موارد مصرف: شربت سرماخوردگی و ضد سرفه مناسب برای کودکان
روش مصرف:
- بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال 7.5 میلی لیتر سه بار در روز (صبح،ظهر و شب)
- کودکان 6 تا 12 سال: 5 میلی لیتر سه بار در روز (صبح،ظهر و شب)
شرایط نگهداری: در جای خشک و خنک و دور از دسترس اطفال نگهداری شود.
هشدار مصرف:
- جهت جلوگیری از عود بیماری پس از بهبود نسبی نشانه ها، درمان را 2 تا 3 روز ادامه دهید.
- طول مدت مصرف نباید از دوهفته تجاوز کند.
- این محصول مکمل غذایی بوده و برای تشخیص، پیشگیری یا درمان نمی باشد.
- در صورت مصرف هرگونه دارو، قبل از مصرف با پزشک مشورت نمایید.
شمعدانی (Pelargonium): شمعدانی گیاهی معطر و همیشگی و گل دار متعلق به خانواده شمعدانیان در راسته شمعدانی سانان است که شامل 230 جنس و بیش از 2500 گونه می باشد. فعالیت ضد میکروبی عصاره گیاه شمعدانی علیه چند باکتری از جمله انتروکوک فکالیس، سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوک اپیدرمیس گزارش شده است.
کاربردهای دارویی:
- شل كننده و ضد افسردگی
- ضد عفونی كننده
- ضد باکتری
- درمان عفونت های باکتریایی
- ضد التهاب
- درمان مشكلات پيش از قاعدگی و يائسگی
ترکیبات تشکیل دهنده: عصاره هيدروالكلی برگ گياه شمعدانی عطری غنی از تركيبات فلاونوييدی است. تحقيقات نشان داده است كه عصاره برگ گياه شمعدانی عطری غنی از تركيبات فلاونوييدی نظير كوئرستين، كاتچين، كافئيک اسيد، اسيدهای فنولی، تانن و فيبر ميباشد. اسيدهای چرب ضروری و اشباع نشده نظير اولئيک اسيد و لينولئيک اسيد و انواع و كومارين وويتامين ها یی مانند Aو E در اين عصاره می باشند.
درمان عفونت های باکتریایی
یکی از مشکلات کنونی درمان عفونت های باکتریایی افزایش مقاومت آن ها به آنتی بیوتیک ها می باشد. باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک می توانند سبب مرگ و میر قابل توجهی در مقایسه با باکتری های غیرمقاوم شوند. گیاهان می توانند به عنوان یک جانشین مناسب داروهای شیمیایی در نظر گرفته شوند چون ممکن است دارای عوارض جانبی کمتری باشند. ترکیبات تشکیل دهنده شعمدانی با خواص ضد میکروبی دارای قابلیت درمانی بی شماری است. عصاره شعمدانی نه تنها در درمان بیماری های عفونی موثراست، بلکه به طور هم زمان تعداد زیادی از اثرات جانبی را که اغلب با ترکیبات ضد میکروبی همراه هستند کاهش می دهد. در مطالعه ای به بررسی اثر ضد باکتری عصاره خام ریزوم و برگ خام گیاه شمعدانی علیه باکتری های اشریشیاکلی، باسیلوس سوبتیلیس، شیگلا فلکسانری، استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و سالمولناتیفی با روش انتشار دیسک در آگار انجام شد. عصاره خام ریزوم به ترتیب اثر ضد باکتری خود را به درصد علیه باکتری های 69/57، 54/54 و 6/54 درصد علیه سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوک اورئوس و باسیلوس سوبتیلیس نشان داد. هم چنین عصاره برگ خام گیاه شمعدانی اثر ضد باکتری به میزان 76/30 درصد علیه باکتری سودوموناس آئروژینوزا و 03/29درصد علیه باکتری باسیلوس سوبتیلیس نشان داد. محققان در مطالعه دیگری هم چنین به بررسی اثر ضد میکروبی عصاره های متانولی، استونی و عصاره آبی از ریشه و برگ گیاه شمعدانی روی باکتری های گرم مثبت شامل باسیلوس سرئوس، استافیلوکوک اپیدرمیس، استافیلوکوک اورئوس، میکروکوکوس کریستینا، استرپتوکوک فکالیس و باکتری های گرم منفی شامل سالمولنا پونی، سودوموناس آئروژینوزا و کلبسیلا پنومونیا پرداختند که نتایج نشان داد فعالیت ضد میکروبی قابل توجهی دارد. عصاره ریشه و برگ گیاه فعالیت ضد باکتری مشابه در برابر باکتری های گرم مثبت دارا می باشد در حالی که ریشه گیاه فعالیت بیشتری را در برابر باکتری های گرم منفی نسبت به برگ نشان می دهد.
مکانیسم اثر
از آن جایی که گیاه شمعدانی عطری دارای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی است دارای خاصیت ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی هستند، این ویژگی در عصاره گیاهان دارای این ترکیبات می تواند مربوط به حضور این مواد در آن ها باشد. فعالیت ضدمیکروبی فنل ها ممکن است در نتیجه وارد شدن به ساختمان و تغییر مکانیسم نفوذپذیری میکروارگانیسم، لیزوزوم و دیواره سلول باشد. لکتین و پروتئین ها، پپتیدهایی با خاصیت مهارکنندگی میکروارگانیسم ها هستند که دارای بار مثبت و باندهای دی سولفیدی هستند. این ترکیبات در بافت های بیرونی گیاه قرار دارند و اولین خط دفاعی در برابر حمله پاتوژن ها محسوب می شوند. مکانیسمی که مسئول سمیت فنل ها علیه میکروارگانیسم ها است، احتمالاً شامل مهار آنزیمی ترکیبات اکسید شده و یا از طریق واکنش با گروه های سولفیدریل و یا یک واکنش غیر اختصاصی پروتئین ها است. با توجه با خاصیت ضد میکروبی عصاره گیاه شمعدانی به باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها عصاره این گیاه می تواند به عنوان یک عامل بالقوه درمانی ضد میکروبی علیه عفونت های ناشی از این عوامل بیماری زا در مطالعات فارماکولوژیک مورد استفاده قرار گیرد.
کاهش چربی خون
چنين به نظر میرسد كه احتمالا عصاره هيدروالكلی برگ گياه شمعدانی با دارا بودن فلاونوييدها، قادر است فعاليت آنزيم استيل كلسترول آسيل ترانسفراز كه مسئول استريفيكاسيون كلسترول (ACAT) سلول های كبدی است را كاهش داده و از اين طريق باعث مهار بيوسنتز كلسترول می شود. تحقیقات ثابت نموده است كه عصاره برگ شمعدانی غنی از تركيبات ضد التهاب نظير كاتچين می باشد. اثربخشی اين عصاره در ممانعت از ايجاد آترواسكلروز احتمالا از وجود چنين تركيباتی ناشی می شود. كوئرستين آنتی اكسيدانی قوی است كه سبب برداشت راديكال ها ی آزاد می شود . از آنجاكه كوئرستين و مورين دو تركيب مهم موجود در عصاره برگ شمعدانی می باشند، محققان بخشی از اثرات كاهش دهندگی سطح پروفايل چربی سرم خون عصاره اين گياه را به وجود چنين تركيباتی نسبت دادند.
تسکین سرفه و علائم آسم: عصاره شمعدانی با کمک به عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی از جمله برونشیت نقش موثری دارد. محققان چندین مطالعه را که اثر عصاره شمعدانی بر روی سرفه بررسی نمودند. همه مطالعات ارتباط بین استفاده از عصاره شمعدانی و تسکین علائم سرفه را نشان دادند. مطالعات معتبر دیگر نشان داد که تجویز قطره های مایع عصاره شمعدانی علائم سرماخوردگی را تسکین می دهد و مدت بیماری را کوتاه می نماید.
عسل: عسل خاصیت ضد باکتری دارد و می تواند به پوشاندن مخاط گلو کمک نماید و تحریک گلو را تسکین می دهد. یک مطالعه در سال 2007 نشان داد که عسل نسبت به دکسترومتورفان، ماده مهار کننده سرفه، در کاهش حملات خسته کننده سرفه شبانه در کودکان موثر است. از زمان های بسیار قدیم این خاصیت دارویی عسل مورد استفاده قرار می گرفته است. اخیراً اثبات شده است که عسل دارای فعالیت های:
- ضد باکتری
- ضد ویروس
- ضد قارچ
- و ضد التهاب است.
این ماده در طب سنتی برای درمان سرفه استفاده می شده است و امروزه در چندین داروی بدون نسخه سرفه یافت می شود. همچنین در عمل پزشکی مدرن برای درمان زخم استفاده می شود.
عسل چیست؟ زنبورها شهد گل ها را جمع می کنند. آنها از مقداری از این شهد استفاده می کنند تا انرژی مورد نیاز برای پرواز را تأمین کنند و بقیه به عنوان عسل در کندو ذخیره می شود. در زمانی که منابع غذایی کم است زنبورها شهد را چندین بار بلعیده و دوباره هضم می کنند و سپس آن را در سلول های لانه زنبوری قرار می دهند. شیرینی عسل از قندهای فروکتوز و ساکارز حاصل می شود. به طرز شگفت انگیزی، عسل که یک بار مهر و موم شده ، خراب نمی شود و شیشه های عسل خوراکی یافت می شود که قدمت چند صد ساله دارند.