا متعلـق بـه گروه بزرگی از باكتری های اصـلی فلـور ميكروبی روده انسـان بوده و در آنجا زندگی همسفرگی بی ضرری دارند. پروبیوتیک ها اغلب باکتری های "خوب" یا "مفید" خوانده می شوند زیرا به سلامت روده کمک می کنند. تاريخچه استفاده از ميكروارگانيسم های زنده در غـذا بـه ويژه باكتريهای توليد كننـده اسـيد لاكتيک بـه منظـور حفظ و بهبود سلامت انسان بسيار طـولانی اسـت. پروبیوتیک ها را می توان در مکمل ها و برخی غذاها مانند ماست پیدا کنید. پزشکان اغلب آنها را برای کمک به درمان مشکلات گوارشی پیشنهاد می کنند.
معیارهای انتخاب پروبیوتیک ها
پروبيوتيـک هـا عموما از منابع انسانی بـوده و بعنـوان باكتری هـای غيـر بيمـاری زا محسـوب می شـوند. انتخـاب گونه های پروبيوتيک عمدتا بر پايه سابقه تاريخی استفاده از آنها برای مدتهای دراز بـدون داشـتن عـوارض جـانبی مضر صـورت می گيـرد. سـاير معيارهـای مطـرح بـرای استفاده از گونه های باكتريايی مناسب عبارتند از:
۱- مقاومت و زنده ماندن در پروسه تكنولوژيک ساخت
۲- زنده و فعال ماندن در دستگاه گـوارش كـه بـه معنی
مقاومت در برابر اسيد معده و اسيدهای صفراوی است.
۳- توانايی اتصال به سلولهای اپی تليال روده
۴- توانايی آنتاگونيزه کردن پـاتوژن هـا از طريـق توليـد تركيبات ضد باكتری، حذف رقـابتی آنهـا يـا كـاهش PH داخل كولون.
۵- توانايی تثبيت فلور باكتريای روده
انواع پروبیوتیک ها
باكتری هايی که دارای ويژگی های بهبود دهنده سلامت هسـتند عبارتند از: بيفيدوباكتريا و لاكتوباسيلوس
لاکتوباسیلوس
لاکتوباسیلوس رایج ترین نوع پروبیوتیک ها است. این نوع در ماست و سایر غذاهای تخمیر شده یافت می شود. سویه های مختلف آن می توانند:
- به درمان اسهال کمک کنند
- به افرادی که نمی توانند لاکتوز، قند شیر را هضم کنند، کمک می نماید.
بیفیدوباکتریوم:
بیفیدوباکتریوم را در برخی از محصولات لبنی پیدا می کنید. به کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و برخی بیماری های دیگر کمک می نماید.
ساکارومیس بولاردی:
ساکارومیس بولاردی مخمری است که در پروبیوتیک ها یافت می شود. به مبارزه با اسهال و سایر مشکلات گوارشی کمک می نماید.
پروبیوتیک ها در درمان مشکلات زیر موثر است
- سندرم روده تحریک پذیر
- بیماری التهابی روده (IBD)
- اسهال عفونی (ناشی از ویروس، باکتری یا انگل)
- مشکلات شرایط پوستی ، مانند اگزما
- سلامت سیستم مجاری ادرار و واژن
- جلوگیری از آلرژی و سرماخوردگی
- بهداشت دهان و دندان
- ساخت برخی ویتامین ها (K و B) و اسید های آمینه
- کاهش کلسترول خون
- جلوگیری و کاهش عفونت های روده ای
- اثر مثبت به میکرو فلور روده
- جلوگیری از برخی سرطان ها
پروبیوتیک ها و کاهش وزن
باکتريهای ساکن روده، کربوهیدرات های غیر قابل هضم را به اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (عمدتاً استات، پروپیونات و بوتیرات) تخمیر می کنند. این ترکیبات به گیرنده های زوج شده با پروتئین G متصل شده و باعث تحریک ترشح هورمون روده ای PYY می گردند. این هورمون حرکات روده را کاهش داده و عبور مواد از روده را کند نموده و در نتیجه منجر به بهبود جذب مواد مغذی از روده می گردد. از طرفی، PYY باعث کاهش اشتها می شود. از این منظر، نقش اسیدهای چرب کوتاه زنجیر تولید شده ناشی از پروبیوتیک ها در کاهش چاقی قابل توجیه می باشد.
پروبیوتیک ها و کاهش ابتلا به دیابت
التهاب بـه عنوان عاملی مهم در ایجاد مقاومـت انـسولینی و متعاقبـاً بـروز دیابـت نـوع 2 شـناخته شـده اسـت. پیـروی از الگوهـای رژیمی خـاص ماننـد رژیـم پـر چـرب می تواند آغازگراین نوع التهاب در افراد باشد. تغییـر تعـادل فلور میکروبی روده به سمت بـاکتری هـای مـضر و بـه دنبـال آن، افـزایش تولیـد سیتوکین های التهابی و فعال شدن ماکروفاژها، مکانیسم احتمالی است که در این ارتباط مطرح گردیده است. از جمله مهمترین ویژگی های پروبیوتیک هــا، تعدیل عملکـرد سیستم ایمنی اسـت. پروبیوتیک ها بسته بــه گونه، باعث القاء سلولهای T کمک کننده ی نوع 1 یا 2 می شوند. اما در مجموع، در جهت ایجاد تعادل بین سـیتوکین هـای پـیش التهـابی و ضـد التهـابی عمل می کننـد . تولیــد لینولئیــک اســید کونژوگــه از لینولئیک اسـید آزاد و نیــز تحریک ترشح GLP نوع 1 ناشی از پروبیوتیک هـا از دیگـر عوامل مؤثر در کاهش قند خون می باشند.
پروبیوتیک ها و کاهش کلسترول
کاهش جذب کلسترول از روده، غیر کونژوگه کردن اسیدهای صفراوی و در نتیجه کاهش بازجذب آنها از روده، ورود بخشی از چربی های دریافتی از رژیم به داخل دیواره ی سلولی این میکروارگانیسم ها و تبدیل بخشی از کلسترول دریافتی به ترکیب کوپراستانول غیر قابل جذب، مهم ترین مکانیسم های پیشنهاد شده برای اثرات کاهندگی کلسترول پروبیوتیک ها می باشند. از طرفی، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر تولید شده ناشی از پروبیوتیک ها می توانند باعث مهار آنزیم هیدروکسی متیل گلوتارات کوآنزیم آ ردوکتاز، که آنزیم مهمی در مسیر سنتز کلسترول در کبد می باشد، شده و در نتیجه تولید کبدی کلسترول را کاهش می دهند.
چه بیماری هایی سبب کاهش پروبیوتیک ها در بدن می گردد؟
در بيماری های عفونی و شرايط التهابی ، تعادل ميكرواكولـوژی روده بـه گونـه ای تغييـر می كند كـه تعـداد باكتری های دارای پتانسيل بيماری زايی افزايش يافته و واكنش سلامت بين ميزبان و باكتری مختل می شود و در نتيجه يک پاسـخ ايمنی توسط اين دسته از باكتری های ساكن روده می تواند القا شود. از جمله اين بيماری ها، می توان به:
- آرتريت روماتوئيد
- و بيماريهای آلرژيــک اشاره کرد.
اسهال، عفونت های دسـتگاه ادراری يـا واژينيـت زمانی رخ می دهند كه فلور نرمـال ميكروبی بـه دليل استفاده از آنتی بيوتيک ها، دارو درمانی يا ساير پروسـه هـای درمـانی دچار اختلال شود. از جمله توانايی های فلور طبيعی برای محافظت ميزبان در برابر جايگزينی نامطلوب و ناخواسـته پاتوژنها، مقاومت در برابر كولونيزه شدن پاتوژنها است كـه می تواند با مصرف آنتی بيوتيكها يا تعدادی از پروسه های درمانی ديگـر مختـل شـود. يک هـدف مهـم درمـان بـا تركيبات بايوتراپيوتيک، متوقف كـردن تكثيـر پـاتوژن هـا است تا بدين ترتيب فلور طبيعی دوباره مستقر شـود. توانايب تامين زمان مورد نياز براب استقرار مجدد مقاومت در برابر كولونيزه شدن، مكانيسم محتمل درمان موفـق بـا تركيبات بايوتراپيوتيک است.
مکانیسم عمل پروبيوتيک هـا
مكانيسم هـاب پيشـنهادی زيادی برای توجيه توانايی پروبيوتيـک هـا در محافظت ميزبان در برابـر اخـتلالات گوارشی وجود دارد. مجموع كليه فرآيندهايی كه باكتری ها از طريق آن كونوليزه شدن (استقرار) ساير گونه هـای باكتريايی را در بـدن مهار می كنند مقاومـت در برابـر كولـونيزه شـدن ناميده می شـود. گونه های مختلف بيفيدوباكتريا بعنـوان عوامل مقاومت در برابـر كولونيزه شدن باكتريهای پاتوژن در روده بزرگ شـناخته شـده انـد. یک باكتری پروبيوتيكی ممكن است پاتوژن های مختلـف را با مكانيسم های متفاوتی مهار كند:
1- توليد تركيبات مهار كننده:
پروبيوتيک ها مواد مختلفی را توليد می كنند كه هـم بـر روی باكتريهای گروه مثبت و هم بر روی گرم منفی ها اثـر مهار كننده دارنـد. ايـن تركيبات مهار كننده شامل : اسيدهای آلی نظير استات، پروپيونات و بوتيرات، H2O2 و تركيبـات باكتريوسن اسـت. ايـن مـواد نه تنها تعـداد سلولهای زنده پاتوژن ها را كم می كننـد، بلكـه ممكـن است متابوليسم باكتريها يا توليد سموم توسط آنها را نيـز تحت تـاثير قـرار دهنـد.
2- رقابت برای جايگاه های اتصال
مهار رقابتی جايگاه های اتصال باكتريايی بـر روی سـطوح اپی تليال روده، يک مكانيسم ديگر اثربخشی پروبيوتيک هـا است. در يک مطالعه پيشـنهاد شـده اسـت كـه پروبيوتيک ها احتمالا با افـزايش موسين های روده ای از اتصال E.coli دارای پتانسيل بيماری زايی بـه جـدار روده جلوگيری می كنند.
رقابت برای مواد غذايی
رقابت برای مواد غذايی به عنوان يكی از مكانيسم هـای اثـر پروبيوتيک ها پيشنهاد شده است. پروبيوتيک ها احتمـالاً از مواد غذايی كه مورد مصـرف باكتری هـای بيمـاری زا قـرار می گيرد، استفاده می كنند.
عوارض جانبی :
در بعضی موارد ، عوارض جانبی خفیف مشاهده می شود این عوارض شامل:
- ناراحتی معده
- اسهال
- گاز و نفخ در طی چند روز اول پس از شروع مصرف باشد.
آنها همچنین ممکن است واکنش های آلرژیک را تحریک کنند. در صورت بروز علائم بالا مصرف آنها را متوقف کنید و اگر مشکلی دارید با پزشک خود صحبت نماید.