موارد مصرف : کمک به بهبود باروری و تولید مثل
روش مصرف: روزی یک عدد قرص به همراه غذای اصلی با یک لیوان آب یا نوشیدنی خنک میل کنید. جویده نشود.
شرایط نگهداری: در بسته بندی اصلی در دمای بین 5 الی 25 درجه سانتیگراد، دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت و به دور از دسترس کودکان نگهداری شود
هشدار مصرف: اگر داروی ضد انعقاد (رقیق کننده خون) مصرف می کنید، حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. اگر از آلرژی های غذایی رنج می برید، قبل از استفاده با متخصصین مشورت کنید. این محصول حاوی آهن است، که مصرف بیش از اندازه ی آن ممکن است برای کودکان مضر باشد.
ال آرژنین: ال آرژنین یکی از 20 اسید آمینه تولید شده در بدن است که برای تولید پروتئین مورد نیاز است. در واقع یک آمینو اسید نیمه ضروری در نظر گرفته می شود زیرا اگرچه بدن می تواند مقادیر کافی از آن را تولید کند، اما سطح این آمینو اسید به طور طبیعی با افزایش سن و شرایط مرتبط با استرس کاهش می یابد.آرژنین در بسیاری از فروشگاه های مواد غذایی سالم به عنوان مکمل به فروش می رسد و همچنین می توان آن را در برخی از غذاهای رژیمی نیز دریافت کرد.مصرف مکمل ال آرژنین فقط مخصوص مردان نیست، زیرا ال آرژنین دارای مزایای اثبات شده متعددی برای زنان نیز می باشد.
عملکرد ال آرژنین در بدن
بهبود عملکرد قلب: ال آرژنین به دلیل خاصیت اتساع عروق، یک آمینو اسید منحصر به فرد است. به گفته متخصصان بهداشت در کلینیک مایو، آرژنین پیش ماده شیمیایی اکسید نیتریک است که قادر است رگ های خونی را گسترش دهد، این عمل به عنوان اتساع عروق شناخته می شود. همچنین بدن را به ساخت پروتئین تحریک می کند و در بهبود زخم ها، سوختگی ها و معالجه بیماری های قلبی متعدد مانند درد قفسه سینه، بیماری های قلبی و گرفتگی عروق مفید است.
بهبود باروری: ال آرژنین همچنین می تواند برای کسانی که قصد باردار شدن دارند مفید باشد. بدن انسان برای تولید اسپرم به ال-آرژنین وابسته است و بسیاری از مطالعات نشان داده اند که این ماده برای مردانی که تعداد اسپرم کم دارند بسیار مفید است. طبق گفته محققان، مکمل آرژنین می تواند به اختلال نعوظ و ناباروری مردان کمک کند.استفاده از آرژنین به عنوان مکمل به افزایش جریان خون کمک می کند و برای مشکلات جنسی در مردان و زنان استفاده می شود.
بهبود عملکرد ورزشی و کاهش وزن: آرژنین برای سنتز کراتین مورد نیاز است، که برای انقباض عضلات مهم است و به تأمین انرژی تمام سلولهای بدن کمک می کند. این ماده برای :
- بهبود عملکرد ورزشی
- تحریک ترشح هورمون رشد
- و کاهش خستگی در حین تمرینات استفاده می شود.
آرژنین می تواند با بهبود تعادل نیتروژن در بدن، به افزایش سوخت و ساز بدن و تبدیل پروتئین به توده عضلانی در کاهش چربی بدن کمک نماید.
مکانیسم عمل: مکمل های اسیدآمینه از لحاظ تئوری برای افزایش عملکرد ورزشی با چند هدف به کار میروند، ازجمله:
- افزایش ترشح هورمون های آنابولیک
- بهبود مصرف سوخت در طی ورزش
- جلوگیری از اثرات نامطلوب تمرین بیش از حد و جلوگیری از خستگی ذهنی
یک مطالعه در "مجله فیزیولوژی کاربردی" نشان داد که استفاده از مکمل حاوی آرژنین تحمل انجام حرکات ورزشی با شدت بالا را افزایش می دهد، به شرکت کنندگان اجازه می دهد مدت تمرین و کارایی ورزش را افزایش دهند. ورزشکاران از مقادیر زیادی انرژی براي رسیدن به توده عضلانی بیشتر و بهبود عملکرد ورزشی استفاده می کنند، و برای رسیدن به اهداف شان یکی از این مکمل های رایج اسیدهای آمینه که معمولا ال آرژنین است را استفاده می کنند. در آزمایشی محققان گزارش نمودند که مصرف مکمل آرژنین چربی داخل عضلانی را کاهش داده و تولید پروتئین عضله را افزایش می دهد. نتایج دیگر پژوهش ها نشان می دهد که عضلات اسکلتی و بافت چربی به گونه دیگری نسبت به آرژنین پاسخ می دهد که به دلیل تنظیم وابسته به بافت بیان آنزیم های لیپوژنیک و لیپولایتیک به وسیله ی آرژنین است.
سایر مزایا: مکمل آرژنین به همراه ویتامین های آنتی اکسیدان ممکن است از بروز پره اکلامپسی در زنان با خطر بالا بکاهد.همچنین هنگامی که با داروهایی مانند ایبوپروفن ترکیب می شود، می تواند درد سردردهای میگرنی را کاهش دهد.
از دیگر مزایای آن می توان به:
- افزایش عملکرد ایمنی بدن
- کاهش شوک بیمارانی که دچار سوختگی شدید شده اند.
- و کوتاه شدن زمان بهبودی بعد از جراحی نام برد.
ملاحظات: طبق کلینیک مایو، ال-آرژنین معمولاً به صورت خوراکی استفاده می شود، اما می توان به صورت داخل وریدی و یا روی پوست نیز مورد استفاده قرار گیرد.
عوارض جانبی: عوارض جانبی ممکن است شامل:
- نفخ
- اسهال
- ناراحتی دستگاه گوارش
- کهیر
- حالت تهوع
- راش
- کمبود انرژی
- سرگیجه
- یا افزایش فشار خون در بیماران پیوند قلب باشد.
حتما قبل از استفاده ا ز مکمل ها یا تغییرات رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
تورین:
تورین یک بتاآمینواسید بدون زنجیره جانبی، بدون رنگ، محلول در آب از نظر ساختاری متفاوت با سایر آمینواسیدها به دلیل جایگزینی گروه سولفونیک اسید با کربوکسیلیک اسید و جای گرفتن گروه آمینی در کربن دوم به جای کربن اول است.تورین عضوی از خانواده آمینواسیدهای گوگرددار و از مشتقات متیونین، سیستئین و هموسیستئین می باشد اما برخلاف آنها در ساختار پروتئین ها شرکت نمی کند بلکه در گستره وسیعی از عملکردهای فیزیولوژیکی حیاتی بدن همچنین جلوگیری و درمان بسیاری از بیماری ها نقش دارد به حدی که دانشمندان نام آن را مولکول شگفت انگیز گذاشته اند. رابطه ی بین تورین و عمر طولانی به قدری قوی است که محققین تورین را به عنوان مهمترین فاکتورتغذیه ای افزایش طول عمر ژاپنی ها نامگذاری کردند.
کاربردهای تورین: تورین یکی از فراوان ترین آمینواسیدهای آزاد بدن بوده و در گستره وسیعی از عملکردهای فیزیولوژیکی بدن از جمله :
- کنژوگه شدن با اسیدهای صفراوی
- بهبود هضم چربی
- کاهش تصلب شراین و بهبود بیماری های قلبی عروقی
- رشد و تکامل شبکیه چشم
- تقویت سیستم عصبی
- رشد استخوانها
- افزایش بهره هوشی در نوزادان
- سم زدایی در کبد و مقاوم کردن کبد در مقابله با سمیت داروها
- تنظیمات اسمزی سلول ها
- تنظیم فشار خون
- متعادل کردن مقادیر کلسیم سلولی
- بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن
- افزایش جذب مواد مغذی در سلول ها
- محافظت سلول ها در برابر دهیدراسیون
- خاصیت ضد التهابی و... نقش دارد.
یک آمینو اسید حاوی گوگرد است و از این جهت منحصر به فرد است که برای ساخت پروتئین استفاده نمی شود اما در عوض به عنوان یک اسید آمینه آزاد در بسیاری از جنبه های فیزیولوژی از جمله عملکرد سالم سیستم ایمنی و عصبی نقش اساسی دارد. تائورین به قدری مهم و گسترده است که تا 0.1٪ از وزن بدن را به خود اختصاص می دهد.از آنجا که تورین می تواند از متیونین و سیستئین سنتز شود، به طور سنتی به عنوان یک آمینو اسید "غیر ضروری" طبقه بندی می شود. بافت هايی مانند قلب و عضله بيشترين ذخيره تورين را دارند.
تورين همچنین نقش های فيزيولوژيكی متعددی همچون:
- تثبيت غشا
- تنظيم اسمزی 6
- و تعديل عملكرد ايمنی را در سلول برعهده دارد.
تائورین خوراکی برای خانم ها از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا مانع بیوسنتز استروژن می شود.
فواید تورین برای سلامتی زنان
- مغز را آرام می کند و اضطراب را کاهش می دهد: تورین یک انتقال دهنده عصبی مهاری است که از نظر ساختاری شبیه گلیسین وGABA(اسید گاما آمینوبوتیریک)، دو انتقال دهنده عصبی اصلی آرامش دهنده در مغز است.
- در معکوس شدن مقاومت به انسولین کمک نموده و از چاقی جلوگیری می کند: تورین با حمایت از میتوکندری و جلوگیری از تولید بیش از حد مضر گونه های واکنش پذیر اکسیژن(ROS)، حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد. همچنین تورین همراه با منیزیم، می تواند التهاب را کاهش دهد، اشتها را سرکوب نماید و از چاقی جلوگیری کند.
- از متابولیسم سالم استروژن پشتیبانی می نماید: تورین با حمایت از تشکیل اسیدهای صفراوی می تواند از سنگ صفرا جلوگیری کرده و به تقویت سم زدایی استروژن از طریق کبد و روده کمک نماید.
- درمان کم خونی فقر آهن را افزایش می دهد: نتایج حاصل از یک آزمایش بالینی نشان می دهد که افزودن تورین می تواند باعث افزایش هموگلوبین در پاسخ به مکمل آهن شود. این مزیت احتمالاً به دلیل افزایش طول عمر سلول های گلبول قرمز به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی تورین و تثبیت کننده غشای سلول باشد.
تقویت استخوان: سرانجام، با حمایت از عضله سازی سالم، تورین به جلوگیری از پوکی استخوان کمک کند (در علم زیست شناسی استخوان و عضله بهم مرتبط می باشند).
ضد سرطان: به دلیل اثر آنتی اکسیدانی قوی آن در جذب و دفع رادیکال های آزاد بدن، ماده ای ضدسرطان شناخته شده است.
متابولیسم تورین
تورین در کبد از سیستئین(آمینواسید غیر ضروری) و متیونین(آمینواسید ضروری) طی مراحل متعدد با مشارکت آنزیم سیستئین سولفونیک اسید- دکربوکسیلاز، ویتامین ب 6 و منیزیم سنتز می شود. در بدن مقادیر کمی از آنزیم سیستئین سولفونیک اسید دکربوکسیلاز وجود دارد، همچنین برای سنتز تورین در کبد وجود همزمان منیزیوم و ویتامین ب 6 ضروری بوده و حضور ویتامین ب 9 (اسیدفولیک) و ویتامین ب 12 ، سنتز آن را در کبد مختل می کنند، علاوه برآن مطالعات حیوانی نشان می دهد که کاهش مصرف پروتئین کل و متیونین در رژیم غذایی، سنتز تورین را در بدن تحت تاثیر قرار می دهد، در نتیجه انسان ها سنتز تورین کبدی ضعیفی دارند و به عبارت دیگر مقدار خیلی کمی از آن در کبد ساخته می شود همچنین افزایش سن موجب کاهش سنتز تورین در بدن می گردد . بنابراین نیازمند تامین مقادیر بالای تورین مورد نیاز بدن به طور مستقیم از رژیم غذایی هستیم.
مقدار تورین در غذاهای مختلف
با تحقیقات انجامشده و اندازهگیری محتوای تورین موجود در مواد مختلف مشخص شد که گیاهان تقریبا عاری از این ریزمغذی بوده و در بین غذاهای حیوانی، کمترین میزان تورین در لبنیات و بیشترین مقادیر تورین در برخی غذاهای دریایی از جمله گوش ماهی خام و صدف خام مشاهده شد .این مواد غذایی حتی اگر در رژیم غذایی افراد به طور پیوسته گنجانده شوند، دریافت متوسط افراد، روزانه بین 400-40 میلی گرم خواهد بود که جوابگوی نیازهای فیزیولوژیک بدن نیست و ضرورت استفاده از مکمل ها نیازمند است.
ویتامینC
مطالعات نشان داده است که ویتامینC ممکن است احتمال سرماخوردگی را کاهش دهد، اما فقط در گروه های خاص در شرایط شدید، مانند سربازان در محیط های قطبی، اسکی بازان و دوندگان ماراتن. مطالعات شواهد موجهی در مورد ویتامینC در پیشگیری یا درمان سرماخوردگی در شرایط متوسط پیدا نکرده اند. اما فواید آنتی اکسیدانی ویتامینC مشخص است و برخی مطالعات درباره مکمل های ویتامینC امیدوار کننده بوده اند، اما آنها شواهد موجهی در مورد نقش موثر مکمل های ویتامینC به سرطان ، سکته مغزی ، آسم و بسیاری از بیماری ها پیدا نکرده اند. برخی شواهد نشان می دهد که ویتامینC ممکن است در افرادی که کلسترول بالا دارند موثر باشد. همچنین در جلوگیری از آب مروارید نیز مفید است، اما برای اثبات این اثرات به مطالعات بیشتری نیاز است. اطلاعات مربوط به ویتامینC و بیماری های قلبی ارتباط بین سطح پایین ویتامینC و خطر بیماری های قلبی را نشان می دهد، . بسیاری از مطالعات استفاده از مکمل های ویتامینC را با کاهش خطر بیماری های قلبی مرتبط دانسته اند. اطلاعات مربوط به مصرف ویتامینCبرای فشار خون بالا نیز مرتبط است. مصرف ویتامینC با داروهای ضد فشار خون ممکن است فشار خون سیستولیک را کمی کاهش دهد، اما فشار دیاستولیک را کاهش نمی دهد. اما به طور کلی سطح پایین ویتامینC در خون با افزایش فشار خون دیاستولیک و سیستولیک ارتباط دارد. مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی و مکمل ویتامین C در کنترل فشار خون موثر می باشند.
مطالعات حاكی از آن است كه سطح پلاسمايی در بيماران ديابتی با ميزان هموگلوبين گليكوزيله ويتامين C رابطه معكوس دارد .بسیاری از افراد ممکن است به دلیل دریافت ناکافی میوه و سبزیجات، میزان ویتامین C کم داشته باشند.اثبات شده است که استفاده از ویتامین C برای درمان کمبود ویتامین C و شرایط ناشی از آن مانند اسکوربوت مناسب است.همچنین به نظر می رسد ویتامین C به بدن کمک می کند آهن معدنی را جذب کند.
اسید فولیک
اسید فولیک، که به عنوان فولات نیز شناخته می شود، به دلیل ارزش آن در جلوگیری از برخی نقایص مادرزادی شناخته شده است.نتایج یک مطالعه بزرگ نشان داد که خطر ابتلا به فشار خون بالا در زنانی که اسیدفولیک بیشتری مصرف می کنند، به طور قابل توجهی کاهش می یابد.اسید فولیک یکی از ویتامین های گروه B است که در غذاهایی مانند سبزیجات سبز برگ، میوه ها ، لوبیای خشک و نخود وجود دارد.از فرم مصنوعی اسید فولیک در مکمل های غذایی و غذاهای غنی شده استفاده می شود.اسید فولیک با کمک به بدن در تولید و حفظ سلول های جدید عمل می کند.به طور خاص، تشکیل گلبول های قرمز به سطح کافی این ویتامین بستگی دارد.کمبود اسیدفولیک یکی از علل شناخته شده کم خونی در بزرگسالان و کودکان است. فولات همچنین ممکن است به سلول ها کمک کند تا در برابر تغییر DNA آنها مرتبط با توسعه سرطان مقاومت نماید.مطالعات نشان داده است که شروع مصرف مکمل اسید فولیک قبل از بارداری به طور قابل توجهی بروز نقایص مادرزادی را که به عنوان نقایص لوله عصبی (ناهنجاری های ستون فقرات و مغز) شناخته می شوند، مانند نخاع بیفیدا و آنانسفالی کاهش می دهد. مکمل های اسید فولیک به طور معمول برای زنانی که باردار می باشند، تجویز می شود.
کلسیم
کلسیم عامل اصلی رشد استخوان های جدید و استحکام استخوان ها است.مکمل های کلسیم برای درمان و پیشگیری از پوکی استخوان ( ضعیف و به راحتی شکستگی استخوان ها ) و پیش ساز آن، پوکی استخوان، مورد استفاده قرار می گیرد.کلسیم کاربردهای بسیار دیگری نیز دارد. کلسیم ماده تشکیل دهنده بسیاری از آنتی اسیدها است.پزشکان همچنین از آن برای کنترل سطح بالای منیزیم، فسفر و پتاسیم در خون استفاده می کنند.شواهد خوبی نیز وجود دارد که می تواند به جلوگیری یا کنترل فشار خون بالا نیز کمک کند.همچنین ممکن است علائمسندرم پیش از قاعدگی (PMS) را کاهش دهد و در پیشگیری از برخی سرطان ها نقش داشته باشد. برخی تحقیقات نشان می دهد، کلسیم با ویتامین D به محافظت از زنان یائسه در برابر سرطان پستان کمک نماید.کلسیم همچنین به عنوان کمکی برای کاهش وزن مورد مطالعه قرار گرفته است. اما تاکنون این مطالعات بی نتیجه بوده است.زنان یائسه به احتمال زیاد کلسیم کمی دارند.از آنجا که محصولات لبنی یکی از رایج ترین منابع کلسیم است، ممکن است افرادی که لاکتوز تحمل نمی کنند یا گیاهخوار هستند، به اندازه کافی کلسیم دریافت نکنند.
ویتامینD
ویتامینD گروهی از پیش سازهای هورمونی محلول در چربی بوده که توسط نور خورشید، غذا و مکمل های غذایی به بدن وارد می شود و دارای دو شکل مهم ویتامین ارگوکلسیفرول(D2) کولکلسیفرول(D3) می باشند. این ویتامین جهت فعالشدن در بدن تحت دو واکنش هیدروکسیلاسیون قرار می گیرد و کلسیتریول ( 1 و 2 دی هیدروکسی کولهکلسیفرول) که فرم فعال آن می باشد را به وجود می آورد. به متابولیت ها و سایر آنالوگ های این مواد نیز ویتامینD اطلاق می شود.گرچه احتمال دارد افراد کلسیم را به مقدار کافی و یا گاهی بیش از حد مصرف کنند، اما به احتمال زیاد ویتامینD کافی مصرف نمی کنند. محققان با مشاهده اینکه این ویتامین به طور طبیعی در اکثر غذاهایی که می خوریم یافت نمی شود، می گویند: ویتامین D در افراد کم استفاده می شود، و مقدار اضافه شده به شیر یا مولتی ویتامین برای حداکثر جذب کلسیم کافی نیست.بیشتر ویتامینD دریافت شده توسط بدن از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید می شود. ویتامینD3 که کلسیفرول نیز نامیده می شود ، نوعی ویتامینD است که به بهترین وجه از سلامت استخوان ها حفاظت می نماید.
این ویتامین با اثر بر روی انتروسیت های روده کوچک باعث افزایش جذب کلسیم و فسفر از لومن به داخل پلاسما می شود، همچنین نقش اساسی در جذب کلسیم از استخوان در حضور هورمون پاراتیروئید بازی می کند.این ویتامین به همراه هورمون پاراتیروئید باعث بهبود بازجذب کلسیماز توبول های دیستال می شود که در نهایت منجر به افزایش سطح کلسیم و فسفر تا حد ضروری برای معدنی کردن اسکلت از یک سو و جلوگیری از انقباضات عضلانی به دنبال هیپوکلسمی از سوی دیگر خواهد شد.
کمبود ویتامین D: کمبود ویتامین D می تواند به دنبال عواملی از جمله مصرف کم این ویتامین همراهی با قرار گرفتن ناکافی در معرض نور خورشید، بیماریهایی که منجر به کاهش جذب این ویتامین از دستگاه گوارش می شوند، شرایطی که منجر به نقص تبدیل ویتامین D به متابولت های فعال می شود مانند بیماری های کلیه و کبد و خصوصیات بدنی مثل رنگ پوست و میزان چربی پوست و همچنین چندین بیماری ارثی ایجاد شود.
سوء تغذیه همچنین با افزایش استعداد ابتلا به بیمار ی های مزمنی مانند:
- فشار خون بالا
- سل
- سرطان
- بیماری لثه
- مالتیپل اسکلروزیس
- درد مزمن
- اختلالات خلقی فصلی
- بیماری عروق محیطی
- اختلالات شناختی شامل فراموشی و گیجی و عدم شناخت
- چندین بیماری خود ايمنی مانند دیابت نوع 1 مرتبط می باشد.