موارد مصرف: کمک به پیشگیری از پوکی استخوان و افزایش استحکام استخوان ها و دندان ها
دستور مصرف: روزانه 1 قرص ما بین غذا میل شود.
شرایط نگهداری: در دمای کمتر از 25 درجه سانتی گراد، رطوبت کمتر از 60 % و دور از نور مستقیم نگهداری شود.
اجزای تشکیل دهنده:
منگنز: منگنز عنصری كمياب و ضروری است كه در ساختمان برخی متالوآنزيم ها يافت می شود.برای بدن انسان بسیار حیاتی است، اما بدن برای انجام فعالیت های خود فقط به مقدار کمی به آن احتیاج دارد. منگنز در بسیاری از فعالیت های حیاتی بدن از جمله متابولیسم اسیدهای آمینه، کلسترول، گلوکز و کربوهیدراتها نقش دارد. همچنین در تشکیل استخوان، لخته شدن خون و کاهش التهاب نیز موثر است. بدن انسان قادر به تولید منگنز نمی باشد، اما آن را در کبد، لوزالمعده، استخوان ها، کلیه ها و مغز ذخیره می نماید. افراد باید منگنز را از طریق رژیم غذایی دریافت کنند.
فواید منگنز برای سلامتی بدن:
خواص آنتی اکسیدانی : امروزه با توجه به افزایش روزافزون استرس ها و گسترس انواع بيماري ها به خصوص انواع سرطان، بهتر است مصرف مواد غذایی غنی از آنتی اكسيدانهاي طبيعی است مورد توجه بيشتري قرار گيرد. منگنز به ساخت آنزیم آنتی اکسیدانی به نام سوپراکسید دیسموتاز (SOD) کمک می نماید. آنتی اکسیدان ها بدن را از رادیکال های آزاد محافظت می کنند، به عبارتی رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که سلول های بدن را تخریب یا به آنها آسیب می رسانند. مقادیر کمی منگنز در آناناس خام و لوبیا وجود دارد.
در تحقیقات آزمایشگاهی و حیوانی، آنتی اکسیدان های موجود در منگنز التهاب مربوط به پلورال افیوژن یا تراوش جنبی ریه، بیماری التهابی روده و پسوریازیس را کاهش داد. البته تحقیقات بیشتر برای اثبات فواید این آنتی اکسیدان ها در بدن انسان مورد نیاز است.
حفظ سلامت استخوان ها: در هنگام ترکیب با سایر مواد مغذی، مانند کلسیم و ویتامین D، به تقویت استخوان ها کمک می نماید. اگرچه برخی از مطالعات نشان می دهد كه منگنز می تواند استخوان ها را متراكم تر نماید، اما تحقیقات جدید نشان می دهد كه كلسیم و ویتامین D مهمترین نقش را در سلامتی استخوان ها دارند.
کاهش قند خون: برای مبتلایان به دیابت، منگنز به کاهش قند خون کمک می نماید.نویسندگان یک مقاله در سال 2014 در کره جنوبی گزارش کردند که افراد مبتلا به دیابت مقادیر منگنز کمتری در بدن خود دارند. نتایج یک مطالعه دیگر در این مورد بر روی موش ها، نشان داد که منگنز به پانکراس، در ساخت انسولین کمک می نماید. انسولین ماده ای است که بدن از آن برای تنظیم قند خون استفاده می کند. مصرف مکمل های منگنز به فرد مبتلا به دیابت در تولید انسولین بیشتر کمک می نماید، اما تحقیقات بیشتری در انسان برای بررسی این تاثیرات مورد نیاز است.
بهبود زخم: منگنز همراه با ویتامین K ، به تشکیل لخته های خون کمک می کند. لخته شدن خون، که خون را در رگ خونی آسیب دیده نگه می دارد، اولین مرحله ترمیم زخم است.بنابراین، وجود مقادیر کافی منگنز در بدن در متوقف نمودن خونریزی در زمان داشتن زخم باز کمک می نماید.
کمبود منگنز:
كمبود منگنز در انسان به ندرت ديده مي شود، اما در صورت بروز این مشکل، پزشک مکمل های منگنز را تجویز می نماید. در صورت بروز مشکل جدی ناشی از کمبود آن، ممکن است منگنز به صورت داخل وریدی تزریق گردد.
علائم کمبود منگنز بالقوه عبارتند از:
- افزایش احتمال ابتلا به پیش دیابت (کاهش تحمل گلوگز) - کاهش رشد - اختلال در متابولیسم کربوهیدرات ها و چربی - مشکلات باروری - ناهنجاری های اسکلتی یا استخوانی
خطرات منگنز:
مهمترین خطر مربوط به منگنز برای افرادی است که در محیطی کار می کنند که ممکن است آن را استنشاق نمایند. ریخته گری و جوشکاری دو فعالیت پرخطر برای استنشاق منگنز هستند. منگنز استنشاقی بسیار خطرناک است زیرا بدن بدون اینکه ابتدا آن را برای استفاده مناسب پردازش کند مستقیماً به مغز انتقال می دهد. در صورت استنشاق زیاد منگنز علایمی شبیه به پارکینسون در فرد دیده می شود.
علایم استنشاق زیاد منگنز:
- مشکل در راه رفتن - اسپاسم عضلانی در صورت - لرزیدن - تحریک پذیری - پرخاشگری - توهم - کاهش عملکرد ریه، سرفه یا برونشیت حاد
اگر فرد در معرض بیش از حد منگنز در مواردی مانند: آب، مواد غذایی یا مکمل های قرار بگیرد، ممکن است علائم مشابهی را تجربه کند. به طور متوسط، یک فرد سالم نیازی به نگرانی در مورد مصرف بیش از حد منگنز در مواد غذایی یا مکمل های خود ندارد. با این حال، برخی از افراد از جمله نوزادان، افراد مبتلا به بیماری کبد، افراد مبتلا به کمبود آهن و افرادی که از مکمل های منگنز به مقدار زیاد استفاده می کنند در معرض خطر بیشتری هستند.
ویتامین K2:
ویتامین K2 علاوه بر نقش اساسی که در لخته شدن خون و بهبود زخم ، فواید زیادی برای سلامتی دارد. در ادامه برخی از آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.
بهبود سلامت قلب: ویتامینK2 خطر آسیب های قلبی عروقی را کاهش داده و سلامت قلب را بهبود می بخشد. K2 پروتئینی را فعال می کند که از تشکیل رسوب کلسیم در دیواره رگ های خونی جلوگیری می نماید. این محققان با توجه به نتایج این مقاله گزارش کردند که رژیم غذایی سرشار از ویتامین K2 خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کاهش می دهد.
حفظ سلامت استخوان ها: یک ارتباط فیزیولوژیک بین ویتامینKوساختار استخوانها بهدلیل نقش این ویتامین در تولید پروتئیناستخوان به نام استئوکلسین وجود دارد. ویتامین K2 با کربوکسیلیک کردن استئوکلسین، پروتئینی که کلسیم را به استخوان ها وصل می کند، باعث افزایش تراکم مواد معدنی استخوان می شود. همچنین مصرف ویتامینKتأثیر معنی داری بر مقدار کلسیم استخوان دارد و باعث تحریک رسوب کلسیم در استخوانها و افزایش مقاومت استخوان در برابر شکستگی می شود.
یک مطالعه در سال 2019 به بررسی ثرات مصرف مکملویتامین K2در 29 زن یائسه که شکستگی های فشاری لگن یا مهره را تجربه کرده بودند، پرداخت. محققان نتیجه گرفتند که مصرف 5 میلی گرم از این مکمل روزانه میزان استئوکالسین تحت کربوکسیله شده را برای زنان سالم قبل از یائسگی کاهش می دهد.
کاهش اضطراب و افسردگی: سطح بالای گلوکز خون ممکن است خطر ابتلا به افسردگی، اضطراب و اختلال شناختی فرد را افزایش دهد.یک مطالعه در سال 2016 به بررسی تأثیر ویتامینK2در موشهای مبتلا به سندرم متابولیک، سطح بالای گلوکز خون و علائم اضطراب، افسردگی و کمبود حافظه پرداخت. بعد از 10 هفته، درمان با ویتامین K2، قند خون را به حالت عادی برگرداند و علائم اضطراب و افسردگی را كاهش داد.
درمان سرطان: ویتامینK2با خاصیت آنتی اکسیدانی، به محافظت از سلول های بدن در برابر سرطان کمک می نماید. علاوه بر این، یافته ها نشان می دهد کهاین ویتامینفرآیندهای ژنتیکی را که منجر به رشد تومور می شود، نیز سرکوب می کند. نتایج یک مطالعه در سال 2019 نشان می دهد که K2 فعالیت فاکتور 1-α-القا کننده هیپوکسیا (HIF-1A) در سلولهای سرطان کبدی را کاهش می دهد.