توضیحات : ویتامین ایی از دسته ویتامین های محلول در چربی و به عنوان مکمل غذائی است که در پیشگیری از کمبود آن و به عنوان آنتی اکسیدان جهت خنثی کردن رادیکالهای آزاد مصرف می گردد.
توصیه می گردد قبل از مصرف ویتامین ایی در موارد زیر با پزشک یا داروساز خود مشورت نمائید:
- در صورت وجود سابقه حساسیت به ویتامین ایی یا مواد دیگر، غذاها و مواد محافظ.
- سابقه بیماریهای انعقادی، مصرف داروهای ضد انعقاد یا مصرف ویتامین K.
- در صورت استفاده از برخی داروها بخصوص کلستیرامین، فرآورده های حاوی آهن، ویتامین A و پارافین خوراکی
مصرف در بارداری و شیردهی:
ویتامینE به مقدارناچیزازجفت عبور می کند(20 تا30درصد) و در شیر ترشح می شود، با وجود این عارضه خاص با مصرف دوزهای معمولی گزارش نشده است و مصرف آن در دوزهای توصیه شده مجاز می باشد.
دستور مصرف:
مقدار مورد نیاز روزانه ویتامین ایی بطور دقیق مشخص نگردیده است ولی با این وجود مقادیرتوصیه شده روزانه برای افراد تقریباً به شرح زیر می باشد که معمولاً با رژیم غذائی مناسب تامین می گردد.
اطفال تا 3 سال 6-3 میلی گرم
جوانان و بزرگسالان زن 8 میلی گرم
اطفال 4 تا 10 سال 7 میلی گرم
زنان با حاملگی 10 میلی گرم
جوانان و بزرگسالان مرد 10 میلی گرم
زنان شیرده 12-11 میلی گرم
بهترین منابع برای تامین ویتامین E شامل روغن های گیاهی (ذرت، سویا، پنبه دانـه و آفتابگـردان) غــلات، جوانه گندم، برگ سبز سبزیجات می باشند که برای رفع نیاز روزانه مصرف آنها توصیه می گردد.
- توصیه می گردد برای جذب بهتر کپسول های ویتامین ای را همراه با غذا میل نمائید.
- کپسول ها را با یک لیوان آب میل کنید.
- کپسول ها را ببلعید، از جویدن یا بازکردن آن خودداری کنید.
هشدار:
گزارشهائی وجود دارد مبنی بر اینکه دوزهای خیلی بالا و طولانی مدت (بیش از 800 میلی گرم در روز) درافرادمستعد، افزایش تمایل به خونریزی دربیماران باکمبودویتامین K، تغییرات متابولیسم هورمون های تیروئید، اختلال در عملکرد جنسی و افزایش خطر ترومبوفلبیت را باعث می گردد.
موارد منع مصرف:
در بیماریهای هیپوپروترومبینمی به علت کمبود ویتامین K و حساسیت به ویتامین ایی منع مصرف دارد.
عوارض جانبی:
اگر چه کلیه این عوارض در یک فرد با مصرف ویتامین ایی دیده نمی شود ولی در صورت تداوم هر یک از عوارض زیر مشاوره با پزشک توصیه می شود:
تاری دید، اسهال، سردرد، سرگیجه، تهوع یا دردهای شکمی، ضعف و خستگی غیرعادی.
شرایط نگهداری:
- کپسول ها را دور از دسترس اطفال نگهداری نمائید.
- کپسول ها را دور از نور، رطوبت و در دمای زیر 30 درجه سانتی گراد (ترجیحاً بین 15 الی 30 درجه) نگهداری نموده و از یخ زدگی محافظت نمائید.
- از مصرف فرآورده هایی که تاریخ انقضاء آنها سپری شده است خودداری نمائید.
- کپسول ها را در داخل بسته بندی خود نگهداری نمائید.
مسمومیت:حداکثر میزان مجاز ورودی ویتامین ای به بدن از طریق غذا ها و مکملها به شرح زیر می باشد.
اطفال تا سه سال 200 میلی گرم ( واحد)
کودکان 4 تا 10 سال 300 میلی گرم(واحد)
جوانان و بزرگسالان مرد 800 میلی گرم (واحد)
جوانان و بزرگسالان زن 800 میلی گرم (واحد)