فرودین به چه منظوری استفاده می شود؟
فقر آهن، آنمی، بارداری و شیر دهی، فعالیت سیست اعصاب، ساخت گلبول های قرمز سالم، جلوگیری از کم خونی
کم خونی چیست؟
کم خونی وضعیتی است که در آن بدن گلبول های قرمز سالم یا هموگلوبین کافی برای حمل اکسیژن به بافت های بدن را ندارد. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبول های قرمز یافت می شود و اکسیژن را از ریه ها به سایر اندام های بدن می رساند. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که هرکدام علت خاص خود را دارند. کم خونی می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد و می تواند از خفیف تا شدید تغییر کند. کم خونی همچنین می تواند هشدار دهنده یک بیماری جدی باشد.
علل بروز کم خونی چیست؟
- آنمی ناشی از فقر آهن: سطح پایین آن در بدن باعث این نوع از کم خونی می شود که شایع ترین نوع کم خونی نیز هست. مغز استخوان برای ساختن هموگلوبین به آهن نیاز دارد و بدون آهن کافی، بدن نمی تواند هموگلوبین کافی برای گلبول های قرمز بسازد. عدم مصرف مکمل های آهن در دوران بارداری، از دست دادن خون به دلیل خونریزی های شدید قاعدگی، زخم، سرطان یا استفاده منظم از برخی دارو ها به ویژه آسپرین می تواند سبب بروز این نوع از کم خونی شوند.
- آنمی ناشی از کمبود ویتامین: علاوه بر آهن، بدن به فولات و ویتامین ب12 نیز برای ساخت گلبول های قرمز سالم کافی نیاز دارد. رژیم غذایی که به اندازه کافی این ریزمغذی ها را به بدن نرساند، می تواند در تولید گلبول های قرمز سالم و کافی در بدن اختلال ایجاد کند. علاوه بر این برخی از افراد نمی توانند ویتامین ب12 را جذب کنند، این شرایط می تواند منجر به آنمی ناشی از کمبود ویتامین شوند که به آن آنمی پرنیشیوز هم گفته می شود. کمبود ویتامین ب9 یا فولیک اسید منجر به نوعی کم خونی به نام کم خونی مگالوبلاستیک می شود.
- آنمی ناشی از التهاب: بیماری هایی که منجر به بروز التهاب مداوم می شوند، مانند سرطان، ایدز یا HIV، آرتریت روماتوئید، بیماری کرون و بیماری های کلیوی می توانند مانع تولید گلبول های قرمز کافی در بدن شوند.
- آنمی آپلاستیک: یک نوع کم خونی نادر است که می تواند خطرناک باشد. در آنمی آپلاستیک بدن نمی تواند به اندازه کافی سلول های خونی جدید تولید کند. از علل کم خونی آپلاستیک می توان به عفونت ها، برخی از دارو ها، بیماری های خود ایمنی و تماس با مواد شیمیایی سمی اشاره کرد.
- آنمی مربوط به بیماریهای مغز استخوان: بیماری هایی مانند لوسمی و میلوفیبروز می توانند بر نحوه خون سازی مغز استخوان تاثیر بگذارند، اثرات این نوع بیماری ها از خفیف تا تهدید کننده زندگی متغیر است.
- آنمی همولایتیک: شرایطی است که در آن سرعت تخریب گلبول های قرمز سریع تر از زمانی است که مغز استخوان بتواند سلول های جدید جایگزین آن ها را تولید کند. این شرایط می تواند به دلایل ژنتیکی و به صورت خانوادگی منتقل شود یا به دلیل بیماری های خونی رخ دهد.
- آنمی سلول های داسی شکل: یک شرایط ارثی و گاهی جدی است که نوعی کم خونی همولایتیک نیز محسوب می شود. در آنمی سلول های داسی شکل یک هموگلوبین غیر نرمال گلبول های قرمز را به شکل هلالی در می آورد که آن ها را داسی شکل می نامند. این سلول های خونی غیر نرمال خیلی زود از بین می روند که باعث کمبود مداوم گلبول های قرمز خون می شود.
انواع کم خونی چیست؟
- آنمی آپلاستیک
- آنمی ناشی از فقر آهن
- آنمی سلول های داسی شکل
- تالاسمی
- آنمی ناشی از کمبود ویتامین ها
مشکلاتی که به دنبال کم خونی برای فرد ایجاد می شوند:
- خستگی شدید: کم خونی شدید می تواند انجام کار های روزمره را غیر ممکن کند
- مشکلات بارداری: افراد باردار مبتلا به کم خونی ناشی از کمبود فولات ممکن است بیشتر در معرض عوارضی مانند زایمان زودرس باشند. کمبود فولیک اسید در دوران بارداری می تواند منجر به بروز نقایص مادر زادی در لوله عصبی جنین نیز بشود.
- مشکلات قلبی: کم خونی می تواند منجر به ضربان قلب سریع یا نامنظم شود که به آن آریتمی می گویند. در شرایط کم خونی، قلب باید خون بیشتری پمپاژ کند تا سطح پایین اکسیژن خون جبران شود. این شرایط می تواند منجر به بزرگ شدن قلب یا نارسایی قلبی شود.
- مرگ: برخی از کم خونی های ارثی مانند کم خونی داسی شکل می توانند منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شوند. از دست دادن مقدار زیادی خون در زمان کم و با سرعت زیاد باعث کم خونی شدید می شود و می تواند کشنده باشد.
علایم کم خونی چیست؟
علایم کم خونی به علت و شدت کم خونی بستگی دارد. کم خونی می تواند آنقدر خفیف باشدکه در ابتدا هیچ علایمی ایجاد نکند، اما با تشدید بیماری علایم نیز بروز می کنند. اگر بیماری دیگری سبب ایجاد کم خونی شود، می تواند علایم کم خونی را پنهان کند. در زیر علایم احتمالی کم خونی لیست شده اند:
o خستگی
o ضعف
o تنگی نفس
o رنگ پریدگی یا زرد شدن رنگ پوست
o ضربان قلب نامنظم
o سرگیجه
o درد قفسه سینه
o احساس سرما در دست و پا
o سردرد
درمان کم خونی چگونه است؟
درمان کم خونی به علت بروز کم خونی بستگی دارد:
- آنمی ناشی از فقر آهن: مصرف مکمل های آهن و تغییر رژیم غذایی. اگر علت کمبود آهن از دست دادن خون باشد، پیدا کردن منبع خون ریزی و توقف آن ضروری است و شاید نیاز به جراحی باشد.
- آنمی ناشی از کمبود ویتامین ها: درمان این نوع از کم خونی شامل مکمل های حاوی فولیک اسید و ویتامین ب12 است. افرادی که در جذب ویتامین ب12 مشکل دارند ممکن است نیاز به تزریق ویتامین ب12 داشته باشند. این تزریق ها ممکن از اوایل یک روز در میان و سپس ماهانه باشد ولی احتمالا نیاز مادامالعمر به این تزریق ها وجود خواهد داشت.
- آنمی ناشی از بیماری های مزمن: درمان این نوع کم خونی بر درمان بیماری زمینه ای اصلی متمرکز است. اگر علایم شدید شود ممکن است نیاز به تزریق خون یا تزریق اریتروپوئیتین باشد.
- کم خونی مربوط به بیماری مغز استخوان: دارو ها، شیمی درمانی و پیوند مغز استخوان انواع درمان این نوع کم خونی هستند.
- آنمی آپلاستیک: درمان کم خونی آپلاستیک شامل تزریق خون برای افزایش سطح گلبول های قرمز است. در صورتی که مغز استخوان قادر به تولید سلول های خونی سالم نباشد، ممکن است نیاز به پیوند مغز استخوان وجود داشته باشد.
- کم خونی همولایتیک: برای درمان کم خونی همولایتیک لازم است داروهایی که سبب بروز کم خونی شده اند قطع شوند و عفونتی که منجر به بروز کم خونی شده است درمان شود. اگر سیستم ایمنی به گلبول های قرمز حمله می کنند لازم است دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی تجویز شوند.
- آنمی سلول های داسی شکل: درمان می تواند شامل اکسیژن، مسکن های وریدی، انتقال خون و مصرف مکمل های فولیک اسید و آنتی بیوتیک باشد. همچنین دارویی به نام هیدروکسی اوره که در درمان سرطان نیز کاربرد دارد می تواند برای درمان کم خونی سلول های داسی شکل استفاده شود.
- تالاسمی: اکثرا خفیف است و نیازی به درمان ندارد ولی اشکال شدید تر آن عموما نیاز به تزریق خون، مکمل های فولیک اسید، دارو ها، پیوند سلول های بنیادی یا مغز استخوان و ندرتا برداشتن طحال دارند.
ترکیبات تشکیل دهنده فرودین چیست؟
آهن (فروس بیس گلیسینات)، فولیک اسیدف ویتامین ب12، ویتامین ث
هریک از ترکیبات فرودین چگونه به درمان کم خونی کمک می کند؟
- آهن: شایع ترین علت کم خونی در سراسر جهان کمبود آهن است. آهن بخشی از ساختمان هموگلوبین است، که بخشی از گلبول های قرمز خون می باشد و مسئول انتقال اکسیژن می باشد، مورد نیاز است.
- فولیک اسید: یکی از ویتامین های گروه ب است که به بدن در ساخت گلبول های قرمز کمک می کند. یک منبع خارجی فولات برای سنتز نوکلئو پروتئین و حفظ اریتروپوئز طبیعی مورد نیاز است. اسید فولیک برای تولید گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها در افراد مبتلا به کم خونی مگالوبلاستیک ضروری است.
- ویتامین ب12:کمبود ویتامین ب12 که به عنوان کمبود کوبالامین نیز شناخته می شود، وضعیتی است که در آن بدن قادر به ساخت اندازه کافی از گلبول های قرمز سالم نیست. بدن برای ساخت گلبول های قرمز، سفید و پلاکت ها به ویتامین ب12 احتیاج دارد.
- ویتامین ث: می تواند به جذب آهن کمک کند، اما مکانیسم مستقیم اثر آن بر کم خونی هنوز مشخص نیست.
مزایای استفاده از فرودین:
- مناسب استفاده ورزشکاران
- کمک به جلوگیری از ریزش مو ناشی از کم خونی
- کمک به یادگیری و تمرکز در کودکان
- مناسب مادران باردار و شیر ده
- مناسب جبران کم خون ناشی از قاعدگی
- جذب بیشتر و عوارض گوارشی کمتر نسبت به محصولات مشابه
نکات مربوط به استفاده از فرودین:
- از مصرف هم زمان فرودین با لبنیات، چای و قهوه خودداری کنید.
- مصرف فرودین 3-6 ماه استفاده می شود.