موارد مصرف: تامین ویتامین ث مورد نیاز بدن و کمک به تقویت سیستم ایمنیروش مصرف: روزی یک عدد قرص همراه با وعده غذایی میل شود.شرایط نگهداری: دور از دسترس اطفال، در دمای زیر 30 درجه سانتیگراد و دور از رطوبت نگهداری شود.هشدار مصرف:- قبل از مصرف در دوران بارداری و شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.- در صورت سابقه نارسایی کلیوی و یا حساسیت به هر یک از اجزای فراورده از مصرف آن خودداری نمایید.- در صورت مصرف داروهای دیگر پزشک خود را مطلع نمایید.- این فرآورده مکمل تغذیه ای بوده و جهت تشخیص، پیشگیری و درمان نمی باشد.
رزهیپ (Rose hips) رزهیپ با نام نسترن کوهی کوهی با نام علمی Rosa canina L.از خانواده ی گل سرخیان (Rosaceae) می باشد. گیاهچه ای به صورت درختچه ای به ارتفاع 2-3 متر می باشد. این گیاه بومی اروپا، شمال غرب آفریقا و غرب آسیا که در سرتاسر نیمکره شمالی یافت می شود. میوه کاذب این گیاه کهRose hip نامیده می شود در غذا، چای یا به شکل دارو در بسیاری کشورها مورد استفاده قرار می گیرد. گیاه نسترن وحشی به دلیل داشتن متابولیت های ثانویه چون:- فلاونوییدها- تانن ها- لیگنین- و آنتوسیانین دارای خواص دارویی بسیاری می باشد.ترکیبات تشکیل دهندهحاوی مقادير بالايي از ويتامین هایA، B1 ، B2 ، B6 ، D، E وK مي باشد. علاوه بر اسید اسكوربیک، اسید سیتريک و اسید مالیک، جزء اسیدهای ارگانیک اين میوه نیز گزارش شده اند. اين گیاه همچنین غنی از کاروتنوئیدها از جمله لیكوپن، β -کريپتوکسانتین، β - کاروتن، روکسینتین، گزانیاکسانتین و زاکسنتین می باشد. از ديگر ترکیبات تشكیل دهنده فعال گیاه همچنین پكتین و قند، به ويژه گلوکز و فروکتوز است. همین طور روغن نسترن کوهي دارای الكل ها، آلدئیدها، مونوترپن ها، سزکوئیترپن ها و استرهای متعدد است. دارای مقدار زيادی از اسیدهای چرب غیراشباع از آلفا لینولئیک ، اسید لینولئیک و اولئیک اسید است. رزهیپ نسترن کوهی حاوی مواد معدنی مختلفی، به طور عمده فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزيم،روی و منگنز است. اما يكی از مهمترين و فراوانترين ترکیبات موجود در رزهیپ ترکیبات فنولیک شامل تانن ها، فلاونوئیدها، اسیدهای فنولیک و آنتوسیانین ها به عنوان يک گروه بسیار مهم از مواد فعال بیولوژيكی هستند. اين ترکیبات دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضدسرطانی و ضد عفونی کننده می باشند.کاربردهای دارویی- ضد باکتری- ضدقارچ- ضد التهاب- خاصیت آنتی اکسیدانی- ضد سرطانی- مدر- ملین- مناسب برای کلیه و کاهش اختلال در مجاری ادرار- ورم مفاصل- رماتیسم- زخم معده- سنگ صفرا- نقرس- تب- سرماخوردگی (مقاومت بدن را در برابر سرما بالا می برد و تولید گلبول های قرمز را افزایش می دهد).آنتی اکسیدانی: وجود مقادیر زیاد ویتامین C، ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و کاروتنوئیدها، بتاکاروتن، گلوتاتیون، آنتوسیانین و لیکوپن میوه نسترن وحشی را به عنوان یک منبع مهم ترکیبات آنتی اکسیدانی معرفی کرده است. زیاد بودن ترکیبات فنولی رز هیپ بطور مستقیم میزان توانایی آن را در مهار رادیکال آزاد افزایش می دهد. در واقع این ترکیبات به دلیل داشتن گروه های هیدروکسیل، توانایی خنثی سازی رادیکال های آزاد را داشته و می توانند به عنوان دهنده الکترون یا هیدروژن عمل کنند.درمان التهاب کلیه: ترکیبات زیست فعال نسترن کوهی باعث کاهش اوریک اسید شده و به همین دلیل برای درمان التهاب کلیه استفاده می شوند.خاصیت ضد سرطانی: ترکیبات موجود در نسترن کوهی در سطوح مختلفی روی بیان ژن های دخیل در سرطان تاثیر می گذارند، از جمله ی این ترکیبات می توان به اورسولیک اسید اشاره کرد که با مهار بیان ژن های دخیل در التهاب در سلول های سرطانی اثر ضدالتهابی از خود نشان می دهد.مکانیسم اثردر واقع ترکیبات تشکیل دهنه رز هیپ با افزایش بیان مولکول های چسباننده ی سلولی از مهاجرت سلول های سرطانی کولون جلوگیری کرده و با مهار بیان ژالتیناز و ژن های ماتریکس متالوپروتئیناز، تهاجم و متاستاز را مهار می کند. ترکیب زیست فعال دیگر موجود در نسترن کوهی بنام بتولینیک اسید باعث مهار رشد سلولی در مرحله یG2/ Mو القاء مرگ برنامه ریزیشده سلولی(آپوپتوز) در سلول های سرطانی معده ی انسانی می شود. مکانیسم احتمالی در نظر گرفته شده برای این فرآیند، کاهش بیان عوامل پیش برندهی چرخه ی سلولی ازجمله نوعی سیکلین می باشد. لیکوپن و بتاکاروتن از کارتنوئیدهای مهم موجود در رزهیپ هستند. لیکوپن پروموتر ژن سرکوبگر توموریGSTP1را در رده ی سلولی سرطان سینه فعال می کند و بدین طریق باعث افزایش بیان آن می شود.کاهش التهاب: تری ترپنوئیدهای موجود در رزهیپ به طور قابل توجهی از طریق تعدیل میانجی های پیش التهابی، باعث سرکوب التهاب های مزمن می شوند. تولید بیش ازاندازه میانجی گری هایی همچون نیتریک اکسید(دارای ارتباط گسترده با التهاب و تومور زایی)، پروستاگلاندینE2 و لکوترین ها در محل التهاب ممکن است از طریق:- مهار آپوپتوز- افزایش تکثیر- سرکوب سیستم ایمنی بدن- و افزایش تهاجم سلول های سرطانی موجب بیماری های مزمن شود.بتولونیک اسید و اولئالونیک اسید موجود در رزهیپ تشکیل نیتریک اکسید و پروستاگلاندین E2 را مهار می کنند.ضد افسردگیرزهیپ دارای ترکیبات مختلفي است که بیشترين تجمع اين ترکیبات فعال در میوه گیاه گزارش شده است. از مهمترين اين ترکیبات مي توان به ويتامین C، پليفنول ها، کاروتنوئیدها، تری ترپن ها و اسیدهای چرب اشباع نشده اشاره کرد که نقش اين ترکیبات در داشتن خواص آنتی اکسیداتیو و ضدافسردگی در مطالعات مختلف به اثبات رسیده است. مطالعات نشان داده اند که در سیستم عصبي مرکزی، نوروترانسمیترهای مونوآمینی شامل دوپامین، نورآدرنالین و سروتونین نقش تعیین کننده ای در پاتوفیزيولوژی افسردگی ايفا می کنند. عوامل ديگری به ويژه استرس اکسیداتیو در بروز افسردگی نقش اساسی دارند. نتایج مطالعه ای نشان داد استفاده از عصاره رزهیپ به موش های کوچک آزمايشگاهی موجب افزايش پراکسیداسیون لیپیدی و کاهش آنزيم های آنت ياکسیدانی از جمله سوپراکسیداز ديسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون ردوکتاز مغزی شد. نتايج مطالعه دیگری نیز نشان داد که عصاره رزهیپ ممكن است حاوی ترکیبات شیمیايي باشد که مي توانند بر سطوح مونوآمین های مغزی يا استرس اکسیداتیو اثر بگذارند. چند مطالعه پیشنهاد کرده اند که کاهش مونوآمین های مغزی يک دلیل اصلی بیماریزايی افسردگی می باشد. همچنین رزهیپ به داشتن ويتامین C فراوان و خواصآنتیاکسیدانی و ضدالتهابی مشهور است. مطالعات نشان دادهاند که با کاهش سطح آسكوربیک اسید در بدن سطوحSODوMDA بهعنوان دو مارکر اکسیداسیون افزايش میيابدکه در نتیجه سبب تشدید افسردگی می گردد. از طرف دیگروجود مقادير قابل توجهی از کاروتنوئیدها از جمله لیكوپن، بتاکريپتوگزانتین، بتاکاروتن، روبیگزانتین، گازانیاگزانتین و زيگزانتین را در رزهیپ گزارش شده است که دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضدافسردگی می باشند. همین طور که در ابتدا اشاره گردید دانه های رزهیپ غنی از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که از مهمترين آنها می توان به لینولئیک اسید و آلفا لینولنیک اسید اشاره کرد. نتایج مطالعات متعددی نشان داده است که تزريق آلفالینولنیک اسید باعث افزايش پلاستیسیته مغز شده و دارای اثرات ضدافسردگی می باشد.کنترل قند خون: مطالعاتی وجود دارد که ثابت می نماید رزهیپ دارای خاصیت کاهش دهده قند خون می باشد. مکانیسمی که برای این اثر رزهیپ پیشنهاد شده است، داشتن خاصیت محافظت از سلول های بتای مولد انسولین در برابر عوامل اکسیدان و نقش آن به عنوان یک فاکتور رشد برای این سلول ها می باشد.کاهش زخم معدهسلول های موکوس لوله گوارش دارای سیستم های آنتی اکسیدانی درون زایی می باشند که سلول ها را در مقابل رادیکال های آزاد اکسیژن محافظت می نمایند. از جمله مهمترین این آنزیمها می توان SOD و کاتالاز را نام برد. آنزیمSODباعث انتقال آنیون سوپراکسیدبه مولکول اکسیژن شده و باعث تولید آب می گردد. از این طریق آنزیم آنتی اکسیدان SOD می تواندآنیون سوپراکسید را که یک رادیکال اکسیژن آسیب زا براي سلول ها می باشد را خنثی نماید. حال با توجه به اینکه آلکالوئیدهای موجود در گیاه رزهیپ توانسته اند سطح آنزیم SOD را در معده افزایشدهند می توان گفت که این گیاه با مکانیسم تقویت توانایی آنتی اکسیدانی سلول های بافت معده قادر به محافظت موکوس معده در مقابل آسیب های وارده می باشد.عوارض جانبی: چه عوارض جانبی با استفاده از رزهیپ همراه است؟عوارض جانبی رایج شامل:- سنگ کلیه - حالت تهوع- استفراغ- اسهال- یبوست- سوزش سردل- گرفتگی معده- خستگی- سردرد- مشکل در خوابیدن- واکنش آلرژیکتداخلات دارویی: قبل از مصرف ابتدا با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. رزهیپ هیچ تداخل شدیدی با سایر داروها ندارد. تداخلات احتمالی شامل:- دمکلوکلایکلین- داکسی سایکلین- فلروکساسین- جمی فلوکساسین- لووفلوکساسین- لنسایکلین- ماینوسایکلین- موکسی فلوکساسین- مایکوفنولات- نورفلوکساسین- افلوکساسین- اکسی تتراسایکلین- تتراسایکلین