موارد مصرف: کمک به تأمین اسید فولیک مورد نیاز دوران بارداری
روش مصرف: روزانه 1 عدد قرص همراه غذا با مقدار کافی آب میل شود و از مصرف بیش از میزان توصیه شده خودداری شود.
شرایط نگهداری: در مکان خشک، دور از نور و دسترس کودکان و در دمای کمتر از ۲۵درجه سانتیگراد نگهداری شود.
اسید فولیک چیست؟ ویتامین های گروه B مجموعه ای از ویتامین ها با اعمال وابسته به هم هستند.اسید فولیک از ویتامین های محلول در آب و جزء گروه ویتامین های B می باشد که در:
- سنتز DNA نقش دارد.
- جهت رشد طبیعی بدن
- تولیدمثل
- شیردهی
- تشکیل آنتی بادی ها
- و تقسیم سلولی جفت و جنین لازم است.
بهترین منابع غذایی اسید فولیک، غلات غنی شده است. فولات به طور طبیعی در سبزیجات سبز تیره و مرکبات یافت می شود.
چه زمانی باید مصرف اسید فولیک را شروع کنم؟
نقایص مادرزادی در 3-4 هفته اول بارداری رخ می دهد. بنابراین مهم است که در آن مراحل اولیه که مغز و نخاع کودک رشد می کند، فولات به اندازه کافی مصرف شود. اگر هنگام بارداری با پزشک خود مشورت نموده اید، احتمالاً به شما گفته اند که اولین ویتامینی که باید قبل از بارداری مصرف گردد اسید فولیک می باشد. نتایج یک مطالعه نشان داد زنانی که حداقل یک سال قبل از بارداری اسیدفولیک مصرف نموده اند احتمال زایمان زودرس در آنها 50٪ یا بیشتر کاهش یافت. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) توصیه می کند که حداقل یک ماه قبل از بارداری و هر روز در زمان بارداری اسید فولیک را شروع و مصرف کنید. با این حال ، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) همچنین توصیه می کند که همه زنان در سنین باروری هر روز از اسیدفولیک استفاده کنند. بنابراین خوب است که مصرف آن را زودتر شروع کنید. اگر ویتامین دیگری قبل از انتخاب کرده اید، پس از بارداری حتما با پزشک مشورت نماید تا مطمئن شوید که مقدار توصیه شده در آن همه نیازهای شما از جمله اسید فولیک را تامین نماید. تمام ویتامین ها یکسان نیستند و برخی از آنها ممکن است ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز شما را کمتر یا بیشتر داشته باشند.
فواید اسید فولیک چیست؟ متأسفانه آمارهای جهانی حاکی از اين واقعيت است کـه حدود ۱ تا ۶ درصد از تمام نوزادان در سراسر جهان ناهنجاری مادرزادی دارند. امروزه نقايص لوله عصبی که يکی از شايع تـرين ناهنجـاری هـای جنينی در بسياری از مناطق می باشد با توجه به ماهيت قابل پيشگيری بودن آن بـه شدت مورد توجه متخصصان سلامت قرار گرفته است. مصرف اسیدفولیک قبل و حین بارداری می تواند از نقایص مادرزادی و مغزی کودک جلوگیری کند. بدون وجود اسیدفولیک کافی در بدن، ممکن است لوله عصبی کودک به درستی بسته نشود و ممکن است مشکلات سلامتی به نام نقص لوله عصبی ایجاد کند. این مشکلات شامل:
- اسپینا بیفیدا (Spina bifida): یکی از نقایص هنگام تولد است که زمانی اتفاق می افتد که ستون فقرات و نخاع کودک به درستی شکل نگیرند. این بیماری یک نوع نقص در لوله عصبی کودک تازه متولد شده است. لوله عصبی، ساختاری است که در جنین در حال رشد نهایتاً تبدیل به مغز، نخاع و بافت هایی که نخاع کودک را احاطه می کنند، می شود. به طور طبیعی، این لوله عصبی در اوایل بارداری تشکیل شده و در روز 28 ام جنینی دو لبه آن بهم آمده و یک لوله تشکیل می دهند که به آن لوله عصبی گفته می شود. در نوزادانی مبتلا به اسپینا بیفیدا ، بخشی از این لوله عصبی به درستی رشد پیدا نکرده و در نتیجه بسته نمی شود. در نتیجه این بسته نشدن لوله عصبی، باعث ایجاد نقص در نخاع و استخوان های ستون فقرات کودک مبتلا خواهد شد.
- آنانسفالی:
آنانسفالی رشد ناقص قسمت های اصلی مغز است. به عبارتی اختلال مغزی ناشی از نقص در کانال عصبی بوده و به دلیل عدم بستهشدن انتهای کانال عصبی پدید میآید. این اختلال در سن بارداری ۲۳ و ۲۶ روز ایجاد میشود و معمولاً باعث عدم تشکیل قسمت اعظم مغز، جمجمه و پوست سر در این نوزادان میشود. کودکان با این اختلال فاقد بخش جلوی مغز و نیمکرههای مغزی بوده و دچار سطح بالای اختلال شناختی و درکی میباشند و آن مقدار بافت مغز که باقیمانده و نمایان است با استخوان جمجمه پوشیده نشدهاست. نوزادان مبتلا به آننسفالی معمولاً عمر طولانی ندارند و ممکن است آنهایی که دچار اسپینا بیفیدا هستند برای همیشه معلول باشند. این بیماری ها مشکلات ترسناکی هستند. اما خبر خوب این است که دریافت اسیدفولیک کافی ممکن است تا 50٪ از کودک در برابر نقص لوله عصبی محافظت کند. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) ، اگر قبلاً کودکی با نقص لوله عصبی داشته اید، دریافت اسیدفولیک کافی امری ضروری است و خطر داشتن فرزند دیگر با نقص لوله عصبی را تا 70٪ کاهش می دهد. اگر فرزند قبلی با نقص لوله عصبی داشته اید، به شما پیشنهاد می شود که مقدار روزانه اسید فولیک خود را به 4000 میکروگرم (4 میلی گرم) در روز برسانید. در مورد مقدار مصرف خود با پزشک خود مشورت کنید. هنگامی که قبل و حین بارداری اسیدفولیک مصرف می شود، ممکن است از کودک در برابر موارد زیر محافظت نماید:
- شکاف لب و کام
- تولد زودرس نوزاد
- وزن کم هنگام تولد
- سقط جنین
- رشد ضعیف در رحم
اسیدفولیک همچنین برای کاهش خطر ابتلا به موارد زیر پیشنهاد شده است: یک گزارش نشان داد که زنانی که در طول سه ماهه دوم مکمل های اسید فولیک مصرف می کردند، خطر ابتلا به پره اکلامپسی را کاهش می دهند.
- کاهش بیماری قلبی در مادران باردار
- کاهش احتمال بروز سکته
- برخی از انواع سرطان ها
- بیماری آلزایمر
مقدار مصرف: میزان نیاز روزانه به اسید فولیک در شخص غیرحامله 50 تا 100 میکروگرم و در فرد حامله 300 تا 400 میکروگرم است.
منابع غذایی اسید فولیک
- کلم بروکلی
- لوبیا چیتی
- تخمه آفتابگردان
- آجیل
- مارچوبه
- جوانه گندم