موارد مصرف : موثر در درمان نارسائی قلبی (تیپ۲)، تنظیم کننده ضربان های قلب
دستور مصرف : روزی ۲ تا ۳ نوبت هر نوبت یک قرص با کمی آب قبل از غذا میل شود. حداقل زمان مصرف این دارو ۶ هفته می باشد.
موارد منع مصرف : مصرف این دارو در اطفال زیر ۱۲ سال منع شده است.
عوارض جانبی: ندرتاً عوارضی مانند: ضربان قلب، عدم تعادل، سردرد، سرگیجه، تغییرات گوارشی، نفخ و تنگی نفس و راش جلدی گزارش شده است.
تداخل داروئی:
از مصرف همزمان این دارو با داروهای زیر اجتناب کنید:
- گلیکوزیدهای قلبی مانند: دیگوکسین
- داروهای ضد انعقاد
- داروهای ضد آریتمی
- سیزاپراید
هشدارها: فرآورده های حاوی کراتاگوس باید حتماً با نسخه پزشک تجویز گردند و در طول درمان ضربان قلب و فشار خون به طور مرتب کنترل شود.
نکات قابل توصیه:
- اگر با مصرف دارو پس از ۶ هفته نشانه های بیماری بدون تغییر ادامه یابد و یا تجمع آب در پاها صورت گیرد حتماً با پزشک تماس بگیرید.
- در صورت احساس درد در اطراف قلب، دست ها، بالای شکم، حوالی گلو و یا در صورت اشکالات تنفسی فوراً با پزشک مشورت نمائید.
مصرف در دوران بارداری و شیردهی : مصرف این دارو در ۳ ماهه اول بارداری مجاز نمی باشد.
اجزای فرآورده : هر قرص روکش دار کراتاگل حاوی ۲۴۰ میلی گرم عصاره خشک پودر گل و برگ کراتاگوس می باشد.
مواد موثره : ترکیبات فلاونوئیدی فعال به خصوص آنتوسیانیدین ها و کاتشین و فلاونوئیدها شامل: گلیکوزیدهای کوئرستین
استاندارد شده : بر حسب ۶-۴ میلی گرم ویتکسین -۲- رامنوزاید در هر قرص
آثار فارماکولوژی :
گیاه کراتاگوس دارای سابقه مصرف طولانی در درمان نارسائی قلبی به خصوص همراه با دیگوگسین می باشد. این دارو اثر گلیکوزیدهای قلبی را تشدید می کند. این عمل از طریق مهار آنزیم تجزیه کنندهcAMP یعنی فسفو دی استراز انجام گرفته و پیوند کانال های کلسیم می شود. در انواع ملایم نارسائی قلبی، اثر بخشی کراتاگوس طی مطالعات بالینی دوسوکور متعدد به اثبات رسیده است. در یکی از مطالعات بسیار جدید ۳۰ بیمار مبتلا به نارسائی قلبی (مرحله NYHA II) به روش راندم دوسوکور مورد ارزیابی قرار گرفتند. درمان شامل عصاره استاندارد کراتاگوس که محتوی ۱۵ میلی گرم اولیگومرهای پروسیانیدین بود انجام پذیرفت. دوره درمان ۸ هفته بود که روزی ۲ کپسول مصرف می گردید. گروهی که تحت درمان با عصاره کراتاگوس بودند، اثر قابل ملاحظه ای در مقایسه با گروه پلاسبو از لحاظ تغییرات اعمال قلبی که با روش های استاندارد اندازه گیری شده است نشان دادند. فلاونوئیدهای تام کراتاگوس دارای اثر مهاری روی آنزیم فسفودی استراز هستند که مجموعاً دارای اثر اینوتروپ مثبت و کرونوتروپ منفی می باشند. فلاونوئیدهای عمده گیاه کراتاگوس گردش خون عروق کرونر را افزایش می دهند. فلاونوئیدهای گیاه کراتاگوس در حفظ کلاژن جدار عروق بسیار کارآمد بوده و در نتیجه عروق را در مقابل پلاکهای اترواسکلروزی حفظ می نمایند. این دارو همچنین دارای اثر ملایم دیورتیکی می باشد.
Reference