موارد مصرف : رفع کولیک، نفخ و تنظیم سیستم گوارشی پیشگیری از اگزما و دیگر نقص های ایمنی رفع پلاک، التهاب لثه و پیشگیری از انواع آلرژی کاهش زمان گریه در نوزادان شیرخوار مبتلا به کولیک بهبود اسهال های ویروسی، باکتریایی و ناشی از مصرف آنتی بیوتیک تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش مقاومت به بیماری های روده ای
دستور مصرف : برای نتیجه بهتر، 5 قطره یکبار در روز استفاده شود یا طبق دستور پزشک مصرف شود. قبل از مصرف خوب تکان دهید.
لاکتوباسیلوس روتری چیست؟
لاکتوباسیلوس روتری نوعی باکتری گرم منفی میله ای شکل است که در غذاهای مختلف به ویژه گوشت و محصولات شیر یافت شده است. این ماده از روده بسیاری از پستانداران مختلف در حیوانات از جمله جوندگان ، خوک ها ، گوسفندان و مرغ ها وجود دارد و یکی از رایج ترین ارگانیسم هایی است که در روده انسان یافت می شود. باکتری های لاکتیک اسید (LAB)از قبیل Lactobacillus spp. فاکتورهای ضد میکروبی و باکتریوسین های متعددی تولید می کنند . لاکتوباسیلوس روتری و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده اند. هر دو باکتری مذکور به ویژه لاکتوباسیلوس روتری، بیشترین گستردگی را از میان گونه های لاکتوباسیلوس، در حیوانات به خود اختصاص داده اند و این باکتری ها از معدود باکتری های لاکتوباسیلوس طبیعی موجود در روده ی انسان ها بوده و از این نظر دارای نقاط قوت و تفکر انگیز خاصی هستند.
در حال حاضر فعالیت وسیع ضد میکروبی لاکتوباسیلوس روتری به عنوان مهم ترین عامل دارای پتانسیل درمانی برای جلوگیری یا درمان عفونت ها مطرح است. یکی از ترکیبات ضد میکروبی تولید شده به وسیله ی لاکتوباسیلوس روتری، روترین می باشد که فاقد پپتید یا پروتئین مرکب بوده و در طی تخمیر گلسیرول تولید می گردد. در واقع روترین یک ترکیب hydroxypropionaldehyde (3-HPA) مشتق شده از گلسیرول است که تحت شرایط بی هوازی ساخته می شود و طیف عملکردی وسیعی علیه باکتری های گرم مثبت و گرم منفی دارد. از سوی دیگر خانواده ی انتروباکتریاسه (Entrobacteriaceae) بزرگترین و نامتجانس ترین مجموعه ی باسیل های گرم منفی با اهمیت فوق العاده در پزشکی می باشند، و شامل ارگانیسم هایی هستند که در همه جا حاضر بوده و در تمام جهان در خاک، آب و سبزیجات یافت می شوند و به عنوان قسمتی از فلور روده ای نرمال در بیشتر حیوانات و هم چنین انسان ها محسوب می شوند. برطبق گزارش WHO/FAO باکتری های لاکتیک اسید(LAB) به طور طبیعی ساکن لوله گوارشی انسان می باشند و همچنین دارای تاریخچه ی طولانی در فراورده های تخمیری هستند. علت مطرح بودن این باکتری ها اثرات مثبت آن ها در روند سلامتی افراد می باشد.
کاربردهای دارویی
- سركوب كردن رشد پاتوژنها
- كاهش در احتمال ابتلا به سرطان
- افزايش مقاومت به نئوپلاسم
- كـاهش سـطح كلسترول خون اشاره كـرد.
از ديگـر عملكردهـای درمـانی يـا ارزش تغذيه ای باكتريهای پروبيوتيک:
- كمک به هضم لاكتوز
- بهبود عملكرد سيستم ايمنی
- سنتز انواع ويتامين ها
- كمک به شركت پـذيری عناصر
- کاهش حالت تهوع
- کاهش سوء هاضمه
- ضد نفخ شکم
- کاهش اسهال
- کاهش علائم IBS
- کاهش سرماخوردگی و آنفلوانزا
- کاهش درماتیت آتوپیک
- کاهش اگزمای در دوران نوزادی
- مهار باکتری های بد واژن
- کاهش pH واژن
- کاهش قولنج کودک
- کاهش نفوذپذیری روده
مکانیسم عمل لاکتوباسیلوس روتری
لاکتوباسیلوس روتری با تولید ماده ای به نام روترین، از رشد و فعالیت پاتوژن های روده ممانعت می کند . فعالیت ضد میکروبی و تولید باکتریوسین از جمله روترین توسط لاکتوباسیلوس روتری علیه باکتری های پاتوژن شایع دستگاه گوارش و نیز بر ضد پروبیوتیک های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس جانسونی به وسیله ی محققان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج گزارش شده، نشان دهنده ی جلوگیری از رشد باکتری های پاتوژن و عدم فعالیت ضد میکروبی بر سایر پروبیوتیک های ذکر شده توسط لاکتوباسیلوس روتری بود.
کنترل سرطان پستان
در سالهای اخير دانش بشری در زمينه ی عوامل دخيل در بروز سرطان پستان افزايش قابل توجهی داشته است. در مطالعات اندكی گزارش شده است كه برخی از مكمـل هـای غذايی غنی شده ، ممكن است از رشد انواع سرطان ها از جمله تومور پستان پيشگيـری و ممانعت نماينـد. امروزه باكتريهای لاكتيک اسـيد بـه عنـوان پروبيوتيـک مورد توجه ويژهای قـرار گرفته اند، ايـن بـاكتريهـا بـسياری از مكانيـسم هـای بيولوژيكی در ميزبان خود را همراهی می كنند. در مقـالات متعـددی، اثرات درمانی باكتريهای لاكتيک اسيد عليه سـرطان و عفونـت هـای روده ای عنوان شده است.
مکانیسم عمل:
چنين پيش بينی می شود كه مكانيسم عمل پروبيوتیک هـا بـر ضـد سـرطان زايی، بـه ميـزان اثـر آنهـا بـر ديگـر باكتريهای ساكن روده باز می گردد. در واقع پروبيوتيـک هـا از رشـد باكتريهايی كه پروكارسينوژن ها را بـه كارسـينوژن تبـديل می كننـد، جلوگيری می نماينـد و در نتيجـه ی ايـن عمل باعـث كاهش تعـداد كارسينوژن ها در روده می شوند. در آزمایشی بر روی موش های آزمایشگاهی، بررسی هـا نشان داد كه در تمام نمونه هــای گروه پروبيوتيــک، تجـويز لاكتوباسيلوس روتری موجب مرگ سلولهای توموری شده است. در نمونه هـای گـروه كنتـرل نيـز، سـلولهـای در حـال تقـسيم، چـرک، خونريزی، رگزايی، تهاجم سلولهای توموری به بافت های همبند و متاستاز به داخل رگ لنفی كـه همه نشـان از بدخيـمی دارد، گـزارش شد. ميزان نكروز داخل تومـور نيـز در گـروه گيرنـده ی پروبيوتيک، به علت تقويت پاسخ های ضد توموری توسط لاكتوباسـيلوس روتـری در مقايسه با گروه كنترل وسيع تر عنوان شد. با توجـه بـه مـروری بـر مطالعات انجـام شـده در ايـن زمينـه، محققان ،مطالعــه ای بــر روی لاكتوباسـيلوس هلوتيكوس R389 جداسازی شـده از شـيرهای تخميـر شـده، جهـت بررسی خاصيت آنها در توانايی پيشگيری از روند افزايش تومور در موشهای c/BALB مبتلا به سرطان پستان انجام داد كه نتايج به دسـت آمده نشان دهنده ی بهبود وضع سيـستم ايمنی و افـزايش سـلامتی در ميزبان و كاهش رشد حجم تومور بود. در مطالعات ديگر كه برای بررسی تأثير لاكتوباسـيلوس كـازيی و لاكتوباسيلوس اسيدوفيلوس در روند رشد سـرطان پـستان در مـدل حيوانی انجام شده بود نتايج حاصله به صورت زير گزارش گرديد:
نتايج حجم تومور نشان دهنده پايين تر بودن حجم نهايی تومور در موش های گيرنده پروبيوتيک در مقايـسه با گروه كنترل يا گيرنده فسفات بافر نمكی بود. در واقـع نتـايج در گـروه پروبيوتيـک نـشان داد كـه سـرعت رشـد تومـور در موش های گيرنده اين لاكتوباسيلوسها نسبت به گـروه كنتـرل كـمتـر می باشــد كـه احتمالا اين پديـده ناشی از اثـر تقويـت كننــدگی لاكتوباسيلوسها بر سيستم ايمنی اين گروه از مـوش هـا در مقابلـه بـا تومــور اســت. محققان همچنین گزارش کردند که نتــايج هيــستولوژی بافــت تومــور در بررسی اثــر لاكتوباسيلوس كازيی و لاكتوباسيلوس اسيدوفيلوس مطالعه شده نشان می داد كه افزايش معنی داری در ميـزان نكـروز داخـل تومـور بـر اثـر تقويت پاسخ های ضد توموری در گروه هـای گيرنـده پروبيوتيـک در مقايسه با گروه كنترل وجود دارد، همچنين ارتشاح سلول های دفـاعی و تشكيل سلولهای غول آسا و هيستوسيت ها در داخل بافـت تومورگروه گيرنده پروبيوتيک بيشتر گزارش شده بود.
کنترل سرطان معده
سرطان معده به سرطانی گفته می شود كه منشأ شروع آن از معده است. سرطان معده از دسته سرطانهايی است كه طی ساليان و به آرامی رشد می كند. قبل از اينكه سرطان به معنای واقعی ظاهر شود، تغييراتی در لايه های معده ايجاد می شود. در حدود 85 درصد از سرطان های معده را آدنوكارسينوم ها و 15 درصد آنها را لنفوم ها و تومورهای استرومايی معدی – روده ای و ليوميوساركوم تشكيل می دهند. مطالعات اخير نشان ميدهد كه حدود 80 تا 90 درصد سرطان های معده، تک گير و 10 تا 20 درصد، خانوادگی و حدود 1 تا 3 درصد موارد آن، ژنتيكی می باشد. عوامل محيطی و ارثی در سرطان معده دخيل است. مهمترين عوامل خطر سرطان معده شامل باكتری هليكوباكترپيلوری، رژيم غذايی سرشار از نمک، چربی و عدم مصرف كافی ميوه جات و سبزيجات، سيگار كشيدن و فاكتورهای ژنتيكی می باشند. پروبيوتيک ها باكتريهای مفيد درون سيستم گوارشی هستند كه دارای اثرات مفيد زيادی می باشند و نقش مهمی در تعديل سيستم گوارشی و سيستم ايمنی دارند. اين ميكروارگانيسم ها دارای اثرات تحريک كنندگی وتقويت كنندگی روی سيستم ايمنی می باشند.
امروزه، لاكتوباسيلوس ها و بيفيدوباكتريوم ها بيشترين باكتريهايی هستند كه به عنوان پروبيوتيک استفاده می شوند. لاكتوباسيلوس روتری جزء گسترده ترين گونه های لاكتوباسيل در حيوانات و محدودترين گونه ها در روده انسان محسوب می شود. دوز كشنده ی آن برای باكتری های پاتوژن 5 برابر كمتر از دوز مورد نياز برای از بين بردن باكتری فلور طبيعی روده است، درنتيجه اين ماده می تواند بدون آسيب رساندن به باكتری های مفيد روده، جلوی رشد و تكثير باكتری های مهاجم را بگيرد. در حال حاضر فعاليت وسيع ضد ميكروبی لاكتوباسيلوس روتری به عنوان مهمترين عامل دارای پتانسيل درمانی برای جلوگيری يا درمان عفونت ها مطرح است . كومارينها يكی از فراوانترين متابوليت های ثانويه گياهان می باشند كه از قسمت های مختلف گياهان استخراج می شوند و طيف وسيعی از فعاليت های بيولوژيكی را نشان می دهند. كومارين ها در سلولهای سرطانی، مسيرهای مختلفی را هدف قرار می دهند و طيف وسيعی از مكانيسم ها و راهكارها را برای جلوگيری از پيشرفت يا سركوب سرطان از خود نشان می دهند. برخی از كومارين ها از طريق گيرنده های سطح سلولی، پيامهايی را به داخل سلول می فرستند كه ممكن است منجر به توقف رشد سلول شود. بعضی نيز از طريق افزايش بيان ژن های پروآپوپتوزی و يا كاهش بيان ژنهای آپوپتوزی باعث فعال شدن آپوپتوز می شوند (آپوپتوز يک رخداد طبيعی سلولی است كه به كمک آن ميزان رشد و تكثير سلول های بدن تنظيم و از ايجاد سرطان جلوگيری می شود. چون در اين فرآيند، سلول مسئول مرگ خود است، به آن خودكشی سلولی هم گفته می شود). كاهش آپوپتوز می تواند نقش مهمی در بروز سرطان ايفا كند. به طور معمول سه مكانيسم وجود دارد كه به وسيله آنها آپوپتوز كاهش می يابد يا مقاومت پيدا می كند.
- اختلال در تعادل پروتئين های پروآپوپتوزی و ضدآپوپتوزی
- كاهش عملكرد كاسپازها
- اختلال سيگنالينگ گيرنده های مرگ را به دنبال دارد.
در مطالعه ای كه توسط محققان ا نجام گرفت، نشان داده شد كه لاکتوباسیلوس، برای سلول های سفيد خون ايمن است و به طور انتخابی اثرات آپوپتوزی را در سلول های سرطانی معده ايجاد می كند. بنابراين، به عنوان يک عامل درمانی برای درمان سرطان معده استفاده شود. در مطالعه دیگری به اثبات رسید که فراوكريم حاصل از پروبيوتيک، باعث آپوپتوز در سلول های سرطانی معده می شود. نکته جالب در مورد لاکتوباسیلوس روتری، تولید آنتی بیوتیک به عنوان محصول حاصل از متابولیسم آن است. در واقع مولکولی را تولید می کند که اکنون ما آن را "روترین" می نامیم و رشد برخی از باکتری های مضر، ویروس ها ، مخمرها ، قارچ ها و پروتوزوآ ها را کند می نماید. این ماده می تواند باکتری های مهاجم روده را از بین ببرد بدون اینکه به باکتری های مفید دیگر آسیب ببینند. حتی اگر لاکتوباسیلوس روتری در بدن انسان به طور طبیعی موجود است، اما مقدار آن ممکن است کاهش یابد به همین دلیل منابع خوبی از لاکتوباسیلوس روتری در محصولات لبنی و گوشتی هستند، مواردی که بیشتر گیاهخواران از آنها اجتناب می کنند، بنابراین مصرف مکمل ها مهم هستند. جالب اینجاست که زنانی که هنگام شیردهی مکمل لاکتوباسیلوس روتری استفاده می کنند، بیشتر احتمال دارد این باکتریهای مفید را به نوزاد خود منتقل کنند.