موارد مصرف:
- بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی و علائم حین قاعدگی مثل Mastalgia کاهش علائم یائسگی
- کمک به برقراری تعادل هورمونی در خانمها
- سلامت پوست و بهبود علائم اگزما
- بهبود علائم بیماریهای التهابی از جمله آرتریت روماتوئید و کولیت اولسراتیو
روش مصرف: بزرگسالان روزانه ۱ عدد سافت ژل همراه با غذا و یک لیوان آب مصرف نمایند.
شرایط نگهداری: در جای خشک و خنک ترجیحا در قوطی اصلی و دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
روغن گل مغربی:
گياه گل مغربی با نام علمیOenotheraBiennis یک گياه کوتاه عمر ودو ساله از تيره یOnagraceae و خانوادهی پاناسه آ است. به دليل اینکه گل های زرد، بزرگ و لوله ای آن به هنگام غروب باز می شوند، به آن گل مغربی می گویند. گل مغربی از نظر طب سنتی، دارای کيفيت مزاجی گرم و تر است. گلهای آن دوجنسی است، دارای برگ های خوراکی بوده و بين 39 تا 159 سانتیمتر، ارتفاع دارد. در سال اول، رزت قاعده ای برگ ها را شکل می دهد و در سال دوم، ساقه ی گل دهنده تا ارتفاع 5/1 متر ایجاد می کند. این گياه، بومی آمریکا است که از دمکرده ی ریشه ی آن برای مبارزه با چاقی و التيام درد روده استفاده می کنند.روغن گل مغربی که از دانه های گیاه استخراج می شود معمولاً به صورت کپسول فروخته می شود. این مکمل حاوی اسید چرب گاما-لینولنیک اسید(GLA) است.افراد از روغن گل مغربی به صورت خوراکی مصرف می کنند تا انواع مختلفی از بیماری ها را درمان کنند.
اسيدهای چرب ضروری به 2 خانواده ی امگا3 و امگا9 تقسيم می شوند.
- امگا9 اسيد چرب لازم است ولی ضروری نيست، چون بدن می تواند مقداری کمی از آن را به وسيله ی اسيدهای چرب ضروری رژیم غذایی توليد کند
- امگا3 از اسيد لينولئيک، امگا6 از اسيد گاما لينولئيک و امگا9 از اسيد اولئيک مشتق می شوند.
اسيدهای چرب با زنجيره بلند امگا3 در بسياری از گياهان و مواد غذایی به ویژه غذاهای دریایی یافت می شود. در ميان این اسيدهای چرب، دوکساهگزانویيک اسيد(DHA) و ایکوزاپنتانویيک اسيد (EPA) دو اسيد چرب بسيار فعال بيولوژیک هستند که پيش ساز این دو اسيد چرب، اسيد آلفالينولئيک است که در گياهان از جمله گل مغربی نيز یافت می شود.
ترکیبات تشکیل دهنده
گل مغربی حاوی مقادیر زیادی اسيدهای چرب غيراشباع ضروری ، ترکيبات فنولی و استروژنی است.عصاره استونی این گیاه بيشترین مقدار ترکيبات فنولی و فلاونوئيدی را داراست و ترکيبات فنوليک و الکل آليفاتيک خطی از محتویات فعال گل مغربی محسوب می شوند.این گياه حاوی استرول (مانند بتاسيسترول وکامپسترول) است که تعدیل کننده ی اثرات سيتوکين ها، نيتریک اکسيداینترفرون گاما و ترومبوگزانB2و سرکوب کننده ی بيان ژن COX-2 است و به همين دليل فعاليت ضدالتهابی قوی دارد.
دانه های گياه گل مغربی حاوی روغن اوناگر(huiledonager) بوده که رنگ این روغن زرد مایل به سبز است ، این روغن ترکيبی از اسيدهای مختلف مانند اسيدهای پالميتيک (5/9 درصد) ، استئاریک اسيد (1/5 درصد)،اولئيک اسيد (11 درصد)، لينولئيک اسيد (22 درصد )، آلفا لينو لئيک اسيد، گامالينولئيک اسيد و اسيد آراشيدونيک است.روغن گل مغربی، عصاره طبيعی این گياه محسوب می شود که مقدار زیادی PUFA داشته و گامالينولئيک اسيد موجود در آن به طور مستقيم، PUFA را به پروستاگالندین ها ( از جمله پروستاگالندین E) تبدیل می کند. تحقیقات در مورد استفاده از گل مغربی برای شرایط خاص نشان داده شده است:
درماتیت آتوپیک (اگزما): تحقیقات در مورد استفاده خوراکی روغن گل مغربی برای درمان اگزما نتایج متناقضی را به همراه داشته است. جامع ترین ارزیابی این است که گل مغربی که به صورت خوراکی مصرف می شود به طور موثری علائم و نشانه های اگزما را تسکین نمی دهد.
سندرم قبل از قاعدگی (PMS)
سندرم قبل از قاعدگی از مشکلات شایع سنين باروری است که مجموعه ای از علائم جسمی و روحی چند روز قبل از قاعدگی شروع و با شروع قاعدگی در چند روز بعد بهبود می یابد.علائم آن از ميل شدید به غذا، درد شکم، سردرد، درد، تا افسردگی، تحریک و اضطراب متفاوت است.علت اصلی آن نامشخص است اما فرضيه های مختلفی در مورد علل این سندرم وجود دارد که شامل کمبود پروژسترون، افزایش پرولاکتین، پروستاگلاندین ها است. مطالعه ای با هدف مقایسه گل مغربی و ویتامين B9 نشان داد کاهش شدت علائم سندرم پيش از قاعدگی نسبت به قبل از مداخله، تنها در گروه گل مغربی معنادار بوده است. بررسی نشان داده ميانگين شدت کلی علائم در گروه گل مغربی در مقایسه با ویتامين E ، گروه ویتاگنوس نسبت به ویتامينE و نيز گروه گل مغربی در مقایسه با ویتاگنوس کاهش معنادار داشت که این کاهش در گروه ویتاگنوس نسبت به گل مغربی در مقایسه با ویتامينE بارزتر بود.
بررسی گروهی از محققین در گروه گل مغربی، علائم PMS قبل و بعد از مداخله را به طور معناداری متفاوت گزارش کرد، همچنين شدت علائم در بين دو گروه مورد و شاهد نيز بعد از مداخله تفاوت معنادار داشتند.مطالعات مروری سيستماتيک نيز به نتيجه ی واحدی در ارتباط با تأثير گل مغربی بر کاهش شدت علائم سندرم قبل از قاعدگی رسیدند.جهت درمان علائم سندرم قبـل از قاعـدگی ، 3 تـا 4 گـرم روغـن گل مغربی، به طور روزانه پيشنهاد می شـود. در يک مطالعه كلينيكی در زنان مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی، مصرف روغن گل مغربی در فاز لوتئال سيكل قاعدگی باعث كـاهش علائـم بيمـاری شـده اسـت. بيشترین تعداد تحقيقات گل مغربی در ایران، در رابطه با سندرم قبل از قاعدگی زنان بوده است که نتيجه ی همه ی مطالعات همسو و موید اثر مثبت گل مغربی در کاهش علائم PMS بود و گل مغربی را از داروهای پيشنهادی در زمينه سندرم قبل از قاعدگی زنان عنوان نمود.
افسردگی پس از زایمان: افسردگی پس از زایمان، شایعترین اختالل خلقی موقتی پس از زایمان است که با علائمی شبيه به افسردگی شامل: بی خوابی، خلق پایين، تمایل به گریه، خستگی، تحریک پذیری و ناپایداری عاطفی بروز می کند. علت این عارضه را اشکال در محور هيپوتاالموس-هيپوفيز-آدرنال در تغييرات سریع هورمونی پس از زایمان دانستند.چربی امگا3 از جمله اسيدهای چرب ضروری در بهبود روند درمان بيماران افسردگی بوده است.مطالعه محققان در مورد افسردگی پس از زایمان در گروهی که گل مغربی را مصرف نمودند در مقایسه با شاهد کمتر گزارش نمودند.
ماستالژی: ماستالژی از شایع ترین اختالالت دردناک و خوشخيم پستان در سنين باروری زنان است که منجر به مشاوره با افرادی آگاه از جمله ماماهاست. از اتيولوژی های مطرح شده می توان عدم تعادل هورمون استروژن- پروژسترون، کمبود اسيدهای چرب ضروری، افزایش پروستاگلاندین ها و بيومارکرهای التهابی مانند اینترلوکين ها را نام برد.محققان گزارش کردند ميزان درد در گروه گل مغربی از زمان مراجعه تا 9 ماه بعد کاهش یافت که این کاهش درد با گروهی که ویتامين E مصرف نمودند، مشابه بود.
یائسگی: طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، یائسگی بعد از 12ماه متوالی آمنوره رخ می دهد. تعریق شبانه، گرگرفتگی، علائم قلبی-عروقی، خشکی واژن، در مفاصل، اختلال خواب، استئوپروز، نوسانات خلقی و حافظه و عالئم ادراری از جمله علائم شایع این دوران است که آن را به کاهش استروژن و آندروژن های دوران یائسگی مرتبط می دانند.مطالعه محققان گزارش نمودند استفاده از گل مغربی تأثير بسزایی در کاهش شدت، مدت و دفعات گرگرفتگی در مقایسه با شاهد داشتند.
احتیاط: در حالی که روغن گل مغربی احتمالاً در کوتاه مدت برای اکثر افراد بی خطر است، تحقیقات استفاده طولانی مدت از مکمل را به عنوان درمانی برای انواع مختلف بیماری پشتیبانی نمی کند.
عوارض جانبی:در صورت مصرف کوتاه مدت، مصرف خوراکی روغن گل مغربی به صورت خوراکی بی ضرر است.
مصرف روغن گل مغربی می تواند باعث موارد زیر شود:
- ناراحتی معده
- سردرد
اگر اختلال در خونریزی دارید، روغن گل مغربی را مصرف نکنید. استفاده خوراکی از این مکمل ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر قصد جراحی دارید، دو هفته قبل مصرف گل مغربی را متوقف کنید.همچنین اگر مبتلا به صرع یا اسکیزوفرنی هستید ، روغن گل مغربی را مصرف نکنید. این مکمل ممکن است خطر تشنج را افزایش دهد.روغن گل مغربی ممکن است خطر عوارض بارداری را افزایش دهد.
تداخلات دارویی
تعاملات احتمالی شامل موارد زیر است:
- داروهای ضد انعقاد و ضد پلاکت
- گیاهان و مکمل ها
- بسترهای سیتوکروم P450 3A4 (CYP3A4)
- اگر از داروی تحت تأثیر این آنزیم ها مانند لوواستاتین (آلتوپرو) استفاده می کنید، با احتیاط از گل مغربی استفاده کنید.
- لوپیناویر و ریتوناویر (کالترا)
این داروی ترکیبی در درمان عفونت ناشی از ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) استفاده می شود. روغن گل مغربی ممکن است سرعت تجزیه این دارو در بدن را کاهش دهد.
- فنوتیازین ها
مصرف روغن گل مغربی با این داروها که برای درمان اختلالات جدی روحی و روانی استفاده می شود ممکن است خطر تشنج را در برخی از افراد افزایش دهد.