موارد مصرف : پائین آورنده فشار خون ملایم، مکمل داروهای پائین آورنده فشار خون
دستور مصرف : در شبانه روز ۱ تا ۲ قرص با غذا میل شود.
احتیاطات: بیماران دیابتی و تحت درمان با داروهای ضد دیابت و همچنین بیمارانی که داروهای ضد انعقاد مصرف می نمایند، این دارو را بایستی با احتیاط مصرف کنند.
موارد منع مصرف:
مصرف این دارو در بیماران مبتلا به سنگ های صفراوی، منجر به اسپاسم مجاری می شود بنا براین از مصرف آن بایستی خودداری نمایند.
عوارض جانبی: مشکلات معده ای و واکنش های حساسیتی نظیر رینیت آلرژیک و مواردی از آسم برونشیال گزارش شده است.
مصرف دردوران بارداری و شیردهی: اطلاعات کافی در مورد بی خطر بودن این دارو در دوران بارداری و شیردهی در دست نیست. در صورت تصمیم به بارداری یا شیردهی بیش از مصرف باید با پزشک و یا داروساز مشورت گردد.
اجزای فرآورده : در هر قرص ۵۸۰ میلی گرم عصاره خشک برگ زیتون
مواد موثره :
مواد موثره شامل: اسیدهای چرب (اسید اولئیک ۸۳% - ۵۶%، اسید پالمتیک ۲۰%-۸%، اسید لینولئیک ۲۰% -۴%)
منوترپن ها مانند: الئوروپین ۹%-۶%، -۶ الئوروپین ساکارز، لیک استروزید، الئورروزید، الئوزید -۷ و۱۱ دی متیل اتر
تری ترپنها شامل: اسید اولئونولیک، اسید ماس لینیک
فلاونوئیدها شامل: لوتئولین۷- اوگلوکوزید، اپی ژنین -۷-۱ اوگلوکوزید، از دسته شالکونها الیوین، اولیوین -۴-۱ دی گلوکوزید
استروئیدها شامل: بتاسیتوسترول، دلتا ۷- استیگماسترول، دلتا ۵-۱ و ناسترول، کامپسترول و استیگماسترول
استاندارد شده : بر حسب ۱۳% الئوروپین معادل ۷۵ میلی گرم ماده موثره وجود دارد.
آثار فارماکولوژی :
در برگ و میوه زیتون چندین پلی فنول یافت می شود که از نظر بیولوژیکی فعال می باشند. مهمترین پلی فنول آن ماده ای است به نام الئوروپین که عامل اصلی خاصیت درمانی گیاه می باشد و بنابراین هر چقدر میزان الئوروپین یک فرآورده بیشتر باشد اثر درمانی آن قویتر است. الئوروپین در بدن متابولیزه شده تبدیل به اسید لینولئیک می گردد. اسید لینولئیک دارای اثر ضد میکروبی می باشد. به علت خواص بسیار سودمند برگ های زیتون، این گیاه از هزاران سال پیش در کشورهای مدیترانه ای به طور سنتی استفاده می شده است. چندین ترکیب فنولی در برگ و جوانه زیتون یافت شده است، مانند الئوروپین (گلوکوزید فنول) و فلاونوئیدها، الئوروپین یک آنتی اکسیدان طبیعی است. در مطالعات حاصل از کشت سلولی، شکل هیدرولیز الئورپبن و النولات کلسیم دارای خواص درمانی می باشند. این ترکیب برای گیاه خواران مناسب است. گزارش شده است که عصاره زیتون دارای اثر متسع کننده عروق است.
عصاره تام برگ زیتون دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بوده و موجب مهار اکسیداسیون کلسترول LDL وکاهش پیشرفت تصلب شرائین می گردد. همچنین گزارش شده است که عصاره زیتون تراکم پلاکتی را مهار کرده و سنتز ترومبوکسان B۲ را وقفه می دهد و در نتیجه از تجمع پلاکت ها و لخته شدن و انعقاد خون جلوگیری می کند. "با مهار آنزیم مبدل آنژیوتنسین (ACE)، تولید آنژیوتنسین ۲ که منقبض کننده عروق است را کاهش می دهد." بنابراین فشار خون را کاهش می دهد که این اثر با مطالعات بالینی به اثبات رسیده است. به طور کلی اثر پائین آورنده فشار خون عصاره برگ زیتون مربوط به الئوروپین موجود در آن است.
این اثر از طریق افزایش تولید اکسید نیتریک در عروق به وجود می آید. بعد از سنجش های بیولوژیک معلوم شده است که یک بخش جدا شده بنام ۳،۴ دی هیدروکسی فنیل اتانول که از الئوروپین بدست می آید دارای اثر کاهنده فشار خون است. سایر متابولیت های الئوروپین و الئاسین قادر به مهار آنزیم تبدیل کننده آنژیوتنسین ۱ به ۲ می باشند. در پاتوژنزیز فشار خون بالا استرس های اکسیداتیو نقش مهمی ایفاء می نماید. براساس قدرت آنتی اکسیدانی الئوروپین که قویتر از ویتامین E,C است، پلی فنول های موجود در عصاره زیتون با خنثی سازی رادیکال های آزاد فشار خون را کاهش می دهد. از طرف دیگر با کاهش چربی های مضر خون از پیشرفت تصلب شرائین جلوگیری می نماید. در یک تجربه بالینی بیماران فشار خونی که قبلاً دارو دریافت نکرده بودند و بیمارانی که تحت درمان با داروهای ضد فشار خون بوده اند با قطع مصرف داروهایشان به مدت ۱۵ روز در مطالعه قرارداده شدند و بیماران ابتدا کپسول های پلاسپو دریافت نموده، پس از قطع درمان پلاسبو،۲ کپسول محتوی ۴۰۰ میلی گرم عصاره زیتون تجویز شد. در تمام بیماران، فشار خون به طور قابل ملاحظه ای پایین آمد.
اثر ضد فشار خون عصاره زیتون در حیوانات آزمایشگاهی مانند موش صحرایی نیز به اثبات رسیده است. قدرت انهدام رادیکال های آزاد توسط ترکیبات فنولی موجود در برگ زیتون مورد بررسی قرار گرفته است. فلاونوئیدهای موجود در برگ زیتون مانند گروه های ۳- هیدروکسیل قادر به نابود ساختن رادیکل های آزاد هستند و هر چقدر تعداد گروه های هیدروکسیل در مولکول افزوده شود قدرت منهدم کننده ای زیادتر می شود.
Reference