موارد مصرف:
1- در پیشگیری و درمان : هپاتیت ویروسی ، آسیب کبدی ناشی از مصرف الکل ، مراحل اولیه سیروز کبدی ، سوء تغذیه پروتئین ، کاهش اشتها ، آسیب کبدی ناشی از مواد شیمیایی و اشعه ، به عنوان یک داروی کمکی همراه با داروهای هپاتوتوکسیک
2- یک عامل کمکی ارزشمند در دوران نقاهت
دستور مصرف:
- در هپاتیت ویروسی : 2عدد قرص روزی 2 بار به مدت 6 هفته سپس 1 عدد روزی 2 بار به مدت 2 تا 3 ماه
- در سیروز: 2 عدد قرص روزی 2 تا 3 بار به مدت 6 تا 12 ماه
- هپاتیت مزمن فعال: 2عدد قرص روزی 2 بار به مدت 6 ماه
- آسیب کبدی ناشی از مصرف الکل:2 عدد قرص روزی 2 بار برای 1 ماه سپس 1 قرص روزی 2 بار
- همراه با درمان ضدتوبرکلوزیس: 1 تا 2 قرص 2 بار در روز همراه با درمان ضد توبرکلوزیس
شرایط نگهداری:
- در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد و دور از نور مستقیم نگهداری شود.
- در یخچال نگهداری نشود.
- دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
احتیاط و هشدارها :
- این فرآورده یک دارو است.
- دارو فرآورده ایی است که بر روی سلامتی شما تاثیر می گذارد و استفاده از آن برخلاف دستور مصرف می تواند برای شما خطرناک باشد.
- نحوه تجویز پزشک و روش استفاده و مصرف را از داروساز درخواست نمایید.
- پزشک و داروساز در زمینه قطع دارو و منفعت و مضرات آنها تجربه لازم را دارند.
- خودسرانه مصرف دارو را قطع ننمایید و دوره درمان را کامل کنید.
- بدون مشورت با پزشک خود نسخه را تجدید ننمایید.
منع مصرف: موردی گزارش نشده است.
عوارض جانبی: موردی گزارش نشده است.
مصرف در دوران بارداری و شیردهی: اگرچه زنان باردار و شیرده از لیو.52دی اس برای مدت طولانی استفاده نموده اند بدون آنکه گزارشی در مورد تراتوژون بودن آن یا سایر عوارض جانبی وجود داشته باشد اما توصیه می شود لیو.52 دی اس در دوران بارداری و شیردهی فقط با مشورت پزشک مصرف گردد.
مصرف در کودکان و افراد سالمند: کودکان و افراد سالمند میتوانند بدون مشکلی مصرف نمایند.
تداخل با سایر داروها: موردی گزارش نشده است.
گروه درمانی: محافظ کبد
مکانیسم عمل: لیو.52 دی اس از طریق حفاظت از بافت اصلی کبد و افزایش بازسازی سلول های کبدی ، فعالیت کبد را بهبود می بخشد. فعالیت آنتی پرواکسیداتیو لیو.52 دی اس از نقص فعالیت غشای سلولی جلوگیری کرده و دوره بهبودی را تسریع می کند و باعث بازگشت سریع فعالیت کبدی در عفونت های کبدی می شود. لیو.52 دی اس حذف استالدهید (متابولیت واسط سمی ناشی از متابولیسم الکل) را تسریع می کند و از آسیب کبدی ناشی از مصرف الکل جلوگیری می نماید.همچنین فعالیت چربی سوزی در افراد الکلی مزمن را کاهش می دهد و از فیلتراسیون چربی جلوگیری می کند در سیروز کبدی در معتادین الکلی از پیشرفت بیماری و آسیب بیشتر کبد جلوگیری کرده و سطح سیتوکروم 450 را که باعث محافظت کبد از ترکیبات سمی و داروهای هپاتوتوکسیک می شود را تنظیم مینماید و نیز به عنوان یک مکمل باعث افزایش اشتها و بهبود روند هضم و جذب شده و در نتیجه منجر به افزایش وزن می گردد.
گیاه کاسنی (Cichoriumintybus)
گیاه کاسنی با نام علمی (Cichorium intybus) گیاهی علفی و پایا، به ارتفاع 30 تا 120 سانتی متر از خانواده كاسنی (Asteraceae) می باشد. ساقه ی آن راست، بدون کرک با موهای تقریبا زبر و منشعب است. برگ های طوقهای آن به ابعاد 12-1*7-30 سانتی متر، تقریبا سر نیزه ای ، پهنک آن دارای بریدگی های عمیق، طبق کلاپرک کم و بیش تخت و بدون فلس است. ریشه کاسنی به شکل مخروطی یا دوکی و راست می باشد. این گیاه در سراسر قارهی اروپا به عنوان گیاه زینتی و دارویی کشت داده می شود. در ایران در نواحی کوهستانی، خراسان، گیلان و مازندران، زنجان تهران و اصفهان و بسیاری از مناطق دیگر می روید.
کاربردهای دارویی:
- با دارا بودن ماده موثره اينولين دارای خاصیت كاهش چربی خون و ضد مسموميت كبدی می باشد.
- محرک صفرا بوده و به عمل هضم كمک می کند.
- اثر آن در نارسايی های كبدی، قولنج های كبدی و ناراحتی های صفراوی بارز است.
- كاسنی در مشكلاتی از جمله يبوست، اسهال های ميكروبی، سرطان و بيماری های قلبی و عروقی می توانند موثر واقع گردند.
- برای زنان مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی مفید می باشد.
- برای درمان اگزما و ناراحتی های پوستی استفاده می شود.
- اثر ضد آلرژیک: کاسنی با مهار فعالیت ماست سل هایی که مسئول بروز واکنشهای حساسیت زود رس هستند، خاصیت ضد آلرژیک دارد .
- اثر آنتی اکسیدانی آن یکی از بارزترین و مهمترین اثرات آن می باشد که این خاصیت به دلیل حضور ترکیبات پلی فنلی متعدد در این گیاه می باشد. از پودر ریشه آن به عنوان ملین، محرک اشتها و مقوی کبد استفاده می شود. برگ گیاه کاسنی منبع خوبی از آنتوسیانین هـا، ویتامین هـای A و C است که باعث تحریک سیستم ایمنی و محـدود نمودن عفونت و التهاب می گردد. همچنین استفاده از پودر گیاه کاسنی سبب کاهش سمیت کبدی و افزایش مقاومت در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از پیش سازهای نیتـروزآمین می گردد.
درمان کبد چرب
یکی از دلایل آسیب کبد در انسداد صفراوی، افزایش اسیدهای صفراوی و تغییر در تعادل اکسیدان آنتی اکسـیدان است که با تحریک پراکسیداسیون لیپیدی منجر بـه عـوارض متعدد می گردد. به علاوه میزان استرس اکسیداتیو معمـولاً در سـیروز افزایش می یابـد، و عصاره گیاهانی از جمله کاسنی که حاوی مقادیر زیادی از آنتوسیانین ها، ویتامینهای A و C می باشد، باعث محدود نمودن التهاب و کاهش عوارض ناشی از کلستاز می گردد. به علاوه کاسنی از طریق کاهش فعالیت عوامل اکسیدان مانند MDA (malondialdehyde) و افـزایش فعالیت عوامل آنتی اکسیدان مانند SOD (dismutase superoxide) و GHS (Glutathione) کبدی، سبب حفاظت کبد در برابر فیبروز ناشی از تترا کلرید کربن می گردد. ترکیبات پلی فنلی موجود در کاسنی سبب حفاظت سلول های کبدی در برابر آسیب ناشی از سموم کبدی و رادیکال های آزاد تولید شـده می گردد. این اثر درمانی از طریق ثبات غشای سلولی و جلوگیری از اکسیداسیون لیپدهای غشا توسط متابولیت های فعال تولید شده از تیواستامید ، حاصل می شود. همچنین ترکیبات فنلی با تحریک سیستم های سم زدایی و افزایش ظرفیت گلوتاتیون درون سلولی موجب کاهش آسیب های ناشی از تیواسـتامید می شوند.
هشدار: این داروی گیاهی نباید به مقدار زیاد مصرف شود زیرا ممکن است منجر به آسیب شدید به عملکردهای بینایی شبکیه شود.
Mandur Bhasma
از ترکیبات آیروداتیک آهن است که برای درمان هپاتیت استفاده می شود.
کاربردهای دارویی:
- درمان مشکلات کلیوی
- بزرگ شدن طحال
- سوء هاضمه
- اختلالات سیستم عصبی
- کم خونی
- ورم مربوط به مشکلات کبدی
- کلروز
- تحریک پذیری جنسی
- اسهال
- دیسمنوره
در طب سنتی ، Mandur Bhasma به عنوان داروی برای درمان هپاتیت در نظر گرفته می شود. در طب مدرن، تحقیقاتی بر روی موشهای صحرایی آلبینو انجام شده است تا ظرفیت محافظت کبدی این دارو از طریق آسیب به کبد ناشی از CCI4، به ویژه در مورد اثرات آن بر عملکرد آنزیم های لیپولیتیک موجود در کلیه، بافت های چربی و کبد تأیید گردید. در موش های مورد مطالعه عملکردهای مانند لیپاز قلیایی، لیپاز حساس به هورمون، لیپاز اسید و لیپوپروتئین لیپاز ، با انجام CCI4 اندازه گیری و به طور غالب تغییر نمود. این نتایج نشان داد که آنزیم های فوق الذکر سهم بزرگی در تجمع چربی دارند، به ویژه آنهایی که در کلیه و کبد و همچنین در حرکت چربی از بافت های چربی مشکل دارند. مصرف مداوم این گیاه دارویی باعث ایجاد CCI4 با واسطه و پارافین می شود تا تغییرات آنزیم ها اعمال گردد. این نتایج نشان داد که Mandur Bhasma در صورت ایجاد آسیب کبدی توسط CCI4، توانایی بالایی در محافظت کبدی دارد.
تاجریزی (Solanum nigrum)
گیاه تاجریزی از خانوداده Solanaceae یکی از گیاهان وحشی محبوب و بسیار در حال رشد در سراسر جهان است. این گیاه در جنوب انگلستان به طور غالب وجود دارد. تاجریزی را می توان در جنگل و حتی در حاشیه جاده ها مشاهده کرد.
کاربردهای دارویی:
- درمان التهاب
- بزرگ شدن طحال
- درمان تبخال
- ورم معده
- مدر
- ملین
- درمان سیروز کبدی
گیاه گز (Tamarix gallica)
گیاه گز با نام علمی (Tamarix gallica L) از خانواده Tamaricaceae متعلق است. گز درختچه ای کوتاه با انشعابات زیاد و سخت بوده که گاه به علت جست های پاجوش به شکل درختچه در می آید. این گیاه بیشتر در اراضی شوره زار و مناطق خشک و نیمه خشک جهان به ویژه ایران می روید. پوست درخت گز دارای مقادیری از تانن و اسید گالیک بوده و در برگ های آن اسکولین یافت می شود. پلی ساکارید گزنگبین نیز از این گیاه استخراج می شود. افزون بر برگ های گیاه، صمغ گزانگبین نیز خواص درمانی دارد. از برگ های گز برای درمان:
- اسهال
- زخم های سوختگی
- قطع خونریزی
- التیام جوش های صورت
- تسکین دل درد کودکان
- رفع تنگی نفس
- سردرد
گیاه گز دارای یک آلکالوئید به نام تاماریکسین است که برای افزایش مقدار پلاکت در بدن و درمان مشکلات مربوط به نارسایی کبدی استفاده می شود. این ماده همچنین دارای مقادیر کمی تاماریکسین و آگلون است که درمان بسیار مناسبی برای ناهنجاری های خونریزی مانند اپیستاکسی، خونریزی راست روده و منوراژی است. به طور کلی ، از آن به عنوان ادرار آور استفاده می شود. از برگ ها و شاخه های کوچک آن ممکن است به عنوان قابض استفاده شود و همچنین ممکن است با ایجاد کمپرس بر روی زخم های خونریزی شده نیز استفاده شود. علاوه بر این ، می تواند برای بهبود اسهال خونی و اسهال نیز مورد استفاده قرار گیرد.
ترنجبین
ترنجبين يا ترانگبين در واقع شیره ی گونه ای گیاه است كه در اثر تغذيه از گياه خارشتر به صورت دانه های ريز سفيد و زرد به وجود می آيد. خارشتر درختچه ای چند ساله، خشبی، كوچک با ارتفاع 1 - 5/0 متر، دارای ساقه های خاردار و منشعب، برگها واژ تخم مرغی و كوچک، گلها منفرد يا دوتايی، ارغوانی رنگ، نيام ميوه بدون كرک و نازک، با ريشه چوبی و عميق است.
کاربردهای دارویی:
- ملين
- تسكين دهنده دردهای روماتيسمی
- درد سينه
- سرفه
- خلط آور
- درمان تب های عفونی
- صفرا آور
- تقويت دستگاه هاضمه
- جهت درمان زردی نوزادان و در اطفال مبتلا به سرخجه در طب سنتی استفاده می شود.
گیاه کاپاریس یا کبر Capparis spinosa
کور يا کبر با نام علمی Capparis spinosa گياهی بوته ای، يک پايه و چند ساله است که در اقليم های گرم و خشک رشد می کند. اين گياه نه تنها به کمبود آب و حرارت بالا مقاومت قابل ملاحظه ای نشان می دهد، بلکه مقاوم به سرما نيز می باشد و می تواند تا دمای 8- درجه سانتی گراد نيز به حيات خود ادامه دهد. کور در برخی مناطق ايران بويژه در استان های جنوبی و غربی، دامنه های البرز، آذربايجان غربی، اردبيل (دشت مغان) در خاک های دارای pH قليايی يافت می شود.
ترکیبات تشکیل دهنده:
این گیاه دارای پکتین، ساپونین، یک ماده رزین، رامنوگلوکوزید و ماده ای به نام کاپاری روتین است. همچنین ترکیبات ثانویه زیست فعال مانند فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، ترپنوئیدها، روغن های فرار، اسیدهای چرب، ویتامین C و E در آن وجود دارد.
درمان التهاب
کوئرستین یک فلاونوئید می باشد که گیاه کبر بیشترین مقدار کوئرستین را نسبت به دیگر گیاهان دارد. نتایج مطالعه ای نشان دادند کوئرستین (فلاونوئید) دارای فعالیت ضد التهابی است و سبب مهار ترشح هیستامین و دیگر میانجی های التهابی می شود. در مطالعه دیگری محققان نشان دادند، کوئرستین که یک نوع فلاونوئید است، باعث مهار بیان سیتوکین های التهابی می شود و در نتیجه التهاب را درمان می کند.
در سلولهای ایمنی (سلولهای دندریتیک) در معرض سم LPS، عصاره هایی با فلاونوئید کمتر و پلی ساکاریدهای بیشتر از بلوغ سلول ها جلوگیری کرده و تولید فعال کننده های ایمنی و پروتئین های التهابی را کاهش می دهند. اما عصاره های غنی از فلاوونوئیدها و پلی ساکاریدهای کمتر باعث رشد سلول ها و فعال کننده های ایمنی بدن می شوند. این بدان معناست که پلی ساکاریدهای موجود در کبر نسبت به فلاونوئیدها توانایی بالاتری در کاهش التهاب و خود ایمنی دارند. این ممکن است در مورد افرادی که دارای روده نشت پذیر هستند نیز صدق کند، زیرا سموم باکتریایی LPS می تواند در صورت آسیب دیدن سد روده وارد جریان خون شود. از طرف دیگر ، فلاونوئیدها می توانند سیستم ایمنی بدن را تحریک کنند. این می تواند برای افراد غالب که از بیماری های خود ایمنی یا التهاب مزمن رنج می برند، مضر باشد.
ترمیم زخم
ترمیم زخم که التیام نیز نامیده می شود به معنی بازسازی ساختار و عملکرد بافت بعد از آسیب است. گیاه کبر دارای ترکیبات شیمیایی فراوانی است که از مهمترین آنها می توان به کوئرستین، روتین، کامفرول، آلکالوئید، کمپسترول، بتاسیتوسترول و استیگما استرول اشاره کرد. که در مجموع نقش آن در ترمیم زخم بدلیل وجود کوئرستین مطرح می شود. محققان در مطالعه ای نشان دادند عصاره هیدروالکلی کبر با افزایش تعداد ماست سل ها، افزایش تعداد عروق خونی، افزایش ضخامت پاپیال و کاهش ضخامت آستر مخاط، کاهش بیان نیتریک اکساید سنتاز می تواند در روند ترمیم زخم دهانی در موش آزمایشگاهی موثر باشد.
آنتی اکسیدان
رادیکال های آزاد (ROS) می توانند در بدن جمع شده و به DNA، پروتئین ها و مولکول های مهم چربی آسیب برسانند. ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در کبر باعث جلوگیری از این موارد می شود:
- شکستن رادیکال های آزاد و ROS
- انسداد آنزیم ها و حفظ مواد معدنی مورد نیاز برای تولید آنها
- افزایش سطح مولکول ها و آنزیم های آنتی اکسیدان
فراوان ترین مولکول های آنتی اکسیدانی کبر عبارتند از: روتین ، کوئرستین ، کامپرول ، پروآنتوسیانیدین ها ، کاروتنوئیدها و ویتامین های E و C. اثرات آنتی اکسیدانی عصاره کبر بر کبد ، قلب و مغز موش ها اثبات شده است.
ضد سرطان
گیاه کبر یکی از گیاهانی است که به دلیل داشتن مقادیر زیادی از ترکیبی فالونوئیدی به نام کوئرستین می تواند خاصیت ضد سرطانی داشته باشد. فلاونوئیدها از مهم ترین ترکیبات گیاهی هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و می توانند رادیکالهای آزاد درون سلول ها را حذف کنند. بنابراین نقش مهمی در محافظت بدن در برابر سرطان دارند. کوئرستین موجود در گیاه کبر تاثیر ضد توموری قابل توجهی دارد و می تواند یک داروی طبیعی ایده آل برای درمان سرطان مورد توجه قرار بگیرد.
مکانیسم عمل:
- این گیاه به کاهش تولید پروتئین هایی که به زنده ماندن سلول سرطانی کمک می کنند (Bcl-2) و باعث مرگ سلول می شوند، تحریک می کند.
- فعال نمودن دو پروتئین مرگ سلولی (کاسپاز 3 و کاسپاز 9)
- افزایش سطح ROS در سلولهای سرطانی و برهم زدن تعادل کلسیم آنها
ضد دیابت
در مطالعات متعدد حیوانی و یک مورد مطالعه انسانی، استفاده از قسمت های مختلف گیاه از جمله ریشه، برگ، میوه و بذر این گیاه به طور معنی داری باعث کاهش سطح گلوکز خون، کاهش سطح تری گلیسرید و کلسترول سرم، افزایش سطح HDL و کاهش سطح LDL سرم شده است. در آزمایش با استفاده از 1200 میلی گرم عصاره میوه کبر در درمان دیابت نوع 2 برای مدت 2 ماه بطور قابل توجهی موجب کاهش قند خون شده که احتمالا مکانیسم آن کاهش جذب کربوهیدرات ها بوده است. همچنین هیچ گونه عوارض کبدی و کلیوی را نشان نداد.
بیماری قلبی عروقی
کبر حاوی ترکیبات فلاونوئیدها از جمله روتین و کوئرستین که از گرفتکی عروق، تشکیل توده های (پلاک) چربی در عروق جلوگیری کرده و خطر سکته قلبی را کاهش می دهد. روتین همچنین موجب کاهش لیپوپروتئین های با دانسیته پایین(LDL) می شود. در زمان های قدیم ریشه های گیاه کَبَر توسط مصر باستان و اعراب برای درمان بیماری های کلیوی، کبد و مشکلات معده ای، نیش عقرب استفاده شده است. برگ ها توسط اعراب برای بیماری های پوستی و درمان گوش درد و شکوفه های آن برای درمان بیماری های طحال و فلجی در روم باستان استفاده می شد. در مراکش میوه کبر برای درمان دیابت و در الجزایر به عنوان ضد التهاب و برای درمان سردرد و معده درد استفاده شده است.